Kondilomi i ranica

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Angvicija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 14, 2005 11:43 am

Kondilomi i ranica

Post od Angvicija »

Da li kondilomi mogu da izazovu ranicu na grlicu, i da li se moze u isto vreme laserom spaliti i kondilomi i ranica. Zbog cega se ranica vraca?
Angvicija
Novi član
Novi član

Post od Angvicija »

Da li je bolje ranicu spaliti termo kauterom ili laserom.
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr Presetnik »

Laserom je efikasnije i to je tehnicki na visem stupnju,. Termokauterom se cesto mora ponavljati procedura.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Ranica nije dijagnoza, nego opis slike na grlicu, koja se zove jos i erythroplakia, i koja se u nekom periodu zene, kao sto je pubertet i trudnoca smatra fizioloskom promjenom organizma zene, dakle ako ste trudni ili u pubertetu, to apsolutno ne treba lijeciti.
Ako imate simptome, u smislu iscjedka koji vas smeta, neprijatno mirise, svrbi...onda se slazem da bi slanje cervikalnog brisa na mikrobioloski test moglo dati pacijentu neke benifits.
Sekret mozete imati i od kondiloma, koji ovisno o izgledu pripadaju grupi ravnih ili siljastih i uzrokovani su razlicitim tipovima HPV. Humani papiloma virus se smatra najvaznijim uzrokom karcinoma grlica kod zena. Zene koje imaju HPV pripadaju grupi pacijenata sa rizikom za razvoj neoplasticnog procesa a neoplasticki proces kod cervikalnog karcinoma traje u prosjeku od 5 do 7 godina, sto znaci redovna godisnja kontrola PAPA nalaza je dovoljna predostroznost, kod nekoga ko je HPV +

Ono sto Vama treba u ovom casu jeste posjeda iskusnom ginekologu koji je iskusan i u kolposkopiji. Na GAK-u je to Dr.Vesna Kesic, na Frontu Dr.Stanimirovic / ako se dobro sjecam prezimena /, i da se pregledom grlica pod uvecanjem vidi kakva se promjena nalazi i da li zahtijeva biopsiju i iskljucivanje carcinoma grlica, pa i koja je terapija za Vas najbolja. Termokauterizacija ili spaljivanje grlica, zajedno sa krioterapijom /zamrzavanjem/ se vise ne radi, jer ostavlja mnogo oziljnih promjena na grlica, a kada se odredjuje terapija, vazna informacije je i da li ili ne pacijentkinja ima djecu i je ili nije zavrsila stvaranje porodice, onda se nastoji pruziti najkonzrvativnija terapija. Terapija HPV ovisno o velicini kondiloma je slijedeca TCA, krema Aldara, laser i hirurska ekscizija...dakle mozda Vi uopste niste kandidat za odstranjivanje te ranice, mozda se ti kondilomi mogu odstraniti sa TCA ili Aldarom i ne treba se podvrgnete laserskoj terapiji, koju svakako treba da radi samo iskusan ginekolog.
PUno pozdrava i sve najbolje.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Koliko sam informisan Aldara se zbog svog erozivnog dejstva primenjuje samo na koži, na grliću je sluzokoža! ? :-?
Najbolje je da se uradi tzv.loop dijatermija tj. uklanjanje omčicom površine grlića materice, a dobijeni komadić se histopatološki ispita.
PCR metodom bilo bi dobro tipizirati HPV, pošto su pojedini tipovi većeg malignog potencijala. :wink:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

jos nesto

Post od obgyn »

pacijetkinja nije rekla gdje se nalaze kondilomi...i apsolutno ste u pravu kada kazete da se aldara ne koristi za aplikaciju na sluzokozi, ali je vrlo efikasna ako je na kozi; druga opcija je TCA koja se moze koristiti i na grlicu...jos uvijek mi nije jasno zasto biste vi odstranili taj dio grlica loop excizijom i sta ocekujete od patohistoloske analize ? Drugo, zasto biste raditli tipizaciju / vadjenje krvi i vjerovatno se placa u privatnoj ambulanti jer je nedostupno u drzavnim bolnicama / i kako ce to promijeniti vas management ?
Pozdrav
Angvicija
Novi član
Novi član

Post od Angvicija »

Hvala na korisnim odgovorima, vec sam imala ranicu pa mi je doktorka i radila biopsiju, pa spaljivanje, sve je bilo u redu, zatim je radila kondilome laserom, ranicu pre toga termokauterom. I sad se ranica vratila, a u cervikalnom i vaginalnom brisu nadjene su i stafilokoke, a tu su i kondilomi kod klitorisa!!!! Sta da radim????Pijem neke antibiotike, Pa cemo videti dalje. Ako imate neki savet, unapred zahvalna!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-?
ZAŠTO UKLANJANJE OMČICOM:
Kondilome grlića materice pogotovu subkliničke forme teško je razlikovati od CIN ( cervikalna intraepitelijalne neoplazija).
Postoji (Reid-ov) "KOMBINOVANI KOLPOSKOPSKI INDEKS" za njihovo razlikovanje, ali u praksi on je komplikovan (to nije samo moje , a ni usamljeno mišljenje).
ZAŠTO TIPIZACIJA: poznato je da nisu svi HPV odgovorni za malignu transformaciju!
NISKOG ONKOGENOG RIZIKA: 6, 11, 42, 43 i 44.
SREDNJEG ONKOGENOG RIZIKA: 31, 33, 51 i 52.
VISOKOG ONKOGENOG RIZIKA: 16, 18, 45 I 56.
"Smatra se da u 76% slučajeva postojanje CIN, a u 96% postojanja invazivnog karcinoma, može biti pripisano HPV. " (V.Kesić)
Samo 5% karcinoma grlića je HPV negativno!
Ali nije sve tako crno, kod 30% pacijentkinja kondilomi će spontano nestati za godinu dana, u 80% do kraja druge godine, ali u 20% će napredovati do CIN.
ZAŠTO CARSKI REZ:
Mišljenje da nemora carski rez kod aktivnih kondiloma je samo jedno od mišljenja. Kod vaginalnog porođaja prenos HPV na grlo deteta je od 4 do 8% (Resnik) pa neznam koja majka bi na to pristala.
DALI JE PROUČENO ŠTA SVE HPV VIRUS MOŽE DA URADI KOD BEBE KASNIJE KROZ ŽIVOT? ZAR HPV NIJE RELATIVNO NOV PROBLEM, BAR U OVOM OBIMU.
Ozbiljnije komplikacije kod carskog reza ne prelaze 2%.
Nadam se da sam približio problematiku posetiocima sajta?!
:o
gost123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 11, 2004 1:00 am

Post od gost123 »

kako oni izgledju(kondilomi) i da li se mogu osetiti pod rukom, tj.na dodir?da li su tvrdi?
skorpija_jarac
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 5:10 pm

Post od skorpija_jarac »

ja sam moje napipala spolja, bio je osecaj kao da napipavam zrno pirinca...
uklonila sam ih laserom, sto svima preporucujem.
gost123
Novi član
Novi član

Post od gost123 »

znaci to je vas tvrdo?hvala na odgovoru.koliko si platila lasersko uklanjanje i da li su ti skidali u opstoj ili lokalnoj anesteziji?pozdrav
skorpija_jarac
Stalni član
Stalni  član

Post od skorpija_jarac »

nije previse tvrdo, ali vidi se da je izraslina, da nije u sklopu koze...
platila sam 50 eur, ali to je preko veze kod privatnika, po ceni koliko inace kosta u narodnom frontu.
dali su mi lokalnu anesteziju sprejem, i posle inekcijom... mislim da je kod privatnika oko 100 evra laser.
ne boli mnogo, ali nije prijatan osecaj ni malo... sreca sto za 15 min bude sve gotovo.
bar u mom slucaju.
gost123
Novi član
Novi član

Post od gost123 »

da li se taj privatnik nalazai u bg-u?bas je jeftin za privatnika...obicno naplacuju 12.000din.
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Polako sa dijagnozama

Post od veki30 »

Nisam usamljen slucaj, znam puno devojaka koje su imale jedan problem, a zove se PRIVATNA PRAKSA u Srbiji Odes kod privatnika da obavis redovan godisnji pregled, a on utvrdi kondilome, i tu krecu peripetije tipa lecenja, koliko kosta, kako je najbolje, i slicno, a onda odes na GAK ili Institut za majku i dete ili Gradsku bolnicu i shvatis da ni traga ni glasa kondilomima.
Pre 3 godine su mi u privatnoj ordinaciji dijagnostikovali kondilome, ranicu na grlicu zbog koje mi je preporucena biopsija bez obzira na rezultate Papa Nikolau testa koji je bio II grupa, vaginalni sekret mi je bio 2. grupa, a cervikalni bris ok.
U silnoj panici od biopsije, dosla sam do Instituta za majku i dete, gde su utvrdili da kondilomi ne postoje, da postoji ranica, koja je obzirom na okolnosti verovatno hormonska i koju su pratili i koja se povukla, bez ikakve intervencije.
Sad sam u 30.nedelji trudnoce, i svi nalazi su mi uredni.
Ne kazem da su sve privatne klinike iste, ali ako vam utvrde kondilome zatrazite jos jedno misljenje pre bilo kakve intervencije. :D
skorpija_jarac
Stalni član
Stalni  član

Post od skorpija_jarac »

ja sam prvo obavila sve preglede u Domu zdravlja u Zemunu...doktorka je htela da mi da uput za Narodni Front, gde intervencija laserom kosta 4000 din.
ja sam pozvala doktora (kucnog prijatelja) koji radi i u Frontu i privatno i rekao mi je da ce mi uraditi privatno, ali po ceni iz Fronta.
eto, zato sam ja tako jeftino prosla...
inace znam da je preskupo i kod privatnika se ne isplati ici ako ne poznajes nekog, ako nemas vezu itd.
na zalost.
Odgovori