STERILITET-STA DALJE?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

tox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 7:27 pm

STERILITET-STA DALJE?

Post od tox »

U braku smo 3 godine, a sa sterilitetom se borimo 2 godine. Imam 32 godine kao i suprug. Do sada bez ikakvih zdravstvenih problema.Posle godinu dana braka i odsustva trudnoce poceli smo sa ispitivanjima. Za ove dve godine raznoraznih ispitivanja lekari su zakljucili- NISTA. :-?
Kod supruga:
- Spermogram posle apstinencije od 5 dana
volumen 5.5ml, izgled belicast,ph 7.5, broj spermatozoida UL 85 x 10(na sestom), pokretnih posle 30 minuta 65%, slabo pokretnih 25%, nepokretnih 10%, normalni oblici 70%, patoloski oblici 30%, aglutenacija nije prisutna. Test radjen vise puta, uvek isti rezultat.
-Bris uretre uredan
-Spermokultura i urinokultura, nalazi uredni.
-Antispermatozoidna antitela (ASA) nisu nadjena.

Kod mene:
-Vaginalni i cervikalni bris - uvek uredan, radjeno vise puta. Vaginalna grupa sekreta II
- Test na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, radjen dva puta, oba puta uredan.
-Folikulometrija radjena u vise ciklusa,postoje folikuli, u 13-14danu ciklusa dostizu 21mmx16mm(skoro uvek ove velicine u vise ciklusa)
-Papanikolau II, kolposkopski nalaz uredan
-HSG supljina uterusa trouglastog oblika, ravnomerno ispunjena kontrastom,obe tube prikazuju se celom duzinom i propustaju kontrast u slobodnu trbusnu duplju.
-Laparoskopija , uradjena hromolaparoskopija utvrdjeno da kontrast prolazi na obe tube u sl.trbusnu duplju. Ostalo u redu, bez priraslica, cisti...Takodje je konstatovana skora ovulacija desnog jajnika.
-Antispermatozoidna antitela nisu nadjena
-Hormonski status uredan, ciklusi na 28 dan, normalni.

Sta bi trebalo dalje uraditi? Vec ozbiljno razmisljamo o nekoj od metoda vantelesna oplodnje jer nam je vec dosta raznih testova koji su uvek u redu( tako kazu lekari) a BEBE NEMA!!! :cry: Sta mi vi predlazete?
UNAPRED ZAHVALNA
P.S Krvna slika, sedimentacija, secer u krvi, urea......kod oboje u granicama normale.
tox
Novi član
Novi član

Dodatak

Post od tox »

Zaboravila sam! Nikada nisam ostala trudna, bez abortusa, nisam pila kontraceptivne pilule. Zabavljala sam se sa suprugom 5 godina, zastita UVEK prezervativ.
era
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 11:36 am

Post od era »

Kako vidim imate gotovo iste nalaze kao i ja i suprug i nazalost i iste rezultate. Ja sam jos radila i dve insemenacije i obe nisu bile uspesne. Vecina lekara mi je predlozila tri insemenacije, pa ako se nista ne desi onda vantelesnu oplodnju. Medjutim, cini mi se da cu preci na vantelesnu, jer m,islim da je insemenacija cistzo gubljenje vremena. Problem sa vantelesnom je u novcu i ne samo u njemu.
Srecno
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

Era, ja sam totalno sludjena. Sto se tice insemenacije, i ja sam cula da je to bezveze i nepotrebno gubljenje vremena. Medjutim, moj lekar mi za sada ne preporucuje ni to a ni vantelesnu. Kaze da sam jos uvek mlada, da mogu jos malo da sacekam, da se opustim, da ne razmisljam o tome.....da zacece nije tako jednostavan proces kao sto to vecina misli, da u trenutku morada se sklope sve kockice......
Da, vantelesna je problem-novac a i ostalo. Gde uraditi, kog lekara izabrati,uspesnost max.30%. Zato bih volela da cujem misljenje i nekog lekara sa ovog foruma (o svemu). Mozda ce nam pomoci, ko zna. I uliti makar malo nade i samopouzdanja! Pozdrav!
Lekari javite se.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

uradicu copy and paste iz jednog drugog odgovora jer ne znam da li ste ga procitale a i da se ja ne ponavljam...i dodati jos nesto ....

