Ìî¼å èñêóñòâî “Kronova bolest”

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 309
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Ali sirotog misa su kontrolisano i zarazili :roll: . Stvarno, svuda isticu da su probiotici korisni, ali nedovoljno ispitani. Nadam se da ce se neki farmaceutski bogatasi jednog dana zainteresovati za sve prirodne mogucnosti, umesto sto nas bombarduju hemijom. Da pozivi nama mis :lol: !
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 309
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Evo meni se probudio Kronic : (. Da se iskukam kolegama po dijagnozi.
Prvo mi je pocelo krcanje po stomaku, povremeno, nekoliko nedelja. Toga se jezim, jer je moja najgora faza pocela groznim krcanjem na svaku hranu. Ovo nije bilo toliko izrazeno i ucestalo, pa sam samo pokrila Omeprolom deset dana antibiotika (eserihija). Sledeci znak - cele prethodne nedelje navlacenja oko hrane - nista mi se ne jede, zivim na jednom jogurtu do rucka, a i onda se kilavim sta bih. Pa sam napravila vise gresaka. Prva je sto sam povladjivala tom svom otporu prema hrani. Druga sto sam pokusala da uzimam gvozdje, da dopunim Feritin zbog imuniteta. Ne znam da li je neko od vas imao reakcije na preparate gvozdja, ali ja ga bas osetim na mom "kron mestu "- zavrsni deo tankog creva. Ono se tu i apsorbuje. I najveca greska - sto nisam uzela sve ovo za ozbiljno i nisam se odmah vratila na Salofalk.
I tako, posle jedne malo jace vecere, eto mene sa grcevima cele noci.
Sada nekoliko dana imam bol, osecaj tezine i vucenja na the mestu, dokle desno. To je osecaj da mi se tu skuplja vazduh koji ne moze da izadje, pa gura i vrsi pritisak. Kada se krecem to jos jace osecam. Uvek sam zamisljala da mi je tu u stomaku crevo uvrnuto na dva kraja, kao bomnona ili balon, pa se tu nesto nakuplja i vrsi pritisak. To je vrlo karakteristican bol. Sada kada znam od cega je, psiholoski mi teze pada nego dok nisam znala dijagnozu. Boli i na dodir, krci, ali spolja ne izgleda naduven stomak. Naravno, uzimam Salofalk.
I ono sto mi je uvek prijalo u ovakvoj situaciji je da grejem stomak. Toliko me privlaci toplo, da kada stojim kraj sporeta najradije bih sela na ringlu : ). Znam da mnogi kazu da toplo ne ide na upale, ali meni makar dok drzim termofor ili flasu prija i smanji bol. Ovakve situacije do sada su mi trajale oko 5 - 10 dana. A obicno se zavrsavaju tako sto se bol pogorsa (valjda se to sto se tu sakupljalo razilazi), osecaj kao da ce mi puci taj deo, cesto boli i seva i kroz guzu. I onda se konacno razidje. To mesto ostane osetljivo najcesce jos neko vreme, ali znatno manje.
Eto, da se malo izjadam i opisem kako to izgleda kod mene.
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 178
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Cao Ejmi, koliko dugo ti imas Krona? Nasla sam se u tvom pisanju sto se tice tog bola imam i ja nekako dole desno posle vecih ceđenja. Sada je trenutno minimalan i skoro da ga nema ali mi je trajao tup bol tistanje jace ili slabije mesecima. I to u par navrata. Boli toliko da bih prosto popila nesto za bol a onda samo se smanji. U tim fazama po vise meseci, najvise bi me bolelo ujutru cim se pomerim u krevetu neznam zasto bas tada.Da li imas neku ideju? Sada su mi pomogle kantarion supozitorije . Danas sam imala stres na poslu za dva dana krece ponovo masinerija garant. Da li i tebi reaguje tako na stres? Citala sam za onu bakteriju b.fragilis, da je odgovorna za mnoge teske infekcije kad se nadje gde joj nije mesto ali kao saprofit je prava stvar. Ko zna sta mi je poremetilo floru onda kad je sve pocelo.Pozdrav za tebe i ostale Kroniće. :wink:
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 178
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Reagujem na gvožđe a najlakše mi pada Ferum lek. Gutam celu posle jela pa ostaće nešto. A i toplo, moj stomak OBOŽAVA toplo posebno u bolnim fazama tako je kod hroničnih upala.
Mlekadzija
Novi član
Novi član
Postovi: 3
Pridružio se: Ned Avg 10, 2008 9:55 pm

