VOLEM DA JEDEM .... TO BE OR NOT TO BE :-)))))
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Postovi: 2202
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Nemacka
- Kontakt:
[quote="hunter"]Vidi, konsultuj se sa lekarom, slovenacki lek se zove sulfasalazin, u nemackoj je Pleon, u anglosaksonskim zemljama mozda cak i Salazosulfapyridine!
U svim meni poznatim slucajevima Krona i Collitisa ulcerosa, ti lekovi su uz redovnu primenu veoma brzo doveli do poboljsanja pa cak i do izlecenja.
U ishranu ubaci puzeve, koji blagotvorno deluju na sluznicu dig. trakta, a a nebi bilo lose piti kantarionovo ulje na prazan stomak u kombinaciji sa medom (tesko je ovako popiti supenu kasiku)!
Izbaci ljuto, zaprzeno i cigarete![/quote]
Sulfasalazin sam pila, bez ikakvog uspeha. Jednostavno je za mog Krona previse slab lek.
Probacu puzeve i kantarion, a sto se tice ljutog, zaprzenog, cigareta, alkohola i svega sto je inace stetno po probavni trakt i zdravlje nisam nikad (ni pre bolesti koristila) pa ni sad.
Hvala u svakom slucaju na savetima....
U svim meni poznatim slucajevima Krona i Collitisa ulcerosa, ti lekovi su uz redovnu primenu veoma brzo doveli do poboljsanja pa cak i do izlecenja.
U ishranu ubaci puzeve, koji blagotvorno deluju na sluznicu dig. trakta, a a nebi bilo lose piti kantarionovo ulje na prazan stomak u kombinaciji sa medom (tesko je ovako popiti supenu kasiku)!
Izbaci ljuto, zaprzeno i cigarete![/quote]
Sulfasalazin sam pila, bez ikakvog uspeha. Jednostavno je za mog Krona previse slab lek.
Probacu puzeve i kantarion, a sto se tice ljutog, zaprzenog, cigareta, alkohola i svega sto je inace stetno po probavni trakt i zdravlje nisam nikad (ni pre bolesti koristila) pa ni sad.
Hvala u svakom slucaju na savetima....
- mikalja
- Stalni član
- Postovi: 3326
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Svuda i nigde
Pizza hut tijesto
Verzija za štampanje
Kuhinja: italijanska
Posno jelo: sa uljem
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci
450 g brašna
250 ml vode
1 pakovanje kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 čajna kašičica šećera
1 čajna kašičica soli
malo bijelog luka u prahu
Priprema
Od navedenih sastojaka napraviti tijesto i ostaviti najmanje pola sata u frižideru (može i preko noći).
Picu filovati po želji.

Svi kažu braso, a niko ne objašnjava kakvo brasno se koristi da bi pica bila kao u najboljim restoranima. Mora da se kupi specijalno brasno kog nema po samo poslugama. Ja sam to tek pre neki dan provalio, i cekam da mi stigne to specijalno brasno, kad ga probam stavicu novi komentar.
Bertinik (Klosar) - 03. februar 2008. u 13.37 (registrovani član)
Brasno nije toliko važno..važno je da je bijelo..radio sam po najboljim pizzerijama 10 god i fazon u svim pizzerijama je da prodju sto jeftinije...vjeruj te mi kupuju najjeftinije s čim mogu proćia da ljudi ne skontaju..brasno je jedna od tih jeftinih stvari.
Sto duže tijesto stoji u frizideru bude bolje..naravno ne može da stoji mjesec dana ali barem nekoliko sati i do par dana i biće velika razlika nego ako odmah koristite tijesto...i zapamtite:Sto veca temperatura u rerni(300-400c)...uglavnom da bude gotova u roku od 10 min.Tijesto,paradajz sos(paradajz pire,voda,so,secer,ulje,oregano,bazilika,biber i da ne bude kao voda ali ni pregusto nego da se lako ramaze po tijestu) i sir cine pizzu..ostalo je do vase maste!!Ako ovo troje uradite donekle dobro sve ostalo mora da valja.Ima pizza čak i sa sladoledom a sladoled se prvo stavi na pizzu pa se tek onda pece pa zamislite!!
miliaz2 (Civil Engineer) - 01. novembar 2008. u 17.40 (registrovani član)
Da li ocekujem previse od „profesionalno napravljenih pizza”?!
Ni jednom nisam voleo pizzu pripremljenu u restoranu.
Uvek ima previse „zivog” testa a niko se ne zali jer bi ispao nekulturan.
Izgubio sam prijatelja u Njujorku kad se pozalio a bili u poseti u njegovoj favorite pizzeria.
Poodavno pronadjoh savet da se pripremljena baza zapece nekih desetak minuta pa tek onda stavi sve ostalo.
Razumem razloge zašto u radnji ne mogu to ciniti ali posto naplacuju najmanje oko $ 12 trebaju pronaći način kako da nam serviraju zaista najbolju pizzu na svetu a sto uvek reklamiraju da služe.
gancy-style (Република Српскa) - 28. novembar 2008. u 16.50 (registrovani član)
Можда има превише живог тијеста зато што на пицу ставиш превише поврћа? Парадајз је најгори по том питању.
Ја углавном кад наручим пицу вани тражим да ми тијесто што више „изтање”.
Komentar
Malo komentara ,nece nam odmoci
Dea ,u potpunosti te razumem!Samo shto sam ja pre dijabetesa (mislim kad su mi ga otkrili ) nisam bila neki gurman ,vishe sam volela da spremam svojima i da gledam,kako oni slatko jedu !Ja sam jela jako malo ,Posebno nisam volela skatkishe
!Pa i testo!A sad ?Ja bi jela baren krompir i hleb da smem?Valjda ona uzrechitza ?Zabranjeno voce sladje!Testo bi sada jela non stop ,(pizze, koje nisam volela ni na slici videti sad bi ih jela samo tako!)
Videla sam o tvojoj bolesti na netu ,ima bash podosta o tome !Bash gadno,posebno za ishranu
Ali nadati se boljem ,pa sad?
Verzija za štampanje
Kuhinja: italijanska
Posno jelo: sa uljem
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci

450 g brašna
250 ml vode
1 pakovanje kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 čajna kašičica šećera
1 čajna kašičica soli
malo bijelog luka u prahu
Priprema
Od navedenih sastojaka napraviti tijesto i ostaviti najmanje pola sata u frižideru (može i preko noći).
Picu filovati po želji.

