strah od trudnoće

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

sludjena mama napisao: na dan i mesec poslednje menstruacije doda se 9 meseci i oduzme tri dana ,metoda +9 ,-3!tako se odredjuje termin porodjaja!
:o

moj doktor racuna po sistemu dodaj 7 dana i 9 meseci. ovaj metod sam vidjala i u literaturi, a ovaj vas prvi put u zivotu.

da sam juce umrla, ovo nikad ne bih saznala... :)
Anche
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2008 7:36 am

Post od Anche »

sludjena mama napisao:kiretaza se moze obaviti do desete nedelje trudnoce!za svaki prekid,preko desete nedelje,potrebno je odobrenje lekarske komisije.
kolika je trudnoca,reci ce ti ginekolog,uz pomoc ultra zvuka,pregledom itd.
i da ,zacece se racuna od dana kada je bio odnos ali to samo u slucajevima kada su odnosi neredovni pa sa sigurnoscu mozemo reci da je za vreme tog zadnjeg odnosa doslo do zaceca.
inace se ginekolozi rukovode po poslednjoj menstruaciji,znaci na dan i mesec poslednje menstruacije doda se 9 meseci i oduzme tri dana ,metoda +9 ,-3!tako se odredjuje termin porodjaja!
kada odes kod ginekologa i ukoliko ustanovi da si trudna i ako zelis kiretazu,dogovorices se s doktorom-ginekologom kada i gde!ginekolog ce ti vec objasniti!
pozdrav!
znaci mogu i u toku desete nedelje da obavim kiretazu? uh...
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

sludjena mama napisao:kiretaza se moze obaviti do desete nedelje trudnoce!za svaki prekid,preko desete nedelje,potrebno je odobrenje lekarske komisije.
kolika je trudnoca,reci ce ti ginekolog,uz pomoc ultra zvuka,pregledom itd.
i da ,zacece se racuna od dana kada je bio odnos ali to samo u slucajevima kada su odnosi neredovni pa sa sigurnoscu mozemo reci da je za vreme tog zadnjeg odnosa doslo do zaceca.
inace se ginekolozi rukovode po poslednjoj menstruaciji,znaci na dan i mesec poslednje menstruacije doda se 9 meseci i oduzme tri dana ,metoda +9 ,-3!tako se odredjuje termin porodjaja!
kada odes kod ginekologa i ukoliko ustanovi da si trudna i ako zelis kiretazu,dogovorices se s doktorom-ginekologom kada i gde!ginekolog ce ti vec objasniti!
pozdrav!
znaci mogu i u toku desete nedelje da obavim kiretazu? uh...

Evo sta se dogodilo od juce... Mokrim i dalje na svakih 10 minuta... Imam bolove u ledjima oko bubrega a nekad i dole (krsta). Danas sam primetila na desnoj dojci izrazenu venu, ali ne znam je li to od spavanja, ili samo zato sto imam jako bled ten i nisam je konstatovala dosad... Nisu mi napete niti me bole grudi... Bol oko levog jajnika se ponekad javi, a nekad predje ili nagore ka bubregu ili predje preko cele materice (ili besike) - ja ne znam da li se tripujem da sam trudna ili imam neku urinarnu infekciju...?

I da, moze li mi neko reci sve moguce simptome trudnoce - negde sam naletela na bol u preponama i od dojke ka pazuhu (kao da je zena nesto tesko teglila)...??? Za ova dva jos nikad u zivotu nisam cula...
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

prvom danu poslednje menstruacije dodamo SEDAM dana i oduzmemo TRI meseca,tzv Negelova formula.ovo pravilo vazi,prvenstveno za zene ciji menstruacioni ciklus traje 28 dana tj,kod ovakvih ciklusa ovulacija nastupa 14-og dana.uzima se u obzir +- 10 dana.
na osnovu oplodjavajuceg snosaja,dodamo 280 dana,40 nedelja,10 lunarnih ili 9 kalendarskih meseci.toliko traje normalna trudnoca.ovaj metod se koristi samo u slucajevima kada su odnosi neredovni.
rok porodjaja se moze odrediti i na osnovu prvih pokreta ploda(kod prvorotki 4,5 meseci a kod viserotki na kraju 4-og meseca trudnoce!
za gresku u brojkama se izvinjavam svima.kucala sam na brzinu i hvala sto ste mi skrenuli paznju!
da i u toku desete nedelje se moze obaviti kiretaza,sve kasnije bice ti potrebna saglasnost lekarske komisije!
pozdrav!!!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

