missed abortion
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
missed abortion
Imala sam kiretažu pre dva meseca jer mi je postavljena dijagnoza missed abortion.Nakon toga imala sam dve normalne menstruacije,bila kod dr. na pregledu i on je rekao da je sve u redu ali da nezna zašto nije bilo ploda.Pitanje za dr.Presetnik:
-kada mogu ponovo da zatrudnim,
-kolika je verovatnoća da se u narednoj trudnoći ponovi isto,
-šta može biti uzrok missed abortion.
Napominjem da se radilo o prvoj trudnoći.
-kada mogu ponovo da zatrudnim,
-kolika je verovatnoća da se u narednoj trudnoći ponovi isto,
-šta može biti uzrok missed abortion.
Napominjem da se radilo o prvoj trudnoći.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
I ja sam imala missed abortion pre mesec dana, takodje se radilo o prvoj trudnoci. Ni meni nisu rekli razlog, a veruj mi niko ni ne moze pouzdano da ti kaze. Pretpostavljaju da je uzrok bakterijska upala grla koju sam navukla nedelju dana pre misseda.
Sto se tice ponovne trudnoce, najbolje je da se konsultujes sa svojim ginekologom koji ti je vodio i prvu trudnocu. Meni je moja dr. rekla da posle 3 ciklusa mogu ponovo da zatrudnim. Nema posledica na sledecu trudnocu, jedino mi je preporucila da mesec dana pre nego sto planiram da zatrudnim pijem Folan. Kaze da ce Folan biti i kasnije ukljucen u trudnoci. Takodje treba da popravim krvnu sliku, posto mi je gvodzde bilo ispod donje granice. Isto tako, cim zatrudnim - idem na bolovanje. Da ne ponovim istu gresku - Pocinje zima, svi oko mene kijaju i kaslju a ja u prvom tromesecju trudnoce idem na posao, pa jos GSP-om!
I u mojoj trudnoci je bilo sve OK, isla sam par puta i na ultrazvuk, culi su se i otkucaji srca, pa ipak...
Razlozi misseda su razliciti, i dele se na one koji poticu od ploda i one koji poticu od majke. Redje su anomalije kod ploda koje dovode do misseda i to su uglavnom genetski poremecaji. A kad je uzrocnik majka, onda se radi o raznim virusnim i bakterijskim infekcijama (sto je kod mene bio slucaj). U svakom slucaju, nemoj da se opterecujes time sta ili ko je kriv i sta ili ko je uzrocnik. Znam da je izuzetno tesko i BOLNO iskustvo, ali sto pre ga ostavis iza sebe to ce ti lakse biti. Poradi na svom zdravlju (krvna slika i imuni sistem), konsultuj se sa ginekologom oko trudnoce i samo napred! Missed je samo opomena da u sledecoj trudnoci budes pazljivija, a ne znaci da ce se ponovo desiti!
Puno srece, od srca!!!

Sto se tice ponovne trudnoce, najbolje je da se konsultujes sa svojim ginekologom koji ti je vodio i prvu trudnocu. Meni je moja dr. rekla da posle 3 ciklusa mogu ponovo da zatrudnim. Nema posledica na sledecu trudnocu, jedino mi je preporucila da mesec dana pre nego sto planiram da zatrudnim pijem Folan. Kaze da ce Folan biti i kasnije ukljucen u trudnoci. Takodje treba da popravim krvnu sliku, posto mi je gvodzde bilo ispod donje granice. Isto tako, cim zatrudnim - idem na bolovanje. Da ne ponovim istu gresku - Pocinje zima, svi oko mene kijaju i kaslju a ja u prvom tromesecju trudnoce idem na posao, pa jos GSP-om!
I u mojoj trudnoci je bilo sve OK, isla sam par puta i na ultrazvuk, culi su se i otkucaji srca, pa ipak...

