Starinska jela
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
- Dj.Olivera
- Stalni član

- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
- Dj.Olivera
- Stalni član

- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
hunter napisao:Mora da imas mal' i sladak nos. Sto ga nisi scepala pa u vreo tiganj!
Kokoške glupe
Poslednja izmena od Dj.Olivera u Uto Nov 18, 2008 12:58 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
hunter napisao:martat napisao:Jesy,pa i kokoske su ruzne pa ih ipak jedemo![]()
![]()
A sto us tek glupe
![]()
![]()
Glupavoj zeni pojedinci kazu "Gusko jedna", a guske su veoma pametne i tezak ulov. Kokos, bilo domaca ili fazanska je glupa kao noc, a petlovi su lukavi.
Petlovi jesu lukavi ali su i dosadni.Mislim ujutru,kada kukuricu
- Dj.Olivera
- Stalni član

- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
-
sludjena mama
- Stalni član

- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
drage moje,evo neceg da se zasladite
KOLAČ SA ČOKOLADOM I BOROVNICOM
# 1 malo jaje
# 1 dl mleka
# 40 g butera
# 130 g brašna
# 1 kafena kašičica kakaoa
# 40 g čokolade za kuvanje
# 1 kafena kašičica suvog kvasca
# 30 g šećera
# 1 supena kašika marmelade od borovnice
Umutite jaje, mleko, buter. Sastavite brašno, kakao i kvasac i pomešajte sa prethodnom masom. Dodati čokoladu izrendanu krupno. Stavite u korpice za kolače (po 1 kašiku u svaku). Na vrh svakog kolača staviti po 1/4 kafene kašičice marmelade od borovnice, sve staviti u već zagrejanu rernu na 175 C i pecite 10 - 12 min
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
- tamaraft
- Stalni član

- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Dugo niko en pishe ovde pa reko da malko osvezimo temu.
Pravila sam juche chorbu od bundeve pa da vam podarim recept
Vecu glavicu luka iseci na rebarca i prodinstati dobro na 2 kashike maslaca, kad se dobro smekani posoliti pobiberiti i staviti veliku kashiku ruzmarina, ko ima svezeg tj kad ga ima a sad kad nema koristite susheni.
Ostaviti malo da se ruzmarin uvuche u luk pa preliti sa litar pileceg bujona tj. u litar vode staviti 2 kockice za pilecu supu. Ako hocete da bude gushca chorba stavite manje od litar, tako sam i ja pravila. E onda dodate jedan veci krompir-seckan na kockice, dve shargarepe-na kolutove, i 500g bundeve-sechene na kockice. Naravno mislim na dulek
Neka kuva dok se svo povrce ne skuva dobro, i onda shtapicnim mikserom izpasirati sve, ostaviti da josh baci koji kljuch i na kraju dodati jednu kiselu pavlaku
Sluziti sa mrvicama od hleba, ili mrvice napravite od starog hleba, posolite ih i pospite origanom i u rerni osushite.
Corba je za desetku a recept je iz starog kuvara, iz 1953.godine mnjam
Pravila sam juche chorbu od bundeve pa da vam podarim recept
Vecu glavicu luka iseci na rebarca i prodinstati dobro na 2 kashike maslaca, kad se dobro smekani posoliti pobiberiti i staviti veliku kashiku ruzmarina, ko ima svezeg tj kad ga ima a sad kad nema koristite susheni.
Ostaviti malo da se ruzmarin uvuche u luk pa preliti sa litar pileceg bujona tj. u litar vode staviti 2 kockice za pilecu supu. Ako hocete da bude gushca chorba stavite manje od litar, tako sam i ja pravila. E onda dodate jedan veci krompir-seckan na kockice, dve shargarepe-na kolutove, i 500g bundeve-sechene na kockice. Naravno mislim na dulek
Neka kuva dok se svo povrce ne skuva dobro, i onda shtapicnim mikserom izpasirati sve, ostaviti da josh baci koji kljuch i na kraju dodati jednu kiselu pavlaku
Sluziti sa mrvicama od hleba, ili mrvice napravite od starog hleba, posolite ih i pospite origanom i u rerni osushite.
Corba je za desetku a recept je iz starog kuvara, iz 1953.godine mnjam
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Dj.Olivera
- Stalni član

- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Kolač od bundeve
Za tepsiju (40 x 30 cm):
malo masnoće
Nadev od bundeve:
1 kg bundeve (pripremljeno mereno)
Za testo:
350 g pšeničnog brašna
4 ravne kašičice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
80 g šećera
1 jaje
50 ml jestivog ulja, npr. suncokretovo
150 ml jogurta (3,2 % masti)
Testo za mrvice:
200 g pšeničnog brašna
100 g šećera
150 g omekšalog maslaca
½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
Pripremite: Podmažite tepsiju (40 x 30 cm) i zagrejte rernu.
Nadev od bundeve: Oljuštite bundevu, odstranite koštice, odmerite 1 kg i iseckajte na sitne kockice.
Testo: Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke i mutite mikserom (nastavci za mešenja) kratko najmanjom, a potom najvećom brzinom sve dok ne dobijete glatko testo. Testo razvijte na tepsiji, rasporedite kockice bundeve preko njega.
Testo za mrvice: Prosejte brašno u činiju, dodajte preostale sastojke i mutite mikserom (nastavci za mućenje) dok ne dobijete fine mrvice.
Rasporedite mrvice preko nadeva od bundeva i stavite da se peče.
Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 200º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3-4 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 30 min.
Napomena: Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.
Nakon pečenja ostavite testo u tepsiji da se potpuno ohladi.

