HPV - hajde da govorimo o tome

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

sunny_n napisao:Postoje brisevi, tj. penoskopija. A HPV se moze dokazati i DNK testom, putem krvi, radi se na VMA; taj test je najpouzdaniji.
Penoskopija je slicna kolposkopiji, posmatranje pod mikroskopom?

Za PCR test sam bas ovde citala da nije narocito pouzdan, neko je pominjao cifru oko 70% ako se ne varam... bolje nego nista, naravno, ali nije odlicno. A na stranim sajtovima uglavnom decidno tvrde da test za muskarce uopste ne postoji :o Sad kome verovati...
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Da, peniskopija ili penoskopija je nesto slicno kolposkopiji. Ali ovo je zemlja Srbija, te se o tome malo govori, a i malo zna. Kada to kazem, mislim prevashodno na lekare.

Pouzdanost PAPA testa je 80%, Digene 87%, a DNK Roche 98%.
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Ne znam, ja sam i dalje zbunjena. Evo na ovom sajtu pise isto to, ali pise i da ne postoji pouzdan test za muskarce. Pa u cemu je razlika, ako se testira krv imaju je i muskarci i zene! :)
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Nisam sigurna na koji nacin se vrsi testiranje-da li putem brisa ili iz krvi. Pogledaj i sajt klinike Ginoderma. Bilo bi zgodno da nam neki dobar lekar to pojasni.

Htela bih da porucim svim zenama da redovno idu na kontrole i da uz Papa test insistiraju i na kolposkopiji. Ukoliko postoje bilo kakve promene, TREBA IH LECITI. To kazem, jer mnogi kvazi ginekolozi kazu da stanje samo treba pratiti i cekaju momenat da CIN poraste i da zenu posalju na konizaciju!!!
Kao sto rekoh, vlada velika neinformisanost i neznanje kada je HPV u pitanju.
ambiental
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 8:04 pm

Post od ambiental »

Pozdrav svima

Pitam se, sta se desava kada hpv pozitivna zena koja nema kondilome zeli da ostane u drugom stanju, a njen partner nema hpv? Glupo pitanje, ali postoji li ikakva metoda osim inseminacije ili VTO? Postoji li ikakva zastita osim kondoma? Da li je virus prenosiv samo onda kada se manifestuje kondilomima ili ne? Da li je iko od vas koji ovo citate uspeo da se oslobodi virusa, napominjem, virusa a ne kondiloma.

Sve najbolje
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Bas me interesuje ovo oko testova za muskarce, pogledala sam sajt Ginoderme i kazu da se DNK analiza radi i kod muskaraca i kod zena iz brisa! A malo sam pregledala i taj drugi sajt, ima bas clanak o HPVu i muskarcima, naime PCR aparati su testirani i potvrdjeno je da su efikasni samo za uzorke brisa sa grlica materice, a proizvodjac ne garantuje visoku pouzdanost dijagnistikovanja virusa kod muskaraca.
http://www.moderna-dijagnostika.hr/hrv/ ... .asp?id=89
Moguce je da je to isto kao i sa vakcinom, ona bi mozda bila efikasna i kod muskaraca ali je testirana i potvrdjena samo na zenama, a tek treba da se testira na muskarcima.

Ambiental, ovaj virus se prenosi koznim kontaktom, tako da kondom ne pruza veoma visok nivo zastite, kao kod drugih infekcija, zato sto ne prekriva celu genitalnu regiju. Nosilac virusa je najinfektivniji kada ima kondilome, mada je moguce da se virus prenese i kada kondiloma nema. Drugim recima, kada sve ovo saberes - mogucnost infekcije i bez manifestacija na kozi, mogucnost infekcije i uz redovnu upotrebu kondoma, nepostojanje pouzdanog testa za muskarce - postoji sansa da ce tvoj partner zakaciti virus ma koliko vodili racuna, a mozda do sada vec i jeste. Mozda je najbolje da se ne opterecujete time, tim pre sto se kondilomi muskarcima koji su nosioci virusa pojavljuju mnogo redje nego zenama.

Znam ljude kojima se nisu pojavljivali po nekoliko godina, ali to ne znaci da se virus nece aktivirati nekada u buducnosti, ma koliko dalekoj. Nema garancije, ovo je virus koji zauvek ostaje u organizmu.
Odgovori