Test intolerancije na hranu
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio
Re: Test intolerancije na hranu
A da mi svi razmisljamo na neki drugo nacin?
Ovakva ishrana je zdrava, poboljsava imunitet, svi smo puni energije, nema vise pospanosti, nadutosti (makar manje).
Gubljenje kg nije primarni cilj, ali oni ce polako ali sigurno otici. Nije poenta biti na ovoj ishrani samo par meseci, nego se ovoga pridrzavati ubuduce. Jer koja je poenta poboljsati zdravlje i smrsati i opet se vratiti na stati rezim ishrane? Time nista necemo postici.
Neka nam gubljenje kg bude tamo neka propratna i manje bitna pojava, a neka nam na prvom mestu bude zdravlje.
A ovi ukusu koji su nam sada bljutavi - postace normalni vremenom (i dok se mi svi malo izvestimo sa spremanjem hrane), jer smo se mi manje-vise citav zivot hranili vestackom i industrijski preradjenom hranom i navikli smo na te ukuse.
Ovakva ishrana je zdrava, poboljsava imunitet, svi smo puni energije, nema vise pospanosti, nadutosti (makar manje).
Gubljenje kg nije primarni cilj, ali oni ce polako ali sigurno otici. Nije poenta biti na ovoj ishrani samo par meseci, nego se ovoga pridrzavati ubuduce. Jer koja je poenta poboljsati zdravlje i smrsati i opet se vratiti na stati rezim ishrane? Time nista necemo postici.
Neka nam gubljenje kg bude tamo neka propratna i manje bitna pojava, a neka nam na prvom mestu bude zdravlje.
A ovi ukusu koji su nam sada bljutavi - postace normalni vremenom (i dok se mi svi malo izvestimo sa spremanjem hrane), jer smo se mi manje-vise citav zivot hranili vestackom i industrijski preradjenom hranom i navikli smo na te ukuse.
Slazem se! Prvo zdravlje pa onda sve ostalo. A kg ipak polako odlaze, ja imam 3kg manje, a danas mi je 17 dan
. Necu da mislim o tome...
Blago vama u BG, mi u Podgorici nemamo puno prodavnica zdrave hrane i nisu bas opremljene. Sjutra idem u nabavku, jer sam istrosila zalihe
a to i nije bas lak posao vjerujte.

Blago vama u BG, mi u Podgorici nemamo puno prodavnica zdrave hrane i nisu bas opremljene. Sjutra idem u nabavku, jer sam istrosila zalihe

Hej draga...radila sam u Analizi, i jedem samo zelene, crne i po koju plavu namirnicu, i ne prejedam se, vec imam 5 manjih obroka.Udavaca napisao:Sajkice,Sajkica napisao:Evo za par dana ulazim u treci mesec, i nisam skinula ni grama, a prekrsila nisam ni jednom....
Razmisljam da li da odustam, ima li svrhe ovo, jer mi se ni simptomi nadutosti nisu povukli....uzas...
gde si radila test? Nemoj da odustajes, idi u polikliniku gde si radila test, porazgovaraj sa njima. Meni je dr u Holitimedu rekla da su imali X slucajeva kao sto je tvoj i da onda samo najedanput kg krenu na dole. Jesi li merila obim, gubis li bar cm ako vec ne idu kg?
Pre nego sto sam krenula da ti odgovorim, izmerila sam obim (meri mi mama, vec tri godine vodim evidenciu obima) i cik pogodi, svuda imam po jedan a na guzi 2cm manje. Kilaza i dalje ista....
Tacno sutra ulazim u treci mesec...nemam reci....
@Udavaca
Draga, ako nisi išla u onu radnju na Zelenjaku, nemoj ni da ides!!! Razocarana sam samo tako...
Receno mi je da za 1000 dinara dobijam jelovnik za 15 dana plus recepti za sve sto mi napisu u jelovniku. Juce sam isla da podignem jelovnik... strasno !!! Dobila sam jelovnik za 8 dana, a za deveti su mi dali savet da uradim "detoksikaciju" tako sto cu za dorucak rucak i veceru jesti salate od dozvoljenog povrca, a za uzine salate od dozvoljenog voca.
Pri tom zaboravljaju da je detoksikaciju radim upravo tako sto jedem samo dozvoljene namirnice. Recepti... zali Boze! A najvise sam zbog toga i pristala da mi to naprave! Dobila sam recepte u kojima se nalaze namirnice koje ne smem da koristim!
Neki recepti nisu ni zavrseni! Pri tom sve tako neprofesionalno uradjeno, pisano rukom... Vrhunac svega je bilo kad su mi prodali heljdino mleko, koje sadrzi soju, a ja soju ne smem, i kad su mi trazili 1500 dinara za jelovnik!!!!
Danas idem da se svadjam, sinoc nisam imala snage da se vratim do njih
Draga, ako nisi išla u onu radnju na Zelenjaku, nemoj ni da ides!!! Razocarana sam samo tako...
Receno mi je da za 1000 dinara dobijam jelovnik za 15 dana plus recepti za sve sto mi napisu u jelovniku. Juce sam isla da podignem jelovnik... strasno !!! Dobila sam jelovnik za 8 dana, a za deveti su mi dali savet da uradim "detoksikaciju" tako sto cu za dorucak rucak i veceru jesti salate od dozvoljenog povrca, a za uzine salate od dozvoljenog voca.

