andrejica napisao:Pitanje, spoljni hemoroidi su mi se pojavili u nedelju uvece, od ponedeljka prepodne mazem hepatrombin kremom i koristim iste cepice. Znaci 3 dana uzastopce i nema nikakvih poboljsanja. Znam da je ovo dugotrajan proces oporavka, a moje pitanje je sledece: Radim posao u kojem sam stalno u pokretu, na nogama, puno setnje, ukljucujuci i nekad savijanja, da li je to lose? Da li bih mozda trebala da mirujem kod kuce? Da li to utice na hemoroide?
Ovo pitam zato sto ujutro kad ustanem deluje mi kao da je hemoroid manji, a popodne kad se vratim kuci sa posla ili uvece, kao da je iste velicine kao i do sada, da se nista nije promenio. Ili mozda samo umisljam..
To sto ste stalno u pokretu je jako dobro, i od toga vam ne moze biti lose. Fizicki napor je los. Tri najvaznije stvari kojih se trebate pridrzavati su higijena ,odrzavajte hogijenu anusa posle svakog praznjenja creva. Za higijenu koristite samo vodu, bez sampona i jakih sapuna, jer oni mogu da nastete, jer nadrazuju kozu. Druga stvar je unos vode u organizam, i treca stvar ishrana. Ne smete dozvoliti da imate tvrdu stolicu, uzimajte hranu vlaknastog porekla, a vodu konzumirajte minimalno dve litre dnevno. Ali bas vodu, ne neke sokove, samo vodu.U terapiji hemoroida obično se koriste masti i čepići koji smanjuju bol, smanjuju upalu, sprečavaju infekcije, sprečavaju koagulaciju krvi i nastanak tromba . Od biljnih lekova koriste se kantarionovo ulje (mast ili čepići), maslinovo ulje, nevenova mast ili čepići, ekstrakt divljeg kestena, kokoca, hajdučke trave, propolisa.