Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.
Ja bih zamolila Igora da kaze gde se radi kolonoskopija pod anestezijom u Novom Sadu, kako privatno stici kod Vaseg doktora i koliko kosta pregled?! Hvala
Znam da je reklama al bitno je i napomenuti ko radi ok posao.
Isao sam privatno u bolnicu Parks, tamo uglavnom rade hirurzi ali im 4 dana nedeljno dolazi prof dr Zoran Mrdja. Pregled je 3000.
Kolonoskopiju sam platio 20000 i to ukljucuje pregled, anesteziju i PH. Doplatio sam bio jos 1000 jer je bilo vise isecaka. PH je radio opet neki prof...sa Medlab-a. Inace, kad stignu PH nalazi onda te pozovu na konsultacije koje su uracunate u cenu kolonoskopije. Tad ti dr kaze sta i kako.
Same kolonoskopije se ne secam, lepo legnes oni bocnu i probudis se u krevetu. Malo blejis u TV 2 sata i aj kuci. Daju ti nalaz i onda cekas PH i da te dr pozove. Inace rade do 20h tako da je meni bilo ok zbog posla. Dr mi je dao mob i rekao da u bolnici imaju evidenciju ko ima IBD i ti ljudi uvek mogu da nazovu i traze telefonske konsultacije sa dr. On sam kad zavrsi sa pacijentima pozove sve redom i kaze sta i kako. Covek cak i koristi kompjuter, snima sta je zapisao i to otvara kasnije tako da mu trebaju samo nalazi krvi itd. Za sad mi je ok, necu ih menjati.
snzn napisao:Biljo, ako nije problem, napiši gde si radila pregled, koji doktor, s obzirom na tako dobra iskustva. Pozdrav
Pregled sam radila u poliklinici "VUK",na Vracaru. Kod njih radi tim lekara iz KBC Zvezdara. Po preporuci jedne divne doktorke iz KBC (koja nije bila u mogucnosti tada) preglede je radio dr. Sreckovic.
Da,iskustvo je odlicno i svi su zaista super.
Ljudi ! Svako reaguje na pregled drugacije.Na nekoga najobicnija inekcija ostavi traumu i osecanje bola dok drugi i ne osete.stvar je samo da se mora shvatiti da sve intervencije koje vam se rade,rade se za vase dobro i da bolelo ili ne,ne moze trajati vecno.Kolonoskopija je jako ne prijatan pregled sa povremenim ostrim kratkim bolom i to u glavnom kada dodje instrumentom u gornje partije d.creva.ali kazem vam,bol je kratak i ostar.Jaci je bol kada vas kicma ukoci ili secne nego taj.To sa totalnom ili kakvom god anestezijom nije lose ali samo zbog lekara koji ce imati bolji pregled zbog komfora a vi cete biti mirniji.Nista drugo.
milic360 napisao:Ljudi ! Svako reaguje na pregled drugacije.Na nekoga najobicnija inekcija ostavi traumu i osecanje bola dok drugi i ne osete.stvar je samo da se mora shvatiti da sve intervencije koje vam se rade,rade se za vase dobro i da bolelo ili ne,ne moze trajati vecno.Kolonoskopija je jako ne prijatan pregled sa povremenim ostrim kratkim bolom i to u glavnom kada dodje instrumentom u gornje partije d.creva.ali kazem vam,bol je kratak i ostar.Jaci je bol kada vas kicma ukoci ili secne nego taj.To sa totalnom ili kakvom god anestezijom nije lose ali samo zbog lekara koji ce imati bolji pregled zbog komfora a vi cete biti mirniji.Nista drugo.
Cek, cek, koje su to gornje partije d. creva? Koliko si puta radio kolonoskopiju uopste? Ovde su se javljali ljudi sa stvarnim bolnim pregledima i veruj mi da su mnogo jace nego kad te secne kičma. Ako govoriš iz sopstvenog iskustva onda bar navedi koliko si puta radio kolono i da li je bila totalna ili samo "leva" kako je neki nazivaju. Niko ovde ne pokušava da daje krivu sliku o pregledu, svako iznosi svoje mišljenje ali nemoj generalizovati da je svima bol kratak i oštar. Lekaru jeste lakše al mi veruj na reč da je i pacijentu i to mnogo.
Dragi, sto bi jedan forumas rekao, `kolonoskopisti` (a usudjujem se pozdraviti i `gastroskopiste`),
braco i sestre `po muci`, pozdravljam vas!
Neka buduce generacije pamte nase nevolje, tj.neka u etru ostane trag o istim!?
Danas sam na `pripremama` a sutra u `programu` za gastroskopiju i kolonoskopiju, stereo.
Malo mi je samo jedna pretraga!?
Popio sam 2. kesicu fortransa, dijareja, unosenje elektrolita, klasika...zanimljivo, voda skoro da uopste ne ide ka bubrezima vec iskljucivo ka crevima. Ne znam kojim sastojkom u prasku se to postize!?
Inace, vise me brine gastroskopija. Dogovorio sam da ce biti u lokalnoj anesteziji?
Zna li neko u kojoj meri taj sprej uopste moze da neutralise nagon na povracanje?
Dekart je ostao poznat po izreci `mislim dakle postojim`. Kad ovo prodje (a mozda i pre), javicu se. U stilu: `kucam, dakle preziveo sam`!
Poz. za sve.
Kao sto napisah pre par dana...kucam, dakle ziv sam!
Preliminarni rezultati su dobri (neznatni problemi sa helikobakterom i hemoroidima). Cekaju se nalazi biopsije tankog creva za 15-ak dana (sumnja se na glutensku enteropatiju).
Sto se gastroskopije tice nije prijatna, ali ocekivao sam mnogo gore (spremajuci se za taj pregled `ubila` me je pomisao ce da mi se nesto gurati u zdrelo, i jos mnogo dublje, a licno imam nagon za povracanje malte ne kad prstom dodirnem jezik). Izgleda da je sprej-anestezija ipak u solidnoj meri neutralilsao nagon za povracanje.
U vezi sa kolonoskopijom mogu reci samo da je pregled neprijatan (minimalno bolan), posebno kada kolonoskop treba da prodre kroz krivine debelog creva (nadam se da znate kako je isto smesteno). U principu, i to je proslo bolje nego sto sam ocekivao. Hvala Bogu da sam odradio oba pregleda istog dana. Njihova `tezina` ne zasluzuje dva posebna izgladnjivanja.
Daj Boze da slicni pregledi i meni i drugima vise ne budu potrebni. Ali, posle pomenutog iskustva cini mi se da bih ubuduce iste mnogo lakse podneo. Najveci problem je bio, kao i uvek, strah od nepoznatog.
Sve napisano je definitivno nebitno osim rezultata pretrage!
Pozdrav za kolono- i gastroskopiste!
evo i moje iskustvo danas sam radila kolonoskopiju na vma, radili su je kao pod nekom lokalnom anestezijom pod kojom se sve oseca i jako je bolno, znaci, meni nije bilo neprijatno, kako mnogi tvrde vec bolno, na pola pregleda sam trazila da pregled prekinu. moj prijateljski savet je, nikako pod lokalnom raditi pregled kolonoskopije!!!!!
snzn napisao:Biljo, ako nije problem, napiši gde si radila pregled, koji doktor, s obzirom na tako dobra iskustva. Pozdrav
Pregled sam radila u poliklinici "VUK",na Vracaru. Kod njih radi tim lekara iz KBC Zvezdara. Po preporuci jedne divne doktorke iz KBC (koja nije bila u mogucnosti tada) preglede je radio dr. Sreckovic.
Da,iskustvo je odlicno i svi su zaista super.
Pa naravno da su ljubazni i da se smeškaju kada ih plaćate tolko kolko ih plaćate.
Ja dok sam bio u USA i video sam da vam se smeškaju svuda isto - jer ljudi nisu lopovi i ne tezgare sa kolonoskopom pod rukom po zemlji celoj nego su plaćeni dobro iz budžeta ili iz bolnice same.
A ovde kao što je naprimer ta takozvana zdravstvena ustanova KBC Zvezdara vi teško zakazujete tamo kolono, ali u njihovoj privatnoj ispostavi-poliklinici vuk odmah dobijete termin jer debelo platite. To što oni liferuju pacijente iz državne u svoju ličnu privatnu KBC to je sistematski problem. Ali je tužno što postoje dve KBC Zvezdara - državna koja je ubi Bože krsh krsheva i gde na red se ne dolazi i samo se odrađuju endoskopije i ona privatna KBC Zvezdara koja se zove poliklinika VUK i koju treba zatvoriti ili treba zatvoritI DRŽAVNU kbc ZVEZDARU i reći svima da se jave privatno kod istih tih likova u VUK.
I još nešto - ako već samo dvojica rade endoskopije u Zvezdari zašto ne nauče još lekara da to rade kako bi se više ljudi pregledalo - neće naravno jer onda ne bi mogli da imaju monopol i tezgare tako privatno.
Trebalo bi organizovati jedan autobus sa našim stručnjacima koji rade kolonoskopije da ide od svakog manjeg grada do svakog manjeg mesta u srbiji i obučava tamošnje lekare spec.interne medicine ili opšte medicine da znaju da urade klasičnu donju dijagnostičku endoskopiju. A ne da samo veliki centri imaju monopol na takve procedure pa onda mogu da pacijente liferuje u privatne filijale državnih bolnica.
A taj nesrećnik Bojić ja ne znam kako i može privatno da radi kada nije u nastavi - zakon dozvoljava samo da onima koji su u nastavi da rade u privatnim i državnim ustanovama.
Ali pošto ovde niko ne priča o suštini problema onda je to i manje važno.
Što se tiče anestezije pri kolonosk. ona je svakako poželjna u vidu kratkotrajne i.v. inf. propofola ili veće doze benzodiaz. ali je to već stvar anesteziologa.
pozdrav, evo ja san bija 2 puta na konoloskopiji bez anestezije... podnošljivo, ne mogu reć da ne boli, savija san se, ali strpiš se i to je to... to traje nekih 15 minuta pa prema tome nije ništa kad pogledan da san 2 dana pija samo vodu i sl.
mene osobno čišćenje ubije tako da tijekom konoloskopije samo mislin kako ću nešto pojest napokon
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post na ovom forumu.
Danas sam radio kolonoskopiju (u vojnoj bolnici u Nišu), bez anestezije.... i ne bih je nikom, ali apsolutno nikom, preporučio.
Ne bih rekao da nema bola.... Kako mnogi u ovoj temi tvrde.... Zato što sam ja urlao od bola danas, i to najviše kada je doktor trebao da prodje krivinu na desnoj strani.
Nisam u toku da li ovo može da se radi sa nekom lokalnom anestezijom, ali ako je samo totalna na raspolaganju - prihvatite je oberučke
ja sam radila pregled pod totalnom anestezijom.preporučujem svima da tako urade.jednostavno prespavaš a kad se probudiš sve je gotovo.kod nas u sarajevu takav pregled može da se izvrši na klinici bez naknade.naravno uz preporuku ljekara.