Pitanje u vezi abortusa

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

belem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 29, 2007 9:44 pm

Post od belem »

jane_doe napisao:da li postoji alternativna buducnost u kojoj ovakvi velicanstveni sabori dzelata nece biti okupljeni tamo gde im nije mesto, u tudjim zivotima????
Ljudi samo brane pravo na zivot. Onog trenutka kada zena sazna da je u drugom stanju, treba da misli i na njeno buduce dete, a ne samo na sebe.
Ako vec nema uslova da odgaja dete, neka ga da na usvajanje. Znam da to sve nije lako, ali treba mu dati sansu na zivot. Koliko samo ljudi ima danas koji su proveli detinjstvo po raznim domovima za napustenu decu, a ipak su posteni i srecni ljudi. Ne zavrsavaju valjda svi kao kriminalci.
Za abortus sam samo ako postoje opravdani medicinski razlozi za to, i u slucaju silovanja ili incesta.
Silvie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 12:53 pm

Post od Silvie »

OljaA napisao:Ja i rekoh da se takvim niti sličnim poslom ne bavim i da pre bih čisila wc-e domestosom nego prisustvovala abortusu, samo kažem kada bih bila prinuđena, ali zato se ja ne bih ni bavila tim poslom!!!

A uopšte se ne stidim toga što sa napisala i rekla sam da abortuse opravdavam ako nešto nije u redu i ako postoji medicinski razlog za to!

Stojim iza toga 100%!

Ajde daj mi neki drugi razlog osim medicinski opravdanog, zbog koga bi trebalo da mi bude žao žene koja je došla da ubije ono što bi trebalo da joj bude dete i koje bi raslo da ona nije došla pod nož???
Vi ne znate u kojim uslovima ona zivi, pod kojim uslovima je ostala u II stanju i sta ju je nagnalo da odluci da prekine trudnocu- ja iskreno nisam za abortus kao metod kontracepcije, ali jesam za pravo izbora da li cete ili necete roditi a smatram da niko iz besa ne odlucuje da prekine trudnocu. Nije nase da sudimo.
Dr.Protic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 28, 2007 1:39 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dr.Protic »

Ja na ovom forumu vise necu ucestvovati. Nema tog lekara koji ce vam savetovati abortus ako nije mediciksi opravdan. Ali nazalost za abortus ima mnogo drugih razloga i pravo svake zene je da odluci sta ce da radi ako zatrudni, pravo svake zene je da koristi ili ne koristi kontracpeciju. Danasnja medicina je dala sve mogucnosti, ali sta je sa ekonomskim faktorom ??? Ne mozemo davati primere i sirotinja ima mnogo dece, a pitanje je kao ta deca zive, da li su srecna ?????
Tema je veoma velika i ozbiljna, mislim da je bilo mnogo bolje reazumno se organizovati i traziti bolje uslove za povecanje radjanja, da li se secate peticije da se ukine PDV na hranu i odecu za bebe , potpisalo je 35.000 ljudi i nista??????!!!!! Pislkjivih 8% drzava nece da se odrekne!!! Treba se organizovati, treba davati predloge i raditi na njima, kako da se zenama koje radjaju, ili ostanu nezeljno trudne, da se predomisle, da znaju da njihovo dete ima bolji zivot, da majka nece radjanjem pogorsati svoju ekonomsku situaciju!!
Od mene toliko S postovanjem Dr.Protic
Marija M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 7:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Marija M. »