Sperma sadrzi spermatozoide, seminalnu tekucinu, i dijelove koje cine mrtvi spermatozidi, bijele krvne celije, sluz, masne kapljice...Kada se radi inseminacija IUI / Intrauterine insemination /, mi smo zainteresovani da dobijemo sto pokretljivije, mobilne i zdrave spermatozoide i ubrizgamo ih u uterus.

Medjutim MI NE MOZEMO I NE SMIJEMO, da ubrizgamo direktno svjezu nepripremljenu spermu iz bocice u kojoj je pohranjena direktno u uterus ! Zasto ? Smermatozoidi plivaju u tecnosti sjemena tekucina, koja se uglavnom produkuje u prostati, i posjeduje supstance koje zovemo prostaglandini. PROSTAGLANDINI su odogovorni za kontrakciju glatkih misica koji se nalaze ne mnogim mjestima u tijelu kao sto su krvni sudovi, jedan dio jednjaka, materica ! Prostaglandini su odgovorni takodje za menstrualne bolove. Oni se nalaze u organizmu svuda u vrlo maloj koncentraciji. Kolicina prostaglandina u sjemenoj tekucini je veoma visoka !! Kad sperma biva izlucena u vaginu tokom seksualnog cina ne uzrokuju problem, zato sto bivaju neutralizirani sa vaginalnim PH.
Ali ako se nepripremljena / sirova / sperma ubrizga direktno u matericu, u namjeri da izazovemo inseminaciju, zena moze da dozivi snazan bol !, da kolabira ! pa i da umre !

Zato je cilj postupka 'pranja sperme' da se odstrani potencijalno otrovna seminalna tekucina. To se radi na nekoliko nacina. Najjednostavniji nacin je razrijediti spermu u hranljivom medijum, staviti u pipetu, i centrifugirati. Dobri spermatozoidi ce biti na dnu posude i mogu da budu usisani u spricu koja sluzi za inseminaciju. Ostale metode koriste razlicite tecne medije za koncentrisanje spreme. Ovim nacinom se selektuje i dobija najaktivniji spermatozoidi. Vrijeme potrebno za ovaj proces je u prosjeku oko 30-90 minuta.

Zasto se radi IUI ?
Zato sto na ovaj nacin pacijenti koji imaju problem da ostanu trudne, zbog neotkrivenog razloga / idopatski /, ili muskog faktora, ili endometrioze, ili cervikalne stenoze, ili koji imaju antitijela protiv spermatozoida, imaju mnogo vecu sansu da ostanu u drugom stanju.

Draga Erika, zao mi je sto je moj stav u suprotnosti sa ovim sto mi ovdje radimo, i sto to uopste ne popravlja Vasu sansu da ostanete u drugom stanju, i uzrokuje Vama takve tegobe. Propuhvanja jajovoda sa kortikosteroidima i antibioticima ??? To prvi put cujem, pa ocigledno da imate prohodne jajovode, jer Vam je sve dospjelo u trbusnu supljinu i uzrokovalo mnogo tegoba, a dr Vam jos nije rekao da li su vam jajovodi prohodni ili ne.

--------------------------------------------

dodatak za Tox i Eru:

Zao mi je sto prolazite kroz fazu ocajanja i izgubljeosti, pitajuci se sta da radite i kod koga da idete, i zao mi je sto Vas ne mogu uputiti jer zaista ne znam stanje u beogradskim klinikama.

Infertilitet je u grubo uzrokovana muskim faktorom u 40% slucajeva, zenskim faktorom u 40%, a idiopatski ili jednostavnije receno nepoznatim uzrokom u 20% slucajeva, sto kako vidite nije mali procenat.
To sto se kod Vas zove jeste neobjasnjeni infertilitet, i ljekari se cesto nalaze u nezavidnoj situaciji jer ne znaju sta da rade...

