Menstrucija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Dijana klinka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 3:31 pm

Menstrucija

Post od Dijana klinka »

Imam par pitanja u vezi menstruacije:
Pre 8 dana sam dobila,i juce ceo dan nisam imala,skinula ulozak i ladno danas u skolu mi procuri na pantalone..i sad pitam znam da traje prvi put oko 8 dana ali meni ce 9 a ja i dalje imam..el je to normalno?
2.Za svaki slucaj:
Ukoliko dobijem na moru,to znaci da oko 5 dana necu moci da se kupam,a necu tampon,ne zelim da rizikujem..ima li nekog drugog nacina da se kupam,a pritom da sam dobila!

p.s.pitala bih ja majku ...ali nemam je!
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:21 pm

Post od LenaPetrov »

Koliko imas godina? Da li je krvarenje intenzivno? Takve stvari mogu da se desavaju u pocetku, dok se ciklusi ne srede (barem su se meni desavale). Ako se situacija nastavi, poseti ginekologa da se posavetujes.
Sto se kupanja tice, tesko da ces moci nesto da uradis bez tampona. Kako bi bilo da pokusas da "tempiras" odlazak na more u skladu sa svojim ciklusom? Postoje pilule koje mogu da "pomere" ciklus, ali ovo prvo je verovatno jednostavniji i po tvoj organizam bezbedniji nacin.
Dijana klinka
Novi član
Novi član

Post od Dijana klinka »

LenaPetrov napisao:Koliko imas godina? Da li je krvarenje intenzivno? Takve stvari mogu da se desavaju u pocetku, dok se ciklusi ne srede (barem su se meni desavale). Ako se situacija nastavi, poseti ginekologa da se posavetujes.
Imam 15 godina,u pocetku 2-3 dana,kasnije malo pa posle nimalo,a onda 8 dana opet jako! :oops:
Ali trajalo je kratko!El je sve normalono!
Ovo ne mogu da uskladim,jbg ladno necu se kupam!
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Nemoj da pijes ni slucajno nikakve pilule. Ti si mala , a i da nisi...bolje ne.
Sredice se to sve to leta...to je sasvim normalno. Nemoj da se opterecujes.
Ako bas budes takvog peha da te zadesi dok si na moru, nista se nece desiti ukoliko upotrebis tampon.Nemoj ga praktikovati, radi mogucih infekcija, ali slobodno ga uzmi nakon treceg dana ciklusa. Tri dana iskuliraj..pod suncobanom;)
Ali, ja sam sigurna da ce se to srediti.
Dijana klinka
Novi član
Novi član

Post od Dijana klinka »

Hvala svima! :D
Dijana klinka
Novi član
Novi član

Post od Dijana klinka »

A o kakvim tabletama je bila rec?
Kako se racuna kad se sledeci put dobije,znam da je na svakih 28 dana ali kako..?
El usled promene klime se dobija?
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član

Post od LenaPetrov »

Takve informacije (o pilulama) najbolje da ti da ginekolog.
Sto se tice vremena kada ces sledeci put da dobijes, potreban ti je kalendar. Obelezi prvi dan kada dobijes menstruaciju, i onda sledeci put kada dobijes menstruaciju isto tako. Vreme koje je proteklo izmedju predstavlja tvoj ciklus (prvi dan menstruacije brojis kao dan 1, i tako redom...). Izracunaces kada ces da dobijes tako sto od prvog dana prethodne menstruacije brojis 28 za jedan ciklus, 56 za dva... itd. Pod uslovom da dobijas na 28 dana, naravno.
Moze se desiti da ti menstruacija nakon odlaska na more malo porani ili zakasni.
Ako govoris engleski i imas gmail account, mozes da koristis i iGoogle, tamo postoji Menstrual Cycle Planner koji ti sam izracuna datume.
Dijana klinka
Novi član
Novi član

Post od Dijana klinka »