Za tepsiju (40 x 30 cm):
malo masnoće
Nadev od bundeve:
1 kg bundeve (pripremljeno mereno)
Za testo:
350 g pšeničnog brašna
4 ravne kašičice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
80 g šećera
1 jaje
50 ml jestivog ulja, npr. suncokretovo
150 ml jogurta (3,2 % masti)
Testo za mrvice:
200 g pšeničnog brašna
100 g šećera
150 g omekšalog maslaca
½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
Pripremite: Podmažite tepsiju (40 x 30 cm) i zagrejte rernu.
Nadev od bundeve: Oljuštite bundevu, odstranite koštice, odmerite 1 kg i iseckajte na sitne kockice.
Testo: Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke i mutite mikserom (nastavci za mešenja) kratko najmanjom, a potom najvećom brzinom sve dok ne dobijete glatko testo. Testo razvijte na tepsiji, rasporedite kockice bundeve preko njega.
Testo za mrvice: Prosejte brašno u činiju, dodajte preostale sastojke i mutite mikserom (nastavci za mućenje) dok ne dobijete fine mrvice.
Rasporedite mrvice preko nadeva od bundeva i stavite da se peče.
Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 200º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3-4 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 30 min.
Napomena: Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.
Nakon pečenja ostavite testo u tepsiji da se potpuno ohladi.

-
mislimsvojimmozgom
- Aktivan član

- Postovi: 333
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
BRZI USTIPCI
BRZI USTIPCI ( utroseno vreme do klopanja je : oko 30 minuta)
Potrebno je:
4 jajeta
16 kašika brašna
1 čaša kiselog mleka ili jogur
1 kesica praška za pecivo
ulje
Priprema
Jaja se dobro umute, dodaju se kiselo mleko ili jogurt + brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Kad je testo potpuno glatko, kašikom se vade uštipci i prže na vrelom ulju.
Mogu se jesti da budu :
SLANI sa:: + kajmak ,ili + sir ili+ pavlaka ;
SLATKI sa : + džemom , + šećerom u prahu, + eurokremom .
poz.R
Potrebno je:
4 jajeta
16 kašika brašna
1 čaša kiselog mleka ili jogur
1 kesica praška za pecivo
ulje
Priprema
Jaja se dobro umute, dodaju se kiselo mleko ili jogurt + brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Kad je testo potpuno glatko, kašikom se vade uštipci i prže na vrelom ulju.
Mogu se jesti da budu :
SLANI sa:: + kajmak ,ili + sir ili+ pavlaka ;
SLATKI sa : + džemom , + šećerom u prahu, + eurokremom .
poz.R
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))
- tamaraft
- Stalni član

- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Hrskava pogača
Potrebno:
1 kg brašna,
žumance od jednog jajeta,
20 g kvasca,
malo ulja, mleka i vode,
Priprema:
Testo zamesiti da ne bude previše čvrsto, mesiti dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti da kisne pola sata, pa se preruči u podmazanu tepsiju. Pre pečenja premazati dobro ulupanim snegom od jednog belanceta. Peče se u dobro zagrejanoj rerni, a gotovo je kada se odvoji od tepsije.
Potrebno:
1 kg brašna,
žumance od jednog jajeta,
20 g kvasca,
malo ulja, mleka i vode,
Priprema:
Testo zamesiti da ne bude previše čvrsto, mesiti dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti da kisne pola sata, pa se preruči u podmazanu tepsiju. Pre pečenja premazati dobro ulupanim snegom od jednog belanceta. Peče se u dobro zagrejanoj rerni, a gotovo je kada se odvoji od tepsije.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član

- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Cicvara
Potrebno:
1/2 kg kukuruznog brašna,
1 litar vode,
250 g kajmaka,
150 g masti,
4 jajeta,
so,
Priprema:
Vodu staviti da provri, dodati mast i kajmak, posoliti. Zatim pažljivo sipati kukuruzno brašno da se ne naprave grudvice. Kuvati uz stalno mešanje, dodati jedno po jedno jaje.

Potrebno:
1/2 kg kukuruznog brašna,
1 litar vode,
250 g kajmaka,
150 g masti,
4 jajeta,
so,
Priprema:
Vodu staviti da provri, dodati mast i kajmak, posoliti. Zatim pažljivo sipati kukuruzno brašno da se ne naprave grudvice. Kuvati uz stalno mešanje, dodati jedno po jedno jaje.

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
odvratno izgleda,ne bi mogla da probam,ma kako da je spremljen