Razlozi misseda su razliciti, i dele se na one koji poticu od ploda i one koji poticu od majke. Redje su anomalije kod ploda koje dovode do misseda i to su uglavnom genetski poremecaji. A kad je uzrocnik majka, onda se radi o raznim virusnim i bakterijskim infekcijama (sto je kod mene bio slucaj). U svakom slucaju, nemoj da se opterecujes time sta ili ko je kriv i sta ili ko je uzrocnik. Znam da je izuzetno tesko i BOLNO iskustvo, ali sto pre ga ostavis iza sebe to ce ti lakse biti. Poradi na svom zdravlju (krvna slika i imuni sistem), konsultuj se sa ginekologom oko trudnoce i samo napred! Missed je samo opomena da u sledecoj trudnoci budes pazljivija, a ne znaci da ce se ponovo desiti!

Puno srece, od srca!!!

Puno ti hvala na odgovoru,baš si me oraspoložila.Možda je razlog misseda to što sam ja A negativna krvna grupa a moj muž A pozitivna. Meni se plod nije bio ni formirao,pre abortusa,znači nešto ga je sprečilo.
U poslednja dva tri dana imam bolove u donjem delu stomaka ,nemam sekret, peckanje,da li su to siptomi prehlade ili nešto drugoŠta ti misliš o tome
U poslednja dva tri dana imam bolove u donjem delu stomaka ,nemam sekret, peckanje,da li su to siptomi prehlade ili nešto drugoŠta ti misliš o tome
-
- Aktivan član
Za ovo oko Rh faktora bi morao da ti odgovori neko strucniji, stvarno ne znam. Ja i moj suprug smo ista krvna grupa i isti Rh faktor.
A sto se tice bolova u stomaku, najbolje odi do ginekologa, posto su meni to bili prvi simptomi trudnoce. Imala sam jake bolove (i ostre) kao pred ciklus, a menstruacija mi je kasnila 2 nedelje. Dakle, kod doce i srecno!
A sto se tice bolova u stomaku, najbolje odi do ginekologa, posto su meni to bili prvi simptomi trudnoce. Imala sam jake bolove (i ostre) kao pred ciklus, a menstruacija mi je kasnila 2 nedelje. Dakle, kod doce i srecno!
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Kod malih pobacaja, kao sto su missed ab ili Blighted ovum u prvim nedeljama trudnoce,( najcesce do 8 nedelje), statisticki se pretpostavlja da je uzrok u genetskom materijalu ,konkretne jajne celije ili spermatozoida ili uticaj spoljnjih faktora na genetski materijal koncepta. Znaci 70 % je uzrok hromozomske prirode a 30 ak % je infekcija.
Savet za koriscenjem Folana je dobar, mada bez daljnjeg treba uraditi i ostale pretrage , pre novog zaceca, stim da je najranije nakon 3 meseca. Prim. Dr Lj.Presetnik
Savet za koriscenjem Folana je dobar, mada bez daljnjeg treba uraditi i ostale pretrage , pre novog zaceca, stim da je najranije nakon 3 meseca. Prim. Dr Lj.Presetnik
-
- Saradnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 2:57 pm
- Kontakt:
Pogledaj sajt doktora Bubanovica
Na ovom sajtu ima dosta zanimljivih stvari iz oblasti reproduktivne imunologije (www.geocites.com/medicacentar). Ja sam dva puta zaredom imala missed abortion (iako imam zdravo dete od 7 godina - nazalost jedino za sada).
- admin
- doktor.rs tim
- Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
- Kontakt:
Koristite pretrazivanje medicinskih tekstova u okviru www.doktor.rs
( http://www.doktor.rs/tekstovi.php ) i pogledajte:
http://www.doktor.rs/ib-neplodnost.php
http://www.doktor.rs/ib-sterilitet.php
( http://www.doktor.rs/tekstovi.php ) i pogledajte:
http://www.doktor.rs/ib-neplodnost.php
