Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.
Evo mog iskustva, ja sam imao taj pregled, kolonoskpiju, mislim da anestezija nije potrebna!!
Pregled jeste izuzetno neprijatan i boli, ali ne toliko da ne moze da se izdrzi!
Traje oko 5-6 minuta!! Izdrzite toliko, ne treba vam nikakva anestezija!!
Evo da podelim sa svima moje današnje prvo iskustvo sa kolonoskopijom....što se mene tiče od sveg srca bih vam preporučio da je uradite bez anestezije jer stvarno ni malo, ama baš ni malo ne boli, trajalo je svega 15-ak minuta, u toku kolonoskopije sam sve vreme pričao sa Dr. Doderom i sestrom Gocom, ma ništa nisam osetio osim blagog komešanja vazduha u stomaku.
Stvarno niko ne bi trebalo da ima razloga za strah....po meni je 5 puta gore sesti na zubarsku stolicu nego ovo,
pozdrav svima i nadam se da će ovo moje veoma pozitivno iskustvo svakom koristiti...Pozdrav svima
fox1 napisao:Evo da podelim sa svima moje današnje prvo iskustvo sa kolonoskopijom....što se mene tiče od sveg srca bih vam preporučio da je uradite bez anestezije jer stvarno ni malo, ama baš ni malo ne boli, trajalo je svega 15-ak minuta, u toku kolonoskopije sam sve vreme pričao sa Dr. Doderom i sestrom Gocom, ma ništa nisam osetio osim blagog komešanja vazduha u stomaku.
Stvarno niko ne bi trebalo da ima razloga za strah....po meni je 5 puta gore sesti na zubarsku stolicu nego ovo,
pozdrav svima i nadam se da će ovo moje veoma pozitivno iskustvo svakom koristiti...Pozdrav svima
Sve zavisi od bolesti.Ja sam prvi put radio kolonoskopiju u KCS 2003 godine i jako me je bolelo,inace trajala je 30 minuta,a to mi je bilo ko citava vecnost.Sve zavisi od vrste bolesti.
2009.godine sam radio kolonoskopiju pod anestezijom i nista nisam osetio,kad sam se probudio kao da je nisam ni radio.
Ja licno nikom ne bih preporucio kolonoskopiju da radi bez anestezije.
Sto znaci da sve zavisi od pacijenta i vrste bolesti!!!
Poz svima.
Imam zakazanu kolonoskopiju za 10. maj kod dr Jovicic u KCS. Interesuje me jel nego radio kolonoskopiju kod pomenute dr i kakva su iskustva?
ja sam radila kolonoskopiju bez anestezije pre par dana i na pola pregleda sam trazila da mi prekinu jer sam se oecala jako lose od bolova, nije mi bilo dobro koliko je bilo bolno. moracu da je uradim opet ali sada sa totalnom anestezijom. svima koji bi trebali ici na taj pregled toplo preporucujem da rade pod totalnom anestezijom!!! pozz
Ja,kolonoskopiju treba da radim po 3. put u Klinickom i to kod doc.Jovanovica.
On mi je sam kao strucan gastroenterolog rekao,samo kad me je video da ja kolonoskopiju bez anestezije ne bi izdrzala.Apsolutno me je dobro procenio,jer kad su mi 2002. god rtadili bez anestezje,mislila sam da cu umreti od bolova.Prosle godine su mi radili sa anestezijom i nista apsolutno nisam osetila,osim sto mi je dosta bila iziritirana analna regija.
Ipak nije malo popiti 4 kesice Fortransa i posle toga sve vreme vam crevo prolazi tim analnim delom,tokom celog pregleda.Ako je nekom jos ta sluzokoza ostecena,taj bas ne moze mnogo da ne kuka.
Koliko ste kesica vi pili? Da li ste postovali tu meru od 4 kesice? Iskreno mislim da je malo preterano.Ja sa mojih 49 kg. i nemam bas sta da izbacim,tako da znam ljude koji su pili i 2,pa su se dovoljno ocistili.
Takodje mogu da vam kazem,da same sestre koje rade sa doktorima na kolonoskopiji kazu da ima doktora koji strucnije i "lakse" rade i onih koji tome bas nisu vicni.
Sve u svemu vam je to lutrija.
Dragi moji, citala sam sve vase poruke ostavljene na forumu i spremna tj. ociscenja jutros krenula na kolonoskopiju, doduse malo izgladnela od prethodna dva dana i malaksala . Preventivno zakazan pregled koji ima predispozicije za naslednim faktorom maligniteta .....je ne boleo nego BOLEOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO STA VISE SVE ONE PRICE KOJA SAM CITALA I CULA SU LAZI OGROMNE KOLIKO GOD TO BILO INDIVIDUALNO OVO JE NESTO NAJSTRASNIJE U ZIVOTUUUUUUUUUUUUU, da vas bol baca u trans i da mislite da ce vam stomak i creva puci od vazduha koji se prilikom pregleda ubacuje i siri vam creva.Imala sam utisak da cu umreti od bola, ali zaista( citaj) UMRETI, da sam u jednom trenutku mislila da se gusim od tog vazduha koji nemam gde da izbacim i tako uplasena pod nesnosnim bolom pocela sam da placem i da molim doktora da ne mogu vise izdrzati i da stane sa pregledom .Nakon 90 cm creva koje je ducacko celih 180 cm je pregled na pola prekinut sa dijagnozom da je taj deo sasvim uredan i bez ikakvih promena i da nije bilo saradnje sa pacijentom do kraja pregleda.Status histericus-ma sta to njima znacilo meni ostaje iskustvo jedne ruzne i stresne situacije koju zelim da zaboravim, ali i dalje je osetim ceo trbusni beo me otkida i boli rektum...nadam s eda ce proci za dva dana i savetujem toplo svima da ne citaju forume KAO JA nego da TRAZE I ZAHTEVAJU TOTALNU ANESTEZIJU JER OVO JE UZAS OD BOLA nemoj te to sebi da priustite !!!!!!
Kao sto je vec receno, zavisi od mnogo faktora, vrste bolesti, kao i svake pojedinacne osobe.
Ja sam radio 2004 (verovatno cu opet uskoro) i mogu reci da je to nesto najgore sto sam osetio. Doduse, cinjenica je da sam imao upalu (ispostavilo se posle da imam ulcerozni kolitis) i da me je strasno bolelo bas u delu gde je upala. Bukvalno sam jaukao od bolova, ko zna sta je dr. pomislio, ali stvarno je bilo uzasno.
Nikakvo citanje po forumima nece pomoci da procenite kako ce konkretno biti vama, zato je moj savet ako ste u mogucnosti sa anestezijom da biste bili mirni.
Jelena,bas mi je zao sto si prosla tako,ali ako si citala bas sve poruke,videla si koliko nas je pisalo da je radilo sa anestezijom,jer jedino tad ne boli.
Ja sam prosla oba pregleda (i SA I BEZ) i znam dobro kako je.Posto me krajem maja ceka jos jedna,jedino me plasi to rektalno (analno) pecenje,jer crevo sve vreme tuda prolazi,a ja i sad imam blagi rascep sluzokoze,koji me mnogo boli posle stolice.Kako cu izdrzati,ne znam? Sluzokoza se vrlo slabo regenerise.Nekad joj treba i vise nedelja.
Mislim da je bolje da mi sami kod kuce pre pregleda,namazemo sa necim,ne znam koliko oni mazu,a sigurno od Fortransa se izlize taj deo,zbog ucestalih stolica.
Sta si ti pila za ciscenje? Jel su ti uzeli biopsiju,bar sa tog dela do kog su dosli?
Pila sam Fortrans dan pre pregleda, u 9 h ujutru kesicu razblazenu sa 1l vode i u 14 h kesicu ponovo sa 1l vode, nije me priprema bolela niti ostavila neki trag peckanja sve je proslo dobro. Sto se tice samog pregleda koji jos nisam zaboravila UZASAAAAAAA nisu mi nasli nista na tih prvih 90 cm sto su uspeli debelog creva da pogledaju pa stoga nisu ni uzimali bilo kakav uzorak . Nalaz je uredan, hvala Bogu , ali od stresa i soka koji sam juce prezivela, nisam sinocmogla spavati od straha na boku , imala sam osecaj da mi se cela kolonoskopija ponovo vraca u mislima i bolu , creva su me celu noc bolela i krcala uzasno. Osecaj je bio kao da sam prezivela vrstu jedne operacija , kao da mi se celi trbusni misici zatezu i bole kao da su iseckani u sto delova ...uzas ja sam jos u soku od bola ...JA DA MOGU DA SE PITAM U TOM NJIHOVOM CLANU 32 I CLANU 26 ...ja bi zakonom zabranila da se kolonoskopija radi na zivo ....ma to ne boli kao kad vadite zub na zivo, mada ni lud covek ne bi vadio zub na zivo, TO BOLI KAO DA CE TE SVAKOG TRENUTKA UMRETI UZASSSSSSSSSSSSS a ja luda radila na zivo i sok dozivela takav da celu noc ne smem nio da zaspim ...a li hvala bogu od jutros me ne boli nista i nadam se da ce tako i ostati ...Pozdrav
Cula sam od ljudi koji su samnom cekali red juce za pregled , da nisu ko ja gladovali dva dana pre i cistila se sa praskom fortrans,vec su normalno jeli i cistili se samo popodne pre pregleda sa 1.5 casom sirupa potrazite u apoteci postoje vise vrste
zelela bih da uradim kolonoskopiju iz sebi opravdanih razloga, ali bih zamolila da mi neko kaze koliko se ceka taj pregled i da li je neko radio u KBC Zvezdara? hvala