Zdravo svima..Mogu vam reci da ovaj forum i vasa iskustva pomozu mnogo u skidanju kilograma. Ja sam radila test intolerancije jos u junu i drzala sam mesec dana i smrsala 3 kilograma i onda sam stala, ne mogu da se natram da drzim dijetu a imam 10ak kilograma vise. Da li je nko od vas mozda i vezbao pored ove ishrane , i kakvi su rezultati?
Sa srecom
Sa srecom

Danas mi je 58 dan intolerancije.Krenulo je odlazenje petog kilograma ,posto nemam digitalnu vagu neznam precizno ali vidim da je kilaza ispod crte koja oznacava moj peti kilogram.Ono sto mislim da je jako vazno kod ove nase ishrane je hodanje ,ne u smislu da cu hodanjem skinuti neke velike kalorije vec u smislu psihickog opustanja, rasterecenja.Vec par nedelja hodam do autobuske stanice ,busom da posla i isto tako nazad .Mislim da je to ukupno pola sata hoda najvise i cesto mi uopste nije do toga jer imam kola i lakse je i brze kolima stici i vtatiti se ali.. Neprocenjivo je ... shvatam tu setnju kao sretstvo za smirenje i relaksaciju.Gledam prirodu po parkovima,butike,duboko disem,sjecam se da sam tako prije 10 ,15 godina zurila na casove i bila mnogo veselija ,zanimljivija, vedrija ,sa super linijom i super drustvom...
MARIOLINA,
hvala ti puno sto si me upozorila. A ja se taman ponadala tim receptima...
smrc....
E, stvarno su grozni! I bas mi je zao sto su te tako izradili, ali, molim te, nemoj da propustis priliku da danas odes tamo i da im....sve po spisku! Bezobrazluk!
hvala ti puno sto si me upozorila. A ja se taman ponadala tim receptima...