Post od Mlekadzija »

Sto se tice preparate gvozdja, dobre su FEOFOL tablete, sadrze gvozdje i folnu kiselinu, grcke su proizvodnje a odlicno se podnose!
IC XC NIKA
Dea
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2202
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Nemacka
Kontakt:

Post od Dea »

U narodnoj medicini se plod bundeve preporučuje kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike. Smatra se i da je odlična dijetalna hrana za gojazne osobe, dijabetičare (ako se tokom pripreme ne zasladjuje), [[color=red]b]kao i osobe sa oboljenjima želudca i tankog creva ili one koji pate od krvavih proliva[/b[/color]]. Svima se preporučuje kuvana i pečena bundeva ili sveže ocedjen sok. U novije vreme otkriveno je da bundeva dobro čini i obolelima od psorijaze. Seme bundeve je, takodje, lekovito i najčešće se preporučuje kao efikasno i neškodljivo sredstvo protiv decjih glista i pantljičare. Mogu ga uzimati i deca od dve-tri godine, trudnice, dojilje i stariji, kao i oni sa bolesnom jetrom. Seme bundeve olakšava tegobe obolelih od prostate koji treba da ga jedu svakodnevno. Posebno je pogodno seme bundeve golice, koje se kupuje u bio-radnjama i onim sa zdravom hranom. Ovo seme ne treba ljuštiti. A kada se ljušti seme obične bundeve, treba paziti da se pri tom ne ukloni i ona tanka, sivo zelenkasta pokožica na semenu, pošto se u njoj nalazi najviše lekovitih sastojaka. U svetu se proizvode i neki lekovi za prostatu koji sadrže seme bundeve. Obolelima od psorijaze preporučuje se da u sezoni kada ima bundeve jedu pečenu ili kuvanu svakog dana, a mogu i da cede sok.

Za lečenje rana, opekotina ili ispucale kože narodna medicina preporučuje mazanje uljem od semena bundeve (može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane).

Obolelima od zapaljenja bubrega ili bešike savetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok koji se sastoji od dinstane bundeve sa malo paradajza i seckanog crnog luka i koji je začinjen kašikom dve pavlake, ali bez soli.

Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se sveže strugana bundeva stavi kao obloga na obolela mesta i drži što duže.

Osim što daju dobro i ukusno ulje, semenke od bundeve veoma su lekovite i upotrebljavaju se za isterivanje pantljičare, olakšavaju mokrenje i pomazu kod uvećane prostate.
Ako sami spremate semenke brzo ih posle pranja osušite i ostavite na hladnom i suvom mestu.
Deci se daje 150-200 grama sveže očišćenih semenki istucanih i pomešanih sa medom odjednom, a odrasli uzimaju ujutru na prazan stomak 400 grama semenki. Posle pola sata treba popiti jednu kašiku ricinusovog ulja as crnom kafom. Ništa drugo se ne jede. Ko ne moze da izdrzi neka uzme narendanu šargarepu.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 309
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Veliki pozdrav svima!
Blue wawes, noc je cudo za sve bolove, a i jutro ponekad. Ne znam zasto, mozda lezanje ima veze sa tim :roll: . Mozda se tokom lezanja skupljaju gasovi, ili sta se vec skuplja po stomaku. Ponekad pomaze da promenis polozaj.
I tebi zvuci poznato to do dole desno. Pa, meni se bolovi tu javljaju sigurno preko deset godina, vise ni ne znam koliko. Desavalo mi se da ako tu pritisnem burlpnem, pa sam ga zvala dugme za burpkanje 8) . To mi se dole desno na glavu popelo. A dg sam dobila u januaru. Bila sam zapanjena da je to ostecenje upravo tu gde me vekovima boli, cuveno dole desno. Cak sam trazila od gastro da mi pokaze spolja na stomaku gde je terminalni ileum, i to je bilo to. A svih ovih godina su mi mnogi lekari, ukljucujuci i ginekologa tvrdili da je tu nisko i da tu nema nicega u stomaku :( . To je mesto koje boli i za slepo crevo, jer je bilizu, a kazu da slepo crevo ne moze da bude hronicno upaljeno. Zaista mi nije jasno kako ni jedan lekar ranije nije pomenuo sta se sve tu nalazi. Mene cesto
boli i refleksno u krstima. I naravno, uporni grcevi, koji su mi novija pojava u losoj fazi. Umeju da budu jako frustrirajuci jer ih nekada izazovu neverovatne stvari, npr. obican hleb sa puterom.
Hvala za savete o gvozdju. Za sada sam odustala, jer mi rekordno izazove probleme na duze.
Dea, bundeva je narandzasta lepotica, a posebno kada se smesi iz pite. Samo, ume da bude i nevaljala, pa da nadima stomak. A miris semenki iz rerne, mmm. Jedva cekam da mi se sredi stomak, da vidim da li sam jos uvek za semenke :o .
Dea
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2202
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Nemacka
Kontakt:

Post od Dea »

Neverovatno ali kod mene je bol prisutan uvek levo dole. sada se prosirio i na srediste stomaka pa stigne cak i gore (prenisko za zeludac, ali po mom misljenju previsoko za crevo). A uvek sam imala tu bol, pa cak i kada su mi otklonili 20cm terminalnog ileuma, koji je bio glavni problem. Inace pre nego sto su mi dijagnostikovali Krona, uvek sam mislila da imam problema sa bubrezima jer se bol jednostavno uvek pojavljivao pozadi. No, posle svakog pregleda bila sam sve zbunjenija, jer su bubrezi bili uvek ok, sem ponekad sa malo peska....
Bundevu retko kada jedem, (sto je steta i trudicu se da to ispravim), mada sam otkrila jedan jako lep recept za supu. A sto se tice semenki, uvela sam ih kao obavezan tretman cim upalim PC.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 309
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

I meni hoce da krene bol ili sitni grcevi nisko po sredini, a jeste mi novina ponekad i desna strana. Ali levo mi je specijalnost, i specificno me boli, to vucenje i tezina. Bas skolski gde mi je covek pokazao da je terminalni, ili zona ispod. Bila sam lak zadatak :roll: no, dzaba kad nikom nije palilo lampicu tako dugo.

Mene cesto boli, i to mi u svemu najvise smeta. I kada ne bude intezivno, podseca me na sve, nervozi, njanjavi me. A nekada je i gadno. Za ostalo mogu za sada da se zahvalim ovoj bolestiji, obzirom koliko je verovatno vucem i sta sve moze da ucini, bila je ipak dosta milostiva.

Dea, mora da ti se to nesto refleksno prenosi :( . Citala sam za krsni bol (na nekom stranom Kron-forumu) da se mnogi zale. I navodno neki nervi iz karlice idu blizu terminalnog ileuma.

Volela bih da vise znam o tome kojim sve mehanizmima nastaju ti bolovi, nekako bi mi bilo lakse da kao u onim BBC emisijama mogu da zamislim sta se otprilike desava :( . Verovatno nam je svima razlicito.

Ruckaj semenke. I podeli recept za supu :) .
Dea
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2202
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Nemacka
Kontakt:

Post od Dea »

Evo recepta za corbu od bundeve
1/2 bundeve (ja uzimam onu malu)
2 male ili 1 velika sargarepa
2 manja krompira,
1/2 jabuke
1 mali luk
Luk proprziti (ja ga przim licno na vodi, kome ne smeta moze i na ulju) pa dodati ostalo. Vode dodati toliko da sve sastojke samo pokrije.
Kuvati 45 min, propasirati pa dodati kljucale vode.
Posoliti dodati 200ml slaga (slatke pavlake), malo karija, cimeta i muskata (sve na vrh noza) mozete posuti kada sipate nekim semenkama.
S obzirom da smo mi Kronovci specivicni onda zacinite kako mislite da vam odgovara. Kari daje zaista lep ukus (koristim sladak).

