IRITABILNI KOLON

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: IRITABILNI KOLON

Post od quincekap »

Koju vrstu alkohola si pio?
A sto se tice integralnog hleba ili belog,ja sam imala slicne tegobe.Dugo mi je bilo potrebno da shvatim da mi bilo sta od brasna smeta,iako su zbog mog gubitka od 24 kg,skoro svi lekari posumnjali na celijakiju.Trebalo je da spomenes gastroenterologu, da bi mogli da otklone sumnju na celijakiju i urade ti potrebna antitela.Posto sam ja drzala dijetu zbog Candide (bez belog brasna),nisam ni uzimala mesecima hleb,a kazu da antitela tada budu negativna.Ostalo mi je jos da odradim u Zavodu za transfuziju DNK analizu kojom bi trebalo da se utvrdi imam li sklonosti ka celijakiji.Ako analiza bude pozitivna ,onda mi je gastro rekao da bi uradio "dublju" endoskopiju,kojom bi video jejunum.Ako je negativna,onda je rekao da proverim psihu.
I ja kao i ti znam da sam sasvim normalna i da ne izmisljam nista,a to sto oni nama ne veruju nije ni malo eticki.Ako ti je neka uteha,ja bolove imam 2,5 god. skoro svaki dan.Naravno oni su se smanjivali kada sam lecila Candidu u crevima i kada sam izbegavala bilo koje brasno.
Kazu da u integralnom brasnu ima mnogo vise glutena nego u belom.
Da li si izgubio mnogo na kilazi? Kod kog si gastroenterologa bio? Ako ti je glupo da napises javno,posalji mi preko PP.
Mene su zbog tih bolova sa desne strane stomaka poslali na operaciju zuci,a posle operacije prolivi i kiselost u crevima se enormno povecala.Posledica tih crevnih problema i lecenja Candide je ucestala urogenitalna infekcija sa uzasnim pecenjem posle mokrenja i stvaranjem peska u urinarnom traktu,velikom brzinom.Tako da ja svaki dan imam neke bolove,bilo da su stomacni ili urogenitalni.
Bilo bi dobro da pre Orvazila das stolicu na analizu.Ako si iz BG-a,trazi uput za Batut ili mozes raditi i u Gradskom zavodu,samo sto u Gradskom za protozoe daju da pijes gorku so,tamo kod njih da se ocistis i uzmes uzorak na licu mesta.Ne rade dobro nalaz na Candidu.Batut ne radi lose,a sto se tice Candide jedino VMA dobro radi tu analizu,jer broje kolonije i rade sa dobrim podlogama.Licno sam se uverila.
Na Internetu sam procitala da samo 20% parazita u crevima moze odmah da se otkrije analizom stolice.Zato nasi gastroenterolozi ili ne lece,nego salju kod psihijtra ili daju odmah Orvazil,pa ako ti pomogne,dobro je.Ali,ako je Candida,Orvazil nece delovati,nego ce se tegobe pogorsati. On je vrsta antibiotika.Zato probiotik moras obavezno uzimati.
Drzi se,ne znam sta bih ti jos rekla.Ja ovako vec 2,5 god,jer oni odmahuju rukom na nalaz povecane Candide. Kad bi samo 2 dana bili u nasoj kozi,poverovali bi sigurno!
mladic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 7:48 pm

Post od mladic »

Joj, ti si nadrljala mnogo vise od mene izgleda :S

Od domace rakije mi bude najbolje :oops: Bolje mi bude cak i od piva, ali pivo samo po sebi nosi nadutost, pa mi nekad bude bolje, nekad gore...

Kad sam prvi put procitao na mondu o celijakiji, bio sam maltene ubedjen da mi zbog toga smeta integralni hleb. Medjutim, desava mi se u zadnje vreme da nemam bolove i po 7 dana, a po prirodi sam "hleboljubac" odnosno jedem hleb/hleb ipo dnevno. Da imam celijakiju pretpostavljam da bi bolovi bili konstantni pored tolikog brasna :roll:

Za 4-5 meseci nisam izgubio maltene ni kilogram. Imam povremeno lose periode kada izgubim apetit, ali obozavam hranu pa se nedam :oops:

Jos jedan razlog zasto mislim da su mi povezani problemi sa stresom. Pre nekih mesec dana, zbog hemoroida za koje su mi doktori rekli da nemam, a nadjeni su kolonoskopijom, imao sam 5 puta krv u stolici za 2 nedelje. Tada sam i presudio da cu ici na kolonoskopiju, a nakon krvi po drugi put, bolovi su se nenormalno povecali na par dana. Jednostavno pocelo je svasta da mi pada na pamet, uhvatila me neka depresija i to je mozda aktiviralo bolove.

