ja nisam znala da je danas praznik,Bozhe oprosti prala sam neki vesh,laku noc ti zhelim i lepo spavajDj.Olivera napisao:Začeće sv.Jovana Krstitelja.
Starinska jela
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
- jesy
- Stalni član
- Postovi: 2010
- Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: tu u vashoj blizini
- Kontakt:
DINSTANE SNICLE
Sastojci
svinjsko meso (za šnicle)
5-6 glavica crnog luka
3-4 češnja belog luka
so, biber (po želji)
½ l bujona (od mesa)
Ostali materijal:
pečeni krompir
½ kg pečurke
200 ml belog vina
100 g rendisanog kačkavalja
1 kisela pavlaka
1 kašičica aleve paprike
250 ml mleka
So, biber
Ulje
buter
Priprema
Meso – šnicle oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, kuhinjskim čekićem izlupati, malo posoliti, pobiberiti i na vrelom ulju s obeju strana malo propržiti. Izvaditi šnicle i naređati u đuveč (pokriti dno).
Crni luk očistiti, iseckati na male kockice i propržiti u ulju gde su se šnicle pržile. Preko šnicli raspodeliti proprženi luk, preko njega beli luk isečen na listiće, zaliti bujonom i staviti u rernu da se dinstaju. Šnicle dinstati dok meso ne omekša, a pored tepsije – đuveča staviti nekoliko krompira da se peku.
Za to vreme oprati – istuširati pečurke, malo ih kuhinjskom krpom prosušiti i iseći na deblje listiće. Na jednoj kašiki butera ih propržiti uz dodatak belog vina. Gotove su kada sva tečnost ispari.
Isto tako pripremiti i preliv –sos:
Rastopiti buter (veličina oraha), dodati jednu ravnu kašiku brašna i uz mešanje malo propržiti. Dodati alevu papriku, promešati, sipati kiselu pavlaku pomešanu s mlekom i kačkavaljem, promešati i još 1-2 kuvati. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Dinstane šnicle servirati uz pripremljene pečurke i pečeni krompir preliven pripremljenim sosem od kačkavalja.
P. S. Šnicle se mogu preliti kako sopstvenim sosem koji se stvori prilikom dinstanja ili sosem kojim se preliva krompir.
Sastojci
svinjsko meso (za šnicle)
5-6 glavica crnog luka
3-4 češnja belog luka
so, biber (po želji)
½ l bujona (od mesa)
Ostali materijal:
pečeni krompir
½ kg pečurke
200 ml belog vina
100 g rendisanog kačkavalja
1 kisela pavlaka
1 kašičica aleve paprike
250 ml mleka
So, biber
Ulje
buter
Priprema
Meso – šnicle oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, kuhinjskim čekićem izlupati, malo posoliti, pobiberiti i na vrelom ulju s obeju strana malo propržiti. Izvaditi šnicle i naređati u đuveč (pokriti dno).
Crni luk očistiti, iseckati na male kockice i propržiti u ulju gde su se šnicle pržile. Preko šnicli raspodeliti proprženi luk, preko njega beli luk isečen na listiće, zaliti bujonom i staviti u rernu da se dinstaju. Šnicle dinstati dok meso ne omekša, a pored tepsije – đuveča staviti nekoliko krompira da se peku.
Za to vreme oprati – istuširati pečurke, malo ih kuhinjskom krpom prosušiti i iseći na deblje listiće. Na jednoj kašiki butera ih propržiti uz dodatak belog vina. Gotove su kada sva tečnost ispari.
Isto tako pripremiti i preliv –sos:
Rastopiti buter (veličina oraha), dodati jednu ravnu kašiku brašna i uz mešanje malo propržiti. Dodati alevu papriku, promešati, sipati kiselu pavlaku pomešanu s mlekom i kačkavaljem, promešati i još 1-2 kuvati. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Dinstane šnicle servirati uz pripremljene pečurke i pečeni krompir preliven pripremljenim sosem od kačkavalja.
P. S. Šnicle se mogu preliti kako sopstvenim sosem koji se stvori prilikom dinstanja ili sosem kojim se preliva krompir.
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
- jesy
- Stalni član
- Postovi: 2010
- Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: tu u vashoj blizini
- Kontakt:
FASIRANE SNICLE
mleveno juneće meso
jaje
hleb
crni i beli luk
peršun
so, biber
prašak za pecivo (ili soda bikarbona)
brašno
prezle
Priprema
Pomešati mleveno meso, jaje, sitno seckan beli i crni luk, iseckan peršun, so, biber i malo sode bikarbone.
Dobro umesiti, dodati i isceđenu krišku hleba (koja je prethodno stajala u vodi) i to dobro umešati.
Oblikovati po želji i uvaljati u brašno i prezle.
Peći na umerenoj vatri.
Služiti uz krompir pire.
mleveno juneće meso
jaje
hleb
crni i beli luk
peršun
so, biber
prašak za pecivo (ili soda bikarbona)
brašno
prezle
Priprema
Pomešati mleveno meso, jaje, sitno seckan beli i crni luk, iseckan peršun, so, biber i malo sode bikarbone.
Dobro umesiti, dodati i isceđenu krišku hleba (koja je prethodno stajala u vodi) i to dobro umešati.
Oblikovati po želji i uvaljati u brašno i prezle.
Peći na umerenoj vatri.
Služiti uz krompir pire.
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
CIGARA BUREK
Sastojci:
500 g kora za pitu
300 g mlevenog mesa
300 g sira
2 jaja
1 glavica luka
mirodjija
so i biber
Priprema jela:
U tiganju sa zagrejanim uljem przimo sitno seckani luk. Dodamo mleveno meso i mirodjiju. Posolimo i pobiberimo. Fil prespemo u veci dubok sud i dodamo jedno jaje i pomesamo.
Drugi fil: U drugi veci dubok sud krupno rendamo sir. Dodamo jedno jaje i mirodjiju.
Priprema:
Prvu koru poprskamo mesavinom 150 ml kisele vode i oko 100 ml ulja. Dijagonalno prepolovimo koru, Dobijajuci trougao. Jos jednom prepolovimo koru da dobijemo manji trougao. Ponovo poprskamo mesavinom vode i ulja. Na najsiri deo trougla nanesemo fil od sira, presavijemo krajeve da ne ispada fil i savijamo cigara burek. Postupak ponovimo dok ne potrosimo kore, od kojih pola filujemo sirom, a pola filom od mlevenog mesa.
U tiganj sa zagrejanim uljem przimo burek. Kada porumene, sklanjamo na ciniju oblozenu papirom.

Sastojci:
500 g kora za pitu
300 g mlevenog mesa
300 g sira
2 jaja
1 glavica luka
mirodjija
so i biber
Priprema jela:
U tiganju sa zagrejanim uljem przimo sitno seckani luk. Dodamo mleveno meso i mirodjiju. Posolimo i pobiberimo. Fil prespemo u veci dubok sud i dodamo jedno jaje i pomesamo.
Drugi fil: U drugi veci dubok sud krupno rendamo sir. Dodamo jedno jaje i mirodjiju.
Priprema:
Prvu koru poprskamo mesavinom 150 ml kisele vode i oko 100 ml ulja. Dijagonalno prepolovimo koru, Dobijajuci trougao. Jos jednom prepolovimo koru da dobijemo manji trougao. Ponovo poprskamo mesavinom vode i ulja. Na najsiri deo trougla nanesemo fil od sira, presavijemo krajeve da ne ispada fil i savijamo cigara burek. Postupak ponovimo dok ne potrosimo kore, od kojih pola filujemo sirom, a pola filom od mlevenog mesa.
U tiganj sa zagrejanim uljem przimo burek. Kada porumene, sklanjamo na ciniju oblozenu papirom.

Gotove kore nemogu замјенити домаће.
Да ли неко жели да напишем стари начин спремања и шарања Славског колача.
Тај начин је код нас Срба у околини Сарајева, био а и сад је само што смо се раселили, јако посебан, са значењем сваке шаре, те свака шара се зна гдје треба да се постави на хљебу.
Јавите се, ако вас буде бар три ја сам ту да вам испуним жељу.
Да ли неко жели да напишем стари начин спремања и шарања Славског колача.
Тај начин је код нас Срба у околини Сарајева, био а и сад је само што смо се раселили, јако посебан, са значењем сваке шаре, те свака шара се зна гдје треба да се постави на хљебу.

Јавите се, ако вас буде бар три ја сам ту да вам испуним жељу.
Kako je lepo biti mlad.
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm