Molim nekog da me uputi koliko je ovo strasno i sta dalje?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

sandra80
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 30, 2007 1:02 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim nekog da me uputi koliko je ovo strasno i sta dalje?

Post od sandra80 »

Naime radi se o mojoj mami koja ima 55 godina. Pre par dana pri tusiranju osetila je nekakvu grudvicu na donjem rubu leve bradavice na dojci.Tacan polozaj je 15h. Prvo sto smo uradili bio je rendgen, ultrazvuk i mamografiju.
Na rendgenu je izgledalo kao nesto ucaureno velicine 8mm, a na ultrazvuku 6,4mm. Nakon toga dobila je savet da uradi kompletnu ultrazvucnu i rendgen analizu, tacnije ultrazvuk jetre, rendgen pluca, kostiju,lumbalnog dela itd. Svi ti snimci bili su korektni,zapravo nije bilo nicega drugog za sta su mislili da je zariste a da je to na dojci metastaza. Sutradan smo uradili kompletnu krvnu sliku ukljucujuci gama gt, imunoglobulin e i tumor marker c15-3. Krvna slika je takodje u granicama normale sem secera i holesterola koji su malo poviseni. Molim bilo kakav savet u vezi ovoga i sta nam je dalje ciniti? Svaki odgovor je dobrodosao jer sam u strasnoj panici s'obzirom da mi je otac umro pre 13god. i ne bih podnela da se njoj nesto desi.HVala!!!

p.s Ukoliko su potrebne sve vrednosti krvne slike ispisacu.
Korisnikov avatar
*didi*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 10, 2007 2:22 am
Kontakt:

Post od *didi* »

Znam kako ti je,i moj otac je umro pre 11 godina i isto se osecam u vezi moje majke!Ja nisam lekar i mogu samo moralno da te podrzim tako da drzi se!Nisam shvatila iz tvog posta,da li je to kod tvoje majke maligni ili benigni tumor?Ako neko ovde bude mogao da ti pomogne ubedjena sam da hoce.Pozdrav za tebe i tvoju majku i nadam se da ce sve biti ok! :)
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Jos uvek ne znam kakav je tumor. Smestena je na onkoloskom institutu i ceka operaciju. Lekar mi je rekao da ce odmah u toku operacije to sto izvade ici na histopatolosku analizu. Tj dok mi je mama jos uvek na operacionom stolu i pod anestezijom oni ce to izvaditi zamrznuti na -33'C i uraditi to. Nakon toga znacemo o kakvom se tumoru radi. Hvala ti na recima utehe i podrske, i ja tebi takodje zelim dug zivot i potpuno ozdravljenje maajke.Pozz
Korisnikov avatar
*didi*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 10, 2007 2:22 am
Kontakt:

Post od *didi* »

Da,U Beogradu na institutu se tako radi,odmah analize,odmah sve,jos dok traje operacija tako da ce sve odmah znati.Ko treba da operise tvoju majku i kad?Bice sve ok,vazno je da je na pravom mestu. :)
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

*didi* napisao:Da,U Beogradu na institutu se tako radi,odmah analize,odmah sve,jos dok traje operacija tako da ce sve odmah znati.Ko treba da operise tvoju majku i kad?Bice sve ok,vazno je da je na pravom mestu. :)
Moja mama je vec operisana, sve sam dala od sebe i mislim da je retko ko brze od mene odreagovao. Mama je operisana 7 dana od kako je primetila-napipala cvoric.Svu dokumentaciju sam spremila za dva dana.U nedelju je napipala, u ponedeljak su uradjeni svi snimci u utorak je bila gotova krvna slika - u ponedeljak konzilijum u sredu operacija. Nazalost tumor je bio malian :cry: ali se rezultati zlezdi iz pazusne jame cekaju 10-ak dana, te ce isti biti gotovi u toku sledece nedelje. E sad ono sto znam je da je uradjen kvadro ili kako se vec zove. Dojka je ostala samo je tumor i deo oko njega skinut. Ono sto sam cula od lekara je da zlezde nisu bile uvecane ali da je procedura da se uzme uzorak kako bi bili sigurni. Sad se bogu molim da na zlezdama nece biti nicega, tj da je tumor bio neaktivan. Hvala svima sa onkoloskog instituta, a DO NEBA HVALA dr.Djordju Vukoticu koji je operisao moju majku!!!! I hvala vama ljudi u ovom trenutku svaka mi je rec i savet kao 7 na lotou!!! I ako moze neko da mi objasni sta se radi u slucaju da nema promena u limfi, a sta u slucaju da ima? Toliko sam potresena da bukvalno povracam od muke kad razmisljam sta sve moze biti. Molim vas da mi neko olaksa muke i objasni koliko je ova situacija opasna? Lakse mi je da znam nego li ne znam i samo pretpostavljam i u glavi projektujem horore.HVala svim na odgovoru jos jednom.
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Da zaboravila sam da kazem da sam na onom listu koji stoji na krevetu procitala da pise samo tu mammae sin. Nista vise ne znam. Molim tartufu ako moze da mi malo objasni o cemu se ovde inace radi...Sta je sve ovo sta jos treba da uradim. Spremna sam pa okrenem celi svet kako bih spasila majku i koliko je cela ova prica opasna.
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

Draga Sandra,
razumem tvoju brigu ali ti ništa detaljnije ne mogu napisati dok ne pristignu rezultati biopsije- HP nalaz, histološki i nuklearni gradu, receptorski status (ER i PR) kao i HER 2. Tek na osnovu toga, Konzilijum donosi odluku o načinu lečenja. Pozz
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

Draga Sandra,
razumem tvoju brigu ali ti ništa detaljnije ne mogu napisati dok ne pristignu rezultati biopsije- HP nalaz, histološki i nuklearni gradus, receptorski status (ER i PR) kao i HER 2. Tek na osnovu toga, Konzilijum donosi odluku o načinu lečenja. Pozz
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga Tartufa,

Napokon je stigao hp nalaz. Znaci dijagnoza je:

1. Ca invasivum tubulolobulare gl,mammae HG i NG II, tumor promera 10x10x8mm.

2. Ca mammae meta lymphonodorum cum extensione extracapsullare 2/18

3. centralni kv.

4 Postmenopauza 10 godina

-----------------------------------------------------------------------------------------

ER sc.7
PR sc.6
HER2 3+

-----------------------------------------------------------------------------------------
Odluka:
Sprovesti postoperatiivnu zracnu terapiju ostatka leve dojke i reg. lgl CS i PS regije levo.
Za zracenje zakazati u dnevnoj bolnici radioteerrapije-
Da se sprovede VI ciklusa adj HT po FAC rezimu preko DB IORIS-a a potom lecenje nastaviti hormono tterapiijom Nolvadex 20 mg dnevno.
Zracnu terapiju sprovesti nakon VI ciklusa hemio terapije.
------------------------------------------------------------------------------------------
To je to, molim tartufu da me malo vise informise o ovome.
evo i par pitanja:

1. Da li je ovaj stadijum stvarno u velikom broju slucajeva izleciv
2.Kakva ce biti hemioo terapija u smislu opadanja kose me najvise brine jer je mama uvek bila extra sredjena i doterana a za frizuru mi je od uvek govorila da je pola izgleda.(ali sad kaze kako je bolje glava na ramenima nego li frizura na gglavi)
3.Da li je istina da se ta agresivna hemio terapija primenjuje kod potpuno zdravih osoba (mama je ovako zdrava osoba u smislu organa a i u smislu imuniteta, inace vsoka je 181cm i ima 89kg)
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

Draga Sandra,
karcinom je niskog stepena maligniteta(povoljno), od izvađenih 18 limfnih žlezdi samo su dve pozitivne- metastatski izmenjene, receptori su visoko pozitivni( ER, PR)...Sve u svemu, ako u lošem ima dobrog- to je to.
Sa terapijom određenom na Konzilijumu se apsolutno slažem, sve je određeno u skladu sa najnovijim smernicama.
Hemioterapija je standardna (FAC) protokol, mada može i FEC ( on je nešto manje agresivan) . Kosa će opasti, ali će izrasti nova- to je strašan psihički pritisak za pacijentkinju ali je najmanje bitan. Biće i mučnina i poraćanja nekoliko dana nakon svakog ciklusa ali se i to da kupirati antiemeticima- lekovima koji zaustavljaju te simptome.
Naravno da je hemioterapija toksična, pre svega za maligne ali, na žalost, i zdrave ćelije i daje se samo pacijentima koji su očuvanog kardiovaskularnog sistema i opšteg stanja( presvake terapije će morati da radi ultrazvuk srca gde se prati ejekciona frakcija i frakcija skraćenja i na osnovu tih parametara se odlučuje da li se može dati novi ciklus ili ne)...Pozz
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga Tartufa,
HVala ti puno na odgovoru, samo mi molim te reci jos to koliko se sa ovakvom dijagnozom moze ziveti? Inace ono sto buni lekare je to da je primarni tumor u dojci 6,4mm a da je u aksili njegova metastaza nesto veca, oko 1cm.Hvala unapred na odgovoru. Inace pripremamo se za hemio terapiju, strasan sam protivnik nadrilekara,ali sam cula da je jako dobro piti svezi sok od cvekle pa svakog dana pravim mami 3x po jednu casu soka od jedne cvekle,2sargarepe i 1 limuna. Da li je ovo ok? Ja vec par godina pijem centrum sa luteinom kao dodatak ishrani i da li bi moja mama smela da uzima i njega zbog krvne slike? Jos jednom od srca hvala na paznji i odgovorima.Pozzz
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Evo jos jednog pitanja u medjuvremenu, da li bi mama smela da uzima revitu s'obzirom da ona sadrzi maticni mlec koji je po difoltu hormon :roll:
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga tartufa - pretpostavljma da sam vec dosadna

Samo da javim da je mamina krvna slika, HVALA BOGU skroz u redu; sem holesterola i triglicerida za koje kazu da su malo povecani zbog stresa. Eho srca joj je takodje uradjen i on je uredan, lekar je rekao da joj je srce kao u devojke od 25 god. U utorak, zdravlje boze ide na prvu terapiju. Pored ovih gore navedenih pitanja interesuje me i to, koliko uspesno "ondasan" lek kupira mucninu nakon terapije i da li bih joj smela davati to? Hvala unapred na svim odgovorima!!! Vi ste VRH!!!
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

Ondasan je antiemetik(lek koji smanjuje i stopira) mučninu i povraćanje. Može se davati ( i daje se) dok traje hemiuoterapija i nekoliko dana (3-4) nakon terapije ukoliko i dalje isma simptoma. Dva puta dnevno po 8mg.
Postoji i novija generacija antiemetika- granisentron(Kytril) ali i treća - palonosetron-Aloxi koji se daje jednom nedeljno. Pozz
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga Tartufa, hvala Vam na svim odgovorima i moram Vam reci da ste mi izuzetno velika podrska. Mama je primila prvu hemioterapiju juce i za sad ne postoje bilo kakve nus pojave. Nadam se da ih nece ni biti. Jos jednom veliko Vam HVALA!!!!
Odgovori