Blue, da li si uzimala antibiotike tipa ciprofloksacina, kada si imala te bolove u zglobovima?
Pitam, jer sam se ja prvo obradovala kada sam videla da smem taj antibiotik, pa jos i za ovo pomaze. I nekako posle prva dva, tri meseca Salofalka, kada sam zbog sinusa ispila i cipro, konacno je prestalo neformirano wc. Slucajno, ili je pomoglo, ne znam. Onda sam na nesrecu sto zbog sinusa, sto zbog eserihije jos nekoliko puta morala na ovaj lek (ljudi, ja do ove dg nisam skoro u opste pipala antibiotike

). Pa na kraju visiren zbog esi - a on spada u istu grupu, hinolini, ili nesto tako. Znaci, jedno pet tura iz te grupe antibiotika za godinu dana. E, taj visiren je ubio eserihiju, ali zamalo i meni da doaka

. Pocela mi probadanja u ahilovoj tetivi, onako jako sevanje, ja mislim, kakva glupost, sto bi me ovde boleleo. Onda, nekih nedelju dana leka, probudim se, koleno seva, ja sepam, pa kroz zglobove redom... Odem na internet i prevrnem se - kazu da na ovoj grupi antibiotika od skorije mora da stoji upozorenje da mogu da izazovu ozbiljne, a ne daj boze i trajne bolove i probleme sa zglobovima, bas se ta ahilova tetiva pominjala. Skorije su povezali kod nekih ljudi posledice sa ovim antibioticima. Ne da sam se bila prepala, vise me ne bi cudila ni jedna horor prica da me snadje

. Srecom, proslo je za jedno dve nedelje tog sepanja i bolova... Tako da mi ovo poznato zvuci, bas me zanima da li si bila na tim antibioticima?
B.M.W., interesantno - meni je bolest eskalirala u isto vreme kada sam dobila krvarenje koje su morali da mi zaustavljaju vestacki. Pa se posle dva meseca opet ponovilo. Onda sam krenula u ispitivanje, pa u tu pricu sa insulin rezistencijom. Cula sam neka misljenja da mi je to ipak bilo zbog Krona

.
Dea, nastavak ovoga je bio sa pilulama. Gin me je pre nego sto dodjoh do endokrinologa ubedila, na neki nacin preko moje volje, da zbog tih krvarenja pocnem pilule. Jos se secam koliko sam imala los osecaj kada sam citala njihovo uputstvo, i videla da pise da su kontraindikovane za zapaljenja stomaka, izmedju ostalog za Kronovu bolest. Bas sam mislila ko zna sta imam od toga, posto sam trebala da idem u ispitivanja i nije mi bilo dobro. I sada se najezim kada se setim. Tada sam valjda prvi put cula za Kron

. Lose sam ih podnosila i jedva izgurala tri meseca. Posle sam proklinjala sebe sta mi je to trebalo, i pitala se da li mi je to doprinelo dijagnozi. Neverevotano kako su mi se stvari uvezivale i upetljavale, kao u nekom ruznom snu

.
B.M.W. nema ni neki sredjen forum, ni udruzenje. Ovde je nabacano i duplirani su naslovi. A ja sam zadovoljna da makar i ovako mogu da komuniciram sa ljudima o ovoj problematici. Znacilo bi da postoji udruzenje, i psiholoski i prakticno. A i mogli bi pokusati da se borimo za boje uslove za ove lekove. Medjutim, to je puno posla, puno vremena... Pitanje je koliko ima obolelih, meni se cini da nema puno zainteresovanih, nekako bi vise ljudi zavrsilo na mestu kao sto je ovaj forum, da ih ima... U DZ mi je dr rekla da ima sve vise sa ovim dijagnozama pacijenata. Kada bi se nesto osnivalo, moglo bi da se krene upravo od domova zdravlja, da se tamo ostave pozivi da se jave zainteresovani sa Kronom i Uc. Ali trebalo bi pokriti puno toga sto je problem - prostorije, strucna pomoc i materijali...
Ima puno kontradiktornih informacija i stavova po netu, eto kao to za ili protiv vlaknaste hrane. Najgore sto izgleda da i nema neki zvanican stav po pitanju ishrane. Mene je nutricionista prakticno otpilio...cak nisam mogla da cujem nesto vrlo konkretno - oko vitamina i sastojaka koji se apsorbuju u meni kriticnom t. ileumu

.