Sto se tice Vasih godina, 32, moram reci da se ne slazem sa Vasim ginekologom, da treba da cekate...nije frka, kako se kaze kod nas, ali ako cekate ja bih da preporucim da cekate do 33, ali ne duze...jer sto duze cekate Vas bioloski casovnik se mijenja, i Vasa fertilna moc godinama opada, i to pocinje po novim istrazivanjima poslije 33.g a ne 35...dakle...ako odlucite da cekate, mozda zaista ostanete trudni bez ikakvih intervencija i sva ova prica padne u zaborav i ja bih bila srecna da Vam cestitam na trudnoci.
Ako se trudnoca ne desi u toku od godine dana ja bih da Vam preporucim da pokusate indukciju ovulacije i vjestacku inseminaciju. Zasto indukcija ovulacije ? zato sto normalno kod ovulatornih ciklusa sazrijeva 1 folikul i jedna jajna celija, a kod induciranih 3 ili 4...sto time povecava Vasu sansu za trudnocu...indukcija se mora pazljivo pratiti sa odredjivanjem hormona i serijskim folikulometrijama i mjeriti tacno vrijeme ovulacije ili dati injekciju za izazivanje ovulacija a onda se taj dan ili dva dana za redom vrsi inseminacija SA PRIPREMLJENOM SPERMOM.
Ako se radi tako kao sto sam opisala, % uspjesnosti po jednom pokusaju je 12 %, a ako radite to 3 mjeseca jedan za drugim...onda je izmedju 35 i 40% sto je odlicna sansa !!!
Cijena nije niti blizu kao IVF a daje Vam odlicne sanse da ostanete trudni.

Ako se trudnoca ne desi...onda preporucujem IVF...ali...kako Vi mozete da doznate ko je najbolji u Bgd ili Srbiji sa IVF procesom ?
Ja ne zelim da popularisem nikoga ali znam da je Doc.dr Zeljko Mikovic jako dobar, koji radi na klinici Narodni Front i vjerujem negdje privatno, i koji je vrlo otvoren i iskren sa pacijentima. Mozda ima i boljih nego je on ali ja ne znam za njih.

I njega kao i svakog kome dajete novac pretpostavljam da je od prilike najmanje 2000 eura, treba da pitate koji je stepen uspjesnosti ali ne ostvarenih trudnoca nego porodjenih beba u klinicu u kojoj on radi !!!
To imate kako normalnu i redovnu informaciju na svakoj klinici u Americi koja se bavi IVF, jer je to nesto sto se prodaje kao usluga, i onaj ko Vam moze dokazati da je % uspjesnosti 40 % umjesto 20%, vi cete ici kod tog prvog. Naravno kada to nije dokumentovano kao sto je kod nas...i kada nemate nikakvih statistickih podataka, prisiljeni ste da idete kod onih koji su Vam dostupni i da vjerujete u ono sto Vam se kaze.

Mnogo srece i spontanih trudnoca.

Vas ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

uradicu copy and paste iz jednog drugog odgovora jer ne znam da li ste ga procitale a i da se ja ne ponavljam...i dodati jos nesto ....

Sperma sadrzi spermatozoide, seminalnu tekucinu, i dijelove koje cine mrtvi spermatozidi, bijele krvne celije, sluz, masne kapljice...Kada se radi inseminacija IUI / Intrauterine insemination /, mi smo zainteresovani da dobijemo sto pokretljivije, mobilne i zdrave spermatozoide i ubrizgamo ih u uterus.

Medjutim MI NE MOZEMO I NE SMIJEMO, da ubrizgamo direktno svjezu nepripremljenu spermu iz bocice u kojoj je pohranjena direktno u uterus ! Zasto ? Smermatozoidi plivaju u tecnosti sjemena tekucina, koja se uglavnom produkuje u prostati, i posjeduje supstance koje zovemo prostaglandini. PROSTAGLANDINI su odogovorni za kontrakciju glatkih misica koji se nalaze ne mnogim mjestima u tijelu kao sto su krvni sudovi, jedan dio jednjaka, materica ! Prostaglandini su odgovorni takodje za menstrualne bolove. Oni se nalaze u organizmu svuda u vrlo maloj koncentraciji. Kolicina prostaglandina u sjemenoj tekucini je veoma visoka !! Kad sperma biva izlucena u vaginu tokom seksualnog cina ne uzrokuju problem, zato sto bivaju neutralizirani sa vaginalnim PH.
Ali ako se nepripremljena / sirova / sperma ubrizga direktno u matericu, u namjeri da izazovemo inseminaciju, zena moze da dozivi snazan bol !, da kolabira ! pa i da umre !

