HPV - hajde da govorimo o tome

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

HPV - hajde da govorimo o tome

Post od sunny_n »

Mozete li mi reci gde se u Beogradu radi tipizacija virusa, koje metode postoje, cula sam da je najpouzdanija PCR DNK, i najskuplja? Ako virus postoji u telu, da li se moze izbaciti? Da li se uz pomoc testa odredjuje da li je virus aktivan ili u mirovanju?
Sta preporucujete za jacanje imuniteta kada je taj problem u pitanju?
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

Zar je moguce da smo toliko neinformisani kada je ovaj problem u pitanju, a mnogi, mnogi ljudi su zarazeni a da to i ne znaju!
wendy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 4:45 pm

Post od wendy »

Danas mi dodjoše rezultati hpv tipizacije.Metoda je real-time PCR BIOPAP QTS V 1.0 kit. I nalaz je pozitivan.
Radila sam ga privatno u splitu i cijena je oko 60 eura. Bez veze šta mi znači što znam da ga imam kad se ne liječi
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

Wendy, valjda se na taj nacin moze saznati da li je virus aktivan ili je u fazi mirovanja, sto jeste jako bitno, radi na imunitetu!!!
wendy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 4:45 pm

Post od wendy »

Ništa mi o tome da li je aktivan ili ne nije rečeno samo to imunitet i te gluposti .Ni sama ne znam koliko sam nonija ,aloje vere,maslinovog ulja potrpala u sebe a i dalje status quo.
Imam stalnog partnera i niko ništa ne govori da li bi trebao on raditi tipizaciju,kakav seks prakticirati sa ili bez kondoma .Šta sad ja uradim krioterapiju ili letz i poslije se seksam bez kondoma opet ću dobiti taj virus,zar ne
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

Naravno da bi i tvoj parner trebalo da uradi tipizaciju, seks samo uz kondom!!! Kazu da se i tako prenosi, ali manja kolicina virusa, uh, gadan je HPV. Sigurno si radila Papa test, ne znam da li imas neke promene, u zavisnosti od toga dalje lecenje. Koliko ja shvatam, bitno je da se organizam izbori sa tim virusom, ima toliko preparata za jacanje imuniteta, pored zdrave ishrane, sta koristiti, u kojim kombinacijama - to su neka pitanja koja i mene muce. I naravno, dovoljno sna, fizicke aktivnosti, bez stresa ako je moguce itd.
Korisnikov avatar
dadab
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 10:50 pm

Post od dadab »

Sto se tice HPV-a potpuni sam laik.Jel imas neke simptome kad ga imas i kako se to ustvari proveri? :o
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

Ne moras da imas nikakve simptome, a da ga imas... Postoji preko 100 vrsta tog virusa, neki izazivaju kondilome, neki promene na grlicu materice. Kazu da se organizam izbori sa tim ukoliko imas jak imunitet, a sto se tice HPV testiranja-postoji nekoliko metoda. Bilo bi korisno da neko ko je strucan napise nesto na ovu temu!
miram
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 27, 2008 4:26 pm

Post od miram »

Ja nista ne znam o ovom virusu,ali da bar podignem temu.Zasto se ne javi neko strucan da nam svima malo pojasni o ovom problemu.Pozdrav :wink:
mishmali
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 29, 2006 3:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mishmali »

nisam mnogo strucna ali odgovoricu na ono sto znam!
i ja imam kondilome.inace,saznala sam za njih prosle nedelje.postoji mnogo vrsta,samo neke izazivaju tumore.tipizacija se radi i u drzavnim i u privatnim ali je u drzavnim oko 20 000 dinara.imala sam "srecu" da je neki doktor pisao rad pa je pustio da se rade besplatne. :D
ne daju uglavnom nikakve simptome.otkrivaju se kolposkopijom.mogu biti mali,spoljni,veliki kao grozd,unutrasnji...tipizacija otkriva (valjda) samo o kom se tipu radi pa se razmislja da li da se skidaju ili ne.ginekolozi su oko toga podeljeni.ja cu ih skidati u avgustu ali verovatno laserom jer sam citala ,cula i ostalo da zene koje su ih skidale termickim(najcesce dostupnim putem),posle im se vracaju u gorem stanju i u vecem broju.
mogu da se prenose polnim putem,upotrebom always ulozaka,nehigijenom,padom imuniteta,ima ih cak i kod devica...muskarci su prenosioci s tim da mogu imati virus u sebi a spoljhnih manigestacija nema.mada ima i tako gde se vide i kod muskaraca.mnoge od nas nose vius u sebi a da nemaju kondilome.isto tako,virus se ne ispoljava po dobijanju odmah vec ima svoj individualni period inkubacije.jedina zastita je kondom,mada su neki i oko toga skepticni.mogu da pokazu papa test 3,sto je bilo u mom slucaju pa mi je radjena biopsija.partner treba takodje da se iskontrolise.velike su sanse da se kondilomi vrate par nedelja ili meseci,godina posle skidanja.dosta sam trazila o kondilomima kad sam cula da ih imam pa su ove informacije samo neke i nadam se da ce biti od koristi. 8)
samo ludu zenu moze da iznervira kad se stvar oduzi...
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

mishmali napisao: mogu da se prenose polnim putem,upotrebom always ulozaka,nehigijenom,padom imuniteta,ima ih cak i kod devica...
Radi se o polno prenosivoj bolesti, tako da se sigurno ne moze dobiti od Always ulozaka, osim ako ne koristis neciji vec upotrebljavan ulozak :o

Postoje (nepotvrdjene) spekulacije da se vestibularne papile mogu dobiti zbog upotrebe Always ulozaka, a s obzirom na to da ogroman broj nasih ginekologa vestibularne papile smatra kondilomima :roll: onda je tako verovatno stvorena ova urbana legenda o uloscima i kondilomima.

Sta su kondilomi a sta su vestibularne papile (ili papilomi): http://www.eterna.co.yu/site/kondilomi.html
kolko josh
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Okt 16, 2006 2:14 pm

Post od kolko josh »

Moj savet je obavezno potraziti savet i mishljenje drugog ginekologa, posebno ako je ginekolog koji je postavio dijagnozu privatnik kod koga ranije niste isli ili doktor u drzavnoj praksi koji vas je uputio na svoju privatnu ordinaciju za skikdanje.

Kao sto je neko iznad naglasio, dosta doktora ne razlikuje papilome (koji se po defaultu ne skidaju) i kondilome. To valjda ima veze sa skolama kao "narodnofronstka skola" misli ovako, ovi misle ovako... itd. itd. Ne razumem se.

Takodje, iako je uvrezeno misljenje da su muskarci samo nosioci HPV virusa, bez manifestacija, u 80% slucajeva, kondilomi se razviju i kod muskaraca, ako ih njihova partnerka ima, samo je mogucnost ponovnog pojavljivanja nakon jednog skidanja manja, desi se da im se pojave, pa sami od sebe nestanu ili se pojave u mnogo blazzoj/neprimetnoj formi.

Postoji nekoliko tipova virusa koji su oznaceni brojevima... knpr 6 i 11, ili 18, 32 (valjda) i 33 ili tako nesto... Ovi i josh neki su najcesci tipovi koji se javljaju, ali ne znachi da neki drugi tip (broj) nije mogao da izazive promenu. Tipizacija virusa se radi samo za ove najcesce tipove. Takodje, i vakcina skoro izbacena, deluje kao prevencija samo za ove najcesce, sto ne znaci da ste zasticeni od onih drugih.

I na kraju, verovatno je moguce izbaciti virus iz tela. Male su sanse, ali je verovatno. Npr. meni redovno iskace herpes na usni. Virus k`o virus. Ne verujem da cu ga ikad izbaciti, ma koliko da ojacam imuni sistem.
mishmali
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 29, 2006 3:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mishmali »

to za always nisam izmislila ja vec sam nasla na mnogo sajtova o kondilomima a isto mi je i dr rekla.
naravno da treba uvek konsultovati drugog lekara,ali i tu postoji problem-sve cesce u poslednje vreme se desava da jedan kaze jedno a drgi potpuno drugo,pa je nekad pametnije ne cackati mnogo sa ostalima :roll:
takodje,jedni govore da su polno prenosivi(kondilomi,ne lekari :lol: )a drugi da se javljaju u svim gore slucajevima koje sam navela.

imam jedno pitanje:ako ja(tj bilo ko)imam dijagnostikovane kondilome UMESTO papilome,sta se onda desava sa brisem uzetim za tipizaciju,da li ce nesto pokazati?
osim toga,papa test je bio 3grupa a kondilomi umeju da se tako odraze. :-?
pozzzzzzzzz :wink:
samo ludu zenu moze da iznervira kad se stvar oduzi...
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Zato sam i rekla da je to urbana legenda, a ne da je tvoja izmisljotina. :wink: Uopste nema smisla, i kad bi lekari koji prenose te dezinformacije malo razmislili o tome shvatili bi to. Kao da kazu da se gonoreja moze dobiti od Always ulozaka, svasta.

Moguce je imati HPV koji izaziva kondilome, nemati kondilome, a imati papilome. Ali to se redje desava (mislim da sam negde procitala u oko 10% slucajeva papilomatoze), tako da je mnogo veca verovatnoca da ako imas odgovarajuci tip HPVa, te izrasline budu kondilomi. Ali ipak je najpouzdanije utvrditi dijagnozu na osnovu izgleda i reakcije na sircetnu kiselinu.

Ja se ne slazem sa tobom, bolje je otici kod drugog lekara koji kaze nesto sasvim drugacije, i bude u pravu, nego se leciti od nepostojece bolesti :wink:
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

A gde otici, kod kog lekara?
Vidim da u svetu, cak i u obliznjoj Hrvatskoj, postoje timovi lekara koji se samo time bave. Kod nas ne znaju da vam kazu najosnovnije informacije, sve sto sam saznala, saznala sam putem interneta. A dok nisam bila u problemu, nisam znala bas nista o tome.
Sve promene koje uzrokuje HPV se lece, treba se redovno kontrolisati, papa test i obavezno kolposkopija!!! Meni recimo niko od lekara nije rekao da treba uraditi HPV tipizaciju, niko mi cak nije preporucio briseve za hlamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu iako sam imala ozbiljne ginekoloske probleme, a bila sam kod eminentnih beogradskih lekara!!! Pa gde zivimo? I kada se postavi ovo pitanje kao sada, uglavnom svi cute! Zasto? Treba reci zenama i devojkama da se i CIN I leci, a ne kao kod nasih lekara koji vam kazu da to treba pratiti i puste da se stanje pogorsa do onog momenta kada treba raditi konizaciju. Opet ponavljam pitanje, gde otici?
Odgovori