prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

borba neprestana

Post od kat0404 »

Ja sam isto danas u bedaku i to mi se retko desava.Inace sam analitican tip ,ali mi ovo sa nama ne ide od ruke.Ne mogu da nas prokuzim ,jesmo lopovi ,nismo lopovi ,jesmo vredni, nismo vredni ,jesmo pametni, nismo pametni....Napolju smo jedni od najboljih radnika i cenjeni.Skoro sam procitala da su amerikanci radili anketu ko je najhrabriji i najsamopouzdaniji narod u 53 zemlje.Ko je prvi ,srbi.Ameri su sesti,a drugi su izraelci,hrvati deveti ,a poslednji su japanci.Mnogi kazu ko je hrabar taj je i glup.
,,Didi,, nisam citala tvoje postove ,ali cestitam ,da si izdrzala i pobedila.
Mom muzu su dobri rezultati ,tumor markera.S obirom da je imao lokalne metastaze,sada je sve u miru.Pokusacemo da promenimo nacin zivota,da se to cudo ne povrati.
Bob je kao i uvek pozitivna ,a Kaj me odusevljava svojim britkim umom.Zelim joj da nadje put za svoj slucaj.Svi smo razliciti,a ipak povezani.Eveli,srce moje ,sve si izdrzala i donela odluke koje bih i ja .
Svako dobro zelim svima :D
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Prica ide ovako:
Voz prepun Srba ide kroz Francusku,Italiju svi sede mirno, pricaju sapatom,odlaze tiho u wc, deca tiha,klopa samo u vagon restoranu.
Cim udju u Srbiju vade se peceni pilici,dize se galama,cuju se psovke, wc vise ne mose da se prepozna,izuvaju se cipele.
Isti narod,isti voz sta je razlika.
Zakon
U ostalim zemljama sve je privatno i vlasnik stiti svoju imovinu tako sto placate kazne a kod nas sve sto je drzavno nije nicije.To ce se naravno uskoro promeniti.Kad neki privatnik, primera radi,kupi zeleznicu pa uhvati jednog da e cistio cipele zavesom, taj ce platiti, ne pranje iste nego, nove u celom vozu.
Pa vama jos nije jasno da nam je socijalizam (sve je nase) kriv za sve.
Ne teraju vas na zapadu na preventive/kontrolne preglede sto vas vole nego zato sto cete ih ako obolite vise kostati.Pros ekonomski sistem.

Evo jos jedne price:

Moj prijatelj koji zivi u Svajcarskoj svako jutro dobija kataloge, ponuda razne robe.Nemoze samo da ih izbaci.Naravno u ekoloski za to predvidjene kontejnere.Ispred zgrade uredno poredjani, za papir, plastiku, staklo, sta vec.Jednog jutra on pokupi kataloge pa u prvi kontejner, po principu ko-sad-da-nosi-niko-me-nije-video i "zabode" u kontejner za staklo.
Posle mesec dana stigne kazna 3000 franaka.Svajcarce nije mrzelo (a sto bi za 3 hiljadarke) da nadju adresu i propisno ga kazne .
Vise mu na pamet nece pasti.
Naseg coveka samo po dzepu!
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Radio terapija

Post od evelina »

E pa dragi moji, sada znam kako je svima vama koji imate nekoga ko je bolestan.

Naime, mom tati je odredjena radio terapija i to udruzeno sa hemo terapijom (jos uvek neznamo kakva ce biti dinamika hemo)i s obzirom da je ja nisam imala - bas sam u frci (doduse, koliko mi to antidepresivi dopustaju). Mnogo je zeznuto kada neko ko ti je blizak ide na nesto, a da ti licno nemas pojma kako ce mu biti!

Bez obzira na sve sto se desava sa tatom, ja sam ipak isla ispred njega i sto se tice suocavanja sa dijagnozom, a i hemo terapijom. Zato sam i mogla da ga shvatim, utesim, umirim, a STA SADA?