Svi kažu braso, a niko ne objašnjava kakvo brasno se koristi da bi pica bila kao u najboljim restoranima. Mora da se kupi specijalno brasno kog nema po samo poslugama. Ja sam to tek pre neki dan provalio, i cekam da mi stigne to specijalno brasno, kad ga probam stavicu novi komentar.
Bertinik (Klosar) - 03. februar 2008. u 13.37 (registrovani član)
Brasno nije toliko važno..važno je da je bijelo..radio sam po najboljim pizzerijama 10 god i fazon u svim pizzerijama je da prodju sto jeftinije...vjeruj te mi kupuju najjeftinije s čim mogu proćia da ljudi ne skontaju..brasno je jedna od tih jeftinih stvari.
Sto duže tijesto stoji u frizideru bude bolje..naravno ne može da stoji mjesec dana ali barem nekoliko sati i do par dana i biće velika razlika nego ako odmah koristite tijesto...i zapamtite:Sto veca temperatura u rerni(300-400c)...uglavnom da bude gotova u roku od 10 min.Tijesto,paradajz sos(paradajz pire,voda,so,secer,ulje,oregano,bazilika,biber i da ne bude kao voda ali ni pregusto nego da se lako ramaze po tijestu) i sir cine pizzu..ostalo je do vase maste!!Ako ovo troje uradite donekle dobro sve ostalo mora da valja.Ima pizza čak i sa sladoledom a sladoled se prvo stavi na pizzu pa se tek onda pece pa zamislite!!
miliaz2 (Civil Engineer) - 01. novembar 2008. u 17.40 (registrovani član)
Da li ocekujem previse od „profesionalno napravljenih pizza”?!
Ni jednom nisam voleo pizzu pripremljenu u restoranu.
Uvek ima previse „zivog” testa a niko se ne zali jer bi ispao nekulturan.
Izgubio sam prijatelja u Njujorku kad se pozalio a bili u poseti u njegovoj favorite pizzeria.
Poodavno pronadjoh savet da se pripremljena baza zapece nekih desetak minuta pa tek onda stavi sve ostalo.
Razumem razloge zašto u radnji ne mogu to ciniti ali posto naplacuju najmanje oko $ 12 trebaju pronaći način kako da nam serviraju zaista najbolju pizzu na svetu a sto uvek reklamiraju da služe.
gancy-style (Република Српскa) - 28. novembar 2008. u 16.50 (registrovani član)
Можда има превише живог тијеста зато што на пицу ставиш превише поврћа? Парадајз је најгори по том питању.
Ја углавном кад наручим пицу вани тражим да ми тијесто што више „изтање”.
Komentar
Malo komentara ,nece nam odmoci

Dea ,u potpunosti te razumem!Samo shto sam ja pre dijabetesa (mislim kad su mi ga otkrili ) nisam bila neki gurman ,vishe sam volela da spremam svojima i da gledam,kako oni slatko jedu !Ja sam jela jako malo ,Posebno nisam volela skatkishe

Videla sam o tvojoj bolesti na netu ,ima bash podosta o tome !Bash gadno,posebno za ishranu


"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
- zmaj76
- Stalni član
- Postovi: 1276
- Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
20 načina da doterate liniju
Trikovi za koje, možda, niste čuli, ali da deluju – deluju!
Kad je reč o mršavljenju, i najmanja inspiracija završava veliki posao. Stoga smo zavirili u nove studije, prečešljali najzanimljivija istraživanja i pitali žive žene kako su uspele da se oslobode viška kilograma. Tako smo i došli do 20 korisnih saveta koje vredi probati.
Pristavite čajnik
Zeleni čaj (poznat i po snažnom antikanceroznom dejstvu, o čemu smo pisali u avgustovskom broju „Vive”) tera metabolizmu da sagori više kalorija, tvrde istraživači Medicinskog fakulteta „Bejlor” iz Hjustona.
Izaberite cerealije
Hladne cerealije s obranim mlakom za doručak ili kao zamena za ručak ili večeru povećavaju učinak dijete, pokazuju istraživanja. Muškarci i žene koji su učestvovali u studiji gubili su prosečno tri kilograma za 15 dana.
Razmislite o kiriki-buteru
Namirnice bogate mononezasićenim mastima (uključujuči koštunjavo voće, kikiriki-buter, maslinovo ulje i avokado) pomažu vam u održavanju težine, pokazala su istraživanja u Ženskoj bolnici u Bostonu. Istraživači su proučavali 103 gojazne osobe koje su bile podeljene u dve grupe. Jedna je držala posnu dijetu sa svega 20 procenata kalorija iz masti; druga je 35 procenata kalorija dobijala iz masti, uglavnom mononezasićenih. Iako su obe grupe prve godine u proseku gubile pet i po kilograma, samo su one iz takozvanog „kikiriki-buter programa” uspele da sačuvaju stečenu vitkost 18 meseci ili duže.
Pijuckajte
Stručnjaci ne propuštaju priliku da istaknu koliko je važno piti vodu koja uvek mora da vam bude pri ruci. Evo pouzdanog metoda: pijte tečnost sa svakim obrokom i držite flašu sa vodom uvek pored sebe kako u toku dana ne biste zaboravili da se napijete, kaže dr Kimberli Glen, dijetolog bolnice „Nortsajd” u Atlanti. Ispijanjem vode izbegavate grešku da žeđ zamenite za glad.
Nađite vremena za vežbe
„Otkako sam odlazak u teretanu unela u rokovnik, redovno idem tamo i odlično se osećam”, kaže 37-godišnja Pam Silvestri, poslovna žena iz Dalasa koja je prošle godine izgubila osam kilograma. „Seansa vežbanja mi je važna kao i svaki drugi poslovni sastanak”.
Jedite manje i sporije
Namirnice koje sadrže mnogo vode ili vlakana brzo napune stomak, kažu istraživači s Univerziteta u Pensilvaniji. To znači da ćete pojesti manje omleta sa spanaćem nego obične kajgane.
Ne zaboravite na mlečne proizvode
Posni mlečni proizvodi spadaju u najbolje namirnice za regulisanje telesne težine, tvrde istraživači s Univerziteta u Čikagu koji su dve godine ispitivali grupu žena. One koje su unosile preporučenu dnevnu dozu kalcijuma (1.000 mg) i jele manje od 1.900 kalorija dnevno gubile su u proseku tri kilograma, dok su se žene koje su uzimale istu količinu kalorija, ali manje kalcijuma, ugojile. Istraživači smatraju da kalcijum topi uskladišteno salo.
Menjajte jutarnje navike
Poslovna žena iz Bostona Šeri Moskovic zamenila je svakodnevnu jutarnju kafu sa šlagom za veliku šolju čaja bez mleka. „Vikendom i dalje sebe častim velikom kafom, ali tokom nedelje istu količinu kofeina unosim sa čajem, bez dodavanja masti ili kalorija”. Samom promenom jutarnjeg napitka, smanjila je oko 250 kalorija nedeljno.
Vlakna su vam najvažnija
„Doručak je pravo mesto za prvu „ratu” od ukupno 30 grama vlakana, koliko iznosi dnevna potreba”, kaže dr Kimberli Glen. „Najbolje je da to budu vlaknima bogate integralne žitarice ili hleb koji stvaraju produženi osećaj sitosti”.
Šema je 30-40-30
Studija Univerziteta u Ilinoisu otkriva da su gojazne žene koje su unosile 1.700 kalorija, po sistemu 30 procenata proteina, 40 procenata ugljenih hidrata i 30 procenata masti, gubile 18 procenata više sala od onih koje su uzimale isti broj kalorija, ali veći procenat ugljenih hidrata.
Obogaćujte obroke proteinima
Svaki obrok ili užina trebalo bi da sadrže proteine kao što su pileće belo meso, riba, kikiriki-buter ili posni sir, napominje doktorka Glen. „Proteini usporavaju varenje, pa se duže osećate siti”, kaže ona.
Polovinu tanjira čuvajte za povrće
Povećanjem unosa povrća (kategorija sa najmanje kalorija) automatski smanjujete i unos kalorija. „Umesto jedne, dobro bi bilo da za svaki obrok imate dve vrste povrća”, savetuje stručnjak za ishranu u njujorškoj bolnici „Ruzvelt” dr Keti Nonas. Drugu polovinu tanjira treba da zauzmu jednaki delovi proteina i skroba”.
Izbegavajte visokokolaročne napitke
„U limenki sode ili voćnog soka ima približno devet kesica šećera i gotovo 150 kalorija”, kaže dr Neti Levin. Voćne pene, „šejkovi” i „obogaćene” kafe često sadrže 250 do 500 kalorija, ne računajući šlag.
Mali teg za bolju kondiciju
Ako teg od jednog kilograma (trakom ili lastišem) pričvrstite za daljinski upravljač, uradićete zgodnu malu vežbu svaki put kad ga podignete, kaže doktorka Nonas. Menjajući kanale, ljudi dižu teg više puta ili ustaju da prošetaju s njim po sobi. Teg vas, u stvari, tera da ustajete i da se krećete”.
Zakon „ petice”
„Jedite pet minuta, a onda odložite viljušku i sagledajte situaciju”, kaže Don Džekson, nutricionista i profesor fitnesa „Instituta za Þellness” u Čikagu. „Razmislite da li ste uključili „automatskog pilota” ili uživate u svakom zalogaju. Mnogo puta ste već siti, ali i dalje jedete jer vas od detinjstva uče da se ništa ne ostavlja u tanjiru. Poželjno bi, međutim, bilo da ostavite bar pet zalogaja.
Ograničite alkohol
Boni Litman je advokat u Njujorku i često izlazi. „Vikendom dosta pijem i kasno večeravam”, kaže ona. „Da stvar bude gore, bliska prijateljica stanuje na istom spratu, ona mi je noćni partner za jelo. Sad sam na strogoj dijeti – izgubila sam 15 kilograma otkako sam promenila jelovnik – i samo povremeno častim sebe čašom vina ili hamburgerom”.
Postavite kuhinjsku rampu
Ako padate u iskušenje da i posle večere „posećujete” frižider, pregradite kuhinjska vrata lepljivom trakom – u visini očiju, predlaže doktorka Nonas. I dodaje da je to jedini način da sprečite gomilanje kalorija od kasnih noćnih užina. „Traka na vratima vas podseća da se ne treba vraćati u kuhinju. Ne znači da ne smete, ali sigurno ćete dva puta razmisliti”.
Dragoceni osveživač daha
Zavarava čulo ukusa da ste dovoljno jeli, kaže dr Andrea Placman, šef programa ishrane u njujorškom „Sport klubu”. „Sve što osvežava, uključujući mentol za prijatan dah, žvakaću gumu ili pastu za zube, šalje mozgu signal da je večera završena”, kaže ona. „Pošto vam ukus obroka više nije u ustima, ne žudite za hranom koju ste upravo pojeli”.
Pametne užine
Gledajte da vam pri ruci uvek budu „bezopasne” užine kao što su grožđe, suve smokve, badem, jabuke ili herbalni čajevi sa medom. Možete se služiti, sigurni da nećete preterati, kaže kompjuterski stručnjak Silandra Bartlet, koja je za kratko vreme izgubila osam kilograma.
Sačekajte da osetite glad
„Ne preduzimam ništa protv gladi sve dok stomak ne počne da krči. Ponekad, kad me glad uhvati kasno noću, shvatim da uopšte nisam gladna kao što sam mislila”, kaže menadžer Amanda Kašmen koja je za dva meseca skinula pet kilograma. „Treba, dakle, staviti prst na čelo i razmisliti, a ne odmah trčati u kuhinju i tražiti hranu”.
Trikovi za koje, možda, niste čuli, ali da deluju – deluju!
Kad je reč o mršavljenju, i najmanja inspiracija završava veliki posao. Stoga smo zavirili u nove studije, prečešljali najzanimljivija istraživanja i pitali žive žene kako su uspele da se oslobode viška kilograma. Tako smo i došli do 20 korisnih saveta koje vredi probati.
Pristavite čajnik
Zeleni čaj (poznat i po snažnom antikanceroznom dejstvu, o čemu smo pisali u avgustovskom broju „Vive”) tera metabolizmu da sagori više kalorija, tvrde istraživači Medicinskog fakulteta „Bejlor” iz Hjustona.
Izaberite cerealije
Hladne cerealije s obranim mlakom za doručak ili kao zamena za ručak ili večeru povećavaju učinak dijete, pokazuju istraživanja. Muškarci i žene koji su učestvovali u studiji gubili su prosečno tri kilograma za 15 dana.
Razmislite o kiriki-buteru
Namirnice bogate mononezasićenim mastima (uključujuči koštunjavo voće, kikiriki-buter, maslinovo ulje i avokado) pomažu vam u održavanju težine, pokazala su istraživanja u Ženskoj bolnici u Bostonu. Istraživači su proučavali 103 gojazne osobe koje su bile podeljene u dve grupe. Jedna je držala posnu dijetu sa svega 20 procenata kalorija iz masti; druga je 35 procenata kalorija dobijala iz masti, uglavnom mononezasićenih. Iako su obe grupe prve godine u proseku gubile pet i po kilograma, samo su one iz takozvanog „kikiriki-buter programa” uspele da sačuvaju stečenu vitkost 18 meseci ili duže.
Pijuckajte
Stručnjaci ne propuštaju priliku da istaknu koliko je važno piti vodu koja uvek mora da vam bude pri ruci. Evo pouzdanog metoda: pijte tečnost sa svakim obrokom i držite flašu sa vodom uvek pored sebe kako u toku dana ne biste zaboravili da se napijete, kaže dr Kimberli Glen, dijetolog bolnice „Nortsajd” u Atlanti. Ispijanjem vode izbegavate grešku da žeđ zamenite za glad.
Nađite vremena za vežbe
„Otkako sam odlazak u teretanu unela u rokovnik, redovno idem tamo i odlično se osećam”, kaže 37-godišnja Pam Silvestri, poslovna žena iz Dalasa koja je prošle godine izgubila osam kilograma. „Seansa vežbanja mi je važna kao i svaki drugi poslovni sastanak”.
Jedite manje i sporije
Namirnice koje sadrže mnogo vode ili vlakana brzo napune stomak, kažu istraživači s Univerziteta u Pensilvaniji. To znači da ćete pojesti manje omleta sa spanaćem nego obične kajgane.
Ne zaboravite na mlečne proizvode
Posni mlečni proizvodi spadaju u najbolje namirnice za regulisanje telesne težine, tvrde istraživači s Univerziteta u Čikagu koji su dve godine ispitivali grupu žena. One koje su unosile preporučenu dnevnu dozu kalcijuma (1.000 mg) i jele manje od 1.900 kalorija dnevno gubile su u proseku tri kilograma, dok su se žene koje su uzimale istu količinu kalorija, ali manje kalcijuma, ugojile. Istraživači smatraju da kalcijum topi uskladišteno salo.
Menjajte jutarnje navike
Poslovna žena iz Bostona Šeri Moskovic zamenila je svakodnevnu jutarnju kafu sa šlagom za veliku šolju čaja bez mleka. „Vikendom i dalje sebe častim velikom kafom, ali tokom nedelje istu količinu kofeina unosim sa čajem, bez dodavanja masti ili kalorija”. Samom promenom jutarnjeg napitka, smanjila je oko 250 kalorija nedeljno.
Vlakna su vam najvažnija
„Doručak je pravo mesto za prvu „ratu” od ukupno 30 grama vlakana, koliko iznosi dnevna potreba”, kaže dr Kimberli Glen. „Najbolje je da to budu vlaknima bogate integralne žitarice ili hleb koji stvaraju produženi osećaj sitosti”.
Šema je 30-40-30
Studija Univerziteta u Ilinoisu otkriva da su gojazne žene koje su unosile 1.700 kalorija, po sistemu 30 procenata proteina, 40 procenata ugljenih hidrata i 30 procenata masti, gubile 18 procenata više sala od onih koje su uzimale isti broj kalorija, ali veći procenat ugljenih hidrata.
