Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 646 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 44  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Hemoroidi
PostPoslato: Pon Apr 09, 2007 11:16 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 10:01 pm
Postovi: 139
Imam određeni problem za koji predpostavljam, i nadam se, da su hemoroidi u pitanju. Naime, prvo sam osećao svrab, a potom, ako je stolica tvrđa, pojavilo bi se malo, jarko crvene krvi na toalet papiru. Tako sam počeo da koristim Faktu mast ili čepiće, i u roku od nekoliko dana to bih sredio.Posao mi je takav da dnevno sedim između 8 i 12 sati, i osetim da mi preterano sedenje ponekad i smeta, neprijatnim osećajem u predelu anusa. Po prvi put mi se problem desio pre oko dve godine kada sam posle jednog veoma ljutog obroka imao problem sa stolicom, i kada su mi od preteranog naprezanja, hemoroidi prosto ispali.Stolica mi je inače redovna, svakodnevna, mogu reći u isto vreme svakog dana. Sadašnja tegoba otprilike traje nekih deset dana, s tim da sam je sanirao, a onda sam tvrđom stolicom - jer sam bio na službenom putu i hranio sam se hranom koja nije podrazumevala supe i čorbe, opet povredio, nadam se hemoroide. Sada dnevno uzimam više tečnosti, pijem i čaj koji pomaže stvaranju mekše stolice i problem je manje izražen, ali i dalje osetim štipanje nakon pražnjenja. Zapravo to je samo jedan trenutak, kada fekalija bude u kontaktu, valjda sa hemoroidom, kada me ili zaboli ( ako je tvrda) ili štipa ( ako je kašasta ). Nemam prolive, zatvore ili naizmenične tegobe. Predpostavljam da je pregled najpametnija varijanta, ali mi je i ovakav savet potreban radi većeg samopouzdanja.
Zahvaljujem


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 10, 2007 11:13 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Po vasem opisu, to mnogo, mnogo lici na hemoroide. I opis peckanja... bas je tako.
Kod nas po miskoj liniji, familijarno, svi pate od hemoroida (od mladosti), tako da sam sa tim upoznata jer sam ja ta koja kuvam, a to je vrlo vazno, kao sto ste i sami primetili.
Naravno da ce vam reci da obavite pregled, ali ne morate ici na neke komplikovane preglede (3-je muskih clanova iz nase porodice, deda, sin i unuk, ah sto je genetika) su (posle cestih krvarenja) obavili anoskopiju (jedan pregled samo zavrsnog dela debelog creva koji nije bolan, nije skup radi se i u privatnim klinikama).
I ja cu vam reci savete hirurga koje su oni dobili.