Zato je cilj postupka 'pranja sperme' da se odstrani potencijalno otrovna seminalna tekucina. To se radi na nekoliko nacina. Najjednostavniji nacin je razrijediti spermu u hranljivom medijum, staviti u pipetu, i centrifugirati. Dobri spermatozoidi ce biti na dnu posude i mogu da budu usisani u spricu koja sluzi za inseminaciju. Ostale metode koriste razlicite tecne medije za koncentrisanje spreme. Ovim nacinom se selektuje i dobija najaktivniji spermatozoidi. Vrijeme potrebno za ovaj proces je u prosjeku oko 30-90 minuta.

Zasto se radi IUI ?

Zato sto na ovaj nacin pacijenti koji imaju problem da ostanu trudne, zbog neotkrivenog razloga / idopatski /, ili muskog faktora, ili endometrioze, ili cervikalne stenoze, ili koji imaju antitijela protiv spermatozoida, imaju mnogo vecu sansu da ostanu u drugom stanju.

Draga Erika, zao mi je sto je moj stav u suprotnosti sa ovim sto mi ovdje radimo, i sto to uopste ne popravlja Vasu sansu da ostanete u drugom stanju, i uzrokuje Vama takve tegobe. Propuhvanja jajovoda sa kortikosteroidima i antibioticima ??? To prvi put cujem, pa ocigledno da imate prohodne jajovode, jer Vam je sve dospjelo u trbusnu supljinu i uzrokovalo mnogo tegoba, a dr Vam jos nije rekao da li su vam jajovodi prohodni ili ne.

--------------------------------------------

dodatak za Tox i Eru:

Zao mi je sto prolazite kroz fazu ocajanja i izgubljeosti, pitajuci se sta da radite i kod koga da idete, i zao mi je sto Vas ne mogu uputiti jer zaista ne znam stanje u beogradskim klinikama.

Infertilitet je u grubo uzrokovana muskim faktorom u 40% slucajeva, zenskim faktorom u 40%, a idiopatski ili jednostavnije receno nepoznatim uzrokom u 20% slucajeva, sto kako vidite nije mali procenat.
To sto se kod Vas zove jeste neobjasnjeni infertilitet, i ljekari se cesto nalaze u nezavidnoj situaciji jer ne znaju sta da rade...

Sto se tice Vasih godina, 32, moram reci da se ne slazem sa Vasim ginekologom, da treba da cekate...nije frka, kako se kaze kod nas, ali ako cekate ja bih da preporucim da cekate do 33, ali ne duze...jer sto duze cekate Vas bioloski casovnik se mijenja, i Vasa fertilna moc godinama opada, i to pocinje po novim istrazivanjima poslije 33.g a ne 35...dakle...ako odlucite da cekate, mozda zaista ostanete trudni bez ikakvih intervencija i sva ova prica padne u zaborav i ja bih bila srecna da Vam cestitam na trudnoci.

Ako se trudnoca ne desi u toku od godine dana ja bih da Vam preporucim da pokusate indukciju ovulacije i vjestacku inseminaciju. Zasto indukcija ovulacije ? zato sto normalno kod ovulatornih ciklusa sazrijeva 1 folikul i jedna jajna celija, a kod induciranih 3 ili 4...sto time povecava Vasu sansu za trudnocu...indukcija se mora pazljivo pratiti sa odredjivanjem hormona i serijskim folikulometrijama i mjeriti tacno vrijeme ovulacije ili dati injekciju za izazivanje ovulacija a onda se taj dan ili dva dana za redom vrsi inseminacija SA PRIPREMLJENOM SPERMOM.
Ako se radi tako kao sto sam opisala, % uspjesnosti po jednom pokusaju je 12 %, a ako radite to 3 mjeseca jedan za drugim...onda je izmedju 35 i 40% sto je odlicna sansa !!!
Cijena nije niti blizu kao IVF a daje Vam odlicne sanse da ostanete trudni
.