Obogaćujte obroke proteinima
Svaki obrok ili užina trebalo bi da sadrže proteine kao što su pileće belo meso, riba, kikiriki-buter ili posni sir, napominje doktorka Glen. „Proteini usporavaju varenje, pa se duže osećate siti”, kaže ona.
Polovinu tanjira čuvajte za povrće
Povećanjem unosa povrća (kategorija sa najmanje kalorija) automatski smanjujete i unos kalorija. „Umesto jedne, dobro bi bilo da za svaki obrok imate dve vrste povrća”, savetuje stručnjak za ishranu u njujorškoj bolnici „Ruzvelt” dr Keti Nonas. Drugu polovinu tanjira treba da zauzmu jednaki delovi proteina i skroba”.
Izbegavajte visokokolaročne napitke
„U limenki sode ili voćnog soka ima približno devet kesica šećera i gotovo 150 kalorija”, kaže dr Neti Levin. Voćne pene, „šejkovi” i „obogaćene” kafe često sadrže 250 do 500 kalorija, ne računajući šlag.
Mali teg za bolju kondiciju
Ako teg od jednog kilograma (trakom ili lastišem) pričvrstite za daljinski upravljač, uradićete zgodnu malu vežbu svaki put kad ga podignete, kaže doktorka Nonas. Menjajući kanale, ljudi dižu teg više puta ili ustaju da prošetaju s njim po sobi. Teg vas, u stvari, tera da ustajete i da se krećete”.
Zakon „ petice”
„Jedite pet minuta, a onda odložite viljušku i sagledajte situaciju”, kaže Don Džekson, nutricionista i profesor fitnesa „Instituta za Þellness” u Čikagu. „Razmislite da li ste uključili „automatskog pilota” ili uživate u svakom zalogaju. Mnogo puta ste već siti, ali i dalje jedete jer vas od detinjstva uče da se ništa ne ostavlja u tanjiru. Poželjno bi, međutim, bilo da ostavite bar pet zalogaja.
Ograničite alkohol
Boni Litman je advokat u Njujorku i često izlazi. „Vikendom dosta pijem i kasno večeravam”, kaže ona. „Da stvar bude gore, bliska prijateljica stanuje na istom spratu, ona mi je noćni partner za jelo. Sad sam na strogoj dijeti – izgubila sam 15 kilograma otkako sam promenila jelovnik – i samo povremeno častim sebe čašom vina ili hamburgerom”.
Postavite kuhinjsku rampu
Ako padate u iskušenje da i posle večere „posećujete” frižider, pregradite kuhinjska vrata lepljivom trakom – u visini očiju, predlaže doktorka Nonas. I dodaje da je to jedini način da sprečite gomilanje kalorija od kasnih noćnih užina. „Traka na vratima vas podseća da se ne treba vraćati u kuhinju. Ne znači da ne smete, ali sigurno ćete dva puta razmisliti”.
Dragoceni osveživač daha
Zavarava čulo ukusa da ste dovoljno jeli, kaže dr Andrea Placman, šef programa ishrane u njujorškom „Sport klubu”. „Sve što osvežava, uključujući mentol za prijatan dah, žvakaću gumu ili pastu za zube, šalje mozgu signal da je večera završena”, kaže ona. „Pošto vam ukus obroka više nije u ustima, ne žudite za hranom koju ste upravo pojeli”.
Pametne užine
Gledajte da vam pri ruci uvek budu „bezopasne” užine kao što su grožđe, suve smokve, badem, jabuke ili herbalni čajevi sa medom. Možete se služiti, sigurni da nećete preterati, kaže kompjuterski stručnjak Silandra Bartlet, koja je za kratko vreme izgubila osam kilograma.
Sačekajte da osetite glad
„Ne preduzimam ništa protv gladi sve dok stomak ne počne da krči. Ponekad, kad me glad uhvati kasno noću, shvatim da uopšte nisam gladna kao što sam mislila”, kaže menadžer Amanda Kašmen koja je za dva meseca skinula pet kilograma. „Treba, dakle, staviti prst na čelo i razmisliti, a ne odmah trčati u kuhinju i tražiti hranu”.
- mikalja
- Stalni član
- Postovi: 3326
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Svuda i nigde
MARS napisao:ja svoj toj hrani vrlo lako mogu da odolim.![]()
![]()
![]()










