STERILITET-STA DALJE?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

era
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 11:36 am

Post od era »

Kod Tulica u Uromediku 500 evra. Koliko sam cula to je manje vise cena svuda. U to su uracunati 3-5 ultrazvukova (pracenje folikule) i sama insemenacija. Dodatno ces platiti prvi pregled 2000 dinara i utvrdjivanje hormona. Takodje i brisevi za oboje supruznika ne smeju biti stariji od 3 meseca (sto takodje kosta)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:( Roger Pierson MS PhD ne misli tako kao ni
Schild RL et al. Fertil Steril 2001;75:361-6.Neither Doppler of the spiral or uterine arteries nor endometrial thickness or volume was predictive of IVF outcome
Yang et al. Human Reprod 1999;14:1606-10Sub-endometrial and endometrial blood flow Computer assisted assessment of Endometrial Power Doppler Area (EPDA) itd.itd ...
Uspostavljen je čak i uterini biofizički profil!
Endometijum tanji od 7m ili deblji od 14mm su siguran znak loše prognoze IVF tretmana!
Nema svemoguće dijagnostičke metode, ali je ova itekako upotrebljiva.
A što se tiče inseminacije IUI se normalno i ne radi ukoliko postoji mehanička prepreka! :-?
Endometrijalni polip se neverovatno često sreće, dijagnostikuje se ultrazvukom, a potvrđuje HP nalazom ....
Nema steriliteta bez razloga razlog je insuficijencija dijagnostičkih metoda, aparata, dijagnostičara...
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Komentar i prevod...

Schild RL et al. Fertil Steril 2001;75:361-6.Neither Doppler of the spiral or uterine arteries nor endometrial thickness or volume was predictive of IVF outcome

PREVOD:

Niti Dopler spiralnih ili uterinih arterija a niti debljina endometrijuma ili njegovog volumena nije bio od znacaja za predvidjanje ishoda trudnoca kroz IVF proces.

Nor...neither...je dupla negacija.

Nema svemoguće dijagnostičke metode, ali je ova itekako upotrebljiva
[/u]...ali je niko ne koristi !!!

Akademski pozdrav kolegi,
ObGyn
tox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 7:27 pm

Post od tox »

Sta se utvrdjuje Doplerom spiralnih ili uterinih arterija? Laicki, lici mi na proveru prokrvljenosti utere.....kao sto ste videli na topicu, kod mene je sve u redu, tako bar kazu lekari. Mada, Dopler mi nije niko predlozio.To je i bilo moje pitanje topica - Sterilitet, sta dalje. Da li postoji jos nesto sto nisam uradiila?
PedjaDj, verovatno ste u pravu kada kazete da nepostoji sterilitet bez razloga. Takodje, svesna sam da problem moze biti i dijagnostika kao i DIJAGNOSTICAR. Da li to znaci da bi trebala da radim sve ispocetka? Sve ispocetka, da bi se utvrdilo da je sve u redu, nista se ne desava a moje vreme polako istice(32god.).
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:D Stvarno mi nije jasno zašto ste isključivi!? :-?
Mišljenja su podeljena što se tiče primene Power Dopplera i nije tačno da se ne primenjuje, hiljade radova se može naći na netu na ovu temu.
Greškom sam u žurbi, citirao autora koji negira predvidljivost PW doplera u receptivnosti sluzokože materice da se oplođena jajna ćelija usadi.
Bourn Hall privatna klinika u kojoj je začeta mala Eva Braun takođe primenjuje, normalno između svega ostalog i ovaj dg postupak, tj. metodu.
Ni u jednom trenutku ne tvrdim da je ovo jedina dijagnostička metoda, ali ultrazvuk+doppler+power doppler nije više moguće izbeći u medicini.
Dali će ove naše rasprave zbuniti pacijente? Često kao i u životu nije sve ni crno ni belo! :roll: :-? :wink:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:o Odgovor za tox, trebalo bi možda sve ponoviti, nemojte se razočarati za sve ne treba više od šest meseci, a i manje.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Za Pedju..
Ja sam ,dragi kolega, daleko od osobe koja vidi i radi u 'crno-bijeloj' tehnici ili slici, sto se vidi iz mojih odgovora pacijentima.
Krajem oktobra sam bila na jednom kongresu ginekologije na kojoj je prezentovao IVF postupke, metode i rezultate sa svoje klinike / Calgary / covjek cije je ime Calvin Greene, MD, FRCSC, Prof. & Division Chief, Reproductive Endocrinology & Infertility; Dir., Regional Fertility Program, Dept. of Obstetrics & Gynaecology, University of Calgary, ciji je procenat trudnoca dokazanih ultrazvucnom slikom ! 50%...najuspjesnija IVF klinika u Kanadi !... i poslije njegovog predavanja smo imali workshop u kome on ma niti jedan jedini cas ne spomenu ultrazvuk+doppler+power doppler kao neizbjeznu dijagnosticku metodu...IAKO ja mogu da se saglasim sa tvojim misljenjem da mozda ima svrhe da se radi u IVF procesu i da se ne radi transfer embriona ukoliko je endometrijum tanak i lose prokrvljen...ali NE RADI SE. Ne mislis li da ovakav majstor kao sto je ovaj Dr. Greene, koji nema sta ne radi da dostigne ovakav visoki %, ne bi koristio takvu metodu ??? Ali...kada je u pitanju inseminacija, kao sto diskutujemo sa ove dvije pacijentkinje...kod Tox imamo sve parametre normalne i pozeljne ukljucujuci i odlicnu debljinu endometrijuma...zasto kod nje raditi ultrazvuk+doppler+power doppler .