Imam silna pitanja i eto nekih:
- da li zracenje boli?
- koliko traje jedna seansa?
- kako negovati kozu?
- da li ce mu izgoreti unutrasnjost ustiju i sta koristiti? (do sada se nije na forumu pojavio nitko ko je imao karcinom bas u predelu vrata)
- da li zracenje moze da nanese i neka druga ostecenja s obzirom da je vrlo blizu kicma (a i glava!)?
-kako se uopste osecaju ljudi prilikom i nakon samog zracenja?
- koliko se obicno zracenja prima? (minimum i maksimum)

Pa, molim sve vas drage prijatelje, koji imate iskustva da se javite.

Pozdrav,
veca vestica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 4:59 pm

Post od veca vestica »

Pozrav svima!
Nova sam na forumu,citam vas vec duze vreme ,ali je ovo prvi put da se javljam!
@evelina
Moja majka je prosle godine u maju primala zracenja abdomena i karlice,primala je 22*2 zracenja(zracena su dva polja). Sam cin zracenja nije bolan,kao je mama objasnjavala da je to nesto kao rendgenski snimak. Ona je prve 2-3 sedmice dosta dobro podnela,ali je kasnije bilo lose. Kod nje se to odrazilo na creva i besiku jer je karlica bila prazna.
Ali vec dve sedmice posle zracenja je sve bilo ok. Kozu smo negovali kantarionovim uljem,i mama kaze da joj je to puno pomoglo. Koza je bila kao izgorela,ljustila se i posle zracenja se potpuno obnovila. Nije bila depresivna kao kod HT.
Mi se jos uvek borimo sa tom opakom bolesti....
Nadam se da je nase iskustvo bar malo pomoglo..ako se setim jos necega pisacu
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Veca

Post od evelina »

Hvala veco vestice,

Kako da nije pomoglo! Kazi mi samo da li je mama imala bolove u stomaku, odnosno kako su se manifestovali ti problemi?

Plasim se da ce zracenje da mu sprzi usta, grlo i jednjak i da ce ga to totalno baciti u depresiju.
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Veco, pretpostavljam da je majka imala/ima na grlicu materice. U kakvom je to stanju sada i da li ima nesto od trajnih posledica zracenja? Ima li sada kakvu terapiju ili samo kontrole? Takodje bi me zanimala njena starost, stadijum u kome joj je otkriveno i telesna konstitucija - ako nije mnogo...
evelina
Aktivan član
Aktivan član

HT

Post od evelina »

Draga Veco,

Ja se prikljucujem sa pitanjem koje citostatike je primala!

Pozdrav
veca vestica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 4:59 pm

Post od veca vestica »

Drage moje...
cela ta prica oko moje mame je jako duga...i celoj porodici jako teska.
Kod nje je jos 1998 otkrivena predkanceroza na grlicu materice,odstranjena samo taj deo koji je bio zahvacen. Samo pola godine kasnije ponovi ista dijagnoza,tada joj je odstranjena cela maternica. Na redovnim kontrolama tek 2005 je ponovo otkrivena predkanceroza na unutrasnjem oziljku,mama je ponovo operisana i oziljak je premazivan kremom koja sadrzi citostatik(sad neznam tacno sta koja krema je bila). 2006 u avgustu ponovo na jednoj od redovnih kontrola predkanceroza je prerasla u kancer,otkivena su joj 4 tumora u karlici velicine od 2,5-4 cm. Tad je primala HT (carboplatinu),na 7 dana ,ukupno je primila 6 terapija. Tumori su se smanjili na pola. Terapiju je podnela jako dobro. U januaru 2007 su joj odstranjeni tumori. Termin za zracenje dobila je u maju. Posle terapije zracenja radjena je MRI,nalaz je bio uredan. Ponovna MRI radjena je u septembru...tad je sve krenulo naoopako,recidiv velicine 3cm nalzi se u blizini debelog creva. Opeacija je izvrsena u oktobru,na operaciji joj je ostecen jedan krvni sud izgubila je 2,5l krvi a primila samo 1l,imuni sistem joj je skoz opao. Posto su lekari zabrljali i potpuno digli ruke od nje otisli smo na privatnu kliniku i uradili sve potrebne nalaze koji su nas i vise nego sokirali. Metstaze na plucima velicine izedju 0,5-3 cm.....samo dva meseca posle operacije. Sad je ponovo primljena na onkologiju,konzilij je odredijo hemoterapiju cistplatina i nesto na w..3 dana terapije pa 21 da pauze,3 serije pa onda MRI...nadamo se najboljem ...NADA UMIRE POSLEDNJA.
Prvu terapiju je podnela koliko-toliko dobro,malo je bila depresivna mada sada vec zvuci bolje. Leukociti su opali pa sad prima terapiju za podizanje leukocita. Za nekih 10-ak dana bi trebala ponovo na terapiju.
I jos ad se nadovezem na vasa pitanja -zracenje joj se odrazilo na creva,tako sto je imala nekontrolisane i strasno retke stolice-i pored korigovane ishrane....nekih trajnih posledica i nema..ili ih mi neprimecujemo pored svega ovoga. Mama ima 51 god i veliku zelji da pobedi ovu borbu..
jako je lepo sto ste tu...hvala vam...
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Mama

