Imam 59 godina,beograđanin 7-ma generacija,adm.službenik,otac dvoje dece,sedentaran posao u AD,u mladim danima svestrani sportista,pre 20 godina ostavio duvan(80 cigareta dnevno),nekada umereni korisnik dobre kapljice,sada samo povremeno kvalitetnog crnog vina isključivo(francuska metoda uživanja)!Večiti zaljubljenik u humanističke nauke,posebno Medicinu, koju izučavam od najranije mladosti!
Pre 7 godina imao infarkt,"vukao ga 8 dana na nogama",imao sreću da "naletim" na starog-iskusnog asa dijagnističara slučajno u DZ N.Bgd.U Zemunskoj Bolnici naišao na neviđeni haos,nerad,neznanje i lekarsku sujetu,danima bez ikakve lekarske pomoći,izvan procedura,analiza,nagledao se smrti i aljkavih lekara, praktično nelečen,iz "inata" i božjom voljom još uvek živ!!!
Na IKVB Dedinje bio u 3 navrata(tokom 4 godine!!) posle ogromnih nužnih a lažnih i nepotrebnih skupih procedura. Naišao na neverovatnu birokratiju,aroganciju,dezorganizovanost,nadmenost i licemerje, a sve o trošku mog višedecenijskog Zdr.Osiguranja.Sramota i blamaža za Državu Srbiju, Ministra Zdravlja Milosavljevića i sve tzv.najveće stručnjake u kardiologiji Srbije! Skinut sa procedure ugradnje više Stent-ova zbog krize na Wall Street-u,iako kao pacijentu sa 3-sudovnom bolesti(i ogromne opstrukcije-svaka veća od 90%),formalno-birokratski predložena By-pass surgery(3x)!Predlog posle 1 godine odbio i toplo se zahvalio na pokušaju ubistva!!(naravno ubrzo skinut i sa liste čekanja(2x) na šta imam neotuđivo trajno pravo za života! Šah je ćudna igra nerava,i crni može da dobije partiju iako potpuno ogoljen i u cajtnotu!!! Mnogi, pa ni uvaženi Dr.Prof.M.Đ izgleda da nisu spoznali da i njihovi šahovski satovi i sat života otkucava vreme neumitno,birali ili ne za svoje pacijente-protivnike slabije domaće igrače ili bogate strance!!!
Moja lična iskustva sa upotrebom Sortis-a u dozi od 1x20mg-uveče,su jako pozitivna! Koristim ga unazad 2 godine, posle testiranja drugih statina bez odgovarajućeg željenog učinka! Lipoproteinski status i holesterol potpuno normalizovan,transaminaze potpuno OK i stabilno u okviru normale! Glavni lekovi dobro odabrani i izbalansiranih doza,kontrole redovne,rezultati LAB iznad očekivanja,EKG i EHO nepromenjeni,čak šta-više parametri poboljšani! Uz rigoroznu restriktivnu ali ipak razumno kontrolisanu dijetu,poboljšanu fizičku aktivnost,redovan i kontinuiran rad u službi i privatno u vidu neophodnih hobi aktivnosti,ignorisanja važnosti praćenja dnevne domaće i svetske politike u životu čoveka,svođenjem na jednostavne formule,izbegavam nepotreban nalet adrenalina.U mojim lepim zrelim godinama a još mlad i optimista, naravno kad sam u izbeglištvu iz tzv. HIRURGIJE!
Pratim neke od dobrih medic foruma u svetu i ovaj odskora,vidim da su iskustva vrlo različita, no jedno je zajedničko: disciplina i istrajnost u sprovođenju dobre medikamentozne terapije uz najbolje higijensko-dijetetske mere mogu dati čak i bolje rezultate u dužem vremenu nego rezultati hirurškog tretmana(bilo neinvazivnog bilo invazivnog)!

[/b]