Ja ne zelim nikoga da zbunjujem, a najmanje nekog kome treba pomoc, tako da su moji odgovori vrlo JASNI I OTVORENI. To sto mi kao kolege mislimo i radimo drugacije je rezultat mnogih faktora, i ja ih ne bih komentarisala, i mislim da niti ne treba da mislimo isto...ali treba da dokazemo i pokazemo da nas stav koji predlazemo baziramo na naucnim cinjenicama.

Druga stvar, predlazes Tox da ponovi sve analize !!! ZASTO ???
Ja mislim da ne treba i objasnicu to, a sta su tvoji razlozi za toliki trosak Toxinog vremena, energije, nade da ce naci odgovor, maltretiranja kroz ne bas prijatne procedure bockanja, pregleda, operativnih zahvata, da bismo otkrili sta ? Sta ti ocekujes da ces otkriti ako se sve ponovi ?
Puno pozdrava
ObGyn
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

Malo ste me zbunili:o
Sta se utvrdjuje dijagnostickom metodom ultrazvuk+doppler+power doppler? Da li se tom metodom moze nesto utvrditi, nesto sto se nije ni moglo utvrditi dijagnostickim metodama koje sam uradila?
Sto se tice ponavljanja svih analiza...pa dobro, analize briseva, Papa test i ultrazvuk sam inace radila bar jednom godisnje i pre svih ovih nevolja koje su me snasle, preventivno radi svog opsteg zdravlja. Moze i suprug ponoviti svoje analize-muskarcima je mnogo lakse, zar ne?Mogu ponoviti i hormonski status, folikulometriju ali HSG i laparaskopiju??? Pa lapraskopiju sam radila pre cetiri meseca,kojom je takodje potvrdjeno da su kanali prohodni a sve ostalo je u redu. Nije valjda da se moj reproduktivni sistem moze toliko izmeniti za cetiri meseca? Nije valjda da lekari koji su radili laparaskopijunisu nista videli a trebali su ? Verujte, i ja sam ponekad sumnjicava...Ali tako mogu sumnjati u svaki naredni rezultat kakv god da bude, bilo dobar ili los. I vrteti se u krug. I sumnjati u sve i svakoga. A jednom treba stati. I poverovati. I pitati, sterilitet - sta dalje?