Mislim da bi drzava mogla da ulozi malo vise u projekte i probleme nas koje imamo problem sa zacecem,a ne da nam kazu PRVI MISSED NAS ABSOLUTNO NE INTERESUJE,a nisu samo meni rekli to nego i mnogim drugim zenama koje poznajem,a pritom ne postoji adekvatna sluzba koja se bavi tom problematikom,mi (ili bar ja neznam da postoji) nemamo kome da se obratimo da nam detaljno objasni sta da radimo kako da resimo problem,nego nas samo salju od vrata do vrata i svi govore kako sam mlada i kako imam vremena za radjanje,a niko se ne pita sta ja zelim,a ja bas sad zelim da imam porodicu.A da ne pricam kako sve ,,bolje,, analize placamo bez obzira sto smo ne zaposleni.A sto se tice namernog abortusa trebalo bi jos vise da se naplacuje pa mozda ce ih to navesti da bolje paze kad vec prica ne pomaze.Bez uvrede samo iznosim svoje misljenje,a malo sam i razocarana u ceo medicinski sistem i to kako se postupa sa mladim zenama koje imaju problem.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Mislim da devojci - zeni koja je vec ostala u drugom stanju a ne zeli dete treba pomoci i ako zeli abortus dopustiti joj da ga uradi. Ja nisam nikada bila u toj situaciji i ovde nije ni rec o tome sta bih ja uradila... Ja je ne opravdavam , nije smela da dozvoli da joj se to desi ali kada se vec desilo sta sad...Na zalost ne zivimo u savrsenom svetu... :-?
Razumem i jednu i drugu stranu ali mislim da odgovor treba traziti u sredini: zasto na kraju osuditi dete da bude uz majku koja ga nije zelela ili jos gore da se nadje u nekoj ustanovi za usvajanje a pitanje je da li ce se bas naci neka plemenita dobra porodica koja ce bas njega da usvoji. Da ne pricamo o traumi koje dete vuce od rodjenja bez ljubavi jer kako neko rece u vezi dojenja - sad malo da preterujemo: najvaznije je da majka dete doji tada cuje sum krvi kroz vene i td....sto licno smatram gluposcu ali da je detetu majka mnogo bitna to stoji pa makar ga i ne dojila ali to je sada druga tema.
Dakle, ako devojka hoce da odradi abortus pustite je da ga odradi sigurno joj nece biti lako kada na kraju shvati sta se desilo.I sigurno ce izvuci dobru pouku.Trudnoca i radjanje je nesto prelepo i tako treba da ostane i da se pamti.
A kao prevenciju takvih slucajeva bih prvo uvela( sto sam negde vec rekla ) u skole edukativne casove na kojima ce deca gledati filmove kako se beba razvija i kako izgleda u 9-10oj nedelji kada je zadnji rok za abortus.Pa kada vide kako ona tada mase rukicama,nogicama i pomera se sigurna sam da dobra vecina nece vise imati nezasticen odnos.A isto sam ubedjena da mnogi nemaju pojma o tome.
Dakle ja sam za edukaciju! Objasnite devojkama i momcima zasto treba da paze i naucite ih kako pravilno da koriste kontraceptivna sredstva.
Nervozom, svadjom i vredjanjem se nista ne postize.
Pozdrav svima!!! :D
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Kaca33, ispravno zboriš...
Sve najbolje
Ksenija
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

[quote="Silvie]
a smatram da niko iz besa ne odlucuje da prekine trudnocu
.

Ih nemojte ovo dva puta reći.

No... vidim da se pod temom abortusa često navode neki ekstremni primeri silovanja, mladih devojaka, porodica sa desetoro dece. Ali! Ne bi nikako trebalo zatvoriti oči pred problemom abortusa u Srbiji. Naše žene, statistika kaže, koriste abortus kao jedini vid kontracepcije. A profil žene koja izvrši abortus je žena koja već ima jedno dete. Tako da ne govorimo o mladim neiskusnim ženama, već o ženama koje bi trebalo itekako da su upoznati sa drugim vidovima kontracepcije.

Nikako ne bi smeo stav protivnika abortusa biti anatemisanje tih sirotih žena. Ali molim Vas, ne bismo nikako smeli reći da je pravo svake žene da sama odlučuje o tome da li će koristiti kontracepciju, da li će roditi... Šta dobijamo time, jednu bolesnu naciju. Sterilitet raste, nesreća raste...

Mislim da je dužnost svakog lekara da se bori za duševno i telesno zdravlje svojih pacijentkinja. A baš sad da se tako popularizuje abortus.. pa to i nije baš najsrećnije rešenje. I naravno... uvek ostaje izbor svake osobe i samo njegova stvar. Ali molim Vas, abortus nije i nikada neće biti nešto što dobro i zdravo i bolja alternativa od radjanja. I molim Vas dete nije i nikada se ne sme posmatrati problemom. Pa zamislite samo da su naše majke nas smatrale problemom :( .

E sad, vidim navalu raznih feminističkih izjava i puna usta ženskih prava...ali ruku na srce nije to nikakvo pravo, nikakva sreća ili sloboda...to je jedna od onih 'ne daj Bože nikom' situacija, vešto upakovana i sakrivena iza lažno ušuškanih ljudskih sloboda.
lady MM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 09, 2014 11:36 am

Re: Pitanje u vezi abortusa

Post od lady MM »

Pre 5 meseci sam imala intervenciju LOOP grlica materice. Na kontrolama mi je receno da je sve ok i da mi rana brzo zarasta. Posle 5 meseci imam nezeljenu trudnocu (trenutno je takva situacija) .. da li smem da idem na abortus i koliko posle toga ne mogu da ostanemu drugom stanju?
Odgovori