Ako se trudnoca ne desi...onda preporucujem IVF...ali...kako Vi mozete da doznate ko je najbolji u Bgd ili Srbiji sa IVF procesom ?
Ja ne zelim da popularisem nikoga ali znam da je Doc.dr Zeljko Mikovic jako dobar, koji radi na klinici Narodni Front i vjerujem negdje privatno, i koji je vrlo otvoren i iskren sa pacijentima. Mozda ima i boljih nego je on ali ja ne znam za njih.

I njega kao i svakog kome dajete novac pretpostavljam da je od prilike najmanje 2000 eura, treba da pitate koji je stepen uspjesnosti ali ne ostvarenih trudnoca nego porodjenih beba u klinicu u kojoj on radi !!!
To imate kako normalnu i redovnu informaciju na svakoj klinici u Americi koja se bavi IVF, jer je to nesto sto se prodaje kao usluga, i onaj ko Vam moze dokazati da je % uspjesnosti 40 % umjesto 20%, vi cete ici kod tog prvog. Naravno kada to nije dokumentovano kao sto je kod nas...i kada nemate nikakvih statistickih podataka, prisiljeni ste da idete kod onih koji su Vam dostupni i da vjerujete u ono sto Vam se kaze.

Mnogo srece i spontanih trudnoca.

Vas ObGyn

p.s. Nazovite svaku privatnu kliniku i pitajte za inseminaciju:
- ko je radi...ime ljekara i trazite da govorite sa njim i pitajte slijedece:
- da li rade indukciju ovulacije prije inseminacije i kojim lijekovima ?
- da li prate rast folikula ? kako cesto ?
- da li odredjuju hormone ? koje ? i kada ?
- da li pripremaju spermu za inseminaciju ? kako je pripremaju ?
- kada treba suprug da donese spermu i da li postoje ikakva posebna uputstva prije kolekcije iste ?
- koliko puta rade inseminaciju u jednom ciklusu ?
- da li cekaju na spontanu ovualciju ? ili je izazivaju ? i ako je izazivanju kojim lijekom ?

Mislim da je ovo dobra grupa pitanja da ako imate odgovore mogu da Vam kazem da idete tamo ili ne, i smanjim vasu brigu i anskioznost.

-
era
Aktivan član
Aktivan član

Post od era »

Dragi ObGyn,
Ja sam vec radila dve insemenacije IUI u privatnoj klinici kod Dr. Ivana Tulica, radjena mi je indukcija ovulacije prvi put sa klomifenom (tada sam imala 7 folikula preko 22mm 11 dana), a drugi put sa nekim injekcijama mislim Menopur, nemogu da se setim, tada sam imala 3 folikule. Svaki drugi dan sam isla na ultrazvuk i pracena je ovulacija, tri ili cetiri puta su odredjivan nivo estrogena i progesterona i bili su uredu. Suprug je dao spermu cetiri sata pe insemenacije posle 2-3 dana apsinencije i ona je obradjiva (oni kazu swim up metodom i pominju centrifugu).
Pre insemenacije primila sam injekcije pregnila i pila utrogestan cetrnaest dana. Cetrnaesti dan posle insemenacije mi je meren nivo HCG i jednom je bio 7,6, a drugi put 14,8. Doktor je oba puta zakljucio da je u pitanju trudnoca, ali sam ja oba puta prokrvarila 30 dan ciklusa (inace mi je ciklis na 28 dana). Doktor ovo zove preranim prekidom trudnoce i ne zna razlog tome. Ostali lekari su mi reki da to nije dovoljan pokazatelj trudnoce i ja ne znam sta da mislim.
Molim za pojasnjenje i pomoc
Hvala!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? Vidim sve pričate o veličini folikula, ali nije to jedino bitno. Debljina sluzokože tj.endometrijuma je jako bitna jer oplođena jajna ćelija treba da se usadi u sluzokožu tj.dase odigra nidacija. Mi to zovemo receptivnost endometrijuma. Današnja tehnologija čak i u Srbiji ne predstavlja veliki problem oplodnje u epruveti, mnogo je veći problem nidacija. Tanak endometrijum, prezreo, tzv.prevremena luteinizacija. Već sam negde na ovom forumu pisao o upotrebi power Dopplera za procenu receptivnosti endometrijuma. Pa se kod lošeg protoka u III zoni oplođena ćelija zamrzava za neki od narednih ciklusa tj.odlžae se embriotransver.
Vantelesna nema previše prednosti, sem kod lošeg spermograma, u drugim slučajevima je IUI ravnopravna metoda.
Mislim da veliki broj Bg ginekologa površno traga za endometriozom, po objavljenim statistikama kod nas je ima mnogo manje, a ja mislim da je ima kao i kod drugih naroda ali se zaboravlja na forme bele, vezikularne i drugih diskretnih oblika ovog oboljenja. Ima autoriteta koji tvrde da se iza većine neotkrivenih steriliteta krije upravo endometrioza!
:o
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Dr.Tulic jeste autoritet u Visegradskoj u lijecenju infertiliteta, i sigurna sam da je on postovao pravi protokol indukcije ovulacije i inseminacije, i ja jedino mogu da se saglasim sa njegovim misljenjem da je oba puta doslo do trudnoce, ali da nije dostigla dalji razvoj.