Resila sam da pruzim zadju sansu prirodi da ucini svoje, naravno uz pomoc "nekih" aktivnosti od strane supruga i mene, i naravno samo par narednih meseci a da se za to vreme dobro raspitam o nacinima IUI, na osnoivu pitanja ObGyn.
Sta mislite o homeopatiji? Mislim, meni je to jako blisko ( dipl ing.hemije) i mislim da sa hemijske strane ima smisla,jedno vreme sam se time bavila,mislim SAMO proucavala, nista prakticno ali me zanima Vase medicinsko misljenje. Naravno, u smislu resenja mog problema.
Veliki pozdrav
wesna1112
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 20, 2005 1:06 pm

odgovor

Post od wesna1112 »

Verovali ili ne moje čak dve koleginice su se borile sa sterilitetom, i to jedna 3-4 a druga više od 10-ak godina. Jedna je išla na insemenacije, a druga nije. Obe su rodile dećake, pošto im je lekar rekao da naprave pauzu od tri meseca, pa onda da idu na veštačku oplodnju. Već prvi mesec su ostale u drugom stanju. Obe! Ova prva je kasnije rodila još jednog dečaka. Imala je 36godina. Druga nije. rodila ga je u 38 godini. Toliko od mene. Držim vam palćeve, i nadam se da ćete i vi uskoro imati razlog za neopisivu sreću, kakvu ja sada imam. U 38 -oj godini čekam treće dete! Puno pozdrava Wesna
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

Draga Wesna, hvala na podrsci i lepim zeljama!
Uzivaj u trudnoci i svojoj decici. Puno srece i tebi.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:( ObGyn nismo se razumeli u potpunosti, neznate me i nebiste pomislili da ja ikoga želim da zbunim.
Dugo se bavim sterilitetom (laparoskopija, histeroskopija, uz folikula, inseminacije- swim up) sem vantelesne koja je potrebna samo u manjem broju slučajeva steriliteta. A uskoro krećem i sa IVF, ako sve bude išlo kako treba.
Poslao sam vam na mejl in extenso rad na ovu temu, neznam dali ste ga primili: Human Reproduction, Vol. 14, No. 6, 1606-1610, June 1999
© 1999 European Society of Human Reproduction and Embryology

Association of endometrial blood flow as determined by a modified colour Doppler technique with subsequent outcome of in-vitro fertilization
Jehn-Hsiahn Yang, Ming-Yih Wu, Chin-Der Chen, Mau-Chaio Jiang, Hong-Nerng Ho and Yu-Shih Yang

Dokoni i znatiželjni neka na google pretraživaču ukucaju reči power doppler i IVF pa će videti koliko se u svetu piše o ovoj temi.
Za tox zašto ponoviti analize, pa moguće je da je nešto previđeno, recimo diskretna endometrioza. Dalje ja u Srbiji nisam naišao da je neko napisao Dg Salpingitis nodosa, a godišnje uradim više od stotinu laparaskopija i nije da ih nema, a vide se i na HSG-u. Jajovodi nisu krute cevi pa prolazi kontrast ili ne, one su mišićni organ, poput surle koje aktivno pokreću, usisavaju i transportuju jajnu ćeliju, delom peristaltikom a delom sitnim trepljama cilijama. To se može videti samo faloposkopom. Itd, itd...
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Disclaimer:

Molim pacijente da komentare i diskusiju izmedju kolege Pedje i mene, ne primjenjuju na svoje licne istorije jer je ovo cista akademska rasprava, i nadam se da ce nekom od nas dvoga biti korisna, a onda i nasim pacijentima...

Dakle, Pedja...
Dugo se bavim sterilitetom (laparoskopija, histeroskopija, uz folikula, inseminacije- swim up)
...baviti se necim, ne znaci biti i dobar u tome ! ali nivo mog respekta prema kolegi raste ako mi kazete: " U 2004 godini sam u svojoj privatnoj klinici / bolnici pregledao...pa broj parova...koji su imali problem infertiliteta...nakon pregleda, dijagnostickih metoda, i mog lijecenja...pa broj parova/ pacijenata je bilo uzrokovano...npr.endometriozom...pa sam uradio to...pa je onda trudnoca bila dokazana ultrazvukom u...pa % pacijenata...pa % rodjene djece...i na osnovu toga- mog iskustva i ostvarenih rezultata ( sto opet u 'evidence based medicine discussion' ima najnizi level kvaliteta...expert's opinion je level evidence 4 a najbolji je naravno 1 i predstavlja randomized controlled trial )"...dakle...idemo dalje...