Na konsultacije/kolonoskopiju sam otisao nakon pregleda hirurga koji mi je nagovestio da ne bi bilo lose zbog 'subjektivnih bolova na desnoj strani debelog creva'. Radio sam privatno, u Nisu. Ako ti znaci nesto, napisacu kod koga, nije problem. Ionako za njega imam samo reci hvale, jeste da covek naplacuje svoj rad, ali me je ispitao kao u policiji, covek je za par minuta postavio vise konstruktivnih pitanja nego svi doktori kod kojih sam bio u zadnjih 5 meseci zajedno.

U Nisu postoji dobra laboratorija, koja radi testove na candidu, rade 3 puta i broje kolonije. Posto su prilicno jeftini verovatno cu uraditi sve testove na stolicu koje imaju.

Inace, drug koji se sa candidom pati godinama, ide sad kod nekog kolorektalnog hirurga u privatnoj varijanti. Bio je na TV-u, gde je tvrdio kako moze da nam nadje kostice iz visnji/tresnji koje smo gutali kao mali :o Po njemu, hranimo se preterano nezdravo i potrebno je povremeno cicsenje. Seansa traju pet dana po pola sata(ispiranje nekim rastvorom, stavljanje leka...). E sad da li je sarlatan ili pro ne znam, javicu vam drugove utiske za par dana.
ake
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2011 9:02 pm

Post od ake »

Cekamo. Javite. Pratimo dogadjaje, izgleda da nas ima puno. Ono sto mene zanima posto sam nova u ovom problemu je> da li mogu da bole misici od ovog tj IBS/a? Mene boli straznjica, ne mogu da sedim a boli me i nadkolenica tj misici nadkolenice.. Ako neko nesta zna neka javi.
Aleksandra79797
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2011 3:00 am

Post od Aleksandra79797 »

Kod Iritiranog debelog creva nikakva terapija niti lekovi pomazu , to ne govorim samo iz licnog iskustva no vec iz iskusatav mnogih pacijenata koje sam upoznala tokom svog nazovimo ga " lecenja " to jest posetama doktoru. Takozvani IBS ili na Srpskom IK je tako reci hronicna i nema tu pomoci. Bolovi se naravno mogu ublaziti svremena na vreme cak i nestati , ali se pri tom brzo vracaju . Ja sam licno koristila sve zivo od Rudokal tableta , najboljih probijotika koje i danas pijem i nista nepomaze. Posetila sam dosta lekara u Srbiji a i Kanadi gde zivim vec niz godina i niko i nista do sada nije izlezilo ovu bolest jer njoj nema leka . Nije smrtonosna ali ako se nevodi racuna moze doci do nezeljenih komplikacija . Ishrana je pod broj jedan , zapitajte sebe sta se to promenilo u vasoj ishrani od kada ste prvi put poceli da dobijate bolove?!!! Alkohol se mora pod hitno izbaciti iz upotrebe jer se crevo tada jos vise iritira,,,, Sto se tice Sedativa u toku lecenja ja ih licno nebih preporucila jer kao sto napomenuh IK se nemoze izleciti a Sedativi su samo tu da opustaku unutrasnje nerve a vi ako hocete da zavrsite na tabletama do kraja zivota to je ipak licni izbor. Nemogu reci da se manje nervirate jer neki ljudi kao i ja, nisam eksplozivna , nisam zivcana , ali zato sto sve trpim u sebi i dosta negativnih to jest ruznih stvari su se izdesavale u jednom periodu mog zivota izazvale su IK, tako da jedan od glavnih faktora za IK je STRES ko to kaze da nije , taj nema pojma , a stres se kod svakog drugacije manifestuje , neki od pacijenata nisu ni svesni da je neki los dogadzaj u njihovom zivotu ili u zivotima ljudima njima bliskim , imao veliki uticaj na njihov untrasnji nervni sistem i dovoljna je samo jedna velika stresna situacija da do IK dodze. Bolest kao bolest uopste nije prijatna , to samo mi znamo koji je imamo i svako od nas je opet oseca drugacije,,, Meni licno pomaze dosta fizicke aktivnosti, plivanje i kardio vezbe , i naravno dijeta , primetila sam cim se malo neredovno hranim i dodam koje kilo crevo mi se iritira i tu nastaju abnormalni bolovi. Opet iz licnog iskustva IK treba shvatiti ozbiljno ( iako se neumire od toga ) moze se svasta iskomplikovati kasnije u debelom crevu ako se nevodi racuna ( ostecenje sluzokoze ) prema tome opet napominjem TREBA POD OBAVEZNO IZBEGAVATI ALKOHOL I SVE TABLETE PROTIV BOLOVA !!!
LEK ZA ik JOS UVEK NIJE IZMISLJEN PREMA TOME SVE JE U VASIM RUKAMA, ISHRANA, VEZBE I NARAVNO KOLIKO JE TO MOGUCE U OVOJ DANASNJICI IZBEGAVATI STRES.

