Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
A zasto je to problem i da dobijes kad si na ekskurziju???
Pa zene koje imaju menstruaciju neleze kuci dok neprodje.
Cekaj navicices se nije to nista.
Ja sam dobila jako rano i prvi put je trajala 15 dana a ja sva u soku mislila da ce bit uvjek tako da moram trpit pola mjeseca.
Dobila si odlicnih savjeta tu nema se sta drugo dodati.
Zasto izbegavas korisecenje tampona kada si na moru,zastu uopste sve devojke izbegavaju tu najpametniju stvar koja zenskoj osobi moze da spase najgore dane! slazem da ne treba preterivati i koristiti ih samo kada moras,ali se isto tako slazem sa svima koju su ti rekli za pilule za odlaganje ciklusa,ne treba se igrati sa tim ali ako odlucis obavezno se posavetuj sa svojim ginekologom!
Veruj mi stavljanje tampona nista nije strasno,ja sam prve godine kada mi se pogodila mestruacija sa letovanjem pokusala da sedim ispod suncobrana ali samo sam dobila goru reakciju od strasne vrucine osipalal sam se od alergije.Tako da samo napred curo!
Fimka napisao:da li si poslusala savet obgyn?
mislim da ti je ona rekla da trebas da uzmes pilule dok ti se ciklus ne regulise... u svakom slucaju, zasto ne odes kod dr?
to ti je najbolje moguce resenje u ovom slucaju...
Nisam,ne znam kakve su to tablete..
Ne bih kod ginekologa..
80 dana jel to mnogo?!
Jel normalno?
nema hoces-neces
samo ginekolog ce znati najbolje da ti pomogne
a posto si jos vrlo mlada, ne gledaj na to kao na posetu lekaru
vec nekome s kim ces se ispricati i ko ce ti jednostavno razjasniti sve nedomice
Ne brini ako je muski ginekolog,ja sam imala predrasude i sve me je bilo sramota ali kada sam prvi put otisla kod izvrsnog i odlicnok ginekologa koji mi cim sam usla u ordinaciju nije reko kao sve predhodne lezi na sto(neka izvinu doktorke koje citaju ali to surova realnost,ali cast i izuzecima)vec me je pitao kao da se znamo 100 godina kako si sta radis sta studiras i mi smo pricali dobrih 15 minuta i na kraju mi je reko a zasto sve imate barijeru i zurite da sto pre izadjete iz ordinacije polako!Totalno sam bila odusevljena i veruj mi strasno pomaze kada negog mozes sve da pitas bez imalo ustezanja!Zato curo samo napred i ne moj da budes od onih koje u zivotu nise otisle kod ginekolaga jer je to osnovna kultura!
ma nista se ne brini,.. ne mora ni da te pipne, samo popricaj sa dr.. inace pravo vreme da devojka poseti ginekologa je kada dobije menstruaciju... neka ti to bude kao poseta zubaru... a on ce ti vec reci sta i kako...
Ginekolog ti najverovatnije nece nista raditi. Pretpostavljam da si nevina zbog godina i iskljucivosti tampona tako da ti ginekolog verovatno nece uraditi klasicni pregled, najverovatnije ce ti uraditi ultrazvuk i popricati s tobom. Ne mogu da se pohvalim da sam bila kod ginekologa sa 15 godina tako da ti ne govorim iz iskustva pa uzmi sa rezervom. Znaci nemoj da se plasis nista. Ako si imala odnose, stvarno ne bi bilo lose da odes na pregled. Ako si iz Beograda mozes da odes u Institut za majku i dete imaju dobre lekare, imaju i zenske lekare i rade dosta sa mladjim osobama nece ti biti neprijatno.
A sto se tice razmaka izmedju ciklusa ni to nemoj da brines, izmedju moje prve i druge razmak je bio 6 meseci, nakon toga evo vec 16 godina sasvim mi je uredan ciklus.
Probaj OB mini tampone, oni su i dizajnirani za devojke tvojih godina, uopste ih nije problem koristiti, neces ih ni osetiti! Moras da ih menjas na najvise 4 sata (naravno koriste se i tokom prva tri dana menstruacije, ovde prvi put cujem da neko to ne preporucuje ), a kada spavas koristi ulozak.