...jedan komentar se ponavlja dva puta...
sem vantelesne koja je potrebna samo u manjem broju slučajeva steriliteta
"Vantelesna nema previše prednosti, sem kod lošeg spermograma, u drugim slučajevima je IUI ravnopravna metoda. "
Ponavljam...ne mogu da se slozim sa tvojim misljenjem, jer mislim da IVF ima ogromne prednosti u tretiranju mnogih drugih uzroka infertiliteta, kao sto su :
- obostrano zapuseni jajovodi, gdje je inseminacija potpuno nekorisna
- uznapredovali stadiji endometrioze
- PID / hronicne upale u maloj karlici sa priraslicama /
- Prijevremena menopauza
- neuspjesna operacija premostavanja tuba nakon procesa sterilizacije ili procesa vasectomije
- obstruktivne azospermije / potpunog odsustva spermatozoida /
- nasljednih oboljenja gdje prvo izvrsite genetske testove dobijenih embriona i onda uradite IVF

- Jos bih dodala i godine pacijentkinje...poslije 38 godine, ne bih savjetovala pacijentkinje da investiraju vise od 6 mjeseci na spontane pokusaje zatrudnjivanje jer vrijeme nemilosrdno odmice, i fertilna moc opada, tako da zena u 40-oj godini ima 10 % sansu da uopste zatrudni dok je ziva, a ne po ciklusu !...zvuci svirepo ali je istina.
Poslao sam vam na mejl in extenso rad na ovu temu, neznam dali ste ga primili: Human Reproduction, Vol. 14, No. 6, 1606-1610, June 1999
© 1999 European Society of Human Reproduction and Embryology
Hvala za clanak...ja sam clan kanadskog udruzenja ginekologa i obstetricara ( SOGC ) i americkog udruzenja ginekologa i obstetricara (ACOG), i nekoliko puta godisnje odlazim na kongrese i konferencije vezane za razlicite subspecijalnosti, tako da sam dobro informisana o novinama u nasem poslu...redovni sam predplatnik mjesecnih izdanja slijedecih casopisa, The England Journal of Medicine, Green Journal, SOGC Journal...uz to imam pristupe websitima za pretrazivanje medicinske literature u svijetu, preko bolnice koja nam obezbjedjuje pristup besplatno...i mi nikada ne 'google' stvari koje su vezane za nas posao...postoje specijalni website, koji se zovu...Medline, Ovid, Cochrane Library...koji clanovima daju mogucnost da elektronski prelistaju sva objavljena izdanja u medicinskoj literaturi, koja su svrstana po godinama izdanja...recimo ogranicite 'search' od 2000 do 2005 i ne interesuju Vas ona prije jer se smatraju 'starim'....dakle...ja ne trazim medicinske informacije po 'google', jer je to pristup za pacijente.
The role of endometrial and subendometrial blood flows measured by three-dimensional power Doppler ultrasound in the prediction of pregnancy during IVF treatment.Yu Ng EH, Wai Chan CC, Tang OS, Biu Yeung WS, Ho PC.Department of Obstetrics and Gynaecology, The University of Hong Kong, Hong Kong Special Administrative Region, People's Republic of China.Hum Reprod. 2005 Aug 25...kaze
Endometrial and subendometrial blood flows measured by 3D power Doppler ultrasound were not good predictors of pregnancy if they were measured at one time-point during IVF treatment...kaze da protok u endometrijumu i sloju ispod endometrijuma izmjerenog sa 3D power Doppler ultrazvukom NISU BILI DOBRI PREDSKAZIVACI ISHODA TRUDNOCE ako su mjereni jedanput u toku IVF tretmana....dakle...i jos nekoliko koji su potpuno neodredjeni o ULOZI POWER DOPPLER ULTRASOUND u predskazivanju IVF trudnoca...
A KAKO TO MENI POMAZE KAO KLINICARU ???
KAKO CE TO DA IZMIJENI MOJE LIJECENJE UZROKA INFERTILITETA ? KAKO CE TO DA POPRAVI MOJ USPJEH U IVF PROCESU ???

Interesantno za razmisljati, ali nema korisnih informacija koji se mogu primijeniti u klinickom radu.

