IRITABILNI KOLON

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

benedikt
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 11:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

IRITABILNI KOLON

Post od benedikt »

Otkriven mi je iritabilni kolon,da li neko moze vise da mi kaze o ovoj bolesti ili poremecaju,da li se leci,dsa li je opasna,kolonoskopija mi je preporucena!Inace stres me ubi i nerviranje!!Hvala na odgovoru :roll:
danijeld
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 12:18 pm

Post od danijeld »

neznam za iritabilni kolon ja imam crohnovu bolest i ja idsem za dve nedelje na kolonoscopiju a nije mi bas u najlepsem secanju vise je neprijatno nego sto boli, drzi se
benedikt
Stalni član
Stalni  član

Post od benedikt »

Moja stoolica je normalna,bez krvi,sluzi,promene u obliku,bez proliva,blag i zatvor,imam stolicu jednom dnevno.Doktor me je pritisnuo za stomak i zakrcila su mi creva i on je na osnovu pipanja rekao da imam iritabilni kolon.Da li on ima predpoziciju da preraste u kron ili ulcerozni kolitis???
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Moja drugarica ima iritabilni kolon, muci se vec godinama sa tim :( , radila je biopsije svega zivog (zeluca, debelog creva i ne znam ni ja cega sve i to po dva puta, jer to joj traje vec sigurno 8-9 godina), popila je gomilu lekova, promenila totalno nacin ishrane ali i dalje ima problema sa stolicom, hemoroidima, ma bas se muci!! :(

Nekada je bolje,nekada losije, ne zna vise ni sama od cega to zavisi, trenutno ide i kod psihoterapeuta, da bar proba malo "narav" da promeni, da kontrolise stres, trudi se da ga redukuje........u principu to i jeste takva bolest da zavisi dosta i od karaktera osobe (mada ja sam zivcanija od nje 200 puta :lol: , ali izgleda da je problem kod nje sto to u sebi drzi :roll: a ja sam eksplozivna).
benedikt
Stalni član
Stalni  član

Post od benedikt »

A da li je iritabilni kolon isto sto i ulcerozni kolitis????????? :roll: :( :cry:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

MIslim da nije, ali ne drzi me za rec - nemam pojma!! :wink:

Ali koliko mi ova drugarica prica o kolonu - ne verujem, mada, mozda ne voli latinske nazive!! :lol: :lol: :lol:
benedikt
Stalni član
Stalni  član

Post od benedikt »

@Majja
Hajde je molim te pitaj da li joj je doktor nekada pominjao ulcerozni kolitis,ubi me strah,i ja sam isti kao i ona,bukvalno sve drzim u sebi,a od 2000 god sam imao milion nesrecnih slucajeva i tragedija! :cry:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

benedikt napisao:@Majja
Hajde je molim te pitaj da li joj je doktor nekada pominjao ulcerozni kolitis,ubi me strah,i ja sam isti kao i ona,bukvalno sve drzim u sebi,a od 2000 god sam imao milion nesrecnih slucajeva i tragedija! :cry:
Evo mi je drugarica na vezi i imas info iz prve ruke: to nisu iste bolesti, ulcerozni kolitis je jos gore od iritabilnog kolona!! :wink:
benedikt
Stalni član
Stalni  član

Post od benedikt »

Uf sada mi je mnogo lakse,hvala devojke!!!!! :wink:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iritabilni kolon se leci sedativima, Portalacom, itd. To je funkcionalno oboljenje, bez promena na sluzokozi creva.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
pravedna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 9:38 am

iritabilni kolon

Post od pravedna »

Iritabilni kolon, taj poremecaj u radu creva imam i ja, vec godinama. Niko do sada nije pokusao da ga leci sedativima i prevazidjena su misljenja da je posledica ovog poremecaja iskljucivo psihosomatskog karaktera. Ja imam odlicnog gastroenterologa i kada imam problem da se "aktivira iritabilni kolon" doktor mi prepise Rudakol drazeje i stavi me na redukovanu ishranu i problem prodje za 10 dana. Sva sreca pa nije cesto.

Novija istrazivanja govore u prilog tome, da pored stresa koji je uzrocnik za mnoge bolesti, a na osnovu koga se svi poznati doktori sada vade i govore kako vam je i povisena temp. i kijavica od stresa, za iritabilni kolon je zaduzena i ishrana u vecoj meri.