Post od evelina »

Draga Veco,

Tvoja mama je hrabra zena. Pre nego sto sam se razbolela uvek bih, prolazeci pored IORS-a, razmisljala kako je onim nesrecnim ljudima koji su svesni da zive svoje poslednje trenutke. U jednom delicu sekunde pomislila bih na sav taj bol, ocaj, tugu koji se kriju iza tih zidova, a onda mi podsvest proradi i gurne taj osecaj prestravljenosti duboko, duboko. Do sledeceg prolaska pored Onkoloskog.

Ali, kako sam se razbolela, divim se i postujem sve te zene sa parikama, decu i muskarce sa kacketima koji kriju celave glave.

I da, iza zidova Onkoloskog ima mnogo bola, ocaja i tuge, ali ima i nade i hrabrosti da se - pobedi!
duskastefa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:47 pm

Post od duskastefa »

Evelina tu smo da se tesimo, gore glave svi.

Ja sam danas isla ulicom i plakala, valjda mi se skupilo, i niko me od poznatih nije video. Al mogu ti reci da mi je posle bilo lakse. Sad sam ok, kao da sam skinula neki teret sa sebe.

Devojke idemo dalje

Bobans jel sutra kontrola?
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Da :cry:
duskastefa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:47 pm

Post od duskastefa »

Drzimo vam palceve.
I nama se priblizava, no o tome posle vikenda,sa detaljima.

i :D :D :D presekla si me na pola poruke.

Pa ponavljamo se od pre neki dan.

I zaboravih jednu stvar moze ili doktor ili direktor,nemam nista protiv.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Da :(
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Post od kat0404 »

Drage moje,sto kaze Kaj sve je relativno.Tamo gde sam bila onkologija uopste ne lici na nasu,vec na neko super obdaniste.90%ljudi ne izgleda bolesno ,svi su u pratnji i ne znas ko je pacijent,a ko pratilac.
Postoje posteri kako da se pokrije glava ,barem 20 nacina,marame, kape i ostalo ,sve modni hitovi.Ljudi su nasmejani ,kao ovo mi se desilo moram da odradim i idemo dalje.Ja nista nisam zdravije izgledala od pacijenata.
Mi i kada udjemo na nasu onkologiju ,vec se osecamo bolesno i jadno.Moja cerka je dva puta operisala, tu, fibroadenome i jos ih ima i sada samo pratimo.
I sto je rekla micaa sve je izlecivo,naravno kod svakog ide drugacije.
Eve ,radio terapija se mnogo primenjuje u lecenju najrazlicitijih maligniteta ,cak kod limfoma sa odlicnim rezultatima.
Samo da su bolnice i to zdravstvo u boljem stanju,a valjda ce i to da nam krene.
Moje saznanje za pravilno primenjenu terapiju ,znaci pravilnu indikaciju,rezultati su odlicni.
Svako dobro zelim :)
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Prijatelji ovo se pretvorilo u nesto vise ne znam sta ali znam da je dobro veceras ko po dogovoru.Ja na forumu, tu Duska kucam joj PP izlazim vidim i Kat tu.
:lol: :lol: :lol:
Odgovori