Kao prvo, pijte puno tecnosti. Pocnite dan tako sto cete popiti casu vode koju ste spremili prethodne veceri (znaci, treba da je ustajala, nikako hladna i u tu casu stavite kaf. kasiku meda da se rastopi, sve to obavite uvece). To prvo popijte ujutru.
Kasnije mozete da to izmenite (neko vise voli da u vodu stavi 3-4 suve smokve umesto meda, pa da to prenoci i ujutru pojede te smokve i popije tu vodu).
Tokom dana obavezno popiti bar 1.5l tecnosti.
Nista ne jedine ljuto, preslano, niti pikantno.
Blaga ishrana treba da vam postane uobicajena, to je vrlo vazno jer i ako sredite tu venu -hemoroid koji vam smeta, lako ce se javiti druga.
Alkoholna pica izbegavajte, narocito zestoka -u akutnoj fazi su stogo zabranjena, kada je sve mirno, kazu da malo piva ne smeta.
Rostilji i sta uz to ide - e, to se ne sme.
Ako cesto putujete (kao mladji muski clan nase porodice), tada ponesite sa sobom grickalice od vlakana (u mega marketima cete naci, pogledajte nalepnice, tamo gde pise Fibre.... postoje u raznim oblicima, ali je najbitnije sa Fibrama uzimati dovoljno tecnosti!).
Vrlo je vazno ne naprezati se na wc solji i ne sedeti dugo (citanje nikako!).
Kako hirurg rece:"ako nesto ne obavite z a5 min, ustanite i kasnije opet sedite."
Znaci, stolicu srediti, to je vec 50% lecenja.
Naravno, higijena posle velike nuzde (pranje tog dela mlakom vodom i neutralnim sapunom, mazanje neutralnom kremom, najbolje za bebe ako nema tegoba, ako ima Faktu je dobra ako vam odgovara).
Kada se ima krvarenje, ne smeju se stavljati bilo koji cepici, ali Faktu cepici smeju i treba.
Ali, vrlo je bitno kako staviti cepic (to je hirurg detaljno objasnio): u unutrasnjosti debelog creva, i to na oko 6cm se nalazi hemorodini cvor, a to znaci da treba cistim rukama, cepic dudoko ugurati, da bi dospeo do tog mesta i da bi lepo obavio tu ranicu, to je vrlo vazno, a o tome se retko govori).
Takodje je vazno stavljati dovoljno dugo cepice, obicno se savetuje bar 1 kutija, znaci 10 dana, a cesto i 14 dana stavljanje (2X dnevno u pocetku lecenja, kasnije 1X dnevno, posle velike nuzde).
Da jos dodam nesto sto ce mozda izgledati cudno, ali jeste tako: stres, tj razne sekiracije lose uticu na hemoroide, te i na to obratite paznju.
Kao sto i sami znate, hemoroidi se lako upale, lako prokrvare, a njihovo zarastanje je bas sporo, te se mora biti strpljiv.
Prakticno vas hemoroidi teraju da zivite zdravim zivotom (ne savetuje se stajanje ni sedenje, vec setnja, ali ne u akutnoj fazi, tada leskarite koliko mozete i ako mozete)
Eto, to je nase iskustvo, pa iako nisam lekar, nadam se da sam vam malo pomogla u toj ne opasnoj, ali vrlo dosadnoj bolesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 10, 2007 11:19 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Nemojte sedeti na poslu na mekoj stolici, jos manje na koznoj fotelji.
Nabavite obicnu drvenu tvrdu stolcu i na njoj sedite dok radite. Mozete staviti tanje jastuce jer ne valja sedeti ni na hladnoj podlozi.
Pozdrav
:)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 10, 2007 4:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 10:01 pm
Postovi: 139
Gospođo,

hvala vam na veoma iskrenim i korisnim savetima. bio sam u zabludi u vezi sa stolicom, jer sam mislio da je bolje da imam mekšu stolicu, čak sam povremeno i stavljao jastuče na tapaciranoj stolici da bi mi bilo još mekše.
Problem sa povređivanjem prilikom pražnjenja se smanjuje sa sa stolicom koja nije tvrda, tako da umesto bola, sada više osećam štipanje. Jedino ne znam koliko dugo smem da koristim Faktu mast i čepiće da ne bih preterao, jer sam ih obično koristio ali ne u dužem trajanju od pet dana i onda bih prekidao.
Neugodnost me je terala da pomišljam i o nekom, daleko ozbiljnijem problemu, na tumor, ali sa druge strane vidim da regulisanjem ishrane i mekoće stolice, i sa redovnim pražnjenjem bez drugih problema, ipak mislim da se radi o hemoroidima. Imam samo pitanje koliko su tople ili mlake kupke zapravo korisne?
Još jednom Vama hvala, i nadam se i drugim korisnim savetima i drugim iskustvima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 10, 2007 4:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 10:01 pm
Postovi: 139
Izvinjavam se ako zbunjujem jer sam reč "stolica" koristio i za sedalo i za pražnjenje.
Elem, mislio sam da meko sedalo godi, jer sam razmišljao da se na tvrdoj podlozi vrši veći pritisak na veneski splet.
Juče sam popio i Amer čaj prema datom uputstvu, prema kome bi ga trebalo ponoviti za 15 dana. Da li je neko imao, bilo kakvih iskustava sa ovim napitkom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 11, 2007 11:31 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Vi opisujete tipicne simptome koji s ejavljaju kod obolelih hemoroida, ja uopste ne sumnjam u bilo sta drugo, ali uvek se kaze 'idite kod dokrotora' pa sam to i ja pomenula, mada je kod vas sve jasno.