Pozdravm
Aleksandra
Aleksandra79797
Novi član
Novi član

mladic napisao:Joj, ti si nadrljala mnogo vise od mene izgleda :S

Od domace rakije mi bude najbolje :oops: Bolje mi bude cak i od piva, ali pivo samo po sebi nosi nadutost, pa mi nekad bude bolje, nekad gore...

Kad sam prvi put procitao na mondu o celijakiji, bio sam maltene ubedjen da mi zbog toga smeta integralni hleb. Medjutim, desava mi se u zadnje vreme da nemam bolove i po 7 dana, a po prirodi sam "hleboljubac" odnosno jedem hleb/hleb ipo dnevno. Da imam celijakiju pretpostavljam da bi bolovi bili konstantni pored tolikog brasna :roll:

Za 4-5 meseci nisam izgubio maltene ni kilogram. Imam povremeno lose periode kada izgubim apetit, ali obozavam hranu pa se nedam :oops:

Jos jedan razlog zasto mislim da su mi povezani problemi sa stresom. Pre nekih mesec dana, zbog hemoroida za koje su mi doktori rekli da nemam, a nadjeni su kolonoskopijom, imao sam 5 puta krv u stolici za 2 nedelje. Tada sam i presudio da cu ici na kolonoskopiju, a nakon krvi po drugi put, bolovi su se nenormalno povecali na par dana. Jednostavno pocelo je svasta da mi pada na pamet, uhvatila me neka depresija i to je mozda aktiviralo bolove.

Na konsultacije/kolonoskopiju sam otisao nakon pregleda hirurga koji mi je nagovestio da ne bi bilo lose zbog 'subjektivnih bolova na desnoj strani debelog creva'. Radio sam privatno, u Nisu. Ako ti znaci nesto, napisacu kod koga, nije problem. Ionako za njega imam samo reci hvale, jeste da covek naplacuje svoj rad, ali me je ispitao kao u policiji, covek je za par minuta postavio vise konstruktivnih pitanja nego svi doktori kod kojih sam bio u zadnjih 5 meseci zajedno.

U Nisu postoji dobra laboratorija, koja radi testove na candidu, rade 3 puta i broje kolonije. Posto su prilicno jeftini verovatno cu uraditi sve testove na stolicu koje imaju.

Inace, drug koji se sa candidom pati godinama, ide sad kod nekog kolorektalnog hirurga u privatnoj varijanti. Bio je na TV-u, gde je tvrdio kako moze da nam nadje kostice iz visnji/tresnji koje smo gutali kao mali :o Po njemu, hranimo se preterano nezdravo i potrebno je povremeno cicsenje. Seansa traju pet dana po pola sata(ispiranje nekim rastvorom, stavljanje leka...). E sad da li je sarlatan ili pro ne znam, javicu vam drugove utiske za par dana.
Aleksandra79797
Novi član
Novi član

mladic napisao:Joj, ti si nadrljala mnogo vise od mene izgleda :S

ZAMOLILA BIH TE POSTO SAM JA RODOM IZ NISA ZIVIM U KANADI ALI U NIS CESTO DOLAZIM KOJA JE TO PRIVATNA KLINIKA U KOJU SI ISAO I IME DOKTORA VOLELA BIH DA SE KOSULTUJEM SA NJIM.
HVALA,
ALEKSANDRA.
neznamgdebijem
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 21, 2011 1:49 am

Post od neznamgdebijem »

pozdrav svima!