Naravno da stres nikome dobro nije doneo, ali ne bi smo trebali da sve stvari karakterisemo kao posledicu stresa, ima i drugih stvari koje su u igri. :lol:
benedikt
Stalni član
Stalni  član

Post od benedikt »

@pravedna
Kako j etebi dijagnostifikovan IK?Da li si isla na kolonoskpiju?Kakve bolove ti imas?Meni je doktor na osnovu dodira ruke konstatovao IK a mislili smo da je u pitanjuzeludac.Da li je top ozbiljno oboljenje,imam 24 god i plasim se malo!!!! :cry:
pravedna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 9:38 am

iritabilni kolon

Post od pravedna »

@Benedikt

Iritabilni kolon nije nista strasno i u poslednje vreme je izrazen medju mladima vise nego ranije. Ne boj se. Meni su ga dijagnostikovali putem anamneze ili ti podataka koje sam navela( nespecificne dijareje i grca jednog dela debelog creva, uvek na istom mestu, mada nije slucaj i kod drugih da je bas tako) , a radila sam i irigografiju i kolonoskopiju ( malko boli, posto mi je bio izrazen spazam tokom pregleda, ali na skali od 1 bez bola do 5 nepodnosljiv bol gde padas u nesvest, ovo boli 2, dok irigografija ne boli, ali je jako neprijatna zbog ubrizgavanja barijuma i vazduha pa jedva cekas da te puste sa stola da odes u toalet :lol: ).
Mislim da je bolji pregled kolonoskopija (u koliko je bas neophodna, jer tu bih se slozila sa dr.Ivicom koji je u nekoj od ranijih tema pisao da se kod nas bez nekih prekih potreba olako pristupa svim invazivnim pregledima) jer kod nje nema stetnog zracenja kao kod irigografije.

pisi koje si ti tegobe imao kada kazes da ste mislili da je u pitanju zeludac i pre svega ne boj se od IK se ne umire :lol:

Salim se jer sam i ja plasljiva i opterecujem se pregledima u napred, ali ako to posmatras sa strane da je to nesto sto ce ti pomoci u dijagnostikovanju i otklanjanju tegoba koje imas i da ce ti posle biti bolje onda stisni zube i napred.

Pisi ja cu ti pomoci za one stvari kroz koje sam prosla i mogu sa sigurnoscu da potvrdim.

Puno pozdrava :wink:
benedikt
Stalni član
Stalni  član

Post od benedikt »

Uf dobro je,sada mi je laknulo.Objasnjenje mojih tegoba sa zeludcem se nalaze na ovom forumu pod stavkom POMC...Ja sam taj koji je bio podvrgnut nepotrebnim dijagnostifikovanjem tj gastroskopijom...Hvala na odgovoru
majja
Stalni član
Stalni član

Re: iritabilni kolon

Post od majja »

pravedna napisao:Iritabilni kolon, taj poremecaj u radu creva imam i ja, vec godinama. Niko do sada nije pokusao da ga leci sedativima i prevazidjena su misljenja da je posledica ovog poremecaja iskljucivo psihosomatskog karaktera. Ja imam odlicnog gastroenterologa i kada imam problem da se "aktivira iritabilni kolon" doktor mi prepise Rudakol drazeje i stavi me na redukovanu ishranu i problem prodje za 10 dana. Sva sreca pa nije cesto.

Novija istrazivanja govore u prilog tome, da pored stresa koji je uzrocnik za mnoge bolesti, a na osnovu koga se svi poznati doktori sada vade i govore kako vam je i povisena temp. i kijavica od stresa, za iritabilni kolon je zaduzena i ishrana u vecoj meri.

Naravno da stres nikome dobro nije doneo, ali ne bi smo trebali da sve stvari karakterisemo kao posledicu stresa, ima i drugih stvari koje su u igri. :lol:
Mojoj drugarici Rudakol nije pomogao!! :( :( :( Ali od kada ide na psihoterapiju i uzima redovno terapiju (cini mi se da je dobila Zoloft, ali nisam sigurna), napadi su joj se znatno redukovali. Promena nacina ishrane je naravno obavezna.
Odgovori