u nesigurne znake trudnoce spadaju:prohtevi za odredjenom vrstom jela,muka,gadjenje,povracanje,osecaj mirisa koji drugi ne primecuju,uvecanje trbuha i bokova,pigmentacija na pojedinim delovima koze,lako menjanje raspolozenja...svi ovi znaci mogu ali i ne moraju biti znaci trudnoce!
u verovatne znake spadaju:izostanak menstruacije,lividitet i nabubrelost stidnice,sluzokoze vagine i grlica materice,uvecanje i razmeksanje materice,uvecanje dojki!
mislim da bi trebalo da posetis ginekologa ,zbog pomenutih simptoma koje imas!meni vise lice na neku upalu ili infekciju!
pozdrav!
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

Sludjena Mamo,
hvala ti puno na odgovoru... Nameravam da odem do studentske poliklinike za par minuta, ali mi je samo trebala malo iskustva i saveta...
Hvala ti puno, puno... Ja se nadam da nisam trudna, ali posto su je javili neki simptomi a menza nije izostala prosli mesec, onda sam morala da se konsultujem... Inace, ne znam koliko je ovo bitna informacija - ali to vece, kada smo imali odnos a ja popila pilulu (pogledati detaljno sta sam sve rekla), koristili smo prvo kondom, a posle sat vremena, smo bez, medjutim decko mi je sinoc potvrdio da nije bilo ni predejakulacione tecnosti - verujem da je ovo jos moglo smanjiti verovatnocu da zatrudnim...
Idem kod ginekologa :)
POzzzzz i hvala jos jednom!
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

Evo ovako, juce sam bila kod ginekologa, i pitala sam ga da li je istina da ako ne pocinjem novo pakovanje Logesta u isto vreme kad sam zavrsila prethodnu kutiju a imala odnos 8. dana kada sam pocela novu poakovanje mogu ostati trudna, na sta je on odgovorio negativno...
E sad, na 21dan.com pise da se mora praviti pauza od striktno 7 dana - sto znaci da ako je prethodno zavrseno oko 8h ujutru, posle sedam dana pauze, ja moram uzeti 8. dana novo pakovanje u 8h, a ja sam u 19.20h uvece. I sad su mi napravili konfuziju u glavi i vise ni sama ne znam sta da mislim. Imam zakazan ultrazvuk u sredu u 16h, a pre toga moram da dam urin i krv na analize. Ima li neko iskustva sa pijenjem pilula i sta je vama koji od ginekologa rekao?
Ono sto znam 100% to je da smo to vece, decko i ja prvo koristili kondom, a da posle toga nismo i da nije bilo ni predejakulacione tecnosti taj drugi put i dasam ja jos uvek malcice krvarila - da li sam ikako mogla ostati trudna?
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

Ima li neko da pomogne?
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Ne, zapravo verovatnoca je jako, jako mala.
fatima
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 26, 2008 12:14 am

Post od fatima »

i moje misljenje je da je bas mala vjerovatnoca da si trudna,po svemu tome sto si navela cisto sumnjam!
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

stvarno je mala verovatnoca da si ostala trudna!!!
a,to,da nije bilo predejakulacione tecnosti,to ni tvoj mladic ne moze sa sigurnoscu da tvrdi zato sto cak i u toku odnosa moze doci do izbacivanja tecnosti a da on toga i ne bude svestan!!!
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 12:37 am

Post od seven.maja »

žilijen sorel napisao:još jednom hvala svima na ohrabrenju, i samo da javim da smo nakon nekoliko dana razgovora i pregovora dogovorili da na proleće pravimo bebu :lol:
Ako vec imas taj iracionalan strah, otidji klinickom psihologu i porazgovaraj sa ucenom glavom.
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

sunny_n, fatima i sludjena mamo,

i ja se nadam da nisam... Evo, danas je nedelja, a posto usled pijenja pilula menza stalno dolazi nedeljom, sad je strpljivo cekam :)
fatima
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 26, 2008 12:14 am

Post od fatima »

:D doce ona nista ti ne brini :wink:
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

:D Verujem da hoce ;) Trenutno imam tripove da sam dobila posto sam stavljala Neo-Penotran zbog III i VI grupe vs-a, i onda stalno trcim u kupatilo i razocaram se kad vidim da je u pitanju vaginaleta koja se istopila i sad ispada :(
Odgovori