meni je dijagnostikovan iritabilni kolon nakon mnostvo pretraga,stolica na okultno krvarenje,nalaz negativan,irigografija uredna,UZ ok kompletna krvna slika ok,svi parametri u granicama normale...gastroskopija( GASTRITIS)totalna kolonoskopija sa PH analizom iz terminalnog ileuma i colona B.o
dakle zakljucak je ibs odnosno ik,ali i pored terapije iberogast kapima,rudakolom i probioticima moji simptomi su i dalje tu( nadimanje,gasovi,pretakanja creva i pre i posle jela,stolica je cudna..retko formirana,mekana,sluzava,cesto kasasta, jednom mesecno i dijareja..ali uglavnom jednom na dan.mucnine,povracanje i bolove u stomaku nemam..
ima li neko slicnih simptoma i kako ih ublaziti?!

svako dobro~
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

NEZNAGDEBIJEM-nisi rekao da su ti u stolici nasli Candidu.Cim budes poceo da pijes Nistatin,videces da ce ti biti bolje.Probaj! Samo moras drzati dijetu bez brasna,kvasca,mlecnih proizvoda,voca,slatkog,alkohola,gaziranog,meda.Znas i sam sta smo pisali na temi o Candidi.Probiotike obavezno!

Probaj i javi da li ti je bolje.

Meni su nasli antigen za celijakiju,ali se zavrsilo samo na tome.Gastro kaze da je nemam,jer biopsijom duodenuma nije utvrdjeno.Sam mi je rekao da je kod nekih ostecenje vidljivo tek u jejunumu,a ne u duodenumu,ali sad nista o tome ne govori.
Mima986
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 08, 2011 8:29 pm

Post od Mima986 »

Posle brojnih pregleda,dijagnosticiran mi je iritabilni kolon.
Znam da je potrebno preci na drugaciji rezim ishrane, osim izbegavanja masne hrane,kafe i sl. da li postoji i neki specijalni rezim? Ako neko ima iskustva sa tim,molim da napise....
Ja sam od gastroenterologa dobila i terapiju i receno mi je da lekove pijem bas kada imam jake bolove,ne stalno.
Posto mi nervoza utice na zeludac,dao mi je klometol,a pored toga i eglonyl(u apoteci su me upozorili da ne obracam paznju na teske dijagnoze u uputstvu za pacijenta :D ) i rudakol.
ake
Aktivan član
Aktivan član

Post od ake »

Dobrodosla mima.
Volele bih da znam da ti pomognem ali i ja sam na pocetku i istrazujem.
Za pocetak jedem ovsene pahulje za dorucak... a u toku dana nastojim da unesem sto vise namirnica koje sadrze celulozu....
Meni pomaze.
Pozdrav
Mima986
Novi član
Novi član

Post od Mima986 »

Hvala ake
I ja ujutru jedem pahuljice,sama sam napravila miks od ovsenih,razenih,jecmenih pahuljica, semena tikve i ociscenog suncokreta pa to ujutru jedem sa jogurtom
Povremeno jedem proprzeno projno brasno sa jogurtom,za dorucak to je dobro za ciscenje creva pa ti i to preporucujem.
Nastojacu da izbegavam ono sto moze da steti neko vreme pa cu da vidim. Mada ja imam bolove pred ispit:) od nervoze,kada to prodje situacija se smiri:)
ake
Aktivan član
Aktivan član

Post od ake »

Na nervozu ne mozemo uticati ili bar ja ne mogu :( ali sam promenila nacin ishrane i vec mi je bolje. Sad za sad, pored svih tih mucevina sa pahuljicama i semenkama, unosim puno voca i povrca. Shvatila sam da je vazna celuloza. Jedem puno salate od svezeg kupusa, neoljusten krastavac, jabuku krusku... A cesto grickam kikiriki, badem, orahe, lesnike... Manje kolaca, masnoce... Pa videcemo kako ce teci.
Tebi zelim zdravlje, srecu na ispitima i svemu ostalom...
Mima986
Novi član
Novi član

Post od Mima986 »

I ja tebi zelim da ti se sto pre se smanje (ako vec ne mogu da nestanu :D ) tegobe.
Fizicka aktivnost je isto vazna,sada je hladno ali ipak setnja svakodnevna obavezno,ako ne mozes nesto vise (teretana,plivanje i slicno).
ake
Aktivan član
Aktivan član

Post od ake »

Kad mogu setam ali ne svakoga dana, cesto nemam vremena ali vezbe da. Vezbe radim svakoga dana u tri navrata ukupno min. sat.,
Pored ishrane fizicka aktivnost mnogo znaci.
Pozdrav
anna3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2012 2:20 am

Post od anna3 »

Mene je posle 7 god muke (probala sve moguce lekove, nekoliko lekara, alterntivne metode sve moguce) dijeta bez ugljenih hidrata vratila u zivot posle 3 dana
Odgovori