Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Bebo kojeg intenziteta je krvarenje?
Ja isto lezim, odmaram i bolucka me, onako stalno i neprijatno. I veceras bih trebala da stavim vaginalete, a taaako se boojim posle svega da ih stavim
ja mami nisam rekla kada je papa prvi put bila losa, ni drugi put, nisam joj ni rekla kada sam radila biopsiju..tek kada su stigli rezultati biopsije, sacekala dan, dva da dodjemsebi posle soka (ne secam se tacno vise koliko dana) i onda joj rekla kada je vec bilo izvesno da cu morati na konizaciju. Posto su meni prvo govorili da cu morati na klasicnu..to vec ne bih mogla da sakrijem od nje. Ovo joj nisam govorila, jer mi u sustini nije mogla pomoci, a nisam htela da je nerviram...
Meni je kad sam izlazila iz bolnice med. sestra rekla da mozda i nece biti rezultati gotovi do datuma koji pise na otpusnoj, ali sve je moguce...tim recima...tesko mi pada ovo cekanje i razmisljanje o rezultatima.. u poslednje vreme od ginekologa sam samo lose vesti slusala....
nije obilno krvarenje, mozda kao slaba menstruacija, za sada, nadam se da nece biti jace. bas cudno kako razliciti doktori uvek imaju razlicite dijagnoze i terapije. eto opet citam negde kako neki dr nikako ne preporucuju da se stavljaju vaginalete do prve kontrole.
jao samo da prodje ovo da mogu malo da se mrdnem, nisam izasla cestito iz kuce 10 dana, atrofirala sam.
Evo i mene! Samo da javim da sam i ja sve slicno kaputicu odradila i tu pripremu...Jedino nisam imala infuziju,a isto mi je radjen loop... E sad,sto se tice bola,imala sam ga nakon intervencije cesto,nalik dobijanju m,ali malo jaceg inteziteta,a protiv bolova sam nakon intervencije nesto dobila tamo i naproksen tablete kuci sam pila kada bi me jace bolelo...Meni je moja dr rekla isto za odnose,a i 6nedelja mirovanja,cak da izbegavam i sedenje! A krvarenje nije strasno,samo me nerviralo jer meni nije ni stalo,a vec sam dobila m! Verujem da ce i tebi kaputicu i bebi stici dobri nalazi i znam kako vam je dok cekate... I jeste da nema pravila... Al treba biti pozitivan i misliti pozitivno! Drzim palceve! Hvala,kaputicu! I,da i ja sam kaputicu smrtno bila uplasena cinjenicom da treba da stavim vaginalete,al verujem da si se uverila da nije strasno
Evo i ja da vam se pozalim. Pre skoro 2 godine PAPA III. Uradjena eksplorativna i nalaz dobar. SAMO 9 MESECI KASNIJE papa III uradjena eksplorativna i nalaz CIN II HSIL.
Prosle godine u aprilu uradjena loop konizacija.
HISTOPATOLOSKI NALAZ NEPOSTOJI JER JE TKIVO SKINUTO LOOP-om IZGUBLJENO NA PUTU OD OPERACIONE SALE DO LABORATORIJE.
I tako ja osta bez rezultata.
Trazila sam da sazovu konzilijum da mi kazu kako cu sad ja da spavam mirno ne znajuci da li sam zdrava ili ne.
Oni su predlozili da samo pratim papa test narednih godinu dana.
Prva 2 rezultata pape su bila ureda ali u septembru dobijem nalaz papa III ASC-H . Nedefinisane celije i neodredjen rezultat koji ne iskljucuje HSIL.
Posle 2 dana urade mi ponovo papa test ( sto je naravno greska jer treba minimum 6 nedelja da prodje da bi test bio verodostojan) i naravno sve bude uredu.
Medjutim nisam mogla da budem spokojna pa odem kod dr.Knezevic privatno i ona mi po prvi put uradi papa test sa jednom cetkicom kao iz maskare i rezultat PAPA III. Ponovi mi papu posle 7 nedelja i sinoc dobijem rezultat PAPA III.
I sta sad? Kazu klasicna konizacija. Ko ce ponovo na operaciju poludecu vise.Sta ako je taj hp nalaz koji su izgubili pokazivao nesto mnogo vece koje je sada posle 10 meseci naraslo u nesto jos gore.
Savet svima koji rade papa test. Trazite da vam urade test sa cetkicom iz endocerviksa OBAVEZNO. To je najsigurniji jer hvata celije koje promaknu obicnim brisom pri tom sam cula da je u Americi jedini validan taj bris.
Pozzzz svima...
Evo i ja da se javim...
U decembru na sistematskom pregledu nadjen mi je Papa IIIb.Odem na Front,kolposkopski se vidi "stara" ranica koja le nesto slabije boji jodom.Urade mi biopsiju koja stigne 16.01. i ph glasi CIN III HSIL.Naravno,zakaze se i konizacija koja mi je objasnjena recima "skinucu samo cetvrtinu grlica i posle toga najnormalnije ostajes trudna i radjas...to je to"..Prikupim papire i odradim konizaciju pre tacno nedelju dana...Kontrola mi je sledece nedelje...E sad,ja sam bas zbog te kontrole u panici...Znam da je najbitnije da se vidi da li je sve odseceno "do u zdravo" ali panicim da li je moguce da sad pokaze,ne daj Boze,mikroinvazivni...uffffff....
Pa ne verujem da ce ti nalazi biti gori od cin III. Meni su 3 doktorke rekle da u 90% slucajeva bude manji cin a redje veci nego sto je vec postojao.
takodje sam procitala i raspitala se kod milion ljudi i lekara i svi kazu da konizacija uvek bude dovoljna za trajno resenje tog problema.
Meni je radjena konizacija radio-nozem..Radio je dr Perisic na Frontu,za koga sam cula samo reci hvale sto se tice strucnosti..to me tesi prilicno...Inace,zaboravila sam da kazem da je tacan nalaz glasio Displazija skvamoznih celija teskog stepena..da su uzeta dva isecka tkiva precnika do 10 mm..i onda taj famozni HSIL SIN III.To je sve...Svi drugi nalazi koje sam radila pripremajuci je za konizaciju (najkompletnija moguca lab..uz..cervikalni brisevi..) bili su bukvalno savrseni..Dr mi je dogovarajuci konizaciju nekako sve to olako prokomentarisao tipa "daj da resimo taj problemcic pa da na miru radjas jednu devojcicu" posto vec imam sina od 7 godina ....Ja bas ne dozivljavam to tako...Sama cinjenica da me je to odjednom zviznulo (na sistematskom pregledu,bez ijednog jedinog moguceg zdravstveno problemcica) sad me polako pretvara u paranoika...raspitujuci se malo (malo vise) okolo vidim da je svima konizacija resila stvar...Nadam se da cu i ja tako proci..ali ipak-strah je tu..veliki strah...
rossa potpino te razumem sto si paranoicne. Ja sam isla na kontrole 2 puta godisnje i uvek je sve bilo uredu.
Prvi sok sam dozivela kada sam za 9 meseci od cistog nalaza dobila CIN II HSIL.
A sada dozivljavam drugi sok jer 10 meseci od loop konizacije meni je papa vec 3 puta losa.
U sledecu sredu imam zakazano kod dr. da vidim sta ona sad predlaze s obzirom da nemam histopatoloski nalaz sa konizacije.
Hvala ti puno na razumevanju....
postavila sam ovo moje pitanje kao novu temu,u nadi da ce vise ljudi primetiti i da ce mi se neki doktor javiti...Trba mi bilo kakvomisljenje,isustvo...ma bilo sta....
Pozdrav svima,
evo meni danas stigli rezultati konizacije, a sa doktorom koji me je operisao mogu da razgovaram tek u petak. Do tada cu izludeti od brige, te vas molim da mi rastumacite nalaz. Rezultati nakon biopsije su bili CIN3 , a sada pise ovako:
Mišljenje: Obzirom da se u endocervikalnoj kiretaži nalazi jedan isečak pločasto slojevitog epitela sa blagom displazijom CIN 1, i da se u isečcima 5 i 6 nalaze displastične promene tipa CIN 1 u blizini resekcione ivice, promena nije uklonjena u celosti.
