Molim nekog da me uputi koliko je ovo strasno i sta dalje?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

sandra80
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 30, 2007 1:02 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sandra80 »

Draga Tartufa ja bih vas molila da mi malo pojasnite ovih par pitanja:

1.
Sta zapravo znaci her 2 3+, da li je to samo oznaka za uvodjenje herceptina pri lecenju i da li bolesnice sa tom oznakom, ili kako ec da je nazovem imaju manje sansi za prezivljenje?

2.
Koliko sam ja skapirala ER je estrogenski receptor,a PR progesteronski receptor, dok je sc skracenica za score. E sad sta znaci npr. sc7 score 70 ili 7%. Da li veci skor znaci bolju dijagnozu posle tretiranja hormono terapijom?

3.
Koja je razlika izmedju tubulolobularnog i invazivnog tubulolobularnog karcinoma, negde sam procitala da je tubulolobularni jedan od onnih sa boljom prognozom, zapravo procenat prezivljavanja 10 god kod njega je >80% i da li taj procenat prezivljavanja znaci prezivljavanje bez bilo kakve terapije koja dodatno daje odredjene procente prezivljavanja?

4.Sta raditi kod opstipacije? Negde sam takodje procitala da nastaje zbog smanjenja peristaaltike debelog creva usled hemioterapije.

5.Koliko dana nakon hemioterapije treba prestati sa primenom ondasana?

6. Da upravo sam se setila jos jednog pitanja, sta znaci prezivljavanje od 10 godina? Da li to znaci da je to neki maksimum ili (kako da se izrazim) ako ne nastanu neke metastaze ili recidivi tumora u periodu od 10 godina - izlecenje?

Hvala Vam unapred
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga Tartufa ja bih vas molila da mi malo pojasnite ovih par pitanja:

1.
Sta zapravo znaci her 2 3+, da li je to samo oznaka za uvodjenje herceptina pri lecenju i da li bolesnice sa tom oznakom, ili kako ec da je nazovem imaju manje sansi za prezivljenje?

2.
Koliko sam ja skapirala ER je estrogenski receptor,a PR progesteronski receptor, dok je sc skracenica za score. E sad sta znaci npr. sc7 score 70 ili 7%. Da li veci skor znaci bolju dijagnozu posle tretiranja hormono terapijom?

3.
Koja je razlika izmedju tubulolobularnog i invazivnog tubulolobularnog karcinoma, negde sam procitala da je tubulolobularni jedan od onnih sa boljom prognozom, zapravo procenat prezivljavanja 10 god kod njega je >80% i da li taj procenat prezivljavanja znaci prezivljavanje bez bilo kakve terapije koja dodatno daje odredjene procente prezivljavanja?

4.Sta raditi kod opstipacije? Negde sam takodje procitala da nastaje zbog smanjenja peristaaltike debelog creva usled hemioterapije.

5.Koliko dana nakon hemioterapije treba prestati sa primenom ondasana?

6. Da upravo sam se setila jos jednog pitanja, sta znaci prezivljavanje od 10 godina? Da li to znaci da je to neki maksimum ili (kako da se izrazim) ako ne nastanu neke metastaze ili recidivi tumora u periodu od 10 godina - izlecenje?

Hvala Vam unapred
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

1. Da
2. Da
3. To je procenat preživljavanja kod lokalno uznapredovalog(nemetasttskog) ca; sa odgovarajućom onkološkom terapijom
4. prirodni preparati, ishrana bogata celuloznim vlaknima
5. kad nema više mučnina i povraćanja, ne duže od 4-5 dana
6. prosečno preživljavanje
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Hvala n brzom odgovoru!!!
jedino mi nije jasno onaj prvi odgovor na pitanje :roll: Da li to znaci manje sansi?
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

Ne...
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

Ne...
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Uh sad mi je lakse :D Kad god vam budu trebali saveti iz moje struke, slobodno pisite na pvt (arhitektura). Ja ne znam na koji vam se drugi nacin mogu oduziti za ovoliki trud!!!
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