E, stvarno su grozni! I bas mi je zao sto su te tako izradili, ali, molim te, nemoj da propustis priliku da danas odes tamo i da im....sve po spisku! Bezobrazluk!
evo, napisaću ove recepte što sam dobila od njih, pa ko može neka iskoristi...
da im bas ne placamo za nista
MUSLI
Po 100gr kornfleksa, ječmenih pahuljica, ovsenih pahuljica i 30 gr lanenog semena
OSLIĆ PEČEN U FOLIJI
Očistiti i oprati ribu, unutrašnji deo premazati mešavinom: peršunov list, beli luk sitno iseckan, malo ruzmarina, so. Staviti ribu u foliju, dobro zatvoriti i peći na 200C oko pola sata.
PLJESKAVICE OD OVSENIH PAHULJICA
1-2 šoljice ovsenih pahuljica preliti sa vodom od supe (kocka ili domaća, bez luka). Ostaviti da odstoji 10-15 minuta da nabubri. U to dodati sitno seckan beli luk, malo praška za pecivo, prezle od ovsenog hleba i začine i oblikovati pljeskavice. Pržiti na dozvoljenom ulju.
HELJDINE PALAČINKE
250 gr heljdinog brašna, malo heljdinog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica fruktoze. Napraviti žitku smesu i praviti palačinke na dozvoljenom ulju.
MUSAKA OD PLAVOG PATLIDŽANA
1-2 plava patlidžana srednje veličine
6 kašika geršle
3 glavice crnog luka
200 gr mlevenog telećeg mesa
Maslinovo ulje
Plavi patlidžan popariti, oljuštiti i iseći na kolutove. Očišćenu i opranu geršlu obariti. Posebno dinstati luk na malo vode, pa kad postane mekan dodati mleveno meso. Ujednačiti smesu. U pleh ređati red patlidžana, sloj fila i tako redom, završiti patlidžanom. Musaku kratko zapeći u rerni, izvaditi preliti uljem od masline, jabukovim sirćetom, dodati sitno seckan peršunov list, beli luk.
MILK ŠEJK
Staviti u blender heljdino mleko i dodati dozvoljeno voće po izboru
SUPA OD JEČMA
Dobro očistiti i oprati ječam, potopiti ga da odstoji preko noći u 1/2l vode. Kuvati u istoj vodi i na tihoj vatri oko 1h dok ne omekša. Narednati dozvoljeno povrće i dodai ječam. Začiniti i ostaviti da odstoji 10-15 min.
KAŠA OD PROSA
Kuva se u razmeri 1:3 šoljica prosa + 3 šoljice vode
KOLAČ OD PROSA
1 šoljicu prosa skuvati, u to dodati 3 kašike mleka u prahu od heljde, malo ovsenih pahuljica (pre toga ih popariti vrelom vodom). To sve izmešati, dodati 3 kašike fruktoze, kandiranu brusnicu 50gr.
Pomešati, staviti u pleh i peći.
ĆUFTE OD SPANAĆA
250 gr spanaća
150 gr geršle
Oprati spanać i obariti ga kratko u vreloj vodi. Vodu ostaviti za čorbu. Oprati i skuvati geršlu da se ne raspadne. Blago ugrejati i dinstati crni luk, dodati malo belog luka, začine i pomešati sa spanaćem i geršlom. Oblikovati ćufte i valjati u prezle i kratko pržiti na vrelom ulju.
PALAČINKE OD OVSENIH PAHULJICA
1 šolja ovsenih pahuljica
½ šolje brašna od heljde
Mleko od heljde
Pahuljice popariti vrelim mlekom i ostaviti da odstoje neko vreme da nabubre. Dodati brašno, napraviti glatko testo za palačinke.

MUSLI
Po 100gr kornfleksa, ječmenih pahuljica, ovsenih pahuljica i 30 gr lanenog semena
OSLIĆ PEČEN U FOLIJI
Očistiti i oprati ribu, unutrašnji deo premazati mešavinom: peršunov list, beli luk sitno iseckan, malo ruzmarina, so. Staviti ribu u foliju, dobro zatvoriti i peći na 200C oko pola sata.
PLJESKAVICE OD OVSENIH PAHULJICA
1-2 šoljice ovsenih pahuljica preliti sa vodom od supe (kocka ili domaća, bez luka). Ostaviti da odstoji 10-15 minuta da nabubri. U to dodati sitno seckan beli luk, malo praška za pecivo, prezle od ovsenog hleba i začine i oblikovati pljeskavice. Pržiti na dozvoljenom ulju.
HELJDINE PALAČINKE
250 gr heljdinog brašna, malo heljdinog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica fruktoze. Napraviti žitku smesu i praviti palačinke na dozvoljenom ulju.
MUSAKA OD PLAVOG PATLIDŽANA
1-2 plava patlidžana srednje veličine
6 kašika geršle
3 glavice crnog luka
200 gr mlevenog telećeg mesa
Maslinovo ulje
Plavi patlidžan popariti, oljuštiti i iseći na kolutove. Očišćenu i opranu geršlu obariti. Posebno dinstati luk na malo vode, pa kad postane mekan dodati mleveno meso. Ujednačiti smesu. U pleh ređati red patlidžana, sloj fila i tako redom, završiti patlidžanom. Musaku kratko zapeći u rerni, izvaditi preliti uljem od masline, jabukovim sirćetom, dodati sitno seckan peršunov list, beli luk.
MILK ŠEJK
Staviti u blender heljdino mleko i dodati dozvoljeno voće po izboru
SUPA OD JEČMA
Dobro očistiti i oprati ječam, potopiti ga da odstoji preko noći u 1/2l vode. Kuvati u istoj vodi i na tihoj vatri oko 1h dok ne omekša. Narednati dozvoljeno povrće i dodai ječam. Začiniti i ostaviti da odstoji 10-15 min.
KAŠA OD PROSA
Kuva se u razmeri 1:3 šoljica prosa + 3 šoljice vode
KOLAČ OD PROSA
1 šoljicu prosa skuvati, u to dodati 3 kašike mleka u prahu od heljde, malo ovsenih pahuljica (pre toga ih popariti vrelom vodom). To sve izmešati, dodati 3 kašike fruktoze, kandiranu brusnicu 50gr.
Pomešati, staviti u pleh i peći.
ĆUFTE OD SPANAĆA
250 gr spanaća
150 gr geršle
Oprati spanać i obariti ga kratko u vreloj vodi. Vodu ostaviti za čorbu. Oprati i skuvati geršlu da se ne raspadne. Blago ugrejati i dinstati crni luk, dodati malo belog luka, začine i pomešati sa spanaćem i geršlom. Oblikovati ćufte i valjati u prezle i kratko pržiti na vrelom ulju.
PALAČINKE OD OVSENIH PAHULJICA
1 šolja ovsenih pahuljica
½ šolje brašna od heljde
Mleko od heljde
Pahuljice popariti vrelim mlekom i ostaviti da odstoje neko vreme da nabubre. Dodati brašno, napraviti glatko testo za palačinke.
Hvala Mariolina, bas si srce, ali ja i dalje
ne mogu da poverujem da si ti ovo platila 1500 din!

