kontraceptivne pilule-da ili ne?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

mishmali napisao:majjo,poenta ove teme jeste bila da sto vise vas iznese svoje misljenje kako bi u odlucivanju pomogle i meni ali i drugim zenana koje se zateknu i ovo pocnu da citaju! ja stvarno ne znam koje sam ja to cinjenice svoje pobila kad sam poslala svega 2 pisma i sustine oba su ista! Nezainteresovanost podrazumeva stav tipa "naravno da mozes da ih uzmes,pa mlada si,treba da se cuvas,ajde sad idi radimo!"i tako i ne stignes da pitas sta te sve interesuje jer ako bi neko trebalo da ima strpljenja(ja nisam neko ko kad udje ne zna da izadje)onda je to ginekolog. a ja ne verujem da si i ti u svom zivotu nailazila bas na sve "zlatne"lekare i med.osoblje(osim ako se ne lecis iskljucivo privatno).
jako je lose sto bezveze zakljucujes jer ja ne znam kakav je to moj stav?ja nisam hipohondar ili slicno,ja sam cula razne price i to sam htela da proverim.sama sam bila ZA,ne znam da li sam jos uvek jer imam podjednak broj cinjenica i za i protiv. u vezi zena koje su laici-jer problem sto sam zauzela prostor sa tom sintaxom ili sta.....?zasto ti sad one smetaju?to sam napisala uzgred,cinjenicno,a ne da bi se neko ljutio.ako ti se ne svidja,nemoj da citas ili odgovaras.prosto.
buscopan nije jedini kojeg konzumiram.navela sam ga kao primer.ako se ovde ne koristi kao analgetik,u Italiji se koristi :lol:
molim te,oprosti ako sam te necim uvredila ali ova tvoja poruka je stvarno delovala kao da sam te napala pa mi vracas.izvinjavam se ako sam pogresila.

Oj, oj, oj........stoooooooj :D :D :D , pogresno si me protumacila.....................IZVINI ako je zvucalo tako!!! :lol: :lol: :lol:

Bas naprotiv, potpuno se slazem sa tobom, nisam ni uvredjena, ni ljuta......samo sam konstatovala na tvoje da smo se "pobili" je sukob misljenja par nas sa razlicitim stavovima, a ti se sama "boris" sa istim tim (razlicitim stavovima)! :wink: Znaci, skroz bez uvrede, potcenjivanja ili bilo cega!! :(

A moje opisivanje tvoje dr, je bilo u kontekstu da si sjajno prosla ako ti je uradila sve analize, jer mnogi to ni ne rade, nego samo "odokativnom metodom" kazu isto sto si navela!!!

Ovakave teme i treba da postoje da bi se razmenila misljenja i ja sam prva ZA to!! :wink:

Pozdrav, majja :wink:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Evo i ja da se umešam ,i ja se potpuno slažem sa tim da je doktorka (jedna od retkih) dobro postupila poslavši pre prepisivanja tableta krv na analizu.Zaista mislim da je jedna od retkih i potom proceniti da li ili ne?Svi ostali ih dele ko bombone.Naravno opet iznosim MOJE mišljenje .

A sve ostalo je stvar lične odluke.I treba da nas ima i za i protiv, pa ko hoće neka guta :wink:
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

mishmali napisao:jane_doe..... ako nije tajna ,koje pilule uzimas?
Mishmali, nije tajna....... logest it is.

razlog zbog kog sam se odlucila za pilule je regulisanje (kratkog i nepravilnog) ciklusa, pracenog predmenstrualnim krvaruckanjem i pms-om. Nemam drugih problema (sa kozom, dlakama, policisticnim jajnicim i sl) koji bi bili indikacija za neku drugu vrstu pilula.
Kazem ti, tek sam pocela da ih pijem i ne mogu mnogo da ih hvalim.... jos.... ali nemam ni jednu nus pojavu zbog koje bih morala da prekinem, a i od ovih uobicajenih/ocekivanih imala sam malo krvaruckanja, malo ljuljanja raspolozenja i nista vise, i to samo sa prvom turom....

bilo je dosta informacija o pilulama na forumu, ne znam da li si ih sve citala, ali evo, ako nisi - jedan deo:
obgyn, na: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=32730#32730 napisao:KONTRAINDIKACIJE ZA UZIMANJE PILULA SU SLIJEDECE:

1. aktivno kardiovaskularno oboljenje,bolest koronarnih arterija, srcani infarkt.
2. povisen pritisak
3. tromboflebitis ili tromboembolizam u licnoj istoriji ili u porodicnoj istoriji (roditelji, rodjaci ), mozdani udar,
4. pusenje kod zena koje su starije od 35 godina
5. znacajno ostecena funkcija jetre kod zena koje imaju hepatitis, dok se funkcije jetre ne vrate na normalnu vrijednost.
6. dijagnostikovani karcinom dojke ili zena koja se ispituje zbog sumnje na isti
7. visoka hiperholesterolemija i hepertrigliceridemija
8. abnormalno krvarenje ciji uzrok nije istrazen.
9. trudnoca ili sumnja na istu !

RELATIVNE KONTRAINDIKACIJE US ONE koje zahtijevaju klinicku procjenu od strane ginekologa i informaciju o rizicima vezanim za uzimanje kontraceptivnih pilula za svaki klinicki problem;

1. migrenozne glavobolje
2. povisen pritisak
3. miomi
4. istorija gestacijskog dijabetesa
5. Diabetes Mellitus
6. zakazana operacija ( hladna )
7. epilepsija
8. obstruktivna zutica u trudnoci
9. srpasta anemija
10. bolest zucne kese
11. prolaps mitralne valvule
12. SLE
13. hyperlipidemia
14. bolesti jetre

Dakle...ovo su kontraindikacije koje svaki lijecnik treba da zna racunajuci onog opste prakse a da ne govorim o ginekolozima. Kada su u pitanju relativne kontraindikacije to znaci da uzimanje BCP je dozvoljeno, ali da se mora odvijati pod kontrolom ginekologa vezano za rizike koji postoje i cesce kontrole, a ne da se ne smije koristiti.
verujem da ti i ove informacije mogu pomoci da doneses odluku.... srecno!

@Bibs:
bibs napisao:imam 21 godinu.pre meseca mi je odstranjena zucna kesa(imala sam jedan maleni ali vrlo oshtar kamen koji mi je stvarao tegobe)laparoskopski..moje pitanje je-da li smem da koristim kontraceptivne pilule..s obzirom da mi je sada jetra nesto vise opterecena nego ranije...
o jetri, pilulama, drugim vrstama hormonske kontracepcije.... na ovom postu: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 2448#32448

Slika , jane_doe
Bibs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:53 pm

Post od Bibs »

hvala puno.nisam odmah videla tu temu.
med_girl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 11:49 am

Post od med_girl »

mishmali napisao:
buscopan nije jedini kojeg konzumiram.navela sam ga kao primer.ako se ovde ne koristi kao analgetik,u Italiji se koristi :lol:
.
Busopan nije analgetik, vec je spazmolitik (oslobadja od spazama-grceva, u ovom slucaju kontrakcija u uterusu)...
Mislim da je bolje da popijes Diclofenac, Brufen, Rapten K i sl.
Bibs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:53 pm

Post od Bibs »

mada,kad je hitna pomoc dolazila u skolu jer je ortakinja zaboravila da popije lekove protv bolova(inace ima uzasno bolne menstruacije) dali su joj buskopan.meni takodje buskopan&klometol kada me je jezivo boleo stomak
mishmali
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 29, 2006 3:18 pm

Post od mishmali »

Majjo,izvini zaista ako sam rekla nesto sto te je uvredilo :oops: ali mi je drago da sam to rascistila.
ja sam jedna osoba koja se citav zivot samo smeje i nista ne uzimam za zlo.ali isto tako ne volim ne rasciscene stvari.veliki pozdrav svima,aposebno Majji :D :wink:
samo ludu zenu moze da iznervira kad se stvar oduzi...
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

mishmali napisao:Majjo,izvini zaista ako sam rekla nesto sto te je uvredilo :oops: ali mi je drago da sam to rascistila.
ja sam jedna osoba koja se citav zivot samo smeje i nista ne uzimam za zlo.ali isto tako ne volim ne rasciscene stvari.veliki pozdrav svima,aposebno Majji :D :wink:

:wink: Ma nije me uvredilo, nego iznenadilo, posto sam i ja dok sam pisala imala potpuno saljivi ton, i kad sam videla sta si napisla :o :o :o :o :o !!

To su ti lose strane interneta..........nesto zvuci na jedan nacin kad se kaze, a potpuno dugaciji smisao moze da dobije kada se pise!! :(

Budi bez brige: Rascisceno & nema ljutnje!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Javi kad izvagas sta si odlucila za pilule!! :D

Pozdrav, Majja :wink:
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Svojevremeno sam,pre par godina,zbog problema sa cistama na jajnicima po preporuci ginekologa koristila Legravan.Bila sam,malo je reci,prezadovoljna!!!(Vremenom sam spoznala sve dobre strane te pilulice,ha,ha...)Koristila sam ih dve godine.Potom je dosla planirana trudnoca.Posle porodjaja kontracepcija mi je bila potrebnija nego ikada!Kada je doslo vreme za to pokusala sam opet sa Legravanom.UZALUD!!!Mucnine,slabost,vrtoglavice...Ma katastrofa...Potom sam probala Logest.Od njega sam prokrvarila...Yasmin-isto...I odustala sam...Sada ne koristim nista.A tako bih zelela....Izgleda da ne samo sto sve tablete ne odgovaraju svim zenama vec ISTA tableta ne odgovara ISTOJ zeni bas uvek...POZZZ
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Bravo,pa zato sam baš i prokomentarisala:Svaka čast doktorki koja ke prvo poslala krv na analizu pa tek onda nešto preduzima

A eto i vremenom se u organizmu nešto dešava Marija r.-nam je opisala.

Ne treba biti isključiv ni u čemu i konstatovati generalno -to valja ili to ne valja- očigledno je da je od osobe do osobe. :wink:
Odgovori