missed abortion
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
MISLIM DA JE OVO PRAVO MJESTO DA POSTAVIM PAR PITANJA DOKTORKI I NADAM SE DA CU DOBITI PRAVE ODGOVORE.
POSLEDNJU NORMALNU MENSTRUACIJU SAM IMALA 30. 12. 2004., NAKON TOGA (OTPRILIKE U VRIJEME KADA JE TREBALO DA DOBIJEM SLEDECI PUT) 26. 01. POCELO JE SLABO KRVARENJE (VISE SUKRVICA), OCEKUJUCI NORMALNO KRVARENJE DUGO SE NISAM JAVLJALA GINEKOLOGU. 08. 02. SE KRVARENJE MALO POJACALO, DA BIH 09. 02. NA LEDJIMA PRONASLA KRPELJA, OTISLA U HITNU POMOC GDJE SU MI GA UKLONILI, DALI MI DVIJE VAKCINE I POSLALI NA INFEKTIVNO. DOKTORI SU MI PREPISALI TABLETE DOVICIN 2 PUTA DNEVNO. KADA SAM POPILA 1 DOZU I POCELA DRUGU (KRVARENJE JE JOS UVJEK TRAJALO), ODLUCILA SAM DA ODEM KOD GINEKOLOGA. DOKTOR JE POSUMNJAO NA TRUDNOCU, URADJEN JE PREGLED, ßHCG I ULTRA ZVUK. DR JE TVRDIO DA NESTO NIJE UREDU I NAPISAO UPUT SA DIJAGNOZOM MISSED AB, SJUTRADAN JE URADJEN 2. UZ, ALI JE DR PROMIJENIO DIJAGNOZU I POSLAO ME NA PATOLOGIJU TRUDNOCE, GDJE JE ISTI DAN ( 18. 02.) URADJENA VAGINALNA SONDA, A ZATIM I KIRETAZA. OTPUSNA LISTA GLASI OVAKO:
UPUTNA DIJAGNOZA: GRAVIDITAS m. l. I1/2 Obs. missed ab
ZAVRSNA: Missed ab m. l. I 18. 02. Curettage
UZ nalaz 18. 02. KLNG 7+1 projecira se gest. vreca bez vidljivih embrionalnih odjeka.
07. 03. ME JE DR POZVAO I OBJASNIO DA JE STIGAO PH NALAZ I DA U NJEMU PISE DA TRUDNOCA NIJE POSTOJALA. URADILA SAM ßHCG I ON JE 6.5, I NA OSNOVU TOGA MI JE RECENO DA JE SVE U REDU. O CEMU SE OVDJE RADI? KOJI SE RAZLOZI POBACAJA (DA LI SU TO TABLETE), DA LI ON MOZE BITI SIGURAN ZA EMBRIONALNE ODJEKE I STA ZNACI OVAKAV ßHCG I ŠTA DALJE.
UNAPRIJED ZAHVALNA!
POSLEDNJU NORMALNU MENSTRUACIJU SAM IMALA 30. 12. 2004., NAKON TOGA (OTPRILIKE U VRIJEME KADA JE TREBALO DA DOBIJEM SLEDECI PUT) 26. 01. POCELO JE SLABO KRVARENJE (VISE SUKRVICA), OCEKUJUCI NORMALNO KRVARENJE DUGO SE NISAM JAVLJALA GINEKOLOGU. 08. 02. SE KRVARENJE MALO POJACALO, DA BIH 09. 02. NA LEDJIMA PRONASLA KRPELJA, OTISLA U HITNU POMOC GDJE SU MI GA UKLONILI, DALI MI DVIJE VAKCINE I POSLALI NA INFEKTIVNO. DOKTORI SU MI PREPISALI TABLETE DOVICIN 2 PUTA DNEVNO. KADA SAM POPILA 1 DOZU I POCELA DRUGU (KRVARENJE JE JOS UVJEK TRAJALO), ODLUCILA SAM DA ODEM KOD GINEKOLOGA. DOKTOR JE POSUMNJAO NA TRUDNOCU, URADJEN JE PREGLED, ßHCG I ULTRA ZVUK. DR JE TVRDIO DA NESTO NIJE UREDU I NAPISAO UPUT SA DIJAGNOZOM MISSED AB, SJUTRADAN JE URADJEN 2. UZ, ALI JE DR PROMIJENIO DIJAGNOZU I POSLAO ME NA PATOLOGIJU TRUDNOCE, GDJE JE ISTI DAN ( 18. 02.) URADJENA VAGINALNA SONDA, A ZATIM I KIRETAZA. OTPUSNA LISTA GLASI OVAKO:
UZ nalaz 18. 02. KLNG 7+1 projecira se gest. vreca bez vidljivih embrionalnih odjeka.