DRUGI DIO DISKUSIJE...JE VEZAN ZA TOX I KAKO REKOSTE POTREBU DA PONOVI SVE PRTRAGE...ukljucujuci i laparoskopiju koja je radjena prije SAMO 4 MJESECA ?! da bi se ustanovila ili iskljucila endometrioza ?! ovo je samo odraz nacina razmisljanja sistema u kome sam i ja jednom nazalost bila obrazovana,...kako se to radi laparoskopija ? stavi se trokar u abdomen, stavi se laparoskop i pregleda zdjelica / karlica, jajnici, uterus, jajovodi, uradi insuflacija tuba ako je potrebno, pregleda gornji abdomen...i napise nalaz onoga sto se vidjelo ! to nije Bozije slovo...i nadam se da se laparoskopija svuda radi isto ! i opisuje isto...dakle ako je Tox imala normalan nalaz, sansa da se nesto promijenila je veoma, veoma mala ili nikakva ! ajde, da ima pocetni stepen koji se ne moze vidjeti laparoskopom, sta bismo onda uradili ??? kako bi to promijenilo nas pristup rjesavanju njenog problema ???

Potpuno ali potpuno nepotrebno izlaganje pacijenta dijagnostickom maltretiranju i troskovima !!! tamo izgleda sto se god uradi kosta 500Eura....a garancije nikakve.

I molim Vas Pedja, ovo nije atak na Vas niti kao licnost niti kao ginekologa, nego na Vas stav oko jednog dijagnostickog tretmana...dakle, nema ljutis...idemo dalje.
Puno pozdrava iz hladne Kanade,
ObGyn
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

HSG sam radila u pocetkom marta ove godine a laparaskopiju pocetkom jula ove godine. HSG sam uradila i u februaru 2004 godine. Znaci: dva puta u dve godine, kod dva RAZLICITA lekara. A nalaz od oba lekara isti -sve O.K, napisala sam ih u topicu. Treci put? Laparaskopija drugi put u istoj godini?
Sta tacno znaci Dg Salpingitis nodosa?
Sta se utvrdjuje faloposkopom? Mislim, mozda sam to i radila a neznam da se tako zove. Malo ste me zbunili i sa tom diskretnom endometriozom. Ima je, a niko je ne vidi?
Zao mi je sto je moj topic uzrok vase akademske polemike. No, za nas laike to i nije tako lose - svasta saznamo i naucimo.
Za ObGyn
Sve i da imam tu endometriozu u zacetku(diskretnu, jel to isto?) koju bi utvrdili ( a nisu), da li bi dobila neku terapiju, kako bi je lecila? Iz Vaseg odgovora sam shvatila da to ne bi promenilo pristup resavanju mog problema.Ili gresim? Mozda bi trbala kod lekara (TRECEG!!!) koji bi to utvrdio.....
Pozdrav
lala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2005 11:55 am

komentar

Post od lala »

Koliko shvatam, ovde je rec o pristupu lecenja steriliteta kod nas i inostranstvu, i koliko vidim potpuno je razlicit sto mi, koji se lecimo i osetimo.
Posto se i ja i suprug borimo sa sterilitetom sest godina prosla sam kroz razne situacije i smatram da nas lekari vrte u krug, a uz to se sve iznova placa i placa.
Jednom sam rekla da bi platila i 1000 eura lekaru ali da nam vec kaze nesto konkretno.
Imala bi dva pitanja za obgyn pa ako mogu da dobijem odgovor? I ako moze komentar na jednu situaciju
1. Da li ima potrebe gubiti vreme sa inseminacijom ili poceti sa IVF sa nalazom spermograma asthenoteratozoospermia a kod mene je materica hipoplasticnog tipa
2. koja je "razlika" izmedju hydropertubatio i HSG, odnosno da li je potrebno da se rade obe intervencije
Kad mi je radjena i persuflacija i hydropertubacija ni jedan lekar mi nije radio ni vaginalni ni cervikalni bris. Posle par godina od drugog lekara (koji sad trazi HSG i koji trazi ta dva nalaza) saznam da sam trebala da uradim te nalaze jer prilikom tih intervencija bakterije koje se nalaze u cerviksu mogu da dospeju u matericu i jajovode. Pisem ovo zato sto mi je
posle hidropertubacije radjen PCT i gde su vidjene cisticne forme trichom. vaginalis.
Hvala u napred!
tox
Novi član
Novi član

Post od tox »

Lalo, mislim da je taj drugi lekar u pravu. Meni su kod oba HSG i laparaskopije trazili briseve grlica i vagine. Unapred sam bila upozorena da ce se ispitivanaja odloziti ako nalazi briseva budu losi - sve do izlecenja mogucih infekcija. Pozdrav
Odgovori