NADIMANJE

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

SLADJANA 29
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 22, 2009 11:43 pm

NADIMANJE

Post od SLADJANA 29 »

PRVO DA POZZDRAVIM SVE DOBRE LJUDE KOI SE TRUDE DA NAM POMOGNU OVDE,HVALA VAM PUNO.
Moj problem je stomak koi kad god nesto pojedem narednih par sati izgleda kao tempirana bomba u bukvalnom smislu te reci ,nemam nikakve bolove samo uzasan osecaj nadutosti da nekad ne mogu ni da sedim,ni da lezim ni da hodam koliko mi je neprijatno.Nisam primetila da je to od neke odredjene hrane jer mi se to desava posle svakog obroka i,Nisam bila kod lekara jer imam malo dete pa nema ko da je pripazi za to vreme a da je vodim sa sobom ne bih ako bas ne moram.Povremeno popijem ranisan on mi smanji napetost ali ne i nadutos inace ne jedem puno imam 50kg.hranim se redovno dorucak.rucak.vecera....vezbam svakodnevno,nekad imam osecaj da mi je zeludac visok ili je to mozda samo osecaj od tog pritiska ne znam.Molila bi vas za strucan savet i preporuku za neki vid lecenja ako je moguce da ne moram da se sa detetom setam po zdravstvenim ustanovama.Hvala puno
Sladjana
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: NADIMANJE

Post od Dea »

Sladjana imam isti problem. Doduse ja bolujem od Morbus Krona, pa to povezujem sa tim. Nadimanja su mi strasna, uvece izgledam kao trudnica u poodmakloj trudnoci. Hranu koja nadima sam zbog bolesti odavno prestala da jedem, tako da kao sto i ti kazes mislim da to nema puno veze sa hranom.
Pitala sam bas pre par dana mogu gastroenterologa sta da radim. Rekao mi je da bolje zvacem hranu i da pazim da kad gutam ne gutam puno vazduha. Rekao mi je i da ne pijem gazirano i da obratim paznju sta jedem. Iznenadila sam se kada mi je nabrojao tikvice i kajsije kao moguce uzrocnike (ostale sam i pre toga znala: pasulj, grasak, kupus, grozdje, tresnje......lista je podugacka).
Lekova protiv nadutosti ima vise, ali kao sto mi je dr. rekao a i ja iskusila - malo pomazu.
Pitala sam ga i da li je moguce da imam infekciju kandidom. Rekao mi je da se lekari oko toga vec godinama raspravljaju. Jedni su za to da je to bolest drugi da nije. Rekao mi je da je kod pacijenata sa hronicnom upalom (kao sto sam ja) to u principu skoro normalna stvar. Sa ovim poslednjim ne znam da li da se slozim sa njim.
Zeludac ti nije visoko nego ga naduli stomak tamo gura. Meni to cesto izaziva povracanje.
Potpuno te razumem i sa detetom - imam istu situaciju, ali ako to dugo potraje, moj ti je savet da se ipak obratis lekaru da bi utvrdio sta je ustvari uzrok....
jovpek
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 06, 2008 1:10 pm

Post od jovpek »

Nisam doktor, ali iz licnog slicnog iskustva savetujem da proveris stolicu na bakterije i gljivice. Probaj ovo: izbaci hleb, secer (ukljucujuci krompir, pirinac, sve skrobove), jako meso... Za to vreme pij probiotik forte. Ako ti bude bolje, mozes sumnjati na kandidu u GIT-u. Ja sam od toga bolovao oko 7 meseci i sve je bilo super kod mene, sem sto nisam mogao da sedim od nadutosti. Najzad na savet tece vojnog lekara u penziji, uradio sam test na kandidu i nasli su mi je u jako velikom broju. Poceo sam da se hranim po anti-kandida diejti i resio sam se gasova. Ukoliko imas neko pitanje, slobodno pitaj.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Imam slican problem godinama i tek sad su mi ustanovili helicobacter pilory (valjda sam ispravno napisao)---terapiju sam zavrsio antibioticima pre 7 dana sad jos uzimam OMEPROL.
Bolje se osecam al kazu da treba duze vreme da prodje (minimum 3 meseca) pa da proverim opet bakterije.Mada bi trebalo i gastroskopiju ja cu sacekati da vidim kakve ce biti promena.
mikolja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 06, 2005 12:18 pm

Post od mikolja »

imam problem sa nadimanjem vec godinama i skoro sam od lekara saznala da imam nervozu creva!!
kratka i jasna dijagnoza ali se poklapa i sa mojim zapazanjima ,cim sam malo nervozna ili nedaj boze pod stresom samo sto se ne porodim koliki mi je stomak...pijem dosta kafe .pusim,nemogu reci da pazim sta jedem ali prateci sebe STRES i promena vremenna/sto je stres za organizam a cula sam da creva prva reaguju na to/ je bar kod mene pokretac loseg varenja i nadimanja
pratite sebe mozda neko nadje i sebe u ovoj prici
pozz
blu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 27, 2009 12:14 am

Post od blu »

Ja sam imao slican problem sa nadimanjem. Rijesio sam to tako sto pravilno kombinujem hranu,namirnice,npr. meso i salata ili neko povrce umjesto mesa i krompira i hleba, hleb pokusajte da izbacite/uz obrok pogotovo od bijelog brasna.
Nemojte da pijete veliku kol. tecnosti uz jelo, kao ni posle jela.
Najbolje malo vina 1 dl. ili malo kisele vode, mada ako bash osjecate zedj, najbolje je da prije jela popijete cashu vode.
TAkodje , jako je bitno da dok jedete budete opusteni i skoncentrisani na hranu i da jedete sporo, sa dugim zvakanjem zalogaja.
NA taj nacin ce se hrana poceti variti vec u ustima a zeluchani sokovi ce se unaprijed pokrenuti.
O svemu ovome imate na netu dosta toga, kao i dobrih knjiga tipa ZDRAVA ISHRANA i sl.
Eto ako neko zna neki sajt ili josh neki dobar naslov neka postavi link.
Nadam se da ce vam nesto od ovoga pomoci :)
pozdrav
lunass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 18, 2007 9:48 am

Post od lunass »

Molim nekoga od lekara da odgovori..
Kome se obratiti, odakle krenuti sa ispitivanjem kada je veliko nadimanje u pitanju?
Osoba ima 40 god. Da li treba ispitati hormone i ako treba koje?
Da li treba uraditi neke testove intolerancije na hranu?
Da li se radi o nekoj bakteriji?
Treba nam pravi savet, pravo uputstvo, od cega poceti u pretrazi..
Moguce da je povezano i sa nervozom, ali i ovaj problem stvara nervozu.
Inace,osoba vodi racuna o ishrani, ali i pored velike zelje da skine koji kilogram ne uspeva..
Hvala unapred za bilo koji odgovor.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

Ni ja nisam lekar,ali svi ovi prethodni odgovori imaju veze sa nadimanjem. Poceti prvo od ultrazvuka abdomena.Zavisi i u kom delu se oseca nadimanje. Da li je zbog zeluca,ili zbog oboljenja zucne kese,pankreasa ili je zbog creva?
Sve ovo treba ispitati postepeno,kako bi se doslo do pravog odgovora.Ja sam imala kamen u zucnoj kesi i zastoj u varenju sa desne strane stomaka,ali se ispostavilo da mi je Kandida stvarala te probleme.
Tu ni gastroenterolozi ne mogu da budu pametni.Mene su vozali godinu dana,pila sam na desetine lekova,operisala zucnu kesu,a oni i sad ne veruju da je od Kandide.Konacno sam na VMA dobila potvrdu da je imam u ogromnoj kolicini i sad kad sam je suzbila,mnogo bolje varim hranu i nemam zastoj u varenju.
Mogu da se rade mnogi hormoni:gastrin......
Puno lekova pomaze varenju:Espumisan,Creon,Festal,Pankreatin.Nekome pomaze Ranisan,nekome Klometol,ali ne treba uzimati nista na svoju ruku,dok se ne otkrije pravi uzrok.
Valjda cete imati srece da resite problem!
yoma_83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 16, 2010 9:54 pm

Post od yoma_83 »

ja takodje od kad znam za sebe imam problema sa nadimanjem...nebitno da li jela neshto ili samo legla na stomak ! u roku od par minuta mi se naduje i imam bolove....par puta ljudi su me pitali,da li sam trudna,pa nosim shiroke majce,da se ne primecuje...shto se tiche farmerki,sva sreca da postoje sa plitkim strukom,jer u suprotnom ne zakopchavam dugme,jer imam problema kad sednem....ja sam gastroenterologu to sve spomenula,a njegov odgovor je bio da pazim shta jedem i da jedem redovno! ja mu kazem,da nekad od chashe vode mi se naduje stomak(pogotovu ujutru),on ni da chuje...hleb skoro da i ne jedem,vec par godina...a shto se gasova tiche...ne znam kako je kod drugih ljudi,ali ja ih imam samo kad trebam da idem u wc...ne znam da li to valja ili ne...uglavnom sam vec 4 meseca na terapiji sa nexium-om,jer bez toga ne mogu da zapochnem dan...ali nadutost je i dalje prisutna...
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

sad kad sam se malo oslobodio nadimanja pojavila se malaksalost ito kao iz zeluca-
lecio sam kolitis vec 2 meseca-sad cu na kontrolu a helikobakteriju pre toga al nisam kontrolisao odavno-pijem i bromazepam-a ponekad ranisan
pritisak ok al malaksalost retko da ne osecam i bolove pri udahu ispod rebara--onako na talase udahnem do kraja----
JEL MOGUCE DA JE NA NERVNOJ BAZI_SAMO
Korisnikov avatar
Majche89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 10, 2008 4:58 pm

Post od Majche89 »

Evo i mene sa istim problemom...
Test na helicobakteriju pozitivan, ispila terapiju, kao bilo je bolje ali pocinje sve ponovo...
Posle obroka nadut zeludac (a inace imam vise manjih obroka, pazim na ishranu), nit mogu da sedim nit nista... Jedna zena mi je kao namestala zeludac (znam za pozitivna iskustva) ali nije radila kako treba, jednom mi je samo radila nesto sa casom i lezala sam nekih pola sata i rekla mi je da ustanem (a treba 3 puta), i posle toga sam osetila olaksanje ali eto ponovo sve...
Pre nego sto odem kod lekara ja proguglam po netu i onda doktorki kazem na sta sumnjam i ona mi pise upute (toliko o strucnosti), da nismo mama i ja trazile da radim test na helicobakteriju ona bi me lecila od grla!
Tako da me interesuju vasa misljenja... neko slicno sikustvo? :(
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

pokusaj da se sto manje nerviras i pridajes paznju---
ja sam 2 puta uzimao terapiju al nisam se otarasio bakterije
sad lecim kolitis---sta je gore ne znam al idem dalje i pokusavam da se ne brinem al tesko bez lekova--
srecno
Korisnikov avatar
Majche89
Novi član
Novi član

Post od Majche89 »

Idem sutra na rtg zeludca... ima li ko iskustva sa barijumom? Kakvog je ukusa? Jer ima simptoma nekih posle pregleda? :(
I kod psihijatra idem sl. nedelje... poceli su i simptomi anksioznosti :(
Ma sva sam felericna u 21 god. :roll:
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

ne brini,,,,sve ce to biti ok.....samo ako ti da antidepresiv,,,,uvodi ga polako,,,po cetvrtinu nekoliko dana pa polovinu
pa tako jer mozes da se lose osecas ako naglo pocnes cak bilo sta za nervni sistem,,,
meni najvise odgovara eglonil--procitaj o tom leku
srecno
Korisnikov avatar
Majche89
Novi član
Novi član

Post od Majche89 »

Bila sam kod psihijatra, dijagnoza strah od zatvorenog prostora, nigde veze, dal mi je zoloft ali mi je doktorka sa opste rekla da ne pijem jer je jak za mene, 34kg imam :(
Hvala na odgovoru :)
Odgovori