Bas me interesuje ovo oko testova za muskarce, pogledala sam sajt Ginoderme i kazu da se DNK analiza radi i kod muskaraca i kod zena iz brisa! A malo sam pregledala i taj drugi sajt, ima bas clanak o HPVu i muskarcima, naime PCR aparati su testirani i potvrdjeno je da su efikasni samo za uzorke brisa sa grlica materice, a proizvodjac ne garantuje visoku pouzdanost dijagnistikovanja virusa kod muskaraca.
http://www.moderna-dijagnostika.hr/hrv/ ... .asp?id=89
Moguce je da je to isto kao i sa vakcinom, ona bi mozda bila efikasna i kod muskaraca ali je testirana i potvrdjena samo na zenama, a tek treba da se testira na muskarcima.
Ambiental, ovaj virus se prenosi koznim kontaktom, tako da kondom ne pruza veoma visok nivo zastite, kao kod drugih infekcija, zato sto ne prekriva celu genitalnu regiju. Nosilac virusa je najinfektivniji kada ima kondilome, mada je moguce da se virus prenese i kada kondiloma nema. Drugim recima, kada sve ovo saberes - mogucnost infekcije i bez manifestacija na kozi, mogucnost infekcije i uz redovnu upotrebu kondoma, nepostojanje pouzdanog testa za muskarce - postoji sansa da ce tvoj partner zakaciti virus ma koliko vodili racuna, a mozda do sada vec i jeste. Mozda je najbolje da se ne opterecujete time, tim pre sto se kondilomi muskarcima koji su nosioci virusa pojavljuju mnogo redje nego zenama.
Znam ljude kojima se nisu pojavljivali po nekoliko godina, ali to ne znaci da se virus nece aktivirati nekada u buducnosti, ma koliko dalekoj. Nema garancije, ovo je virus koji zauvek ostaje u organizmu.