nisam 1500 nego 1000 din. bila sam juce kod njih, svasta sam im rekla... kao izvinite, pa oprostite, pa eto ako mozete sutra da svratite mi cemo sve ispraviti...
danas posle posla idem do njih da vidi sta ce mi danas dati
danas posle posla idem do njih da vidi sta ce mi danas dati

Evo nekih recepata sa sajta biospajza, nadam se da ce vam posluziti
Heljdina salata sa prazilukom
•sastav:
1 šolja heljde
2 cela praziluka
50 grama celih oraha
karanfilić
žalfija, so, biber
1 kašika ulja
•način pripreme:
Prethodno namočenu heljdu sipajte u kipuću vodu, koju ste posolili i dodali par karanfilića (karanfilić će heljdi dati posebnu aromu, a biće lakše probavljiva). Heljdu kuvajte dvadesetak minuta, dok ne omekša. U drugoj posudi zagrejte vodu i kada proključa dodajte praziluk izrezan na kolutiće. Kuvajte ga kratko, tako da ostane hrskav.
Na suvom tiganju prepržite cele orahe (važno je svo vreme ih mešati jer lako zagore). U proceđenu i dobro ohlađenu heljdu dodajte, takođe ohlađeni, praziluk i ulje. Na kraju jelo začinite solju i biberom te preprženim orasima. Dodajte i malo sušene žalfije, koja je cenjeni antiseptik. Ovo jelo se može služiti kao glavno u vreme posnih dana ili kao prilog uz neka laganija jela.
PEČENO PROSO SA BUNDEVOM (BEZ GLUTENA)
sastav:
2 šolje prosa, 2 šolje bundeve sečene na kockice, 1.5 do 1.75 šolje izvorske vode, dva prstohvata morske soli.
način pripreme:
Ovo je ukusno, slatkasto jelo pogodno za hladnije, jesenje i zimske mesece. Hranljivo je i može se služiti kao glavno jelo.
Oprati proso i propržiti ga na suvom tiganju, sve dok ne dobije zlanu boju. Bundevu operite i nasecite na kockice. Proso i bundevu stavite u ekspres-lonac, dodajte morsku so i vodu, poklopite i stavite na vatru. Kad počne da šišti kuvajte iznad štitnika za plamen 15 do 20 minuta.
Uklonite lonac sa ringle i pustite da pritisak padne. Prespite u pokriven pleh i pecite u rerni (prethodno zagrejanoj na 350 stepeni), 30 do 40 minuta.
Kada je pečeno, proso sa bundevom gotovo treba da je čvrsto, kao hleb. Nasecite na kocke i služite.

