Ventrikularne Ekstrasistole, potrebni savjeti.
Zaista se nadam da se autor (ica) teme nece ljutiti, medjutim nisam htjeo da otvaram novi topic, kada vec postoji adekvatan.
Naime:
Imam 24,5 godine. 2006 godine prilikom trcanja osjetio sam jedan vanredan otkucaj srca, u avgustu ove godine sam osjetio isti otkucaj srca prilikom rada na kompjuteru. Svo vrijeme od rodjenja do prije nekoliko dana nikada nisam osjecao nista slicno, niti sam imao potrebu da se raspitujem o novonastaloj situaciji. Medjutim u protekla 3 dana, osjetio sam najmanje 30 jacih otkucaja srca u grlu koji su se pojavljivali u razlicitim dobima dana, i u razlicitim okolnostima, iako se najvise puta desilo u stanju mirovanja. Osjecaj je zaista jeziv, na tih par momenata mi se zaledi krv u zilama.
Procitao sam nekoliko tekstova po internetu, i spoznao sam da su simptomi isti kao i kod mnogih ljudi, te da se radi o beznacajnim preskakanjima uobicajenog srcanog ritma.
Radio sam nekoliko nalaza, te bih stoga molio da strucne osobe meni kao medicinskom laiku, "narodnim jezikom" objasne situaciju koja me psihicki dosta izbacila iz ravnoteze. U ovaj post cu kopirati tekst sa nalaza:
Kardioloski pregled:
- Uredne dimenzije i debljina zidova srcanih supljina (LVIDD 5I mm)
Ocuvane sistolne i dijastolne funkcije
EF 60%
Uredne dijastolne funkcije
Uredan rad valavula
Perikardijalna separacija uredna
Ocuvane globalne i segmentalne kontraktilnosti
Ultrazvuk abdomena
- Jetra urednog polozaja, oblika i velicine, pravilnih kontura, eho homogenog parenhima, urednog promjera vene porte, II,2 mm (pretpostavljam da se ovdje radi o 11,2 mm)
Gusteraca, zucni mjehur, vodovi, bubrezi i slezena urednog nalaza
Nalaz uredan, konsultacija infektologa
Nalazi krvi su pokazali prekoracenja u 4 komponente, za koje neznam sta tacno rade, takodjer bih zamolio obrazlozenje:
(S) CRP (Izmjereno 11,5, ref. interval iznosi <5,0)
(S) LDH: Laktat - dehidrogenaza (Izmjereno 860, ref. interval iznosi <480)
(S) CK: Kreatin kinaza (Izmjereno 224, ref. interval iznosi 24 - 195)
(CK) SE (Izmjereno 12/30, ref. interval iznosi <10)
Radio sam EKG, ukoliko bude neophodno poslat cu skeniranu sliku istog. Pritisak se oduvijek krece oko 110 - 120/70. Puls u stanju mirovanja se krece od 70 do 80, prilikom dubokog pravilnog disanja (kojeg se niko ne pridrzava, pa tako ni ja) puls ide jako nisko, nedavno sam izmjerio tek 47 BPM. Mislim da su navedene 4 nepravilne vrijednosti napravle zbrku, zbog kojih sam primoran raditi hepatitis markere tipa A,B i C.
Prije 3 dana sam ima cudan oblik jesenje prehlade, nekoliko sati sam osjecao slabost i drhtavicu, medjutim nakon sto sam popio nekoliko tableta izasao sam na setnju na svjez zrak. Nakon povratka kuci (cca. 1 sat), osjecao sam se savrseno jak i zdrav. Prehlada se nakon toga vise nije javljala. Da li ova neobicna pojava ima povezanost sa VES, buduci da sam procitao da se prehlade u velikom broju slucajeva povezuju sa VES.
Mislim da bi bilo uredu da napisem nesto i o svom nacinu zivota. Obozavam sport, i veliki dio svoje energije i vremena sam ulozio u izgradnju tijela i izgradnju i ocuvanje celicnog zdravlja. Upravo radi toga se psihicki osjecam porazeno, buduci da se i pored velikih napora i odricanja pojavi situacija poput ove koja navede covjeka da se zapita. 4,5 godine sa bavim trcanjem, teretanom se bavim od 2001 godine uz par povremenih duzih prekida od nekoliko mjeseci. Totalni sam antipusac i antialkoholicar, mada moram napomenuti da dosta vremena provodim sa 2 strastvena pusaca, te se stoga svrstavam u kategoriju pasivnih pusaca. Hranim se prema uputama sa vodecih svjetskih fitness web - stranica. 6 manjih pravilno rasporedjenih obroka, maksimalno izbalansiranih nutrijentima: proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali. Masnu i tesku hranu, kojom se hrani 95% stanovista (pizza, bureci, gazirani napitci) konzumiram samo nedjeljom.
Buduci da je medicinsko osoblje kao pojavu VES - a navelo potencijalnu mogucnost pretreniranja i prevelikog fizickog napora, napisat cu opise treninga za koje vec odavno zelim da razjasnim da li su uredu ili ne.
Aerobni trening, trcanje
Naime, moje genetske i motoricke sposobnosti nikada nisu bile kvalitetno izrazene. Nikada nisam mogao recimo da pretrcim npr. 2 kilometra u komadu. Stoga sam sam sebi odredio ritam treninga, npr. pretrcim standardnim tempom 200 metara, zatim prepjesacim 200 metara, nakon toga npr. odradim puni sprint na nekih 50 metara, i tako u krug sat vremena. Ovakav tip treninga mi najvise odgovara, medjutim moje pitanje glasi: Da li je zdravo u sat vremena konstantno varirati srcani puls, te ga dovoditi iz jednog stanja u drugi vise puta u jednom kratkom vremenskom razdoblju (1 sat)
Anaerobni trening, fitness
Prilikom dizanja malo vecih tezina, kod pojedinih vjezbi primoran sam da vazduh zadrzim u sebi, sto u svakom slucaju nije pravilno. Spreman sam odreci se velikih tezina i konstantno raditi trening sa malim tezinama tako da puls ne prelazi 60 - 70%, tj negdje oko 120 otkucaja u minuti.
Obozavam da setam i boravim na svjezem zraku. Pokusavam da zaboravim na VES, jer razumijem da je to najbolji lijek, medjutim osjecam tremu. Bojim se da radim neke stvari koje sam prije tek nekoliko dana radio sasvim normalno. Bojim se da odem na trening i maksimalno sam pazljiv, pogotovo kada treba da ulozim fizicki napor nebi li uradio neki posao. Da li smijem da nastavim da se bavim sportom? Da li su nalazi uredu, jednom rijecju, da li sam zdrav?
Iskreno se izvinjavam na dugackom postu, ali hitno su mi potrebni odgovori. Osjecam se pomalo zbunjeno i izgubljeno.
Unaprijed hvala i sve najbolje.