Amer caj nije nista pomogao, cak jehirurg o njemu pricao kao o nekoj velikoj prevari (dal` se moze pomenuti bas ta rec, zaista ne znam, mozda se javi neko kome je i pomogao, ali u nasoj porodici nije pomgao clanu koji ga je pio!).

Tiole kupke (voda) nije dobro za hemoroide, jer su to prosirene vene, a zna se da tolpa voda nije dobra za prosirenje vene. Uopste.
Ali nije dobra ni hladna, mada sma citala da s epreporucuju hladne kupke, no ja mislim da to nije pametno (Nas daljni rodjak je tako dobio upalu debelog creva ili sl, ne secam se dijagnoze, ali je to morao obaska da leci, a sve jer je sedeo u hladnoj vodi zbog upale hemoroida)
Cepici se koriste, vec sam napisala, jedno 2 nedelje (ako je krvarenje bilo jace ili 10 dana ako je slabije ili samo upala, tj jedno vreme i kada tegobe prestanu).
Obratite opaznju na nacin kako se stavljaju (to sam napisala u gornjem delu, to je vrlo vazno!!

MAst se koristi isto tako, moze i duze.
Postoje vrlo prakticne maramice natopljene faktu rastvorom - to je jako zgodno za zaposlene ako idu u wc na poslu pa nemaju uslova za detaljno pranje tog dela tela.

Stolica na kojoj se sedi obavezno da je tvrda jer meko sediste opusta te misice i hemoroidi lakse ispadaju - i kod ljudi koji nemaju obolele hemoroide se savetuje tvrdo sediste (mada je bolje ako u akutnoj fazi leskarite).
NArocito je nezdravo sediste od koze (bilo ekoloske bilo prave) jer se pod njom taj deo jos i pojacano znoji.

Morate biti vrlo strpljivi jer se sve to sporo povlaci.
Zaista nemate razloga za strah
NAdam se da ce s ejos neko javiti, mada je moje iskustvo da svi izbegavaju ovu temu.
pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 11, 2007 1:01 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:36 pm
Postovi: 806
danka, ja nemam sta da dodam!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 12, 2007 12:05 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 10:01 pm
Postovi: 139
Molim Vas za još neke konsultacije. Naime, koliko i da li hemoroidima smeta, konzumiranje soka od paradajza koji nije ljut, obzirom da on u sebi ipak sadrži određenu kiselinu. Takođe, šta sa jabukovim sirćetom, odnosno napitkom od 2,5 dl vode u koju se doda 1 supena kašika jabukovog sirćeta i 1-2 kašičice meda? Da li to nadražuje hemoroide?
Gospođo Danka, ponovo Vam naijiskrenijem zahvaljujem na savetima koje ste mi dali.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 12, 2007 10:11 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Sok od paradajza ne smeta.
Naprotiv, to je koristno.
Kao i jabucno sirce&med&voda (to nas najmladji clan koristi redovno upravo i zbog hemoroida, to je nasao negde na Netu i prija mu, kaze da je dobro za vene, a hemoroidi su prosirene vene - eto, to sam ja zaboravila da napsiem, ne moze se covek svega setiti)...
Nemojte zestoko piti (pivo moji ukucani konzumiraju umereno, leti nekada popiju gotovo svaki dan ono malo pivo, ali to kada hemoroidi miruju; popiju i casicu zestokog, ali kad su rodjendani, znaci bas retko), nemojte nista ljuto, kiselo nemojte preterano (mi stavljamo u zelenu salatu jabucno sirce, to ne smeta, ali jos cesce stavljamo sok od limuna, mada je to svejedno).
Cela ishrana nam je blaga, tj malo przimo i pohujemo, vise dinstamo i kuvamo - znaci malo obratiti paznju na nacin obrade namirnica, ne mora preterano time da se opterecijete, ali ipak malo i na to morate misliti.
Stolica da je redovna i sredjena, najbolje samom ishranom, a moze i nekim cajevima, ali paziti da se creva ne ulenje (zato sam i pominjala fibre, i jutarne pijenje vode sa medom - eto ta prva casa vode sa medom moze bibi i sa dodatom kasicicom jabucnog sirceta, ali nemojte da voda bude hladna, vec ustajala... sami odaberite sta vam prija.... setih se i Laxomucila, praha koji deluje blago laksativno , kupije se po aptekama,to moze kada ste na putu, pronadjite ono sto vama prija, neka bude prirodno i menjajte tih par preparata)...
Kada smo kod ljutog, mi volimo riblju corbu, ali, eto, to ja spremam sa slatkom a ne ljutom paprikom, a to onda bas i nije ona prava riblja corba, ali sta da se radi.
Opet da ponovim da je jako vazno pravilno (dovoljno duboko) staviti cepice...
Sve u svemu, hemoroidi ce vas pratiti, ali ce vas i terati da zivite zdravim zivotom sto i nije tako lose.
Evo, dolazi toplo vreme, a time i 'epidemija' problema sa hemoroidima (kako se izrazio jedan hirurg) jer toplo vreme smeta venama, a mnogi zaborave i da piju dosta tecnosti.
pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 12, 2007 10:36 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Da budem jos konkretnija:

-jesti sveze voce i povrce oko 5 porcija/dan(jabuke, kruske, repa, kupus, brokule, kelj, prokeljm mahunarke).
-Hleb i pecivo od celog zrna (znaci, crni ili razani hleb, beli se ne savetuje)
- za vodu smo vec rekli
- mozete umesati kasicicu-dve lanenog semena u jogur (jogurt najbolje da je onaj sa probiotikom i sa 0,5-1% masi, pise na pakovanju)
- sokovi (najbolje sami spremite od bobicavog voca ) jer je to voce dobro za vene i kapilare (to ako imate prilike, mi to retko spremamo)- tamno zeleno povrce (zbog vit K koje smanjuje krvarenje)
- vec je erceno da se izbegavaju jaki zacini
- izbegavati crveno meso, a narocito mesne preradjevine


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 12, 2007 12:04 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Nije recena ni rec o narodnom lecenju hemoroida, sto je od posebne vaznosti kada je stanje ni bolesno ni zdravo, ali kao preventiva!
Moze se korisiti gotovo bez vremenskog ogranicenja i nema kontraindikacija!

- pri kraju lecenja, ili ako su tegobe diskretne, ili kao preventiva korisiti cepice od kantariona ili od kombinacije nevena i kantariona (ako nema krvarenja) - kupuje se po apotekama, ima od raznih proizvodjaca, te naci onaj koji odgovara bas vama (jer je nekome cepic od jednog proizvodjaca mek te tezak za stavljanje, drugome bas taj odgovara i sl) - koristiti onoliko dugo koliko se smatra da treba.

- mast od nevena ili od kantariona je odlicna i moze se koristiti i pri lecenju (kada se prestane sa medicinskim kremama) ili se moze korisiti preventivno.
I tu ima dosta proizvodjaca, te naci onu biljnu kremu koji ce odgovarati bas vama.
Odlicno je i obicno kantarionovo ulje (koje mnogi ljudi i sami prave, ali ga ima i po apotekama i po prodavnicama zdrve hrane), neograniceno se moze korisiti, jedina je mana sto trajno prlja ves, te se obicno koristi uvece... nekima vise prija mast od nevena, to je obicna mast i necete pogresiti ako kazete da vam treba za mazanje bebine koze, tj za ojed kod beba pa cete dobiti ono koje je najcistije.
Probajte, a mozete jedno vreme koristiti jedno, pa posle drugo, tj menjati povremeno neven i kantarion ako tako zelite.