Pre daljeg hirurskog tretmana, predlaze se ponovna endocervikalna kiretaža radi utvrđivanja eventualnog postojanja pločasto slojeviti epitel sa elementima displazije.
Interesuje me da li je ponovna intervencija zaista neophodna, s obizorom da se spominje CIN 1?
Joj kaputicu super su ti rezultati i bolje za tebe da ti to srede nego da ostavljas jer bez obzira na to sto ti je cin 1 treba da se sve otkloni jer ti niko ne garantuje da ti to nece prerasti u nesto vise ili se pak povuci,mislim da si dosta vec i sama citala i upucena si pa je na tebi odluka... Javi se sta si uradila! Pozzz
Najlice, moj PH nalaz na 2 strane, dig je CIN 3, pa onda svsta nesto pise pa onda CIN 2 pa opet svasta nesto ovo je samo zakljucak sto sam ja navela. to je onaj deo koji bi trebao da ide u zdravo tkivo, ali s obzirom da su ivice sprzene i da se ne vidi, najverovatnije ce biti neophodna klsicna konizacija...
citala sam da se mnogima desavalo da se ivice ostete prilikom intervencije pa da se ustvari ne vidi da li je ok. Ne znam od cega to zavisi, ali ako budes morala njihovom greskom da ides ponovo na konizaciju, onda je to stvarno van pameti. ne znam sta da kazem.
ja sam danas pokupila moj rezultat. Bio je cin 2, ali pise da su ivice bez promena, te se smatra da je promena uklonjena u celosti. sad cekam pregled tek za 2 meseca. kaze dr da ne treba da koristim nikakve vaginalete.
Meni je sve to nesto labavo u objasnjenjima i preduzimanju nekih konkretnih stvari, sve mi se nesto cini da cu morati da nadjem nekog privatnog dobrog dr, pa da kod njega detaljno sve radim.
meni je najgore od svega sto mene konstantno boli stomak, cak i prepona, bez prestanka. kada radim (stalno sedim na poslu) bol je jos izrazenija. bila sam kod doktora koji me je operisao i on je rekao to ne bi trebalo da je tako, i rekao mi da dodjem za nedelju dana...
slazem se sa tobom bebo, da su svi jako labavi i sve im je kao na pokretnoj traci. kao da zaborave da smo mi ipak, prvo ljudi (tj zene )
Da li je neko radio konizaciju na GAKu? Ja bih trebalo da uradim sledece nedelje pa me zanima koliko traje i koliko se ostaje u bolnici? Vec su mi uzeli krv na sve one analize,u ponedeljak urin a u utorak na dogovor oko datuma. Inace, imam ''ranicu'' na grlicu vec oko godinu dana,tada je primecena. Prva doktorka mi je rekla kako je to velika promena i naplasila me je ali posto je papa bio 2 onda samo da pratimo. Posle toga sam otisla na GAK gde mi je ponovo uradjen pregled i kolposkopija,jodom se nisu celije bas bojile ali ponovo pracenje,papa 2.
U medjuvremenu pocinje da me boli i da krvari tokom i posle odnosa da bih u poslednjih nekoliko nedelja konstantno osecala da me bolucka dole,kao iza besike.
Sada odlazim na GAK na kontrolu i dr kaze dajte sestro za biopsiju. U tom trenutku sam doslovno pocela da se tresem na onom stolu,nisam ocekivala bas tada pa sam se prepala. Nekako je i to proslo,nisam nista ni osetila. I stigao rezultat da imam 1 kondilom na sta je doktorka rekla da ce ona da uradi konizaciju da bi odstranila kondilom a i celu promenu na kojoj sada ima i mozaik.
U medjuvremenu odlazim i kod one prve dr u dom zdravlja da bi mi ona rekla da je prosle godine papa bio izmedju 2 i 3, da je promena u gorem stanju nego prosle godine i da zavisi od papa sta ce dalje da radi.
Generalno zelim da se ovo ''cudo'' skine i makne.
Da li ste svarno lezali nedeljama kuci?
Ja se ponasam kao da se sve ovo desava nekom drugom,samo se smejem i boli me uvo za sve. Totalno sam tupa ali mozda je tako i bolje da se ne bih pojela ziva.
Javljajte se devojke,sta ima kod vas novo