Hormonska spirala Mirena

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Evo sada cu da odem :D Pozelela sam te breeeeeeeeee :D
deta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 10:47 am

mirena ili hormonske tablete

Post od deta »

Imam 42 godine i ulazim u prevremenu menopauzu. U dilemi sam da li da pocnem sa hormonskim tabletama ili da uzmem mirenu.
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sanyalica »

:D Pa znash kako...mi smo ovde smirene-mirene i reci cemo ti da glasamo za mirenu. Ipak, treba da odesh kod lekara koji ce ti reci shta je zaista za tebe bolje. Moje laichko mishljenje je da je bolja ova nasha spirala, jer hormoni deluju lokalno i zanemarljiva kolichina kola kroz ceo organizam... :D
Slika
SanjaMostar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:29 pm

Vece

Post od SanjaMostar »

Dobro Vece. Na moju radost sam slucajno upala na vas sajt. Odma sam se ulogovala jer zelim da mi pomognete oko jedne nedoumice. Pre par minuta sam se vratila sa pregleda. Rodila sam prije 4 mj i ovo mi je prvi pregled (na koji sam se jedva natjerala) poslije poroda. Rodila sam carskim rezom.
Dr kaze da je sve savrseno dobro, pitala sam je za spiralu i pokusala je da me odbije od nje kao bolje da koristim tablete. ne preporucuje je jer mi je ovo prvo djete, tek poslije drugog. Sada mi bas nista nije jasno, ja zelim da stavim spiralu jer mislim da je ona naj pouzdaniji vid zastite od nezeljene trudnoce.
Ako mogu da vas molim da mi vi kazete svoje misljenje.
Ah da zaboravila sam reci da imam 22 godine ako to igra neku vaznu ulogu.
Unaprijed hvala.
Puno toplih pozdrava iz Mostara
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm

Post od sanyalica »

Tvoja doktorka je verovatno u pravu...mlada si za mirenu.
To je spirala koju mi, duplo starije od tebe, imamo zbog problema sa "odlivima" iz razlichitih razloga, a koji su pretili da nam ozbiljno narushe zdravlje...
Pozz :D
Slika
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Drage moje sMirenice :D
Kako ste?Zasto nema ni jedne?
Pala nam tema na trecu stranu.Javljajte se da cujem kako ste.Moja Mirena i ja smo napunile 8 meseci i pocele smo lepo da se slazemo :D
zimiv
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 8:02 pm

Post od zimiv »

ja i moja Mirena se ne slazemo nikako.posle dva meseca sam bila na kontrolu i nije sve u redu kaze doktor.po njemu spirala stoji na mesto ali ima neka upala.kaze da pvi mesec je normalno da zena ima pomalo menstruaciju tj.da pomalo krvari ali da drugi mesec to vec nije normalno kao ni na dalje. pored obicnog pregleda gledao me je i ultrazvu i imam neku upalu.pored antibiotika imam jos par lekova da pijem oko 15dana i ako i posle togz nastavi da mi se ukazuje krv moracu da se oprostim od mirene
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

To sto krvaris po malo je normalna pojava u periodu adaptacije.Antibiotici ce ti smiriti upalu i sve ce biti ok.Ne brini mnogo.Sve smo krvaruckale.Ja skoro 5 meseci.Ipak ako dr kaze da treba Mirena da ide napolje onda ga poslusaj ili potrazi misljenje jos jednog ginekologa.
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Re: Vece

Post od jane_doe »

SanjaMostar napisao:Dobro Vece. Na moju radost sam slucajno upala na vas sajt. Odma sam se ulogovala jer zelim da mi pomognete oko jedne nedoumice. Pre par minuta sam se vratila sa pregleda. Rodila sam prije 4 mj i ovo mi je prvi pregled (na koji sam se jedva natjerala) poslije poroda. Rodila sam carskim rezom.
Dr kaze da je sve savrseno dobro, pitala sam je za spiralu i pokusala je da me odbije od nje kao bolje da koristim tablete. ne preporucuje je jer mi je ovo prvo djete, tek poslije drugog. Sada mi bas nista nije jasno, ja zelim da stavim spiralu jer mislim da je ona naj pouzdaniji vid zastite od nezeljene trudnoce.
Ako mogu da vas molim da mi vi kazete svoje misljenje.
Ah da zaboravila sam reci da imam 22 godine ako to igra neku vaznu ulogu.
Unaprijed hvala.
Puno toplih pozdrava iz Mostara