Heljdina salata sa prazilukom
•sastav:
1 šolja heljde
2 cela praziluka
50 grama celih oraha
karanfilić
žalfija, so, biber
1 kašika ulja
•način pripreme:
Prethodno namočenu heljdu sipajte u kipuću vodu, koju ste posolili i dodali par karanfilića (karanfilić će heljdi dati posebnu aromu, a biće lakše probavljiva). Heljdu kuvajte dvadesetak minuta, dok ne omekša. U drugoj posudi zagrejte vodu i kada proključa dodajte praziluk izrezan na kolutiće. Kuvajte ga kratko, tako da ostane hrskav.
Na suvom tiganju prepržite cele orahe (važno je svo vreme ih mešati jer lako zagore). U proceđenu i dobro ohlađenu heljdu dodajte, takođe ohlađeni, praziluk i ulje. Na kraju jelo začinite solju i biberom te preprženim orasima. Dodajte i malo sušene žalfije, koja je cenjeni antiseptik. Ovo jelo se može služiti kao glavno u vreme posnih dana ili kao prilog uz neka laganija jela.
PEČENO PROSO SA BUNDEVOM (BEZ GLUTENA)
sastav:
2 šolje prosa, 2 šolje bundeve sečene na kockice, 1.5 do 1.75 šolje izvorske vode, dva prstohvata morske soli.
način pripreme:
Ovo je ukusno, slatkasto jelo pogodno za hladnije, jesenje i zimske mesece. Hranljivo je i može se služiti kao glavno jelo.
Oprati proso i propržiti ga na suvom tiganju, sve dok ne dobije zlanu boju. Bundevu operite i nasecite na kockice. Proso i bundevu stavite u ekspres-lonac, dodajte morsku so i vodu, poklopite i stavite na vatru. Kad počne da šišti kuvajte iznad štitnika za plamen 15 do 20 minuta.
Uklonite lonac sa ringle i pustite da pritisak padne. Prespite u pokriven pleh i pecite u rerni (prethodno zagrejanoj na 350 stepeni), 30 do 40 minuta.
Kada je pečeno, proso sa bundevom gotovo treba da je čvrsto, kao hleb. Nasecite na kocke i služite.
Hvala Tea, svaki recept je dobrodosao, pa cemo onda izvoditi varijacije na temu u zavisnosti od liste dozvoljenih namirnica

Ljudi su cudo.....opeljesice te kad god stignu....Marolina, dala si pare, sad ti nema koristi da trosis zivce svadjajuci se sa njima, nek ide njima na savest i miran san....ti si bar sa sobom nacisto.
Inace, nemojte se zeznuti kao ja ako smete heljdu a ne smete psenicu, - kupovne kore od heljde imaju mali % psenicnog brasna u sebi.
Pozdrav!
Inace, nemojte se zeznuti kao ja ako smete heljdu a ne smete psenicu, - kupovne kore od heljde imaju mali % psenicnog brasna u sebi.
Pozdrav!
Ja vec 2 meseca kupujem ovseno mleko u litarskom pakovanju (koje mi je super). I danas procitam da ono sadrzi suncokretovo ulje 
Ma ja njega nastavljam piti...

Ma ja njega nastavljam piti...
Ja sam se pretvorila u osobu koja zagleda svaku etiketu. Posto ne smijem dekstrozu, a ima je skoro svako mlijeko u prahu, svela sam se samo na kozije mlijeko. A ono je prilicno skupo, uostalom kao i sve sto smijem.
Ja ne mogu ni heljdu, pa sam ljubomorna na vas koji mozete da pravite palacinke od heljdinog brasna.
No, zadovoljna sam jer odjednom sam nakon dugo vremena u tri dana skori tri kg skinula. Pa ne zalim. Ono sto mi tesko pada sto cesto poutujem u zadnje vrijeme pa moram da nosim hranu i da se tamo dovijam kako da izdrzim. Bice mi sad jedan put od 10 dana u Norvesku, no nadam se da ce tamo biti lososa koga smijem da jedem, a za ostalo ne znam kako cu...Vec me hvata panika. No ipak je ovo odlicna stvar i IDEMO DALJE, nema odustajanja.
Ja ne mogu ni heljdu, pa sam ljubomorna na vas koji mozete da pravite palacinke od heljdinog brasna.
No, zadovoljna sam jer odjednom sam nakon dugo vremena u tri dana skori tri kg skinula. Pa ne zalim. Ono sto mi tesko pada sto cesto poutujem u zadnje vrijeme pa moram da nosim hranu i da se tamo dovijam kako da izdrzim. Bice mi sad jedan put od 10 dana u Norvesku, no nadam se da ce tamo biti lososa koga smijem da jedem, a za ostalo ne znam kako cu...Vec me hvata panika. No ipak je ovo odlicna stvar i IDEMO DALJE, nema odustajanja.