Inace sto se tice terminalnog ileuma, koliko ja znam on se nalazi na desnoj strani dole? Zato me i zbunjuje sto me je uvek bolelo levo, na sasvim suprotnoj strani....
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 309
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Oh, izvini, uspela sam da u pisanju pobrkam levo i desno :oops:. Potpuno si u pravu! Izvinjavam se za konfuziju, necu vise pisati dok spavam :( .
Htela sam da napisem da me u novije vreme nekada zaboli i suprotna strana tj. levo, ali drugacije i redje, a da mi je centralna i specificna bol desno, tacno na mestu terminalnog ileuma.
Hvala puno na receptu! Zvuci veoma ukusno :) . Ja cu izbaciti crni luk. Sladak kari je fantastican i trebalo bi da godi za probavu, isto i cimet. Od kada sam otkrila kari, zapostavila sam djumbir i druge zacine : ).
Da li kari sme da se posipa termicki neobradjen? Koristila sam preko piletine ili pirinca, i mislim da ne smeta, ali ne znam da li ima neko pravilo da li se jede i "ziv"?
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 178
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Gde kupujete kari ? u kom je obliku, kako se koristi? nikad probala, a bih da malo unesem neke nove stvari jedem prilicno jednolicno. Sad cu da lupim ali meni je to zvucalo kao neki alkohol.Inace kad me boli iznad pupka to je grmljavina pred vecu oluju sa dosta padavina.Levo dole su obicno probadi kao nozem ispred neke stolice ponekad a desno dole rekvijem tuzno i otuzno posle svega i traaje.E bas sam bljak sta sve pisem.
Dea
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2202
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Nemacka
Kontakt:

Post od Dea »

Kari je ovde normalan zacin i ima ga da se kupi svuda. Kupujem onaj u prahu. Cula sam da je za Kron dobra kurkuma (curcuma). Jednom sam je nabavila, ali mi je smetao ukus (doduse bila sam i bas u aktivnoj fazi kada nista nisam ni jela) pa sam odustala.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 309
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Blue, kari ima da se kupi u svim vecim samoposlugama, ako si iz Beograda. Imas ga u staklenoj flasici, marke Kotani, tamo gde stoje zacini. U ljutoj varijanti nisam videla da ima. Kari je praskast, kao cimet i najlepse ide sa piletinom i sa pirincem.

Dea, mislim da je kari mesavina koja sadrzi i kukurmu, bar ovaj koji sam pomenula :roll: . Ali proveri na pakovanju. Tako da je verovatno i ne znajuci vec koristis : ).

Volim razne travke da dodajem. Posebno mi se dopada vlasac, pa bosiljak (paradajiz, mocarela i preko maslinovo ulje - mljac). Inspirativni su zacini. Sveza nana je super, ali mislim da je ovde nema na pijacama. A nekad rizikujem i sa malo cilija. Zapravo u najgoroj krcanje + grcevi fazi gde sam imala i zapaljenje zeluca privlacile su me samo ljute papricice i koka kola koju inace ne volim. Nisam bas smela da udovoljim ovom porivu i ne znam u cemu je stos.

Blue wawes, nasmejala si me kako slikovito opisujes bol. Verujem da svako od nas na ima neki svoj slikoviti nacin da prevede u reci kako ga nesto boli i neobicno mi je kako nesto sto se tako subjektivno dozivljava moze da se drugome objasni. Meni ovo nije nikakav tabu, nego mislim da je nekada lakse da se o tome prica, kada je vec nasa realnost.

Bio je zanimljiv feljton u Nin- u na temu hronicnog bola. I posebno mi je ostavila utisak konstatacija da je reci pacijentu da mu nije nista, kada kaze da oseca bol, gore nego bilo kakva fizicka kazna.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 309
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Kari (Kotanyi, Austrija) - mesavina zacina. Sastav: kukurma, korijander, peskavica, djumbir, kumin, jodirana so (max 5%), krompirov skrob, kajenski biber.
Odgovori