HPV - hajde da govorimo o tome

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

kolko josh
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Okt 16, 2006 2:14 pm

Post od kolko josh »

Npr. papilome moze izazvati duza sekrecija, znachi ne lecenje sekreta. Takodje se vrlo cesto i vezuje za infekcije hlamidijom, ureaplazmom ili mikoplazmom.

A to sto se tice misljenja drugog lekara... Ja bih ga uvek potrazila. Mislim da je vrlo stresno da te neko przi i da zarastas nedeljama i da uz to treba da se pretaces sa partnerom o neverstvu, posebno zenskom (jer, zasto zaboga on to nema?!), a mozda za tim uopste nema potrebe, vec samo tamo neki doktor hoce da ubaci sebi u dzep sto ili vise eura.

Ovaj forum je pun takvih primera.

U Beogradu je vise eminentnih doktora koji rade pri privatnim ordinacijama dobilo etiketu "skida kondilome i tamo gde ih nema". Toliko o tome.
mishmali
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 29, 2006 3:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mishmali »

donka,nisi me skapirala-"nisam izmislila ja" bilo je onako,usput receno :)
i da-radjena mi je kolposk.sircetom gde je dr potvrdila kondilome.
sunny_n,to sto su oni eminentni,danas u srbiji tj bgu nista ne znaci.poticem iz lekarske porodice,sama sam zdravstveni radnik(koji nema veze sa ginekologijom :lol: )pa znam kako se prljavi poslovi zavrsavaju i sta u lekarskim krugovima znaci biti eminentan(ili slicno).naravno,cast izuzecima :wink:
iako je sad ovo vec druga tema,slican problem sam imala ja kao i niz mojih drugarica koje su zbog evidentnih tegoba isle ginekologu,a on im odradi vag.i papu,a mozda ni to i-CASE CLOSED.tako da sam zbog propusta svoje doktorke 2.godine vukla ureaplazmu.a ovamo mi propagiraju politiku cuvanja zenskog reproduktivnog sistema,a pitam se kako?
ginekologija je specificna grana(bar po meni)i treba ici na preporuku.kod privatnika ne idem nikako jer nisam imala mnogo srece s njima.kao ni s vecinom pa onda ih menjas sve dok ne naidje neko ko ti se na prvi pogled ucini ok.tek onda se zaustavis.mnoge devojke bas zato sto nemaju srece s ginekolozima kad osete problem,odu u privatnu lab,povade analize bez cekanja a tek sa rezultatima odu na konsultaciju kod dr.mada tad vec mozes i pravo u apoteku :roll:
jesam za misljenje drugog lekara ako je to osoba kod koje sam stigla sasvim slucajno,regularnim putem.U MOM SLUCAJU,posto ludim od papirologije,cekicanja u redovima,isla sam preko veze i to kod dr koja je lecila moju mamu,a obzirom da mi je sve testove ,bez razmisljanja,odmah odradila pa jos ponovila,nema potrebe da dalje trazim,zar ne? 8)
pozdav svima.... :D
samo ludu zenu moze da iznervira kad se stvar oduzi...
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Bas mi je drago da si konacno zadovoljna. Ja se spremam, bas kao sto si i sama rekla, na svoju ruku, da odradim sve analize pa s tim kod lekara.
mishmali
Aktivan član
Aktivan član

Post od mishmali »

tehnicki sam zadovoljna jer je najbitnije da lekar postavi dijagnozu(generalno govoreci),a posle mogu i farmaceuti da lece.nego,kako u zivotu ne mozes sve da imas,tako i ovo-pregledi su mi prilicno neprijatni i bolni jer sam prilicno "uska" a da bedak bude veci,doktorka je klinicki lekar pa ona nema vremena za prenemaganje i za moju psihicku pripremu tj vrlo je "nezna" da 3 dana posle pregleda izgledam :o
pa se pitam da li je neko imao slicna iskustva,prosto da me utesite... :roll:
jer znam da nije sve do mene... :cry: cak mi je i odnos sa deckom bolan(a i njega ima) pa tako ukrug...
inace,u medjuvremenu sam konsultovala jos par lekara i svi su mu rekli da kondilome skinem iskljucivo laserski....
pozzz,devojke :D
markina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 06, 2008 4:12 am

HPV nije mala stvar

Post od markina »

evo mog primera, imala sam ranicu na grlicu materice otprilike 5god, do pre godinu dana papa mi je bio uredan II, redovno sam isla na preglede svakih 6meseci, pre godinu dana papa mi je pokazao III grupu, radila sam HPV test i pokazao je pozitivan na 16, odma su mi uradili biopsiju i skinula sam ranicu, biopsija je pokazala da je rani stadijum i nista strasno, sva sreca da sam isla svakih 6meseci na pregled, moj suprug je isto radio test na HPV, kod njega je test negativan
ima zena koje ni ne znaju da imaju HPV i sto je najgore ne idu redovno kod Ginekologa, a kod tog virusa ti nista ne osecas nikakve promene i siptome
znaci zene, veliki savet, redovno javljanje ginekologu, nemojte se igrati sa tim, da nebi bilo kasno
HPV je polno prenosivi virus i nije oupste naivan jer je skriven
pozdrav
lurd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 23, 2008 10:38 am

Post od lurd »

Evo sta se meni desilo.

Pre nekih 6 godina, na pregledu u privatnoj klinici Papic mi je receno da imam kondilome sa spoljasnje strane, na usnama vagine. Skidali su mi ih radio talasima, uzeli silne pare, a da ne pricam o tome da sam videla zvezde od bolova. Nakon toga, otisla sam na kontrolu kod drugog ginekologa, ne secam se imena, znam da je ordinacija na Zelenom vencu. Takodje mi je receno da postoje kondilomi na usnama vagine koji se moraju skinuti, pa sam opet prosla kroz pakao, samo u drugoj ordinaciji. I sve to u jednoj godini. Priznajem, trebalo je da budem pametnija, obavim vise testova, ODEM KOD DRZAVNOG LEKARA, ali sta je, tu je. Sve to desavalo se 2002. godine.

Sledeci put, tj 2004-te, sam otisla na Studentsku polikliniku gde mi je Kastratovic pored svih ostalih testova (PAPA, bris sekreta) uradio kolposkopiju i rekao da je sve ok, tj da nema nista, samo mali recidiv koji je spolja i da nema razloga za brigu.

Sledeci pregled bio je 2005/2006 kod lekara u koga imam poverenja (porodio mi je sestru) i rekao mi je da nemam razloga za brigu i da je sve ok, da nemam nikakvih promena ni spolja ni unutra. Radila sam ceo pregled.
U periodu od tog pregleda, pa do danas imam stalnog partnera koji mi je postao i muz. Sve je bilo ok, pa sam, priznajem po malo neodgovorno, na sledeci pregled otisla tek sada u julu, tj. 2008-godine u privatnu odinaciju Medison u Zemunu.Narocito sam se bojala kondiloma, jer zelim da ostanem u drugom stanju. Sve mi je bilo ok, i papa i ultrazvuk, i cervikalni i obicni bris, ali receno mi je da imam izrazenu papilomatozu na usnama vagine i da je moram odstraniti jer to mogu da postanu kondilomi (?????????). Nakon toga, otisla sam kod ginekologa u Zemunsku bolnicu, koji je porodicni prijatelj i rekao mi je da nemam apsolutno nista, da se ne sekiram i da slobodno radim na tome da ostanem u drugom stanju.
Pitanje se postavlja, da li sam ja ikada uopste imala kondilome ili medicinska mafija zaista hara ovim gradom? Ako je tako, onda sram ih bilo, njima na dusu, i zao mi je sto nema vecih kontrola privatnih ginekologa i njihovog rada.
Znaci do sada sam obavljala ginekoloske preglede koji su ukljucivali: obican bris, cervikalni bris, ultra zvuk, kolposkopiju i PAPA test.
Ima li neko neki savet za mene, da se misterija otkrije vec jednom?
Unapred hvala.
Inace, ja golim okom ne vidim NISTA na svojoj vagini.

Toliko
markina
Novi član
Novi član

Post od markina »

i kondilomi nastaju od HPV virusa, mislim da je to tip 16, 18, nisam bas sigurna, mozes da proveris da li imas HPV virus uopste u svom telu,
ja sam od onih koji veruju doktorima, ali ipak proveravam vise puta, na vise mesta, jer mogu i oni da pogrese, ali ako su ti dvoje ljudi rekli za kondilome, moguce da su bili, i da si sad se resila toga, i oni bi trebalo da se vide golim oko
ali sta je tu je, sad je gotovo, vazno da je sada sve u redu, sve lose sto ti kazu proveri jos na nekom drugom mestu
veliki pozdrav
m
lurd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 23, 2008 10:38 am

Post od lurd »

Poslao: Sub Avg 23, 2008 2:26 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

i kondilomi nastaju od HPV virusa, mislim da je to tip 16, 18, nisam bas sigurna, mozes da proveris da li imas HPV virus uopste u svom telu,
ja sam od onih koji veruju doktorima, ali ipak proveravam vise puta, na vise mesta, jer mogu i oni da pogrese, ali ako su ti dvoje ljudi rekli za kondilome, moguce da su bili, i da si sad se resila toga, i oni bi trebalo da se vide golim oko
ali sta je tu je, sad je gotovo, vazno da je sada sve u redu, sve lose sto ti kazu proveri jos na nekom drugom mestu
veliki pozdrav
m

hvala mnogo na odgovoru. da li znas gde bih mogla da se testiram na HPV virus, neko pouzdano mesto?
anapet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 4:01 pm

Post od anapet »

kao i mnoge od vas i ja sam imala problem sa kondilomima, koji su me toliko izmučili da nemam reči. Prvi put sam ih skidala pre 3 god. na institutu za majku i dete (ne ponovilo se) očajni su. posle kasapljenja pod totalnom anestezijom posle koje sam povraćala nekoliko puta (da bi mojoj majci rekli da sam razmažena zbog toga)?!?! obratila sam se privatnom ginekologu koji se zgrozio mojim stanjem(njegove reči su bile Stravično) uzeo mi papa test-koji mi inače na institutu nisu radili kao ni kolposkopiju pre intervencije- uradio kolposkopiju itd. rezultati papa II grupa, nalaz uredan. posle toga sam radila biopsiju - nalaz takođe ok. kondilomi su mi se vraćali još nekoliko puta i iste sam naravno skidala laserom pod lokalnom anestezijom ali posle izvesnog vremena mi se pojavljivala promena na grliću pa je ponovo rađena biopsija i nalaz je opet bio u redu. inače sada idem na kontrole na 6 meseci a ranije je to bilo na tri, i tu promenu samo pratimo. kondilomi mi se nisu javili (a nadam se i da neće) od novembra prošle godine verovatno što konstantno radim na imunitetu, pijem ecomer, neki med od aloje itd. da li neko zna još nešto što bi pomoglo mom imunitetu, jer ne želim da prolazim ponovo kroz sve to?
markina
Novi član
Novi član

za lurd

Post od markina »

ja sam radila test na HPV u Belmedici, privatnoj klinici, oni nisu losi, ali su skupi kao djavo:)), a moj suprog je radio negde u ul Svetog Save, tu ima neka labaratorija koja radi i taj test, zaboravila sam kako se zove ta labaratorija.

veliki pozdrav
m
mishmali
Aktivan član
Aktivan član

Post od mishmali »

eeeeeee! evo i mene :lol:
juce sam ih skidala,da!privatno,naravno!i evo par zakljucaka:
1-jako mnogo devojaka je zarazeno i ima vidljive kondilome,a jos vise njih ni ne ide na preglede pa ni ne zna da ih ima. vise nije pravilo,iako to neki i dalje tvrde,da se radi o polno prenosivoj bolesti.vise lekara sam obisla i ponekad se cak radi i o devojcicama koje nisu imale odnose.zene,radi se o epidemiji!cuvajte svoje zdravlje!
2-ne znam da li sam pominjala,ali DR koja me vodi je kao mesarka.ja se 3 dana pripremam da legnem na sto ispred nje!inace,mucim muku sa imunitetom,hronicnim cervicitisom pa imam i papilome...meni je sluznica konstantno otecena a i dosta sam uska tako da me spekulum boli.pa,za sve one koje imaju slicne probleme sa nerazumevanjem sa doktorom oko boli-1.idite kod muskarca ginekologa;2-idite kod te vase DR ,ali privatno,naravno!juce je ova moja bila da je covek ne prepozna!i ako vam neko kaze da pregled mora da boli(govorim kao zdravstveni radnik),nikada se ne vracajte kod tog lekara!
3-papa mi je bio 3,kondilomi pre 6nedelja unutrasnji,tek poneki.
a juce!citavi grozdovi iznutra,spolja...radila sam laserom.prosek je 20ak minuta,zena je meni radila 45 i jos nije skinula sve pa za 7dana nastavljam.procedura nije bolela,radi se u lokalu.mogla sam sve da gledam preko kamere :lol: i,na kraju,naredna recenica NIJE za one koje se plase:uzasno pece dok piskite!pa treba da primenite posebnu tehniku dok to radite...o tome vise iduci put! 8) pozdrav![/b]
markina
Novi član
Novi član

kondilomi

Post od markina »

cisto sumnjam da kondilomi mogu da se pojave eto tako, koliko sam citala o svemu tome, kondilomi se pojavljuju ako si HPV pozitivan i nikako drugacije, a HPV je polno prenosiva bolest i ako si zarazen, samo raditi na imunitetu, ali kazu da nema sanse da se izlecis, jednom zarazen uvek
a sto je najtuznije, sto ako si zarazen, vise ni inekcija protiv HPV ne moze nista
sad kad upoznas nekog decka ili devojku, prvo lepo pod ruku pa kod cika DR. nek sve pregleda, i sve testove uradi, pa aj da se zabaljvamo, ako je naravno sve ok
a ovako, samo se mucis i maltretiras i mnogo je bolno, eto kao ti mismali da skines sve to kroz koje si sve muke prosla, neka ti je sa srecom, pa pisi jel sve ok
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Samo sto nema pouzdanog testa za muskarce, osim naravno ako imaju vidljive kondilome :(
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Postoje brisevi, tj. penoskopija. A HPV se moze dokazati i DNK testom, putem krvi, radi se na VMA; taj test je najpouzdaniji.
mishmali
Aktivan član
Aktivan član

Post od mishmali »

cisto sumnjam da kondilomi mogu da se pojave eto tako,
HPV je polno prenosiva bolest

ali bas zato sam navela da i NEVINE devojke sve vise imaju kondilome pa ne znam kako one mogu biti zarezene polnim putem?ne znam,to mi je reklo par ginekologa i lekarki koje imaju isti problem. :roll:
stvar je u tome da se ni ginekolozi ne slazu ni oko porekla virusa ni oko lecenja sto navodi da ni oni nisu bas najsigurniji. :roll:
vakcina(i o tome sam se raspitivala)sluzi samo za odredjene serotipove HPVa,one koji uzrokuju malignitet.a osim tih par,najozbiljnijih,ima jos stotine tipova koji cak nisu otkriveni.pa ako primite vakcinu,ni to vam nije znak da necete biti zasticene.iako je odobrena,nova je stvar sa kojom(neki ginek.kazu)se ne treba igrati jer se ne zna sa sigurnoscu da li i kakve posledice ostavlja.kao i za sve,treba vremena da se vidi.

u petak vodim i decka sa sobom da ga DR pregleda pa vam javljam sat je pregled podrazumevao. :D
[/quote]
Odgovori