Mislim da je realno potrebno da se pokusa tri puta uzastopno i kontinuirano i onda razgovara o daljem tretmanu, sto bi za Vas bio IVF, narocito ako ste stariji od 37 g.

Za Pedju...preptostavljam da je Dr.Tulic uz pracenje rasta folikula, estradiola 2, pratio i debljinu endometrijuma, jer drugacije ne bi uradio inseminaciju.

"Vantelesna nema previše prednosti, sem kod lošeg spermograma, u drugim slučajevima je IUI ravnopravna metoda. "

ne mogu da se slozim sa tvojim misljenjem, jer mislim da IVF ima ogromne prednosti u tretiranju mnogih drugih uzroka infertiliteta, kao sto su :
- obostrano zapuseni jajovodi, gdje je inseminacija potpuno nekorisna
- uznapredovali stadiji endometrioze
- PID / hronicne upale u maloj karlici sa priraslicama /
- Prijevremena menopauza
- neuspjesna operacija premostavanja tuba nakon procesa sterilizacije ili procesa vasectomije
- obstruktivne azospermije / potpunog odsustva spermatozoida /
- nasljednih oboljenja gdje prvo izvrsite genetske testove dobijenih embriona i onda uradite IVF

- Jos bih dodala i godine pacijentkinje...poslije 38 godine, ne bih savjetovala pacijentkinje da investiraju vise od 6 mjeseci na spontane pokusaje zatrudnjivanje jer vrijeme nemilosrdno odmice, i fertilna moc opada, tako da zena u 40-oj godini ima 10 % sansu da uopste zatrudni dok je ziva, a ne po ciklusu !...zvuci svirepo ali je istina.

Color dopler za ispitivanje protoka u endometrijumu u IVF procesu ?

Nekoliko vrsta istrazivanje je bilo uradjeno u proslosti da se predvidi receptivnost endometrijuma, ukljucujuci biohemijske, histoloske / biopsija endometrijuma /, imunocistohemijske, i ultrazvucne parametre, ali se niti jedan se nije pokazao koristan u predvidjanju ishoda trudnoce...prema tome...nije korisno da se radi.
Da to moze da pomogne u predvidjanju uspjesnosti IVF, neke klinike u Kanadi koje imaju % uspjesnost trudnoca 50%, bi sigurno to uvele u svoj protokol, ali do sada se nije desilo.

