Ìî¼å èñêóñòâî “Kronova bolest”

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

nikra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:59 pm

Post od nikra »

Îòâîðèî áèõ îâó òåìó ñà íîâèì íàñëîâîì ¼åð žå áèòè ìàëî îïøèðíè¼à.

Ïðå 3 ãîäèíå ñó ìè äè¼àãíîñòôèêîâàëè è îïåðèñàëè êðîíîâó áîëåñò ó ãðàäñêî¼ áîëíèöè (îä òàäà
¼å èçåáåãàâàì, à ìîæäà žå áèòè ðå÷è è çáîã ÷åãà ó äàšåì òåêñòó). Òàêî
suzana stojkovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 8:29 pm

Post od suzana stojkovic »

no coment
masha253
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 22, 2008 11:05 pm

Kronova bolest, lekovi: molim hitnu savet!!!

Post od masha253 »

Zivimo u Jordanu, a mom sinu- sada 17 godina- su dali dijagnozu da ima Kronovu bolest skoro pre dve godine. Hvala Bogu da ga nisu operisali, a sad mora da neprekidno uzima sledece lekove: Pentaza i Imuran. Prilicno mu je bilo dobro, a uskoro vec nesto mu ne prija da jede, i ne oseca se dobro.

Puno vam hvala na sve informacije sto ste predali, pa gotovo sto se tice inshrane. Dobila sam savet: neki pacijenti su poceli sa izlecenjem tako sto su poceli dnevno da koriste biljku KURKUMA. Kurkuma se na latinskom zove Curcuma domestica ili Curcuma longa. Kurkuma potice iz porodice djumbira, a raste u Indiji i Kini. Potrazite je u boljim prodavnicama zdrave hrane ili da vam neko donese iz inostranstva.
Sto se tice ishrane, samo dijetalno, nista pohovano, przeno u dubokom ulju,nista sa aditivima,znaci nista suhomesnato,virsle i sl. Nista sa zaprskom, pretezno spremati sa maslinovim uljem. Ne smeju nikakvi teski kolaci sa cokoladom i orasima. Nista od povrca koje moze da nadima.npr.socivo,boranija grasak i sl.Moze piletina, riba kuvana ili dinstana,krompir,pirinac,sargarepa, kao cuspajz laksi ili corba.Mogu kompoti, laki kolaci od voca i patispanja ili keksa sa malo pudinga npr.Moze jaje, ali vise rovito da bude. Multivitamini pod obavezno jer creva ne mogu da uzimaju sta im treba iz hrane.

U Februaru smo saznali za inekcije pod nazivom: Humera, da li bi neko mogao da me obavesti ako su te inekcije pod zdravstvenog osiguranja? Jako su skupe, a svi lekari ovde u Jordanu tvrde da su efikasnije od ostalih lekova. Ovde se krece cena jedne inekcije oko 1000 evra... Jako bi vam bila zahvalna ako nas neko moze uputiti..
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Nisam cula za te inekcije. Ako neko zna i mene bas interesuje...
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Da li se te inekcije zovu bas tako da li je to potpuni naziv? Ako imas latinski naziv supstance ili bar supstancu pa da probam da se raspitam.
Za sada sam probala da nesto vise saznam na Googlu ali mi na tu temu izbacuje samo tablete Waihrauch koje sam ja koristila a koje su homeopatske i pomogle su mi samo tri meseca. I dobijam na googlu jos gomilu lekova za Artritis koji je u principu isto autoimuna bolest.
Zavisa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 6:48 pm

Post od Zavisa »

Zvanicno imam kronovu bolest od novembra 2004.godine, ali pitanje je kada se ona zaista pojavila. Evo upravo dok ovo pisem imam tekobe, na zalost tako je to u nasem zivotu, ali da predjem na stvar.
Upocetku su mi kolonoskopijom pronasli na nekih 15 cm dubine od rektuma zapaljenje u duzini od oko 4-5 cm i patoloskim pregledom je potvrdjeno da imam kronovu bolest (namerno sam napisao malim slovima, jer ne zasluzuje da ima tu privilegiju :)). Taj uzorak sam poslao u Novi Sad u Sremsku Kamenicu i tamo je potvrdjena ista bolest. Od terapije sam koristio lek 5ASA, Pronizon i Omeprol, ali stvar se nije poboljsala. Doduse ja sam iz Subotice, a bolnica i doktori no comment. Odlezao sam dva puta u subotickoj bolnici u roku mesec dana da bi me na kraju poslali u Beograd na Bezanijsku kosu. Tamo sam lezao 35 dana i doveli su me u red. E sada, kao sto sam vec rekao, ta upala na 15-ak cm je na nesrecu bas na delu gde se crevo prislanja na besiku, pa mi je upala presla i na nju, ali ne u vidu kronove, vec obicne upale nastale bakterijom eserihija koli i stvorio mi se cistitis unutar besike. Takodje u tom periodu su mi pasazom tankog creva pronasli deformacije i na njemu sto u tom trenutku nisu mnogo uzimali za ozbiljno.
U remisiji sam bio od maja 2005 do novembra 2007 od kada su tekobe ponovo krenule, ali sada sam ih osetio na drugom mestu. Mesecima sam pokusavao dijetama i terapijom da prekinem tegobe, ali uzalud. Otisao sam na VMA u Beograd kod dr. Dodera i tamo mi je uradjena pasaza tankog creva i pronadjeno suzenje istog u duzini od oko 10 cm. E tu nastaje moj problem. Inace od 2005 nemam problema sa debelim crevom.
Tada mi je izmenjena terapija i poceo sam da pijem Salofalk 3x2, Ciprocinal 2x1, Orvagil 3x1, Probiotik 1x1. Ni ova terapija mi nije pomogla. Tacnije poboljsanja su dolazila u vidu nedelju dana dobro pa ponovo tekobe. Naravno, uz tu terapiju sam jeo samo kuvano meso, supe, razna variva, a ako sam nesto pekao to je bilo na maslinovom ulju i nista. Nakon toga mi se stanje drasticno pogorsalo da sam opet zavrsio u subotickoj bolnici gde mi se pocelo davati u sklopu postojece terapije i lek Budosan koji je izuzetno skup, kutija 6500 dinara, ali ako vam doktor ispise placate ga 20 dinara.
Nakon 5 dana u bolnici stanje mi se drasticno poboljsalo i to je trajalo, verovali ili ne citave 3 nedelje, da bi mi se evo stanje ponovo pogorsalo.
Iz cele ove price sam shvatio jednu stvar, a to je kada dodje do suzenja tankog creva pomoci nema osim operacije, jer vam nijedan lek nece prosiriti creva. Pokusavao sam svom doktoru da objasnim da zelim operaciju, a odgovor je bio NE jer moze nakon toga da se pojavi ponovo, na sta sam ja rekao, a moze i da se ne pojavi na sta je on slegao ramenima.
Sve u svemu, prelazim kod drugog doktora koji mi je predlozio operaciju i rekao da to nije komplikovana operacija i po svemu sudeci podvrgnucu se njoj, jer ovako vise ne mogu da zivim. Punih 8 meseci sam bukvalno vezan za krevet, ne mogu nigde da idem, zaostajem na poslu mnogo, moja majka to strasno tesko podnosi kao i moja devojka i zalim je sto mora da ima takvog decka sa kojim je 8 godina a vreme je za svadbu, ali koliko god meni i njoj bila teska odluka ako se ovo nastavi moracemo se razici. Ne zelim da budem neciji teret u zivotu. Mozda ce neko osuditi ovakav stav, ali ovakav zivot treba osetiti na svojoj kozi.

Evo par reci o kronovoj bolesti, odnosno ishrani kada je imate.
Istina je da ne postoji odredjena ishrana i svaki doktor ce vam reci jedi sve pa sta ti smeta, ostavi. Potpuno netacno. Jednu stvar moraju svi da razumeju,a to je da kronova bolest nije bomba na fitilj pa kada ga zapalite ona odmah eksplodira. Postoji na hiljade sastojaka i suspstanci koje sadrzi 90% nase ishrane i koje smetaju ovoj bolesti, ali nikako se nece desiti da pojedete (kada ste u remisiji) rostilj i da vam odmah ujutro krenu tegobe. Naprotiv, kao i sve sto postoji na ovoj planeti, tako i ova bolest ima svoju granicu izdrzljivosti. Dok ste u remisiji jedete skoro sve ( ima onih koji jedu i ljuto i piju alkohol pa nista). E kada bolest dostigne svoju granicu izdrzljivosti, ona bukne neverovatnom brzinom. I sta sada, ja treba da razmisljam sta sam ja to jeo protekle 2-3 godine. Cista glupost. Ovu pricu moze da potvrdi i vase iskustvo. Kako to da ste u remisiji jeli rostilj, pohovano meso, pomfrit, kolace, pasulj, riblje corbe, kobasice i kulenove, pili mleko, koka kolu i alkohol pa nista i onda nakon izvesnog vremena boooom. E to je ta granica izdrzljivosti.
Ipak vrlo je vazno znati kako se ponasati kada bolest proradi i to je nas jedini problem, a ne lupanje glave o jelovniku u remisiji.
Kada se bolest probudi, ako je u ekstremnom obliku sa jakim bolovima, bolnicko lecenje je neminovno, a ako se ne izrazava tako jako onda je potrebno odmah postupiti po pravilu: obavezno 2-3 dana nista ne jesti (osim bistrih supa, pasiranog povrca iz supe i mnogo tecnosti) jer je bitno odmoriti creva od mase koja prolazi kroz njih i koja vrsi pritisak na upaljeni deo. Nema efekta piti terapiju za ublazavanje upale ako je hranom podsticete. Naravno, uvek je potrebno posavetovati se sa doktorom.

U svakom slucaju moramo se pomiriti sa time da cemo celog zivota ziveti sa ovim i jako je vazno to shvatiti zrelo i odgovorno i biti psihicki vrlo jak. Takodje moramo shvatiti da nikada vise necemo moci ziveti kao sto zive zdravi ljudi i moramo biti spremni za mnogo odricanja u zivotu.

Imam dovoljno dug staz sa ovom bolescu, jer ona mi je pronadjena kao sto sam rekao u novembru 2004, ali moje prve tegobe su pocele u novembru 2002, stim sto im tada nije radio aparat za kolonoskopiju pa su napamet dali dijagnozu "bakterijsko zapaljenje creva".

Ja sada tenutno imam tegobe vec 8 meseci i sada sam pre tri dana presao na ishranu tipa sve pasirno u blenderu, puno tecnosti i terapija, ali kao sto sam vec rekao, imam suzenje na kraju tankog creva i tu nista ne pomaze osim operacije koju cu verovatno uskoro uraditi.

Za sva pitanja i eventualno razmenjivanje iskustava pisite na [email protected]

Pozdrav svima koji se bore sa ovom opakom bolescu i zelim svima da sto pre naviknete na ovakav zivot i da sto duze provodite veme u remisiji.
Zavisa
Novi član
Novi član

Post od Zavisa »

I naravno, zaboravite na cigare. Ja ih koristim, ali cu morati i od toga da se odreknem sto i nije tako lose. A kazu i da mleko treba izbegavati zbog mlecnih proteina koji su gorivo za bolest. Steta, inace vezbam tegovima i koristio sam proteine, mada sa niskim procentom 25%, ali morao sam i to da ostavim.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

E Zavisa ja bolujem od Krona zvanicno od 2000 a bogme po simptomima i mnogo duze. Negde sam vec pisala detaljnije pricu pa sad ne bih da ponavljam. Meni ti lekici (jest bas tako lekici) 5ASA, Salofak i sl. ne pomazu ni kada sam u mirnoj fazi. Budenofalk (to je taj sto ti pominjes) me je bogme smirio godinu dana. Sad sam na imunosupresivu (koji je drzao sve pod kontrolom samo 3 meseca, a sad opet krece sve Jovo nanovo). To sto kazes da kada dodje do suzenja jedino pomaze operacija je i tacno i netacno. Ja sam sa groznim suzenjem (20 cm, na kraju creva prohodnog kao dlaka kose) izdrzala 3 godine. Operaciju sam gledala kao nesto sto ce me izbaviti iz muka. Posle operacije je situacija bila malo bolja, ali ne mnogo dugo. Sad opet imam dva suzenja. Kada bi se kod svakog suzenja seckalo, ostali bi mi Kronovci mnogo brzo bez njih. Vise hirurga mi je objasnjavalo da se OP kod Kronovih bolesnika vrsi bas iz ovog razloga samo kad mora. Tako da svi mi nekako guramo, moramo da se naviknemo da nama dan ne pocinje kao drugim ljudima. Meni je svaki dan kada me ne zaboli stomak ko poklonjen.
Mlekadzija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 10, 2008 9:55 pm

Post od Mlekadzija »

Da se i ja javim. Skoro mi je dijagnostikovana kronova bolest, uz to imam i gastritis koji je izazvan refluksom zuci, a imam i zeludacnu kilu.
Od 2004. imam tegobe i od tad lecim gastritis, jer sam radio samo gastroskopiju, jer je stolica bila u redu, bez proliva i krvi i sluzi.
Kakve vi tegobe imate, gde vas boli? Meni je zahvacen zavrsni deo tankog creva. Do sad sam mislio da mi samo zeludac pravi probleme.I kad me boli kako da znam da li mi je muka ili me boli zbog zeluca ili tankog creva?
Pozdrav svima, ko zeli da razmeni iskustva neka mi pise.
Zavisa
Novi član
Novi član

