Kontraceptivne pilile

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Ja bih "vadigavan" preporucila samo kada resite da pravite bebu :roll: Zaista, 21. vek zasto to raditi i izlagati se riziku i prekidati zadovoljstvo??

A pilula za to i sluzi - kao zastita od trunoce (ne seksualno prenosivih bolesti tako da opet kondom ne gine ako nije stabilna veza).
Milka Cokolada
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 11, 2007 2:07 pm

Post od Milka Cokolada »

Majmunche napisao:Ja bih "vadigavan" preporucila samo kada resite da pravite bebu :roll: Zaista, 21. vek zasto to raditi i izlagati se riziku i prekidati zadovoljstvo??

A pilula za to i sluzi - kao zastita od trunoce (ne seksualno prenosivih bolesti tako da opet kondom ne gine ako nije stabilna veza).

ovaj prvi dio ne razumem.
drugi dio: znaci mozemo uzivati do kraja u odnosu to jest decko moze svrsiti u mene bez opasnosti da cu ostati u drugom stanju. Ozbiljna je veza, ali bebu planiramo malo kasnije, ne sad.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

Pa prvi deo je majmunche malo preterala ali je htela da kaže da "vadigavan" uopšte ne smatra kontracepcijom i da je to bila efikasna kontracepcija kad drugih nije bilo, bolje je i to nego da svršava unutra i rađaju se po 15-oro dece, ovako se broj u toku braka ipak smanji, možda na 7 deteta!
A i htela je da kaže da je to ipak lišavanje zadovoljstva (da li bi ti volela da kad osetiš da si na vrhuncu a on ga tad vadi)!

Da pilula ako se pravilno koristi efikasna je 99%.

Ja inače sam praktikovala "vadigavan" uspešno ali se slažem sa majmunche!
Slika
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Da li pilule treba uzimati striktno u isto vreme (recimo svaki dan u 10 ujutru) ili je bitno da se uzme ujutru (recimo nekad u 7, nekad u 10)? Da li se ta varijacija od nekih 3 sata smatra nepravilnim uzimanjem pilule i da li ona moze da dovede do trudnoce?
NKJ
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 30, 2007 12:34 pm

Post od NKJ »

girl_from_nowhere napisao:Da li pilule treba uzimati striktno u isto vreme (recimo svaki dan u 10 ujutru) ili je bitno da se uzme ujutru (recimo nekad u 7, nekad u 10)? Da li se ta varijacija od nekih 3 sata smatra nepravilnim uzimanjem pilule i da li ona moze da dovede do trudnoce?
hm, koliko znam, ako je kashnjenje manje od 12 sati, ne bi trebalo da predstavlja problem. ako nisam u pravu, neka me neko ispravi..
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

OljaA, hvala na pojasnjenju, upravo tako :wink:

Secam se kad sam pila pilule da je najbolje uzimati ih u isto vreme ali da postoji do 6 sati prostora "za gresku", t.j. moze da se zakasni sa uzimanjem do sest sati, sve posle toga mislim da nije bezbedno. I to samo ako su u pitanju one pilule kod kojih je doza hormona ista svakog dana. Jer znam da postoje pilule koje su da tako kazem "trofazne", odnosno kolicina hormona varira u pilulama iz nedelje u nedelju (da bi blize imitriali prirodne hormone). Primer je Ortho-Tri-Cyclen, i kod takvih mislim da je taj "prozor" za gresku jos manji. Sve to pise na uputstvu.
katjaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 3:01 am

Post od katjaa »

da li je tacno da se nezeljeni efekti pilule mogu smanjiti ako se pilula uzima uvece? Procitah nesto u blic zeni ...
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm

Post od Shmizla »

e za to nikad nisam cula...mada ja uvek uzimam uvece jer mi je tad nekako lakse da se setim da je popijem
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Ja sam ih uzimala uvece zbog mucnine koju su mi izazivale na prazan stomak - a ujutru nekad ne bih stigla da jedem pre nego sto izadjem iz kuce. Ali ne znam da ima nekih medicinskih razloga za to, osim nase preference.
Milka Cokolada
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 11, 2007 2:07 pm

Post od Milka Cokolada »

Da li paracetamol smanjuje efektivnost pilule? Pijem Diane 35, a tabletu paracetamola od 500 mg jednu sam uzela zbog povisene temperature, nakon 5 sati sam popila uobicajeno pilulu i dva sata nakon pilule imala odnos. Prva mi je kutija, a paracetamol sam uzela osmi dan koristenja pilula. Molim Vas odgovor. Inace redovno uzimam pilule, od prvog dana menstruacije. Imam li razloga za brigu , jer na uputstvu pise da je smanjena ucinkovitost pilule kod uzimanja antibiotika, a paracetamol je antipiretik i popila sam samo jedan.
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Milka, ne brini, paracetamol je analgo-antipiretik, a jedino antibiotici umanjuju efikasnost pilule, tj. ona smanjuje (skracuje) dejstvo antibiotika.
Zoxie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 13, 2007 10:41 am

doobar dan:)

Post od Zoxie »

cao, prvi put sam na forumu, juce sam ga nasla i mislim da je super stvar, pa bih htela malo da se ukljucim i saznam par stvari, a u isto vreme i pomognem ako mogu, jer u ovoj temi imam nekog iskustva.

htela bih da znam sta vi devojke radite kad ste bolesne? :D jer mi nikako nije jasno koje lekove smem da kombinujem sa pilulama,a koje ne!
za antibiotike znam da umanjuju dejstvo, a i vidim da ste pisale o tome, ali sta onda da radim?

pijem pilule skoro 2 godine i nisam bila bolesna do sad, sad hocu d`umrem pa sam uzela dovicin i popila taman kad mi je bila pauza od 7 dana. jel se dejstvo smanjilo mozda?da koristim jos neko sredstvo zastite do sledece kutije?

unapred hvala, pozzz
Zoxie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 13, 2007 10:41 am

doobar dan:)

Post od Zoxie »

cao, prvi put sam na forumu, juce sam ga nasla i mislim da je super stvar, pa bih htela malo da se ukljucim i saznam par stvari, a u isto vreme i pomognem ako mogu, jer u ovoj temi imam nekog iskustva.

htela bih da znam sta vi devojke radite kad ste bolesne? :D jer mi nikako nije jasno koje lekove smem da kombinujem sa pilulama,a koje ne!
za antibiotike znam da umanjuju dejstvo, a i vidim da ste pisale o tome, ali sta onda da radim?

pijem pilule skoro 2 godine i nisam bila bolesna do sad, sad hocu d`umrem pa sam uzela dovicin i popila taman kad mi je bila pauza od 7 dana. jel se dejstvo smanjilo mozda?da koristim jos neko sredstvo zastite do sledece kutije?

unapred hvala, pozzz
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Da, antibiotici smanjuju dejstvo i pozeljno bi bilo da koristis i kondom
mn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 22, 2005 2:47 am

Post od mn »

Ja pijem diane 35 vec godinu dana. Pocela sam prvenstveno zbog problema sa neurednim menstruacijama, aknama, za sta se,koliko znam i prepisuje najcesce Diane.
Pre toga nikad nisam patila od pms-a, a kada sam pocela sa pilulama javili su se i simptomi tipa: bila sam strasno nervozna, grudi su mi bile strasno osetljive i pre nego sto dobijem bolne...
Medjuti to je trajalo nekoliko meseci, i proslo. Sad se osecam fenomenalno, koza mi je super, ciklus redovan, tako da sam bas zadovoljna.
Ali sam ja trazila da mi se prepisu pilule za "moje probleme", i na doktotkin zahtev radila pre toga sve analize od ultrazvuka, kolposkopije, papa, analiza krvi...
Tako da preporucujem, cak i ako sam lekar ne trazi, da vi same trazite sve analize i preglede pa da vam tek na osnovu toga prepisu, jer ne odgovaraju svakom isto. Pozz
Odgovori