Pozdrav
ObGyn
[/b]
era
Aktivan član
Aktivan član

Post od era »

Hvala vam svima na odgovorima!
U traganju za resenjem stigla sam i do jos jednog ginekologa koji je ustanovio da imam "ranicu" na grlicu materice i u njegovoj laboratoriji je utvrdjeno prisustvo clamidije i ureaplazme. I ako vec tri godine idem redovno na sve preglede zbog steriliteta, jos niko mi nije pronasao klamidiju, ureaplazma mi je pronadjena bukvalno u svakom brisu i onda mi prepisu dovicin i u sledeci bris bude cist, ali kroz mesec dana ureaplazma se opet pojavila. Doktor predlaze "zamrzavanje ranice" i smatra da ove "novo otkrivene" bakterije mogu da budu uzrok sterilitetu, kao i neuspesnim IUI.
Molim vas za odgovor sta vi mislite o tome!
Da li je moguce da mi do sada niko nije video klamidiju. Bris supruga je pozitivan na mikoplazmu i ureaplazmu. Zaboravila sam reci da mi je sekret druga grupa, PAP-a II cin grupa, a radjena je i kolposkopija gde je "ranica" velicine nokta takodje konstatovana.
Ovo sve me je totalno zbulo, da li ove bakterije i "ranica" mogu da budu uzrok steriliteta?
Molim za vase misljenje!
Hvala!
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

:) I ja se zahvaljujem na odgovorima. Sto se tice debljine endometrijuma, kod mene je u 13 danu ciklusa skoro uvek 14mm i doktor kaze da je to O.K. Da li se endometrioza moze ustanoviti laparaskopijom? Meni je radjena-sve je u redu, nista nisu pronasli .
Draga Era, prosto neznam sta da ti kazem. Kod supruga i mene su svi moguci brisevi UVEK bili dobri, radjeni vise puta , u vise razlicitih laboratorija, i drzavnim i privatnim. I sama radim u laboratoriji (hemijskoj), tako da znam da su greske moguce. Pogotovo u ovoj zemlji. Ti se bar protiv necega boris i nesto pokusavas da izlecis. Kod mene je kao borba sa vetrenjacama! Prosto, nekada pozelim da mi nesto nadju i davno sam prestala da se radujem dobrim rezultatima. :cry: Mada, imamo isti problem, sta god da je uzrok. Gde mogu naci dr Tulica?
Veliki pozdrav za sve.
era
Aktivan član
Aktivan član

Post od era »

Doktor Tulic radi u GAK-u u Višegradskoj, privatno radu u Uromediku u kneza Miloša, kod kanadske ambasade.
Ukoliko ne uspes da nadjes telefon, potrazicu ga ja kuci medju papirima.
I ja se vec tri godine borim sa vetrenjacama, jer su mi sve pretrage bile uredne, medjutim sad su otkrili problem. S jedne strane jeste lakse kad znas da nesto lecis, ali pocela sam da sumnjam u sve!
Pozdrav
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

Ah, da! Na vise mesta sam procitala i od vise osoba cula da kod idiopatskog steriliteta ( ruznog li naziva ) mozda pstoji psiholoski problem kod partnera. Da li moja prevelika zelja za bebom moze negativano da utice na oplodjenje? Prosto mi je to malo neverovatno....
Tacno je da se posle nekog vremena pretvoris u masinu kojoj je jedini cilj DETE, da sve podredis tome ali da psiha bude uzrok? Da li to znaci da ako prestanemo da tako ocajnicki zelimo bebu, mozda se trudnoca i desi? Izazvati kontraefekat? Ja sam skeptik po tom pitanju. :roll: Akoi nisam u pravu, ako je to moguce, kako onda pomoci-sam sebi?
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

Era, tvoj slucaj i kod mene izaziva sumnju. Prosto mi je neverovatno - cas je ima, cas nema, ovde je ima , ovde je nema. Mozda je terapija pogresna? Sto se tice ranice, ukoliko ona stvarno postoji, mislim da je svakako trebas ukloniti, bez obzira da li je ona uzrok steriliteta ili ne.E sad, mislim da postoje bolji, sigurniji nacini uklanjanj ranica od zamrzavanja ( lasersko uklanjanje ili nesto slicno). Neke se ranice mogu leciti i vaginaletama, to je ono sto ja znam. Ogradjujem se, nisam lekar, mozda i gresim Dobro se raspitaj!
Veliki pozdrav!
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

Era,opet ja! Jos jedno pitanje. Na kraju se sve svede na novac. Koliko kosta IUI? Odprilike.
Odgovori