Post od Zavisa »

Evo mene ponovo i pozdrav svima.
Pa da, sto se tice operacije tu si u pravu. Imao sam konsultacije sa hirurgom i nikako ne zele jos da operisu upravo zbog toga sto si navela. Evo sada sam vec oko 2 meseca u nekoj polu remisiji i ne mogu se pozaliti mada se jos uvek ne osecam potpuno ''zdravim'', jer uvek u toku dana ponekad osetim kratkotrajni bol. Fizicki sam dosta slab pa i samim tim mi volja opada za bilo sta, ali se trudim da koliko god je to moguce skrenem misli i radim ono sto rade svi zdravi ljudi. Trenutno pijem Salofalk 250g 3x2, Budosan 3x1, Probiotic kapsule po 10 dana na svakih mesec dana i preventivno pijem Beviplex, Omega 3 kapsule, Fulan tablete i C vitamin od 1000mg u vidu praska.
U svakom slucaju izdrzite i nadajmo se da ce u skorije vreme pronaci lek za ovu bolest sto bi za sve nas bilo kao da smo se ponovo rodili.
Pozdrav svima.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

@Zavisa, potpuno te razumem. Ja takodje imam Krona, ali kolitis, nesto je jace pod upalom rektum...ali nenam takvih problema kao ti i Dea...a to za devojku je vrlo tuzno...i ja cesto o tome mislim jer ni bih zelo nikome biti teret, u pravu si kada kazes da se ovo mora osetiti na svojoj kozi. Razumem vas jer sam jedan od vas. Ali, eto, Dea je najhrabrija, ima i bebicu :)
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Zavisa, C vitamin da li ti je prepisao lekar, ili uzimas na svoju ruku. On moze da utice na pojavu kamena u bubregu, kada se uzima u vecim dozama. A sa ovom bolescu kamen je i inace cesta pojava.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ma da mogu ovog Krona da smirim bar malo, bila bi tu jos jedna bebica. Ovako ostaje da saceka neka bolja vremena.
Iskreno od porodjaja na ovamo nikako da mi se bolest smiri. Gastroenterolog kaze da je to normalno jer ipak roditeljstvo nosi i dosta stresa, a mi Kronovci smo na njega jako osetljivi.
I meni taj vitamin C nekako cudno zvuci. Vecina Kronovaca ima prejak imuni sistem pa bilo koje njegovo jacanje moze bolest jos da pogorsa. Meni je jedino preporucivan calcijum, zbog kortizonske terapije i isecenog dela tankog creva...
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Pozdrav svima i hvala vam sto pisete o ovoj temi, malo mi je lakse kad vidim da nisam usamljen slucaj, da se i drugi bore sa ovom dosadom.Nisam bila istrajna u nastojanju da saznam sve detalje svog poremecaja jer sam obilazeci lekare shvatila da mi lekovi ne pomazu narocito, da je najvaznija ishrana a i da ne pridajem toliko znacaj svemu tome, da zivim sa tim kao da je to u stvari normalno jer ne moze drugacije.Moja dijagnoza je bila sa prve rektoskopije colitis chr.intersticijalis, a sa kolonoskopije colitis chr. transmuralis.Znaci imam taj Ibd.Negde sam procitala o psiholoskom profilu ljudi koji ga dobiju -preosetljivost strah i bes .Mozda mozemo da pricamo o tome kako se osecati opusteno. Clan sam kluba od 2000.te.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

>90% IBDovaca su tzv ambiciozni emotivci: pravicni, inteligentni, osetljvi, nervozni, zlee da promene svet a znaju da to ne mogu sami i to ih izjeda jer su svaki za sebe u necemu perfekcionisti, pesimisti...tacno mozes prepoznati takvu psiholosku kategoriju i oznaciti je kao visoko rizicnu. Ja imam Crohn-a 2 godine i za te dve godine naucio sam vise nego lekari koji se time bave ceo zivot...naprosto ja sam ulog a sa time se ne kockam...problem je sto je te nase osobine tesko nadvladati, osim ako se posvetis idejama Budizma (Shaolin monasi), drevnim borilicakim vestinama...citao sam da to dovodi do izlecenja, naravno potrebno je ceo zivot okrenut za 360 stepeni, odreci se racionalnog i preci na onu metafizicku stranu uma, balansirajuci sa na kolenima cupovima punim vode, ziveti bez struje i IT dostignuca...onako kako se zivelo pre 3K godina...to tesko ko moze...
Odgovori