STERILITET-STA DALJE?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:D Slažem se sa vama, razlozi za vantelesnu su potpuno isti i ovde.
Sem kod prevremene menopauze, kad pomaže jedino donacija tuđe jajne ćelije.
Nervira me vaše predubeđenje da je ovde sve loše, pa i ja trošim moje vreme na netu da bih skrenuo pažnju na određene nepravilosti, vidiš recimo ovaj slučaj gde bez briseva rade dijagnostiku, nezamislivo!
Možda je vama potrebno takvo mišljenje, možda vam čini neku satisfakciju, neznam.

Šta me je navelo da bi možda trebalo ponoviti između ostalog i laparaskopiju: kod nas se prikazuje mnogo manji procenat endometrioza, a nije da ih nema!?
Godišnje uradim više od sto laparaskopija, tako da dajem sebi za pravo da pričam o tome.
25 do 50% žena sa problemom steriliteta ima endometriozu, tj. kod 48% sterilnih žena laparoskopski se dijagnostikuje endometrioza za razliku od ostalih gde se sreće kod 5% (Reproductive Endocrinology, Surgery and Technology. E.Y.Adashi), dali je kod nas nema ili se ne detektuje? Tvrdim da je itekako ima!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Hej Pedja...polako...ja bih bila presrecna da sam tamo u svojoj bogatoj srecnoj zemlji, radim u cistoj, svjetski opremljenoj bolnici, sa kolegama koji se ne osjecaju napadnuti kada suprotstavimo suprotno misljenje ili stav oko rjesavanja odredjenog problema, i da mogu na svom jeziku da lijecim nase zene...ali tamo osim nasih zena-pacijenata, ponekog kolege sa koji moze pricati o nasem poslu i koji zedja za novim saznanjima...nije na zalost nista vise ostalo.

Dakle...nije meni cilj kada odgovaram na pitanja pacijenata da blatim srbijansku ili neku drugu drzavnu ginekologiju, ali kada odgovaram pacijentima koji prezentuju nacine dijgnostike, lijecenje i tretmane odredjenih oboljenja moram da kazem svoje misljenje koje je na zalost veoma cesto suprotno sa onim sto se tamo radi.
I kad napisem svoje misljenje obicno ga i podkrijepim naucnim cinjenicama, tako da to nije moje misljenje, nego naucni sta dokazan istrazivanjem...

Ma kako zdravstveni sistem jedne zemlje bio visokog levela, uspjesan lijecnik mora da bude odgovora, castan i dobar covjek, i bez toga ne ide...niti ovdje...na kraju se nas uspjeh bazira na ljudskom faktoru ! Tako da ja ne branim kolegu iz amerike koji nije uradio cervikalne briseve pacijentinji prije HSG, jer i ja mislim da je pogresno...ali dao joj je antibiotike...mozda je to protokol njegove bolnice...drugacije ne bi to radio...jer bolnica placa ako taj pacijent tuzi tog ljekara ako se dokaze da je ta intervencija izazvala stetu kod tog pacijenta...dakle...ovdje postoji kontrola a kod nas je visoki level haosa...doktor i ovdje moze da bude los covjek, los ginekolog, ali ce da plati svaku svoju gresku...vjeruj mi, ili ce da izgubi licencu, ili da plati stetu ili oboje...ovdje se neodgovornost zaista placa visokom cijenom !!! npr. ako se porodi dijete koje je bilo u asfiksiji dokazano 'blood gasses', i zavrsi kao cerebralna paraliza...odsteta koju traze roditelji premasuje 3-4 miliona dolara...plus drzavno zdravstvo placa kompletno lijecenje, njegu...a ginekolog provede nekoliko godina u sudu dokazujuci da nije kriv, da je imao dobar fetal heart rate strip, i da je sve izgledalo normalno...ali dijete je prepatilo u porodjaju....dok ti dokazes da nisi kriv...prodju godine, placas advokata godinama, a moze biti da si sve uradio kako nalaze protokol...ali...kakva prava ima nas pacijent ?

Kod nas pacijent ima malo prava da odlucuje, jer uglavnom ljekar odlucuje umjesto njega...mnogi ne objasnjavajuci mnogo sta, kako i zasto...to NIJE MOJE PREDUBJEDJENJE, TO JE MOJE ISKUSTVO DONESENO SA ONIM PROSTORA....

Svuda ima dobrih ljekara...zao mi je sto neka beogradska imena nisu vise medju zivima, koji su bili i moji ucitelji pa vise mozda ne znam ko je aktuelan...npr. ko je dobar endokrinolog...IGA u Visegradskoj ? Narodni front ?...ja ne mogu da se sjetim nikoga...ako nisu narasli neki novi...
I jos jednom...kada dokazemo da pacijentinja ima pocetne promjene endometrioze / kako izgledaju ?/, kako ce to da promijeni nas tretman iste ? i savjetovanje o buducoj trudnoci kod asimpomatskog pacijenta ?

Puno pozdrava dragi kolega i puno srece u poslu.

ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Ne znam sa kim se družite u Kanadi, ali izraz "srbijanska" se ovde smatra pogrdnim!? :-?
Google nije pretraživač samo za pacijente, www.OBGYN.net ima deo za profesiju tj.doktore.

I jos jednom...kada dokazemo da pacijentinja ima pocetne promjene endometrioze / kako izgledaju ?/, kako ce to da promijeni nas tretman iste ? i savjetovanje o buducoj trudnoci kod asimpomatskog pacijenta ?

Jedini način da se endometrioza otkrije je laparaskopija, markeri tipa
C-125 i PP14 nisu dovoljno osetljivi pogotovu za blaže forme ove bolesti. Treba na nju posumnjati i kada folikuli ne prskaju već prerastu u ciste, pa čak i kod hiperprolaktinemije koja je često udružena sa ovom bolešću. Zaboravlja se na tzv."belu endometriozu", vezikularnu, cističnu formu ove bolesti, ili samo peritoneum tj. trbušna maramica posuta beličastim mrljama.
Tretman anti bebi pilulama je opet aktuelan sa Janine tbl (Schering), Zoladex-om ili Danazolom u toku 4-6meseci.
Pozdrav i izvinjenje ostalima zbog opširnosti diskusije :oops:
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Hrvatska...hrvatski....Bosna...bosanski, srpski, hrvatski...Makedonija...makedonski....Srbija...srbijanski...pa je l' mi to nemamo vise drzave ? tako su mene ucili pravopis, izgleda da sam out of date...

Jedini način da se endometrioza otkrije je laparaskopija, markeri tipa
C-125 i PP14 nisu dovoljno osetljivi pogotovu za blaže forme ove bolesti. Treba na nju posumnjati i kada folikuli ne prskaju već prerastu u ciste, pa čak i kod hiperprolaktinemije koja je često udružena sa ovom bolešću. Zaboravlja se na tzv."belu endometriozu", vezikularnu, cističnu formu ove bolesti, ili samo peritoneum tj. trbušna maramica posuta beličastim mrljama.
Tretman anti bebi pilulama je opet aktuelan sa Janine tbl (Schering), Zoladex-om ili Danazolom u toku 4-6meseci

Pitanje se odnosilo za lijecenje steriliteta ?!?!?!? ako su uzrokovani endometriozom...still waiting :P
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Pitanje se odnosilo za lijecenje steriliteta ?!?!?!? ako su uzrokovani endometriozom...still waiting :P[/quote]

Jel se mi to malo propitujemo ili zaista želite da znate? :-?
U svakom slučaju odgovoriću vam.

Kod lakih i srednje teških oblika (stage I,II i III) (lekovi+laparaskopski tretman) kada samo povlačenje endomtrioze povećava ili bolje reći vraća fertilnu sposobnost i dolazi do spontanih zatrudnjivanja (zaista bih trebao da to objavim).
Kod jednog br. pacijentkinja COH/IUI normalno ako su jajovodi očuvani. Za stimulaciju jajnika obično koristim inhibitore aromataze (Klomifen retko zbog dejstva na endometrijum) ili Menopur (Menogon, Humegon dok rekombinantne još ne koristim zbog cene).

Kada sam rekao da IVF nema prednosti u odnosu na IUI mislio sam na one slučajeve koji ispunjavaju uslove, pre svega prohodnost jajovoda, godine i solidan spermogram supruga.
Kada sam pomenuo Doppler, Power Doppler, TV/UZ folikula i endometrijuma ja to sigurno nisam izmislio, već čitao u stručnoj literaturi, izvađeno iz konteksa može delovati neobično. Pa postoji protokol šta se kad i gde radi, mi samo aplikujemo već postojeće znanje.
Moj pozdrav uz izvinjenje za preopširnost!

PS.Dali je neko pretraživao net po ključnim rečima i je li šta našao o svemu ovome? :wink: [/img]
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Evo samo da skuvam kafu, pa da nastavimo...
u mom pitanju koje se cijelo vrijeme odnosi na situaciju u kojoj se nalazi Tox, koja je imala laparoskopiju prije 4 mjeseca, koja je potpuno bez simptoma, i kao takva moze da ima teoretski !!! pocetni stadij endometrioze, koje se mozda laparoskopski jos i ne vidi...ja cekam Vas /Tvoj odgovor...nadajuci se da mi objasni...kako bi se tvoj nacin lijecenja ovog infertiliteta promijenio ako bi ti uradio laparoskopiju, u kojoj nista novo ne vidis, a pretpostavljas da pacijentkinja ima endomtriozu...iako to ne vidis...? iako zena nema simptome ? DAKLE DA ZAKLJUCIM OVU TEMU...AKO DIJAGNOSTICKI TEST ILI PROCEDURA NECE PROMIJENITI VAS/ TVOJ /MOJ PRISTUP LIJECENJU PROBLEMA, ONDA GA NIJE POTREBNO RADITI.Laku noc.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:-? Ja upravo tvrdim da će se videti endometrioza, jer ovde vide, priznaju samo klasičnu sliku, sve ostalo se previđa, upravo o tome pričam. O suviše retkom otkrivanu ovog oboljenja na našim prostorima.
Promeniće se lečenje utoliko što će se dati lekovi za lečenje endometrioze. Izlečenje, čak i remisija od godinu dve povećaće fertilnu sposobnost žene.
Odgovori