Hehe





"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
- mikalja
- Stalni član
- Postovi: 3326
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Svuda i nigde
Kojaaaaaaaa bezobrazna ttttttttttooooooerta?
Ali nishta dok post ne prodje

A zove se Slatki zagrljaj
!To sam videla na onom sajtu ,pa Vam donela da se pochastite
Zato i ima sajt slatko ime
nije zbog" kolacha"
SAMO NE PIPAJTE DOK POST NE PRODJE Ni tortu ni "tortu"
!Mnogo pozdrava za gurmane
!!!!Opet cu Vam doneti jednom kad Vas posetim ,samo AKO ME NE UHVATE
Pozdrav za sve forumashe















Pozdrav za sve forumashe


"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
-
- Stalni član
- Postovi: 1687
- Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
- Kontakt:
Bozanstveno!
http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!
- mikalja
- Stalni član
- Postovi: 3326
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Svuda i nigde
hunter napisao:Bozanstveno!




POSNA TORTA SA ORAHOM I VINOM ---
Ovo je starinski recept za posnu tortu koju je moja mama pravila kada nam je bila posna slava. Recept sam malo osavremenila, torta je vlažna, sočna, sa aromom cimeta i karanfilića, verujte mi još dok je pečete plene mirisi.

Priprema
1. Zagrejati rernu na 180°C i pleh prečnika 23-24 cm pomazati uljem, obložiti dno papirom za pečenje i pomazati papir uljem.
2. Orahe sameljite. U posudi izmešajte orahe, šećer, prosejano brašno, sodu bikarbonu, cimet i karanfilić i dodajte vino i izmešajte varjačom u kompaktnu smesu. Vino može biti i belo i crveno, samo ako koristite crveno torta će biti tamnija.
3. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta odnosno dok ubodena čačkalica u sredinu kad se izvadi ne bude čista.
4. Tortu ohladite i izvadite iz kalupa. Kada je torta ohladjena presecite je na pola i premažite blago zagrejanim džemom u sredini, odozgo o sa strane celu tortu.
5. Za glazuru prosejte prah šećer i kakao i dodajte vodu i malo mutite, dodajte ulje i liker, ako ga koristite, i umutite u kremastu masu. Glazuru prelijte preko torte i ukrasite grubo izmrvljenim orasima ili po želji.
Posluživanje
Glazuru možete praviti i od otopljene posne čokolade, ili pak onu klasičnu sa šećerom, toplom vodom i limunovim sokom, naime po vašoj želji i ukusu. Takodje možete praviti tortu bez džema i tada samo kad se ohladi sipajte glazuru po želji.
Ako nemate samonarastajuće brašno koristite brašno za torte i to u 150 gr. dodajte 1 kašičicu praška za pecivo i 1/2 kašičice sode bikarbone i dobro izmešajte.
(chokolada je posna ,kao i svi ostali sastojci )



Pozdrav ,za sve forumashe


"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
- mikalja
- Stalni član
- Postovi: 3326
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Svuda i nigde
AAAAAAAHUUUU
Zaboravih i sastojke za 8 osoba!Mada je moze smazati i jedna osoba
Sastojci za 8 osoba
Za testo
250 gr. oraha
200 gr. šećera
200 gr. samonarastajućeg brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
1 kesica vanilin šećera
3 dl. vina
Za fil
3 kašike džema od kajsija ili narandže
Za glazuru
100 gr. prah šećera
3 kašike kakaa
3 kašike vode
1 kafena kašičica ulja
malo ruma, amaretta ili likera po želji ( opciono)


Sastojci za 8 osoba
Za testo
250 gr. oraha
200 gr. šećera
200 gr. samonarastajućeg brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
1 kesica vanilin šećera
3 dl. vina
Za fil
3 kašike džema od kajsija ili narandže
Za glazuru
100 gr. prah šećera
3 kašike kakaa
3 kašike vode
1 kafena kašičica ulja
malo ruma, amaretta ili likera po želji ( opciono)

"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda