Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
SanjaMostar napisao:Dobro Vece. Na moju radost sam slucajno upala na vas sajt. Odma sam se ulogovala jer zelim da mi pomognete oko jedne nedoumice. Pre par minuta sam se vratila sa pregleda. Rodila sam prije 4 mj i ovo mi je prvi pregled (na koji sam se jedva natjerala) poslije poroda. Rodila sam carskim rezom.
Dr kaze da je sve savrseno dobro, pitala sam je za spiralu i pokusala je da me odbije od nje kao bolje da koristim tablete. ne preporucuje je jer mi je ovo prvo djete, tek poslije drugog. Sada mi bas nista nije jasno, ja zelim da stavim spiralu jer mislim da je ona naj pouzdaniji vid zastite od nezeljene trudnoce.
Ako mogu da vas molim da mi vi kazete svoje misljenje.
Ah da zaboravila sam reci da imam 22 godine ako to igra neku vaznu ulogu.
Unaprijed hvala.
Puno toplih pozdrava iz Mostara
obgyn napisao:Ova spirala je trenutno najbolje sredstvo kontracepcije, sa pearl index 0.1 ( sto znaci receno jednostavno da 1 zena od 1000 ! nakon godinu dana ostaje trudna sa Mirenom ), sto je najblize nasem snu da postignemo 100 % kontraceptivno sredstvo, koje naravno ne postoji...ili postoji ali se zove apstinencija !
Prije spirala je potrebno imati negativne cervikalne briseve i normalan papa nalaz kao i ginekoloski pregled.
dakle, ako ne postoje opravdani medicinski razlozi (a tvoja doktorica, kako kazes, tvrdi da ne postoje) ne vidim razlog zasto Mirena ne bi bila opcija za tebe... nigde ne stoji da se mora nositi svih 5 godina, koliko joj traje dejstvo... a fertilitet se svejedno vraca odmah po prestanku koriscenja (nosila je 5 godina ili krace).obgyn napisao:Mirena se moze ugraditi i zenama koje NISU i koje jesu radjale. Odsustvo trudnoce i porodjaja nije kontraindikacija za nosenje spirale.