Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Stejsi »

:( zaista si se namučio Pancho jako je tužno kad čoveku je ovo stanje što se sad nalaziš srećan period... Svih ovde čeka jednom ovo kroz šta ti sad prolaziš nažalost osim Budosana,pronisona,imurana i operacija nema nikakvih novina u ovoj bolesti..Svako ima svoje muke i kod svih je drugačije ali se na kraju sve svede na isto...
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

najgore od svega je sto mi ne znamo sta je "normalan" zivot
evo ja sam se sad malo domakao i znam da zdravi ljudi nemaju pojma koliko su srecni i slobodni...
naravno veliki je hendikep ova kesica...posebno sto sam u ovom postoperativnom periodu vecito gladan pa je menjam i po 4x dnevno...
i dobra stvar je sto je bipolarna,znaci da mi je debelo crevo u potpunosti ocuvano i sad je na odmoru,nisam ni znao sta je to dok mi jedan doktor ne objasni...
sve u svemu vec drugacije gledam i mogu nesto planirati...
drz'te se ljudi...sta da vam kazem
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

pancho napisao:najgore od svega je sto mi ne znamo sta je "normalan" zivot
evo ja sam se sad malo domakao i znam da zdravi ljudi nemaju pojma koliko su srecni i slobodni...
naravno veliki je hendikep ova kesica...posebno sto sam u ovom postoperativnom periodu vecito gladan pa je menjam i po 4x dnevno...
i dobra stvar je sto je bipolarna,znaci da mi je debelo crevo u potpunosti ocuvano i sad je na odmoru,nisam ni znao sta je to dok mi jedan doktor ne objasni...
sve u svemu vec drugacije gledam i mogu nesto planirati...
drz'te se ljudi...sta da vam kazem
Drži se i ti nama Pancho mi cupkamo svi pored tebe..bićeš ti dobro ma neće valjda jedan kron da nas pobedi :wink:
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Milice, ja sam progurala trudnocu sa Kronom i stenozom. Nije bilo nikakvih problema. Desilo se cudo i sem na samom pocetku (kad jos nisam znala da sam trudna) i negde pri kraju nisam morala da pijem lekove (tj. ukupno sam popila za celu trudnocu mozda 5 komada Budenofalka).

Ponco, naravno, kad se nema kuda, sve je bolje nego da covek otegne papke. Budi ipak pazljiv sa hranom, ne preteruj. Rez i kesica nisu bitni, bitno je da taj ostatak creva koji imas ostane zdrav.

A za to koliko su zdravi ljudi srecni a o tome ni razmisljaju je istina. Ipak, bez obzira na sve muke, ja se trudim da uzivam u zivotu koliko god mogu. Danas sam recimo bila u jednom divnom gradu, a morala sam da overim svaku drugu kantu za djube i da izbljujem, sta li vec, jer zeludac je posle prvog bljuvanja vec bio prazan.... Ipak sam posle svakog povracanja, posle minut pauze nastavila sa razgledanjem dalje. Sad je dobro, cak sam uspela da odem i na veceru. Ko sto rekoh u bolesti je i jako vazan stav. Ko se prepusti, njega odnese ta zla voda.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

U poslednje vreme imam najvise problema sa nadutoscu stomaka. Hranu koja zaista nadima sam jos pre 10 godina izbacila iz ishrane (rastala se sa sarmom, podvarkom, graskom, boranijom itd).
Interesuje me sta vi jedete kad hocete da odmorite stomak?
Meni najbolje pomaze krompir pire i eventualno bareno belo meso miksano sa malo mleka i putera (kao pasteta). Ali ne bi bilo lose kad bi znala jos koju alternativu...
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Ja našla šta mi smeta..ugojila sam se 12 kila i opet krenula sa Proteinskom dijetom..ne baš rigoroznom ali izbacila sam hleb,šećere,mlečno..samo sir uzmem malo i salatice jedem a voće izbacila i meni stomak miran uopšte nemam bolove čak ni ne osećam taj umor.Pa ipak sve mislim da je kod mene i netolerancija na laktozu..
Ne jedem sad teško meso ali ribe..piletina sve onako na pari i malo se pokrenula zahvaljujući Deani i našim hip hopom ;) nije loše malo plesa uvesti u našu svakodnevnicu

Sad ima Kronitis trenutaka naravno ali sve u svemu ja ne pijem colosparetard...ne treba mi više..

Pancho..Milice kako ste?
milica...
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 6:45 pm

Post od milica... »

uh drago mi je sto si dobro i sto si pronasla odredjenu ishranu koja ti prija.ja sam super bila juce kod gastroenter.nalazi su mi savrseni bez mane.napredujemo u 4. mjesecu sam trudnoce.stenoza mi ne smeta.osjecam se i vise nego odlicno jedem sve i nista mi ne smeta ali moracu malo povesti racuna jer ce mi bebica sad biti veca pa cu morati malo na dijetalno radi sigurnosti bar zacinjeno i masno izbaciti.ugojila sam se i bas mi je slatko.zadovoljna sam.zelim i vama sve najbolje,da mi budete zdravi,veseli i ispunjeni. :D .
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

evo da se javim posle 3 meseca od operacije
nemam bolove,ugojio sam se 20kg i sad se osecam odlicno,malo me zeza kesica sa vremena na vreme
al nije nesto na sta covek ne moze da se navikne...pozz i zdravi bili
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Kako divno čitati ovo :) da nam ovako bude što duže ..znači nisam sama svi smo se malo ubucili? ako... dosta je bilo trenutaka dijarea i povraćanja.

Milice tako se radujem što ti je dobro i da bebica super napreduje i Deana ja mislim da je bila dobro u trudnoći izgleda da trudnoća dobro reaguje na Kron.

Pancho kad ideš na operaciju ponovo? kad ti skidaju stomu?

Pozdravljam vas sve ..nadam se da su i ostali dobro nema njih puno ovde već odavno
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Gde ste ..milice,Deana,Pancho,gocilii.....Nadam se da ste mi dobro?

Ja mučim muke sa fisurom tako da vam ne pričam..užas :cry:
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Meni nije dobro, vec neko duze vreme intenzivnije (skoro svakodnevno). Dr. mi je prepisao 75ml Prednisolona, sto ja necu da pijem-jer me obican kortizon baca u totalnu komu - kostobolja, tezina, pa od nje kicma, neuroticnost i sl., ali sam udarila po Budenofalku punu dozu od 3 kapsule dnevno. Poboljsanja drasticnog od tog nema, na zalost, sem sto me hvataju svakodnevno grcevi u listovima ;), ne povracam doduse svaki dan, ali drmne me bar1-2 nedeljno. Ipak imam jedan veoma cudan bol sa leve bocne strane (kod mene je vecina stenoza na sigmi tankog creva) pa pretpostavljam da je to. Imam magnetnu zakazanu za kraj juna, pa da vidimo kakvi su rezultati. Ja sumnjam da cu ipak morati na seckanje, jer nedelovanje Budenofalka ukazuje da je problem fizicke prirode i da "Hasan mora seckati".
Do tad ostaje da se borim sa povracanjem, nadutoscu, i bolovima. Bice bolje, znam da mora ;)
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

A da, da li je neko od vas probao Biological? Dr. misli da ako se pokaze da su problemi od upale (a mislim da ovog puta to nece biti prica), treba da probam sa tom infuzijom dva puta mesecno. Kaze da su rizici veliki, ali da ipak moze da dovede do dobrog smirenja i zalecenja... Ja sam tu neverni Toma, ali ko zna, mozda me u nekom stanju ludila ubedi da sa tim ipak probam...
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Dea baš mi žao :( mislim da ipak nećeš moći izbeći op... znam da si borac ali realno ovo već ne izgleda dobro.
Ja mučim muku sa fisurom ..evo već treća nedelja u groznim bolovima ako je fisura ako nije Kron na rektalnom delu..za dva meseca imam kontrolu..
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Post od Gocilija »

Evo da se i javim posto vidim da me se Stejsi setila :).
Vidim svaka muci svoju muku, a i ja sam tu odmah do vas. Na kontrolu kod gastro sam trebala otici u januaru ali jos nisam. Tek sam pre neki dan uradila lab. nalaze i to zato sto sam imala nekoliko stolica i pomislila sam da nije u pitanju upala pa sam otrcala da vidim kakvi su mi ti osnovni parametri. Sve ok sto se lab. nalaza tice i znam da ce gastro ladno reci da idem na cevape, pa ne zurim da mu dam pare. Stomak mi je u drugom planu. U prvom planu je artroza kukova. Na stomak pomislim samo u tom kontekstu. Sta ce biti kad budem morala na operaciju?
Pored artroze kukova imam neki problem i sa stopalima. Prvo je to bilo trnjenje prstiju a sad je to neka ukocenost i bolna stopala. Isla sam kod nerologa a ona kao da se druzi sa mojim gastro, kaze skockajte se i u kafic, neuroloski ste zdravi. Onda sam otisla kod vaskularnog horurga misleci mozda da su krvni sudovi posto uvek imam visok holesterol i masnoce iako "pasem travu" kad je hrana u pitanju. Ni kraceg pregleda ni brze dijagnoze :). Ispadoh lujka. Kao otkud vam ideja da imate arteroskelorozu:? Ma reko nemam ja ideju nego problem sa stopalima. Okrenite se napred , nazad, lezite. Opipa puls. NIje rekao da idem na cevape i u kafic al rece bolje da imate artrozu nego tumor.!!! Ja bez teksta. Ostadoh bez 6000 hiljada i sa problemom. Kaze nemate ni jedan simptom arteroskleroze. To rece bez snimanja krvnih sudova. Ne znam, ja sam laik, al da se to odokativno vide krvni sudovi nisam znala.
Dobila sam uput za reumatologiju jos pre 6 meseci i nisam otisla. Sad cu ponovo po uput pa da vidim sta ce da mi kazu. Citala sam da ljudi koji imaju neku autoimunu bolest lako obole i od neke druge autoimune bolesti pa razmisljam ko zna sta mi se sve tu nakalemilo. Elem, da ne tupim vise. Zivot mi je do bola!!!
Pozdravljam vas drage devojcice i nadam se da cete uskoro biti bolje :)
Odgovori