kad prestati sa pilulom??

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

rumbulica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 1:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

kad prestati sa pilulom??

Post od rumbulica »

pijem yasmin pilule vec 14 mjeseci ,dobila sam ih zbog neredovnih ciklusa,nisam dobijala po 3 mjeseca od samog pocetka je bilo tako.Pilule su mi bas prijale i naravnno dobijala sam svakog mjeseca.moje pitanje je dal da pravim pauzu.ginekolog kaze da ih predugo pijem i da bi trebala.Strah me ne znam kad da ocekujem ciklus,plasim se da mi nisu pomogle.Molila bih za vase misljenje kad ste vi pravili pauze (one cure,zene koje su ih koristile) i vasa iskustva sa periodom posle pilule.Ostalo mi je jos 7 dana do kraja kutije ,dvoumim se dal da prekinem.hvala na odgovorima!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Ne treba da prekidas ako nemas nikakve tegobe. Jer to je sok za organizam. Organizam se lepo navikao da funkcionise tako kako funkcionise sa pilulama i sad treba ponovo da se navikava da funkcionise bez, pa posle kad zavrsis sa pauzom opet sa... Ja pijem logest 2 godine i nisam ni jednom pravila pauzu.
holborna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 5:04 pm

Post od holborna »

takodje mislim da ne treba da prekidas uzimanje. uostalom bilo bi najbolje da se konsultujes sa svojim ginekologom [ukoliko se neko ovde sa dr imenom ne javi..]... znam da uzimanje radi hormonske terapije treba da traje minimalno godinu dana.. no mogu ti proveriti i javiti sutra ako te mrzi ici kod doktorice :)
iako kazu da je to kul za jajnike [jer uspava i oblozi iste] ja po sebi vidim i gomilu mana - povecana maljavost, gojaznost i celulit :((
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

oooooo, no, no, no......

sa pilulama se ne prestaje zato sto dr ne zna koji su to medicinski opravdani razlozi za prekid.

ako nije bilo razloga da ti ih ne prepise in da first place (na osnovu tvoje medicinske/ginekoloske istorije);
ti u medjuvremenu nisi imala nikakvih sporednih efekata kad se MORA prestati;
ne sumnjas na trudnocu/ne planiras je.......

zasto bi prekidala????

na sledecim topicima imas sve potrebne informacije o pilulama: o indikacijama i kontraindikacijama; o mogucim nus pojavama; o sporednim/nekontraceptivnim pozitivnim efektima; kad poceti, kad prestati; sta ako propustis 1, 2, 3 pilule.... etc, etc

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 2730#32730

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 9615#19615

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 1788#41788

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=5232

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 2078#22078

http://www.femalelife.co.yu/scripts/bas ... /index.php

....pa mozes da procitas, da te manje boli glava kad sledeci put izadjes iz ordinacije Slika

Slika, jane_doe
rumbulica
Stalni član
Stalni  član

Post od rumbulica »

hvala puno, danas sam zvala tetku koja je gnekolog da je pitam sta da radim dal da jos pijem,posto sam ja u bg,a ona u pg,ne mogu kod nje na pregled dok ne odem za pg,rekla je da ih pijem dugo i da bi trebala da stanem jer je terapija pocela zbog ciklusa,valjda da vidim dal se dovelo u red.iskreno imam 26 g mislim da je vrijeme da se pobrinem oko svoje ovulacije jer bih da imam bebu.mozda ne u narednih pola godine godinu,al sigurno ce se to desiti nadam se,u skorije vrijeme.pa sam i sama htjela da se ispitam i uzmem adekvatnu terapiju koja ce da mi moju ovulaciju i ciklus sredi.pilule nisam pila zbog kontracepcije,tako da mi nije to problem.A i iskreno umorila sam se od njih,vidim da su mi se vene pojavile na nogama i bas mi se to ne svidja .
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Pa dobro onda ako je takva procedura kad se piju zbog ciklusa, poslusas tetku.
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm

Post od Shmizla »

meni je na pr. receno da posle 9 meseci pravim pauzu sa diane 35...ali ne zbog samih hormona nego zbog jedne dodatne anti androgene supstance koju samo te pilule imaju..a razlaze se u jetri..

ali ako hoces da vidis kakvo ti je stanje sa ovulacijom..onda svakako treba da prekines jer se samo tako moze utvrditi
Silvie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 12:53 pm

Post od Silvie »

Ginekolozi se dele na one koji su stara skola i one koji su nova. stara skola preporucuje pauzu nakon 12 meseci koriscenja koja traje dva meseca.
Moj prvi ginekolog nije bio za pauzu i ja sam pila legravan skoro tri godine bez pauze. Posto mi se prekid uzimanja tableta poklopio sa poprilicnim stresom nakon prekida sam imala zakocenje ciklusa tokom koga sam promenila ginekologa jer nije imao dovoljno vremena da me pregleda vec me je sumljajuci na vanmatericnu zakazao za ultra zvuk cetri dana kasnije?!?
Moj sadasnji ginekolog smatra da pauzu treba praviti i ja je na svakih 12 meseci pravim.
rumbulica
Stalni član
Stalni  član

Post od rumbulica »

htjela bih da te pitam ,jer ja danas imam poslednju pilulu,pila si ih zbog kontracepcije ,ili je nesto drugo u pitanju?
dal je ciklus bio redovan?hvala.
Silvie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 12:53 pm

Post od Silvie »

Izabrala sam Legravan kao kontraceptivno sredstvo jer su mi ciklusi bili u rasponu od 24 do 34 dana. Sad su cak i kad sam na pauzi na 28 dana.
rumbulica
Stalni član
Stalni  član

Post od rumbulica »

hvala na odgovoru,meni su ciklusi bili jako cudni 2 mjeseca na 30 dana,pa 3 mjesec nemam po 45 dana .zato mi je doktorka dala pilule,jedva cekam da vidim dal cu da dobijem normalno bez njih.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

pauza u uzimanju pilula nakon godinu dana ??? ili su ti 'stari' ginekolozi u pravu, onda sam ja propustila neku lekciju iz 21.vijeka...ne moze biti oboje...a zasto se prekidaju tablete ???
Pozdrav,
ObGyn
belem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 29, 2007 9:44 pm

Post od belem »

Ja stvarno ne znam kome vise da verujem. Moj prethodni ginekolog mi je rekao da je pozeljno praviti pauze, a novi da nema potrebe za tim.
Kome verovati? Zasto uopste praviti pauze, ako organizmu prijaju pilule? Ja vec cetiri godine uzimam diane35, jednom sam napravila pauzu na dva meseca, i to je bilo katastrofalno po moj ciklus, kosu i ten. Cak i ranije kada nisam pila dianu, nisam imala toliko bubuljica kao sto sam ih imala tih dva meseca pauze.
rumbulica
Stalni član
Stalni  član

Post od rumbulica »

sad me naplasiste,pa moram nekad da prekinem,zar ne?
rumbulica
Stalni član
Stalni  član

Post od rumbulica »

ja stvarno zelim da prestanem ,hocu da vidim dal mi se regulisao ciklus,a i smetaj mi ne nesto strasno al vidim da sam jako nervozna ,i nemam neku zelju za seksom,(mozda nisu one problem)al bih da se pregledam i rijesim moje probleme.
Odgovori