http://www.doktor.rs/ib-sterilitet.php
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 2:57 pm
- Kontakt:
Missed abortion ili ne?
Poštovani,
Možda sam juče preuranila sa konstatacijom da imam missed abortion. Naime popodne sam bila na poliklinici Ristić gde me je doktor pregledao ultrazvukom sa vaginalnom sondom i rekao da se " u kavumu uterusa vidi gestacijski mešak pravilnog oblika promera 21mm sa vidljivim odjekom embriona i registrovanom srčanom radnjom". Usmeno mi je rekao da je izbrojao 150 otkucaja, preporučio strogo mirovanje, prepisao Progesteron inekcije i Utrogestan tablete. Danas sam bila u Višegradskoj gde su me pregledali običnim ultrazvukom i rekli da postoji mešak 19x17 i PP/uz 6.3 ali da je nemoguće da je doktor čuo iz Ristića čuo otkucaje srca.
Molim Vas za Vaše mišljenje o mom slučaju, kao i da li je moguće čuti otkucaje srca u 6. nedelji trudnoće (poslednja menstruacija je bila 09.01.2005.), kao i ima li realnog osnova za nadu?
Unapred zahvalna,
Nataša
Možda sam juče preuranila sa konstatacijom da imam missed abortion. Naime popodne sam bila na poliklinici Ristić gde me je doktor pregledao ultrazvukom sa vaginalnom sondom i rekao da se " u kavumu uterusa vidi gestacijski mešak pravilnog oblika promera 21mm sa vidljivim odjekom embriona i registrovanom srčanom radnjom". Usmeno mi je rekao da je izbrojao 150 otkucaja, preporučio strogo mirovanje, prepisao Progesteron inekcije i Utrogestan tablete. Danas sam bila u Višegradskoj gde su me pregledali običnim ultrazvukom i rekli da postoji mešak 19x17 i PP/uz 6.3 ali da je nemoguće da je doktor čuo iz Ristića čuo otkucaje srca.
Molim Vas za Vaše mišljenje o mom slučaju, kao i da li je moguće čuti otkucaje srca u 6. nedelji trudnoće (poslednja menstruacija je bila 09.01.2005.), kao i ima li realnog osnova za nadu?
Unapred zahvalna,
Nataša
-
- Saradnik
-
- Aktivan član
Da ne bih otvarala novu temu, postavicu ovde pitanje za dr. LJ.Presetnik. Pre dva meseca (23.12.) imala sam missed. Nakon mesec dana dobila sam prvu menstruaciju, i sem obilnijeg krvarenja sve je proslo OK. Ali evo vec je 02.03. a drugog ciklusa nema. Ranije su mi ciklusi bili na 33-34 dana, ali mi sad vec poprilicno kasni. Zanima me da li je moguc neki hormonalni poremecaj (kao uzrok zakasnelog ciklusa)??? 99% sam sigurna da nisam trudna!
-
- Aktivan član
Doktorka, molim Vas jos da mi kazete koliko bi bilo rizicno ukoliko ipak jesam trudna (posto je danas 04.03. a jos uvek nista od ciklusa). Da li bi ta trudnoca mogla da se iznese do kraja. Sa prethodnom je bilo sve uredu dok se nisam prehladila (jaca bakterijska upala grla)...
Molim Vas da mi odgovorite sto pre, posto je moja doktorka na nekom usavrsavanju pa ne mogu da je pitam!!!
Molim Vas da mi odgovorite sto pre, posto je moja doktorka na nekom usavrsavanju pa ne mogu da je pitam!!!

pise vam mlada trudnica u desetoj nedelji trudnoce. Jako sam zabrinuta vec danima, javlja mi se periodicno krvarenje,ne jako vec u tragovima ali je sveza crvena krv a ne braon. Imam escerichiu coli ali mi jr lekar rekao da ne treba jois da pijem lekove, svi ostali nalazi su ok, krvna slika, urin,... bojim se da li su ovo simptomi spontano :cry: :cry: g? Pijem progesteron i dobila sam inekcije utrogestan. drage moje trudnice, pisite mi, da li ste imali slicnih problema?