Nemojte brkati babe i zabe. Da biste definisali moje razmisljanje potrebno je malo vise od pukog citanja postova. Ja nikada nikome ne predlazem nesto bezveze, a i kada predlozim garantujem da nece imati nikakve nuspojave. To sto su lekari bojazljivi i nesigurni, kao posledica neznanja ili isuvise entropijskog kvazi-znanja (ogradjujem se za onaj procenat koji se u to ne ubraja), je problem skolovanja kadrova, a to je vec tema za ministra. Ja sam iz druge struke (bavim se ezgaktnom naukom). Citiracu mog omiljenog politicara, gradonacelnika Dragana Djilasa: "Ja sam inzenjer, kod mene su dva i dva cetiri", a pro po teme o kockarnicama u blizini skola. Ja nisam pravnik, nisam ni filozof ni lekar vec inzenjer. Ako nekome nesto predlozim mozete se opkladiti u max. iznos da je to potpuno bezbedno i primereno toj situaciji. Ne mogu da ocenjujem tudje znanje i doprinos u oblasti koju ne poznajem, pa se toga i klonim, ono sto sam ja sticajem okolnosti morao da ispecem kao zanat to su pre svega hronicne bolesti creva, ili da kazemo bolesti kolona u sirem smislu (inflamacije, tumori, strikture, infekcije, infestacije, hirurgija...).
joni napisao:Pa jeste ali isto tako kad vi pacijentu propisete neki lek, ( a ne prepisete th, kako se pravilno kaze jer nista ne prepisujete vec mu dajete propisanu th za tu bolest), a pacijent vam ode kod komsinice na kafu koja je za istu stvar dobila "bolji lek"= skuplji od stranog proizvodjaca onda se on zapita a sto moj doktor meni nije dao najbolji lek?! Ili kad pacijent , kao sto je ovde na ovom podforumu doticni gospodin Machine", deli svoje lekove "po potrebi" jer su njemu odgovarali pa ako prodje kod vas ok a ako ne nema veze-on iovako nije lekar vec inzenjer. Trece, udjite u bilo koju apoteku sacekajte par ljudi da prodje ispred vas pa vidite ko sta kupuje, kakve gluposti se prodaju i kako farmaceuti zive na tudjoj gluposti- Zasto kupiti Galenikin vit C od ne vise 100 din kad mozete da "pljunete" 400-500 na neki fensi strani samo malo bolje upakovan. Cetvrto da ne govorim o kojekakvim dijetetskim proizvodima tipa Ehinacea, ili Fervex-koji mislim da ima obican paracetamol+vit C. Ne znam koliko su ljudi svesni da je to dijetetski proizvod i da ne podleze proveri niti sta je unutra ni u kolikoj je dozu a o dejstvu da ne govorimo.
Mislim da je najveci problem , veci od gore pomenutog, moda i trend kupovanja svega i svacega. Na fakultetu su nam lepo pricali- bolje dajte i placebo nego nista (iako nije potrebno) jer ce vas ispljuvati kako nemate pojma.
Tako da placanje procenta od propisanog leka i nije velika stvar koliko guranje u redu u apoteci da se kupi npr. Prostamol ili Komprosta ili npr. Potencijal ili Ekomer ili ....mislim dodajte sami ima toga koliko hocete a mozda sami nesto i koristite.