Ako ti je bas jako stalo do toga da tacno u sat mozes da predvidis kada ces dobiti menstruaciju i koliko ce ona trajati, idi popricaj sa ginekologom, i mozda ce ti preporuciti kontraceptivne pilule. One nisu stetne, nista ti nece biti od njih. Tvoja prva poseta ginekologu ce se sastojati samo od price, eventualno ce ti zakazati ultrazvuk za sledeci put, znaci nemas cega da se plasis, to je jednostavno najbolje mesto gde treba da dobijes sve informacije koje su ti potrebne!
Slazem se sa Donkom u vezi mini tampona sloodno ih koristi ali molim te procitaj uputstvo pre upotrebe jer su nekek moje drugarice koju su straije od tebe nisu procitale uputstvo i nisu lepo stavile ,ali bez brige verujem da ces uspeti,najbolje je ako imas otvoren odnos sa nekom straijom tebi zenskom osobom popricaj sa njom(sestra,mama)! Eda a sto se tice kasnjenja mestruacije to je normalno kadda prvi put dobijes cak neke devojke koje znam i posle 10 i vise godina one dobijaju na 6 meseci,to nije nikakav problem niit poremecaj jednostavno im je organizam takav,ali se obavezno treba kosultovati sa lekarom i videti da je sve ok!
Nemas cega da se plasim. Ja sam od 11 god. dobila prvu menstruaciju i posto mi nisu bile redovne i bile su obilne, htela, ne htela morala sam kod ginekologa. Ali naravno nisu me pregledali, to su bile vise saveti i neke analize koje se mogu uraditi kod nevine devojke.
A sto se tice pilula, ja ih pijem od svoje 17 god. i to su mi prepirucili na Institutu za majku i dete. Mislim da je najbolje da tamo odes.
Jako su fini Oni ce ti reci da li bi trebala odmah da pocnes da ih pijes. Znam samo da su meni tada rekli da mogu da ih pijem, a ranije mi nisu dali, vec sam pila neke druge lekove.
Idi slobodno tamo i opusti se, nece te pregledati ako ti to ne zelis. Razgovaraj sa doktorkom.
Dijana klinka napisao:
Nisam,ne znam kakve su to tablete..
Ne bih kod ginekologa..
80 dana jel to mnogo?!
Jel normalno?
Razmak izmedju prve menstruacije i one sledece moze da bude veci. Razlog zasto bi bilo dobro da odes kod ginekologa je sledeci - ovde mozes dobiti oprecne savete od ljudi koji nisu ginekolozi. Treba da imas dobrog lekara (ginekologa) sa kojim mozes da popricas i koji ce da te posavetuje, i kod koga mozes da se vracas. Bice ti lakse, dobices sve odgovore (napravi spisak pitanja pre nego sto odes, svi se zbunimo u ordinaciji). Pametna si devojka, nemas cega da se plasis, i sigurna sam da i ti to znas.
O5 mene...
Druga menstruacija je bila 1 juna.
A treca 19 jula..
Obe su opet bile duze od 5 dana,ali posle 6 dana nije bilo tako intezivno kao prvih 6 vec sve po malo,pa se pitam,a mislim da jeste normalno?!
Trajale su oko 8-9 dana..,ali sve po malo,i boja nije bila crvenkasta vec braonkasta.
Sutra idem na moru,ono ne mogu uzimati tablete jer mi ciklus nije regulisan.
Ali prvi put mi se pojavila ova braonkasta "tecnost" pre menstruacije,uvek posle,da li to treba da znači da sam dobila,ili šta?!
Molim vas,odgovorite mi na pitanja što pre..!
Sve sto opisujes je normalno, ako se ispravno secam to je negde 3. menstruacija po redu, i ciklus ti jos uvek nije "stabilan". Braonkasta krv koju spominjes je takodje normalna. Drzi se kalendara, prati svoje cikluse i zapisuj sve sto primetis.
Sto se tableta tice (pretpostavljam da mislis na pilule za kontracepciju), treba u svakom slucaju da se posavetujes sa ginekologom. Da li si ga posetila?
Puno pozdrava, i lepo se provedi na moru
O moj Boze zaista ti treba edukacija o menstruaciji i pojavama u tvojoj dobi. Sa pitanjem "Da li je to normalno?" neces nista postici, jer svaciji organizam je drugaciji.
Idi kod ginekologa na konsultaciju. On ne ujeda, on pomaze. Na forumu jos niko nije izlecio svoj problem, nego se delimicno informise do odlaska doktoru.