Kolonoskopija - sa ili bez totalne anestezije?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
alleksa85
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 05, 2010 12:57 pm

Re: Kolonoskopija - sa ili bez totalne anestezije?

Post od alleksa85 »

Ima li neko iskustva sa dr Ivanom Jovicic iz KCS?
Zakazana mi je kolonoskopija za jun, u totalnoj anesteziji... puno se plasim :(
kopaonik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 13, 2010 12:24 pm

Post od kopaonik »

alleksa85 napisao:Ima li neko iskustva sa dr Ivanom Jovicic iz KCS?
Zakazana mi je kolonoskopija za jun, u totalnoj anesteziji... puno se plasim :(
Da li ste mislili na dr.Ivana Jovanovica?
Sto se tice kolonoskopije pod anestezijom,to nije u stvari anestezija nego je analgosedacija.Nista necete da osetite,jer cete biti uspavani.Posle prestanka sedacije necete da imate nikavu mucninu,niti cete da povracate kao kod anestezije.Po tome se razlikuje analgosedacija od anestezije.To vam procam iz licnog iskustva.
alleksa85
Stalni član
Stalni  član

Post od alleksa85 »

Dr Ivana Jovicic.
Aj sto se plasim, a sto me je tek blam :oops:

Moze li mi neko reci da li je analgoedacija pogodna za mene s obzirom da imam hronicni hepatitis b? :cry:
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

I kad se radi kolonoskopija pod anelgosedacijom,moramo obavezno da uradimo KKS i druge analize krvi i obavezan je pregled interniste i anesteziologa,tako da ce oni reci da li ima nekog uticaja Hepatitis na samu anelgosedaciju.
nebula11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 26, 2011 8:21 pm

Post od nebula11 »

Danas sam radio kolonoskopiju sa analgosedacijom na VMA i prosto je nemoguce uporediti onu od pre vise godina bez anestezije i ovu danas. Isto imam upalu kao i pre (UC) na pocetku creva, prosli put sam jaukao, a danas je najgore bilo cekanje da me prozovu. Kad sam legao, dali su mi neko cudo u venu, pitali me nakon par sekundi da li mi se vrti u glavi, ja sam odgovorio "pomalo" i sledece cega se secam je da sam u sobi za oporavak i da ne mogu da verujem da je gotovo.
Sve u svemu, nikad vise bez anestezije (tj analgosedacije).
alleksa85
Stalni član
Stalni  član

Post od alleksa85 »

nebula, molim te opisi mi tacno kako izgleda taj pregled, hocu da znam sta me ocekuje. mislim interesuju me i trivijalne stvari, npr. jel si go tokom pregleda, koliko bude ljudi u sali i sl... u klinickom su uvek tu neki studenti sa medicinskog, nadam se da ih nece biti kad budem radio kolonoskopiju...
jel si radio rendgen pluca, ekg, biohemiju i ne znam ni ja sve sto traze...
i koliko ta analgosedacija traje, tj. posle koliko se probudis?
i da, jel mozes tog dana kada se probudis iz analgosedacije da ides na posao npr?
nebula11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 26, 2011 8:21 pm

Post od nebula11 »

alleksa85 napisao:nebula, molim te opisi mi tacno kako izgleda taj pregled, hocu da znam sta me ocekuje. mislim interesuju me i trivijalne stvari, npr. jel si go tokom pregleda, koliko bude ljudi u sali i sl... u klinickom su uvek tu neki studenti sa medicinskog, nadam se da ih nece biti kad budem radio kolonoskopiju...
jel si radio rendgen pluca, ekg, biohemiju i ne znam ni ja sve sto traze...
i koliko ta analgosedacija traje, tj. posle koliko se probudis?
i da, jel mozes tog dana kada se probudis iz analgosedacije da ides na posao npr?
U sali je bio lekar i 2 ili 3 sestre, jedno 20 studenata, i par zalutalih pacijenata kojima je bilo dosadno pa su usli u salu. Ja sam bio skroz go i najpre sam morao da napravim jedan krug oko njih da me snime :)

Ok, izmislio sam studenate, krug i pacijente... :p

Najpre, to koliko ce ljudi biti i da li ce ti gledati u zadnjicu ne treba ni najmanje da te interesuje , ali ni najmanje. Oni svaki dan izvedu vise pregleda i uopste te ne gledaju tako kako ti zamisljas, isto im je da li si ti go ili su stavili lubenicu da nju snimaju. A inace, skines se do pola (niko te ne gleda), legnes, dobijes nesto da se pokrijes i samo otkrijes deo pozadi kad treba.

Sto se tice pripreme, radi se krvna slika i jos neke stvari iz krvi. To ti sve pise na papiru koji ce ti dati ili su dali (inr, aptt (valjda se tako pise) pored krvne slike)). Ostalo ne treba (osim ako iz nekog razloga lekar ne trazi od nekoga). Naravno i ciscenje creva.
Dakle, legao sam na krevet, dali su mi u venu na saci par stvari (to je jedino sto sam osetio tokom pregleda, ubod igle, a slozices se da je to smesno i pominjati to kao neki bol), i nakon 10 sekundi sam se izgubio. Sledece cega se secam je kad su me probudili u sobi za odmor (nakon nekih 30ak min). Znam da su mi rekli da sam mahao kad su me izvezli, ali ja se toga ne secam.
Budes malo osamucen prvo vreme, mozda se nekih stvari neposredno nakon budjenja neces secati iako si bio budan, ali vec nakon nekih sat vremena si ok. (mada sigurno postoje razlozi zasto kazu da uvek dodje pratilac, da se ne vozi 24h i slicno, verovatno su refleksi slabiji).
Sto se tice posla, iskreno mi je delovalo da bi bilo moguce vratiti se, ali si iscrpljen od pripreme i pun gasova od pregleda pa mislim da je bolje odmoriti ako nije bas neophodno.

Iskreno, najgori deo pregleda mi je bilo cekanje, jer ni ja nisam nikad radio pod anestezijom pa nisam znao sta me ceka, a cekao sam nekih 2-3 sata.

Sve u svemu, opusti se i nista ne brini, nema razloga da se do juna nerviras i razmisljas :)

Pozdrav!
alleksa85
Stalni član
Stalni  član

Post od alleksa85 »

joooooj :oops:

ok, hvala, pokusacu da ne razmisaljam previse o neprijatnostima :roll:
mucaca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 16, 2011 9:12 pm

Post od mucaca »

Zanima me posto treba da radim kolonoskopiju na Bezanijskoj kosi zanima me da li je neko tamo radio i kakvo je iskustvo...u pripremi za kolonoskopiju pise da se radi analiza krvi: protrombinsko vreme u % i trombocite,da li to znaci da se radi sa anestezijom ili bez...Hvala unnapred :)
kalemsanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 26, 2011 1:57 pm

Post od kalemsanja »

ja sam dva puta radila kolonoskopiju u razmaku od osam mmijeseci,i moja ti je preporuka da je radis sa anestezijom jer svi kazu da je jako bolno bez nje.Meni je sto puta gora priprema nego sama kolonoskopija.Ako budes morao ici onda biraj anesteziju i bice ti puno lakse.
MIRROR-Girl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 22, 2011 8:55 pm

Post od MIRROR-Girl »

Juce sam citala sve komentare na ovom forumu jer sam jutros imala kolonoskopiju. Radila sam u Klinickom centru, bez anestezije i bas mi je bila frka. Nije mi bila tolika frka dok nisam procitala iskustva ljudi sa ovog foruma. Bukvalno sam pocela da placem pre nego sto je i pocelo jer mi je lekar delovao vrlo drzak. Medjutim ispostavilo se da je sasvim ok kad je poceo da radi. Kad je krenuo sa tim kolonoskopom nije bolelo, sasvim je bilo ok ali kad je dosao do krivine vristala sam, cela cekaonica se okretala, ali vrisnula sam samo dva puta dok je prosao krivinu. Pregledali su mi samo levi kolon nisu hteli dalje da me ne bi mucili jer je sve bilo uredu. Bolovi mogu da se izdrze, ali iskreno da vam kazem, ako bih trebala da radim citavo crevo sa biopsijom mislim da bih uzela anesteziju, ako ne bi trebalo celo crevo onda bih mogla da izdrzim. Jedino sto je prelomilo da ne uzmem anesteziju je to da nisam htela celo letovanje da dam za privatnu kolonoskopiju,ali da nisam mogla da izdrziim otisla bih u kliniku Vuk gde sam vec privatno radila gastroskopiju. Nisam se pokajala sto nisam radila sa anestezijom jer ako sam ja sa mojih 53kg i 22 godine mogla, moze i neko ko je zreliji i ozbiljniji.Dosta su uticali i ljudi iz moje okoline koji su radili bez anestezije.Znam da je sve individualno i da bolovi zavise i od stanja debelog creva ali ja bih savetovala da budete hrabri i probate bez,ako jednostavno ne ide, zakazite privatno i gotova stvar. Stvarno bih pogresila da sam isla prvatno jer je ovo bilo brzo, za 10 minuta gotovo, i ziva sam. Meni je priprema bila KATASTROFA, onaj Fortrans je nesto najgore sto sam pila u zivotu,trebala sam 4 litara a popila sam samo 1litar i jos jedno 3 litara i vode i na svoju ruku sam uzela laksativne cepice uzmite najobicnije u apoteci i verujte da su mi oni vise pomogli za ciscenje nego ono g**** od praska od kog mi se dusa zgadila i od kog sam povracala. Cak i pored tako slabe pripreme creva su mi bila potpuno prazna , mozda zato sto sam 3 dana pre snimanja jela samo kasasto, dva dana pre snimanja sam jela samo bistru supu i 3-4 keksica a na dan pred snimanje nista sem vode i soka. Budite hrabri, i na koji god nacin da se odlucite bitno je da dijagnostika bude uspesna. Ako se bas bojite uzmite anesteziju ali kazem vam da sam i ja bila na korak od anestezije ali sam rekla sebi kad vec imam zakazano u drzavnom uradicu tj probacu, ako bolovi budu prejaki prekidam i odlazim. Ali znajte da bolovi nisu konstantni vec na trenutke,kad vas zaboli tad zelite da vam izvade ali cim prestane reseni ste da oni to preguraju samo da zavrsite. Ponavljam da meni nisu hteli celo da pregledaju jer kazu da nije bilo potrebe, ako sumnjate na nesto ozbiljnije i da ce morati do kraja da idete onda sta da vam kazem ili pokusajte ili platite. Drzim svima palceve, samo napred!!!!!
mladic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 7:48 pm

Post od mladic »

Pozdrav svima. Sutra radim kolonoskopiju i poceo sam sa pripremom "fortransom". Zanima me da li je dozvoljeno pusenje danas i sutra ili ne ? Hvala.
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

mladic napisao:Pozdrav svima. Sutra radim kolonoskopiju i poceo sam sa pripremom "fortransom". Zanima me da li je dozvoljeno pusenje danas i sutra ili ne ? Hvala.
Može da se puši...ali ne slažem se sa predhodnom Miror da ljudi ne piju Foltrans i da ne rade kolonoskopiju pod anestezijom...koja svrha onda svega ako se ne očiste dobro creva..to je potpuno neozbiljno i opasno,onda bolje da se i ne radi kolonoskopija.
Ja sam radila 4 puta i uvek sa anestezijom i ušli su koliko su mogli čak u tanka creva...nije mi bio prijatan taj Foltrans ali drugačije ne može...inače imam Kronovu bolest i stvarno se ne zezajte sa tim pregledom kad se radi neka se odradi kako treba. Moj savet od srca.
mladic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 7:48 pm

Post od mladic »

Odradih i ja kolonoskopiju u utorak, pa da podelim svoje iskustvo mozda ce nekome dobro doci :)

Radio sam u privatnoj klinici u Nisu, pa ako nekoga zanima neka posalje pp da mu kazem ko radi. Cena je bila 8.000 za kolono, + 2.000 za analgosedaciju + 930(4 kesice fortransa).

Pripremu sam poceo u ponedeljak oko 10 sati, pre toga sam doruckovao salatu i malo hleba. Od tada do pregleda(utorak 14.30) nisam pio/jeo apsolutno nista osim fortransa. Prvih litar ipo su bili bas onako gadni, ostalo sam ispio kao sok. Ono sto mi se svidja kod fortransa, jeste da izgleda samo preusmerava vodu u creva, tako da nisam imao nikakve grceve niti bolove u stomaku kao npr kada se cistim "Panlaxom" za ultrazvuk abdomena.

U utorak u 14.30 sam otisao na kliniku gde me je sacekalo zaista ljubazno osoblje. Sestra mi je stavila kanilu u venu na levoj ruci, i onda sam otisao na razgovor i pregled kod gastroenterologa. Ispitao me je u vezi simptoma i opipao stomak, i onda rekao da sam spreman za kolonoskopiju. Dve sestre su me odvele u podrum, tamo sam skinuo donju polovinu odece i vesa i legao na krevet. Dosao je anesteziolog u "civilu", dao anesteziju i rekao da ce mozda malo da mi se zavrti. Imam neko secanje od 2-3 sekunde gde se jako cuje neki aparat i imao sam osecaj da mi vazduhom pune creva, bilo je malo nelagodno.

Budim se, sestra me pita da li sam dobro i tako te stvari, lezao sam jos desetak minuta o onda ustao i obukao se. Sestra me je uzela za ruku i odvela do cekaonice, tu sam sedeo jos par minuta i onda otisao kuci. Imao sam neke mini grceve tog dana dok nisam izbacio vazduh i to je to.

Svega i svacega sam se nacitao ovde i na drugim sajtovima - moj savet svima je kolonoskopija u analgosedaciji. Jednostavno idealno :)
alleksa85
Stalni član
Stalni  član

Post od alleksa85 »

mene zivo zanima kako je mirror-girs radila kolonoskopiju u klinickom centru 22. juna kad im aparat ne radi od 10. juna do dan danas. ja sam bio zakazan za 16. jun i zvali su me iz klinickog, rekli da aparat ne radi i da se odlaze pregled do daljeg. i evo proslo je mesec dana od tad, juce sam isao da pitam, ne radi i dalje, ne znaju kada ce biti popravljen...
Odgovori