pozdrav Sanja,

jeste Mirena najefikasnije sredstvo za smanjenje obilnih krvarenja, ali je na prvom mestu kontraceptivno sredstvo. najpouzdanije i najefikasnije!!! (stiti u 99.9% slucajeva, tj. jedna od 1000 zena ipak zatrudni) i ako je tvoja doktorica utvrdila da NE postoje kontraindikacije da bi je koristila, ni tvoje godine (22), ni neka eventualna buduca trudnoca nisu razlog i argument protiv Mirene... (btw, da li to doktorica tebi planira drugo dete ili ti?! Slika)
obgyn napisao:Ova spirala je trenutno najbolje sredstvo kontracepcije, sa pearl index 0.1 ( sto znaci receno jednostavno da 1 zena od 1000 ! nakon godinu dana ostaje trudna sa Mirenom ), sto je najblize nasem snu da postignemo 100 % kontraceptivno sredstvo, koje naravno ne postoji...ili postoji ali se zove apstinencija !
Prije spirala je potrebno imati negativne cervikalne briseve i normalan papa nalaz kao i ginekoloski pregled.
obgyn napisao:Mirena se moze ugraditi i zenama koje NISU i koje jesu radjale. Odsustvo trudnoce i porodjaja nije kontraindikacija za nosenje spirale.
dakle, ako ne postoje opravdani medicinski razlozi (a tvoja doktorica, kako kazes, tvrdi da ne postoje) ne vidim razlog zasto Mirena ne bi bila opcija za tebe... nigde ne stoji da se mora nositi svih 5 godina, koliko joj traje dejstvo... a fertilitet se svejedno vraca odmah po prestanku koriscenja (nosila je 5 godina ili krace).
izuzev ako je frekvencija vasih seksualnih odnosa baaas retka, pa je neko drugo kontraceptivno sredstvo pogodnije... a i tad, pre bi to bio kondom nego neka druga hormonska metoda...

bolje ti potrazi misljenje drugog lekara, koji ZNA koji su opravdani(!!!) razlozi za i protiv odredjene vrste kontracepcije.

Slika, jane_doe
"I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgot their use." - Galileo Galilei
SanjaMostar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:29 pm

Post od SanjaMostar »

Jan_Doe hvala ti puno, ja je iskreno zelim staviti jer nisam sigurna u pilule. Ne kao vid zastite nego za zdravlje.
Test mi je uredu i ovih dana moram otici na jos neke sitne kontrole i 100% cu da stavim spiralu. Ako ova Dr ne bude zeljela da to uradi potrazit cu drugu.
Jer ipak mislim da sam ja ta koja ima pravo da trazi sta zeli s obzirom da je sve u redu.
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Naravno Sanja Mostar :D
Ugradnjom Mirene ces dobiti mnogo,ali moras biti spremna na period adaptacije koji je svaka od nas prosla.Savetujem ti da pazljivo procitas prvih par strana ove teme.Srecno i javi nam kako si :D

p.s. uvek je neka od nas ovde da ti odgovori na sva tvoja pitanja vezana za Mirenu.
kakaoci
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 11:56 pm

Post od kakaoci »

Zdravo svima, evo mene opet. Htela sam da vas pitam za savet.
Posto sam ja takozvano zamorce na institutu za ugradnju Mirene,
dobila sam grafikon da upisem pocetak menzisa i kolicinu krvarenja.
Prvo ne znam ni kad mi menzis pocinje jer nema nikakvog reda. Krene
sa roze iscedko, pa tek nakon nekoliko dana krene nesto sto bi licilo na menzis.
Niti znam kada cu dobiti niti kada ce mi se zavrsiti. Ovo mi je inace drugi mesec od postavljanja Mirene. :( :( :(
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Ja u svom kalendaru,koji vodim samo za sebe,svako tackasto rozikasto krvaruckanje obelezavam tackicama a pravo krvarenje zaokruzim u kalendaru.Evo i posle 8 meseci od ugradnje Mirene 2-3 dana pred mecu mi se pojavi nesto kao tackasto.Prvi dan mece racunam tek kada se stvarno pojavi krv.Ti si jos u fazi prilagodjavanja,tako da ti nije jednostavno i potpuno te razumem.I tvoj dr to sigurno zna,tako da ce shvatiti i tvoju zbunjenost.U proseku meca bi trebala da traje oko 6-7 dana a onda se opet nastavlja tackasto,sto nije meca nego reakcija materice na hormone koje Mirena ispusta.To je moje misljenje.Mozda se jos neko javi da pojasni.Pozdrav
kakaoci
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 11:56 pm

Post od kakaoci »

Hvala ti puno na objasnjenju. Po meni trebala bih zapisivati maltene ceo mesec. Iskreno to me nervira mada mi je otprilike dr tako nesto i rekao. :lol: :lol: :lol:
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Upravo tako,i kod mene je bilo maltene po ceo mesec, prva 3 meseca.Strpljenje,to je jedino sto ti treba :D
Odgovori