Znam da je normalno da više od 1 meseca prođe do nove menstruacije,ali da li je normalno tri meseca?
Meni su rekle drugarice da ako prođe više od meseca ipo da idem kod ginekologa,mada ja bih da čekam,bojim se prošlo je dugo a svim mojim drugaricama je druga bila ispod mesec dana! :-? :(
Ne znam šta da radim,jer je i problem što sledeće nedelje igram rukomet i košarku za školu pa ne bih da dobijem baš tada!Šta da radim?Koliko najduže može da prođe do nove menstruacije?
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član

Post od LenaPetrov »

Kako mislis tri meseca? Citajuci tvoje prethodne postove, dobila si 5. februara, sada je 9. mart, to je 34 dana. Ili sam ja nesto pogresno protumacila?
Dijana klinka
Novi član
Novi član

Post od Dijana klinka »

Tacnije prvi put sam dobila 4 februara!
I to je nekih 35-36 dana!
Meni drugarica prica stalno kako sam vec trebala da dobijem jer kao na 28 dana,i kao da je ona posle 25 dana dobila!
Ja se plasim da ne dobijem za vreme turnira sledecu jer..moze li se nekako saznati kad ce ta famozna druga menstruacija?
Da li posle druge regularna i ne mora da se ceka treca kao druga?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Tajna adresa...iz kojeg Vi vijeka dolazite ???

SVE OVO STO STE NAPISALI KAO ODGOVOR:
Ako bas budes takvog peha da te zadesi dok si na moru, nista se nece desiti ukoliko upotrebis tampon.Nemoj ga praktikovati, radi mogucih infekcija, ali slobodno ga uzmi nakon treceg dana ciklusa. Tri dana iskuliraj..pod suncobanom;)
JE POTPUNO POGRESNO !!!

NE DIJELITE SAVJETE ZA KOJE NISTE OBRAZOVANI, UCINICETE MANJE STETE.
Pozdrav,
ObGyn
Dijana klinka
Novi član
Novi član

Post od Dijana klinka »

obgyn napisao:Tajna adresa...iz kojeg Vi vijeka dolazite ???

SVE OVO STO STE NAPISALI KAO ODGOVOR:
JE POTPUNO POGRESNO !!!

NE DIJELITE SAVJETE ZA KOJE NISTE OBRAZOVANI, UCINICETE MANJE STETE.
Pa el mogu da dobijem ja odgovor od nekog obrazovanog,onda? :(
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

LenaPetrov ti je dala sve ispravne odgovore...

Ono sto ti trebas u 15-oj godini jeste edukacija o menstrualnom ciklusu i savjetovanje vezano za kontrolu istih. Ono sto utice na kvalitet tvog zivota jeste nemogucnost da znas kad ces dobiti slijedeci put...a to obicno uzme 2-3 godine dok se ciklus regulise jer su prvu godinu do dvije ciklusi cesto anovulatorni, pa prema tome nepredvidljivi...jedini nacin da regulises i znas TACNO kad ces dobiti menstruaciju, jesu kontraceptivne pilule ! Potrebno je da odes kod ginekologa na counselling ili savjetovanje vezano sa BCP ( birth controll pills ) i da bez pregleda i bez ikakvih testova, jer su nepotrebni !!! dobijes recept, informaciju o nuspojavama ( manje ozbiljnim i ozbiljnim ), i da odes na kontrolu nakon 3 mjeseca.

To bi bilo ono sto moze da ti pomogne da ostanes aktivna u sportu, da ti ciklusi nisu bolni, light ili smanjene obilnosti, i predvidljivi.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Dijana klinka
Novi član
Novi član

Post od Dijana klinka »

Ljudi o5 ja!
Proslo je 80 dana od moje prve menstruacije!
Ne znam sta da radim,ne bih kod ginekologa..
Sada 20 i 21 maja mi je eskurzija,idem..
Pa ce tu biti promene klime,
da kojim slucajem ne dobijem tada?! :(
Fimka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 17, 2007 10:02 am

Post od Fimka »

da li si poslusala savet obgyn?
mislim da ti je ona rekla da trebas da uzmes pilule dok ti se ciklus ne regulise... u svakom slucaju, zasto ne odes kod dr?
to ti je najbolje moguce resenje u ovom slucaju...
Odgovori