PC NENSI je napisao:
Nikako da mi hleb - "Budjaaavvvv lebaaacccc.."
ispadne dobro, ako to uopste i moze...stalno je gnjecav ili lici na sper plocu
....Molim Vas, dajte mi tacan recept i pravu meru namernica, temperat. pecenja, SVE!!!
Postavila sam recept za hleb na temi o receptima, ali ponoviću se
4 kašike pšeničnog brašna
3 kašike ječmenog brašna
1 kašika ovsenog brašna
1 kašika heljdinog brašna
1 kašičica soli
1/2 praška za pecivo
1/2 čepa sirćeta
2 šake sirove golice
1 šaka lanenog semena (prethodno potopljenog u vodu na par sati, a zatim oceđenog)
1.5 dl kisele vode
Sve ovo smešaš kašikom i ostaviš pola sata da odstoji. Nakon toga ponovo promešaš, formiraš loptu i pospeš brašnom (ja pospem pšeničnim). Ostaviš da odstoji jos 15 minuta, nakon toga formiraš veknicu, premažeš dozvoljenim uljem (ja premažem palminim ili maslinovim) i neka stoji bar sat vremena (što duže stoji lepše je). Pečeš 40 minuta na 200-220 °C. Kad se ohladi staviš u frižider i tu ga držiš.
Ti modifikuj recept u odnosu na to koje brašno smeš, mislim da umesto pšeničnog možeš staviti istu količinu ražanog ili ječmenog.
Od ovoga ispadne veknica od cca 400 g koja meni traje oko nedelju dana.
Javi kako je ispalo