E, hvala! Zapamtiću ovo! :wink: A trebaće mi sigurno oko nadogradnje sprata... :D Pozz
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Ma nema problema, razumem se ponesto i u papirologiju. Jedino sto moze biti problem jeste dozvola. Legalizacije vise nema, bar ne zvanicno. Zvanicno mogu da se legalizuju samo objekti za koje je dokumetacija podneta do 2003god. Sve posle toga je nelegalno i nece se moci legalizovatii. To Vam je jedna pocetna smernica, da Vas neko ne bi zavlacio da je to moguce.Pozzzz
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga tartufa, evo mene opet.

Dakle, pitanje izgleda ovako: Mama ima neverovatan apetit, kud i kamo bolji nego li pre. Stalno nesto zvace. Ima minimum 3 normalna obroka i 3 uzine. Kad se probudi uzme kasicicu meda (bagremovog), kaze to joj najvise odgovara pa popije kafu, onda sledi dorucak sa zelenim cajem i onda malte ne na 1-2h oseca neverovatnu glad. i ono sto je interesantno, jeste to da kao da joj organizam sam trazi odredjenu hranu. Pre koji dan je trazila salatu od svezeg kupusa i pojela je skoro celu glavicu kupusa sto mu dodje negde oko 2-3kg. Juce joj se je neverovatno pilo mleko(pored mleka jela je i sirni namaz, vocni jogurt,zdenku...), pre koji dan je trazila pire od spanaca i sve tako... pritom bas dosta pojede. Mene buni to da sve zene iz njene sobe koje su je zvale imaju problema sa apetitom, a ona izgleda ima problema sa prevelikim apetitom. Nakon hemioterapije samo joj je treci dan bilo muka, cetvrti je imala problema sa opstipacijom i te veceri je kukala da joj se neverovatno jedu suve sljive i smokve. Naravno ja sam sela u auto i nabavila joj sve to. Sutradan je imala 4 normalne stolice. Uzgred izvela sam je u subotu u restoran i trzila je becku sniclu, pojela je celu i sav svoj i moj priloga (barena sargarepa, grasak, pire....). Ja stvarno ne znam da li je ovo dobar znak i sta da radim? Da li sme sve to sto joj se prijede i da jede? Molim Vas posavetujte me sta da radim? meni stvarno nije jasno o cemu se ovde radi? Inace izgleda bas sveze u licu, ima dosta snage (voza kirbi po stanu skoro svaki dan), tako reci ima vise snage od mene. u nedelju je sama kolima isla za NS malocas je izasla u kupovinu stvarno mi se cini da je trenutno kao stena. Molim vas recite mi da li ona sme da radi sve to sto radi, jel ako joj ja kazem da prestane ona se raspravlja samnom i kaze sta je bre tebi ja nisam bolesna.....
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga tartufa, evo mene opet.

Dakle, pitanje izgleda ovako: Mama ima neverovatan apetit, kud i kamo bolji nego li pre. Stalno nesto zvace. Ima minimum 3 normalna obroka i 3 uzine. Kad se probudi uzme kasicicu meda (bagremovog), kaze to joj najvise odgovara pa popije kafu, onda sledi dorucak sa zelenim cajem i onda malte ne na 1-2h oseca neverovatnu glad. i ono sto je interesantno, jeste to da kao da joj organizam sam trazi odredjenu hranu. Pre koji dan je trazila salatu od svezeg kupusa i pojela je skoro celu glavicu kupusa sto mu dodje negde oko 2-3kg. Juce joj se je neverovatno pilo mleko(pored mleka jela je i sirni namaz, vocni jogurt,zdenku...), pre koji dan je trazila pire od spanaca i sve tako... pritom bas dosta pojede. Mene buni to da sve zene iz njene sobe koje su je zvale imaju problema sa apetitom, a ona izgleda ima problema sa prevelikim apetitom. Nakon hemioterapije samo joj je treci dan bilo muka, cetvrti je imala problema sa opstipacijom i te veceri je kukala da joj se neverovatno jedu suve sljive i smokve. Naravno ja sam sela u auto i nabavila joj sve to. Sutradan je imala 4 normalne stolice. Uzgred izvela sam je u subotu u restoran i trzila je becku sniclu, pojela je celu i sav svoj i moj priloga (barena sargarepa, grasak, pire....). Ja stvarno ne znam da li je ovo dobar znak i sta da radim? Da li sme sve to sto joj se prijede i da jede? Molim Vas posavetujte me sta da radim? meni stvarno nije jasno o cemu se ovde radi? Inace izgleda bas sveze u licu, ima dosta snage (voza kirbi po stanu skoro svaki dan), tako reci ima vise snage od mene. u nedelju je sama kolima isla za NS malocas je izasla u kupovinu stvarno mi se cini da je trenutno kao stena. Molim vas recite mi da li ona sme da radi sve to sto radi, jel ako joj ja kazem da prestane ona se raspravlja samnom i kaze sta je bre tebi ja nisam bolesna.....
Miu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 08, 2007 4:48 pm

Post od Miu »

Samo sam htela da ti kazem ovo - TVOJA MAMA NEMA STA DA BRINE DOK IMA TEBE- stvarno si me odusevila .
Puno zdravlja obema.
Miu
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

Dobro je što tvoja mama ima očuvan apetit- može i treba da jede sve što ne smeta njenom želucu i nema nikakvih zabrana u pogledu ishrane. Jedino što mora da vodi računa jeste da očuva telesnu masu- što podrazumeva NIKAKO DODAVANJE NA TEŽINI, šta više- ukoliko ima višak kilograma, treba da smrša tj. da se dovede na normalan body mass index. pozz
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga Tartufa, evo mene opet...

Znaci ovako izgleda mamina krvna slika pred drugi ciklus:
Slika
Kako se vama cini ono sto vidite? Do drugog ciklusa ima jos 4 dana. Ona prima 2 sprica neke crvenkaste tecnosti i bocu pretpostavljam fizioloskog rastvora. Primala je nekih 30 min fizioloski, pa jedan po jedan spric terapije pa jos 1,5h fizioloski. Ukupno vise od 2h, tako sam procitala na netu i zamolila sestru da joj sto duze daje i ja i sestra smo malte ne presedela pored nje do kraja.

@Miu, Mislim da svi trebaju biti takvi prema svojim roditeljima i ne samo prema njima vec i u odnosu sa ostalima. Kad kod sam mogla pomagala sam ljudima i neki su meni, to sam upravo naucila od svoje mame koja je pomagala ljudima sto se kaze "sakom i kapom", prvenstveno zbog svog radnog mesta. A njenu zrtvu posle smrti moga oca necu ni da pominjem, uvek mi je pruzala sve i dalje mi pruza sve. Veliki je borac, ostala bez supruga kada sam ja bila u osnovnoj skoli,a brat se tek vratio iz vojske i krenuo na fakultet. I sama kaze, moj najveci uspeh su moja deca. Nekada kaze da joj je i krivo sto je decu vaspitavala za pogresno vreme, ali je ipak ponosna.
sandra80
Stalni član
Stalni  član

Post od sandra80 »

Draga Tartufa,

Evo jos jednog pitanja (da sam izvor vode potopila bih svet, dobro je da sam izvor pitanja) mami je krenula da opada kosa, ustvari ja nisam sigurna da li opada ili se samo proredjuje? Kad krene da pere kosu u kadi posle toga ima dosta dlaja-priblizno pola sake. E sad interesuje me kada je povoljni trenutak za skracivanje kose? Da li da to uradimo sto pre ili da sacekamo da krene masovnije da opada? Da li je ovo vid proredjivanja kose? kako treba da izgleda kad opada drasticno kosa, da li je to slucaj kao kod alopecije onako u krugovima ili sta? Izvini te molim Vas ako sam Vam dosadna, ali meni ovi odgovori puno znace, gledam da pronadjem najbolji i za mamu najbolji put prolaska kroz fazu opadanja kose.
Odgovori