07. 03. ME JE DR POZVAO I OBJASNIO DA JE STIGAO PH NALAZ I DA U NJEMU PISE DA TRUDNOCA NIJE POSTOJALA. URADILA SAM ßHCG I ON JE 6.5, I NA OSNOVU TOGA MI JE RECENO DA JE SVE U REDU. O CEMU SE OVDJE RADI? KOJI SE RAZLOZI POBACAJA (DA LI SU TO TABLETE), DA LI ON MOZE BITI SIGURAN ZA EMBRIONALNE ODJEKE I STA ZNACI OVAKAV ßHCG I ŠTA DALJE.
UNAPRIJED ZAHVALNA!
IVANA
MISLIM DA JE OVO PRAVO MJESTO DA POSTAVIM PAR PITANJA DOKTORKI I NADAM SE DA CU DOBITI PRAVE ODGOVORE.
UNAPRIJED ZAHVALNA!
UNAPRIJED ZAHVALNA!
IVANA
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 5:10 pm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Iako u medjuvremenu nisam dobila odgovor od dr.Presetnik postavicu jos jedno pitanje za nju ili nekog ko je imao slican problem. Ipak nisam trudna, dobila sam menstruaciju, pa me zanima da li je normalno da posle missed abortiona (koji je zavrsen kiretazom) ciklusi budu jako obilni? Ovo mi je druga menstruacija od kiretaze i kao i kod prve krvarenje je prilicno obilno. Da li ima razloga za brigu ili je to normalna pojava??? 

DRAGA, JA SAM IMALA KIRETAZU PRIJE 20 DANA I JOS UVJEK NISAM DOBILA, PA TI NE MOGU RECI IZ ISKUSTVA, ALI KOLIKO SAM RAZUMJELA MOG DOKTORA, NORMALNO JE DA BUDU MALO OBILNIJE. MOGUCE DA JE TO VEZANO I ZA NEKE DRUGO FAKTORE KOJI NEMAJU VEZE SA KIRETAZOM (VRIJEME, PREHLADA...), AI U SVAKOM SLUCAJU NIJE DAOBRO AKO JE TO PREOBILNO.
IVANA
-
- Aktivan član
Ivana, hvala na odgovoru. Sad mi je malo lakse, posto mi je doktor samo skrenuo paznju da ce mi posle kiretaze ciklus verovatno biti bolniji nego inace (na svu srecu to nije bio slucaj, cak sta vise ne osecam ni najmanji bol), a nista mi nije rekao za krvarenje. Jeste obilno prva dva dana, ali se kasnije normalizuje. A sto se tice tebe, trebalo bi da nakon mesec dana od kiretaze dobijes prvu menstruaciju, a ako duze izostane javi se svom ginekologu!!! I glavu gore, najgore je iza nas!
-
- Aktivan član
Ivana,
hvala na odgovoru. Sad mi je malo lakse, posto mi je doktor samo skrenuo paznju da ce mi posle kiretaze ciklus verovatno biti bolniji nego inace (na svu srecu to nije bio slucaj, cak sta vise ne osecam ni najmanji bol), a nista mi nije rekao za krvarenje. Jeste obilno prva dva dana, ali se kasnije normalizuje. A sto se tice tebe, trebalo bi da nakon mesec dana od kiretaze dobijes prvu menstruaciju, a ako duze izostane javi se svom ginekologu!!! I glavu gore, najgore je iza nas! 

Toliko su mi objasnili. Interesuje me sta su ti rekli nakon koliko mozes ponovo da pokusas sa trudnocom, kao i koji testovi bi trebalo da se urade, da bi se vidjelo sta je uzrok pobacaja. Ja sam bila na nekakvoj kontroli prije par dana (jer je PH nalaz pokazao da nije bilo trudnoce - greska), pa mi je doktor rekao da mu se javim nakon prve M da uradi neke analize.
IVANA
-
- Aktivan član
Ja sam imala missed u trecem mesecu trudnoce i kako su mi rekli uzrok je najverovatnije jaka bakterijska upala grla koju sam pokupila u jeku grip sezone, posto nisam htela da otvorim bolovanje vec sam isla na posao i to gradskim prevozom! Nikad vise necu da ponovim tu gresku!!! Inace, kako su mi objasnili niko pouzdano ne moze da kaze sta je uzrok missseda, najbolje je da o tome ne razmisljas. Nemoj sebe da opterecujes time da li si ti kriva ili nesto nije bilo uredu s plodom. Ma koliko da je bolno moras da okrenes novi list i krenes dalje. To sto se jednom dogodilo ne znaci da ce ponovo, samo te opominje da ubuduce budes pazljivija.
Meni su jedino radili PH test koji je pokazao da je postojala trudnoca(sto je pre toga vise puta bilo potvrdjeno na ultrazvuku, cak je moja doktorka na jednom pregledu utvrdila i srcanu radnju ploda).
Nakon toga vise puta sam radila beta HCG test, jer mi je PH test imao reakciju "arias stella" tj. upucivao na mogucnost postojanja jos jedne, vanmatericne, trudnoce istovremeno sa redovnom. Sva sreca to nije bio slucaj.
Inace, moja doktorka mi je rekla da treba da prodje 3 ciklusa pa da onda mogu ponovo da pokusam. Rekla je da nije mnogo strasno ako mi se dogodi trudnoca i pre toga, ali da bi ipak bilo najbolje da se organizam povrati i da mi se krvna slika vrati u normalu, pa tek onda. Inace, savetovala mi je da mesec dana pre nego sto planiram da zatrudnim pijem Folan. On ce i kasnije biti ukljucen u toku trudnoce. Takodje, cim zatrudnim idem na bolovanje, bez obzira da li je leto ili zima (preventive radi).
Meni su jedino radili PH test koji je pokazao da je postojala trudnoca(sto je pre toga vise puta bilo potvrdjeno na ultrazvuku, cak je moja doktorka na jednom pregledu utvrdila i srcanu radnju ploda).
Nakon toga vise puta sam radila beta HCG test, jer mi je PH test imao reakciju "arias stella" tj. upucivao na mogucnost postojanja jos jedne, vanmatericne, trudnoce istovremeno sa redovnom. Sva sreca to nije bio slucaj.
Inace, moja doktorka mi je rekla da treba da prodje 3 ciklusa pa da onda mogu ponovo da pokusam. Rekla je da nije mnogo strasno ako mi se dogodi trudnoca i pre toga, ali da bi ipak bilo najbolje da se organizam povrati i da mi se krvna slika vrati u normalu, pa tek onda. Inace, savetovala mi je da mesec dana pre nego sto planiram da zatrudnim pijem Folan. On ce i kasnije biti ukljucen u toku trudnoce. Takodje, cim zatrudnim idem na bolovanje, bez obzira da li je leto ili zima (preventive radi).
Ono sto se meni dogodilo mozes procitati iznad (moje pitanje doktorki). Pomalo me je prosla faza da sam ja za sve kriva, jer nisam dovoljno brzo reagovala (tj. pored svih simptoma trudnoce nije mi palo na pamet da sam trudna), ali sada me je uhvatio strah da mozda nije neka bakterija, problem sa nk celijama ili nesto slicno. Ja nisam bila prehladjena nitisam imala nekih drugih problema, tako da me je strah da ce se isto ponoviti. Sto se tice PH nalaza, mene je doktor zvao takodje zbog sumnje da postoji i vanmatericna trudnoca i objasnio mi je da PH nalaz ima gresku koja se jako cesto desava. Prije toga mi je radjen 3 puta ultrazvuk na kojem se jasno vidi plod, ali je bio premali po njihovoj racunici, a na vaginalnoj sondi doktor nije cuo otkucaje. Takodje mi je receno da se detaljnija ispitivanja rade tek posle 3. pobacaja, ali da ce meni raditi pretrage vec sada (valjda su vidjeli koliko mi je frka) kao i da ce me ostaviti na odrzavanju u bolnici odmah na pocetku sledece trudnoce. Ja sam imala dodatni proble sa kiretazom koju sam jako tesko podnijela i nakon tog iskustva mislim da drugu ne bih prezivjela.
IVANA
Cao Ivanapg i Trudnjaca,
i meni se kao i vama desilo isto, missed ab, tesko smo podnijeli, to se desilo prije 2 god., pa onda komplikacije, nego da vas ne gnjavim, sad mi se stanje lagano poboljsava.
FOLAN su tablete folne kiseline, koja pozitivno utice na ostvarivanje zeljene trudnoce, a kasnije se uzima jer utice na pravilno razvijanje mozdanih celija kod bebe.
nisam ljekar, nadam se da sam ovo dobro objasnila, mada ce ti dr Presetnik to potpunije objasniti objasniti.
ja sam o tome citala na inter. i pocela sam na svoju ruku uzimati tablete, po 1 nedeljno od 5mg, kako me savjetovala jedna ljekarka na internetu.
Puno srece svima nama
bebica
i meni se kao i vama desilo isto, missed ab, tesko smo podnijeli, to se desilo prije 2 god., pa onda komplikacije, nego da vas ne gnjavim, sad mi se stanje lagano poboljsava.
FOLAN su tablete folne kiseline, koja pozitivno utice na ostvarivanje zeljene trudnoce, a kasnije se uzima jer utice na pravilno razvijanje mozdanih celija kod bebe.
nisam ljekar, nadam se da sam ovo dobro objasnila, mada ce ti dr Presetnik to potpunije objasniti objasniti.
ja sam o tome citala na inter. i pocela sam na svoju ruku uzimati tablete, po 1 nedeljno od 5mg, kako me savjetovala jedna ljekarka na internetu.
Puno srece svima nama
bebica
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

A Folan je vit.B 9 , tbl.5mg 2x1, celu trudnoću, pa čak i pred zatrudnjivanje!
Uradite citogenetiku i pretrage na infekcije kod vas i muža pre nove trudnoće, mada će 20%, a i više ostati i dalje nepoznatog uzroka!