Mislim da ce ove informacije biti korisne mnogim ljudima jer se obolesnim hemoroidima malo pise i govori a mnogi od toga pate.
Ako vam je nesto nejasno, slobodno pitajte.
pozdrav,
danka


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 12, 2007 9:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 10:01 pm
Postovi: 139
Gospođo Danka,

Vaši saveti izuzetno mi koriste, a nadam se da će i mnogima koji se ustručavaju da pitaju.
Najlepše hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hemoroidi
PostPoslato: Ned Apr 15, 2007 10:40 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 02, 2006 12:34 pm
Postovi: 23
svetosavska je napisao:
Imam određeni problem za koji predpostavljam, i nadam se, da su hemoroidi u pitanju. Naime, prvo sam osećao svrab, a potom, ako je stolica tvrđa, pojavilo bi se malo, jarko crvene krvi na toalet papiru. Tako sam počeo da koristim Faktu mast ili čepiće, i u roku od nekoliko dana to bih sredio.Posao mi je takav da dnevno sedim između 8 i 12 sati, i osetim da mi preterano sedenje ponekad i smeta, neprijatnim osećajem u predelu anusa. Po prvi put mi se problem desio pre oko dve godine kada sam posle jednog veoma ljutog obroka imao problem sa stolicom, i kada su mi od preteranog naprezanja, hemoroidi prosto ispali.Stolica mi je inače redovna, svakodnevna, mogu reći u isto vreme svakog dana. Sadašnja tegoba otprilike traje nekih deset dana, s tim da sam je sanirao, a onda sam tvrđom stolicom - jer sam bio na službenom putu i hranio sam se hranom koja nije podrazumevala supe i čorbe, opet povredio, nadam se hemoroide. Sada dnevno uzimam više tečnosti, pijem i čaj koji pomaže stvaranju mekše stolice i problem je manje izražen, ali i dalje osetim štipanje nakon pražnjenja. Zapravo to je samo jedan trenutak, kada fekalija bude u kontaktu, valjda sa hemoroidom, kada me ili zaboli ( ako je tvrda) ili štipa ( ako je kašasta ). Nemam prolive, zatvore ili naizmenične tegobe. Predpostavljam da je pregled najpametnija varijanta, ali mi je i ovakav savet potreban radi većeg samopouzdanja.
Zahvaljujem


Imam slicne probleme.Pre mesec dana sam prvi put ovo primetio.Jeo sam dosta ljutu hranu,a nisam imao ovakve probleme.Celo leto sam jeo u proseku svaki dan po 3.ljute papricice,a nisam imao probleme,medjutim sada kada nisam konzumirao ljutu hranu meni se ovo desilo.
Mazem biljnom kremom vec 15-ak dana,pa me zanima koliko dugo smem da mazem sa ovom kremom,i da li postoji neka bolja krema?
Takodje me zanima da li cu sada sa ovim problemom da se mucim do kraja zivota,ili to moze da se sanira,i da se vise nikada ne pojavi?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 15, 2007 11:53 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 10:01 pm
Postovi: 139
Poštovani,

mislim da bi trebali samo da sledite uputstva gospođe Danke, ona je rekla sve što je potrebno, a ja Vam preporučujem da koristite Faktu čepiće i mast, ali redovno 10 - 14 dana prema uputstvu. Nemojte prekidati u okviru predloženog vremena, čak i kada budete osetili poboljšanje. Inače, meni je upravo sardnina sa ljutom paprikom bila okidač u kombinaciji sa dugotrajnim sedenjem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 18, 2007 12:40 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 10:01 pm
Postovi: 139
Uvaženi prijatelju,

dodao bih još samo jedan savet, ali znaj da je ipak to individualno, odnosno, ni jedan lek ili pomoćno sredstvo ne deluje apsolutno isto na svakoga, ali meni je od značajne koristi da pijem Čaj protiv šuljeva Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Josif Pančić" koji zapravo omekšava stolicu i na taj nači pomaže otečenim hemoroidima.
Ja sam ipak probao Amer čaj u kombinaciji sa svim savetima gospođe Danke, i problem je nestao. Da li od njega, a ja verujem da je od svega po malo, a najviše od discipline u pridržavanju "zakona" vladanja i ishrane, elem problem sam sanirao, tako da naglašavam da ukoliko striktno primenjujete uputstva gospođe Danke nećete pogrešiti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 646 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 44  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: