Za DUXa

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Novi nalazi za p-ANCa i c-ANCA su negativni (prvi je 1 a drugi 2 a referenca je <20) i to je prof. N.J. pogledela i rekla da prestanem sa oralnom terapijom jer mi nicemu ne sluzi (proktitis i distalni kolitis, tj. rektum i sigmu ne leci). Matematika : Medicina = 2 : 0. Da je bio fulminantni kolitis imao ih ihahaj razvijena anutoantitela a toga nema. Rekla mi je da mi ne gine gastroskopija, sigmoidoskopija i snimanje tankog creva, nakon toga cemo biti sigurni. Za sada je ulcerozni proktitis a ne kolitic, a i on je pod velikim znakom ?. Moze biti obican proktitis + aerofagija + "psiha" pa izadje kao IBS a ne IBD. Rekla mi je da iskoristim klizme i supozitorije (uzimam 2x250mg odjednom, prva prodje skroz do sigme pa ispod nje druga od pocetka rektuma, neki mi rekose da je to slicno klizmi i da je ucinak bolji nego jedan cep, ovako lokalno zahvati 2x5=10cm koliko i treba da kolano deluje). Gutah one silne lekove za bambadava jer sam slusao svakoga (oduzeti im diplome momentalno, imam nameru se obratiti istima ako su me npotrebno stresovali, cekam oforeljenj lekarske komore kako bih dobio satiskfakciju...salim se, od toga nema vajde, naviako sam da se srecem sa svime i svacime i sa svim i svakim...to je njohov minus i demonstracija neznjanja a ne moj problem). pozdrav!
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dux »

Bice mi drago ako posle rektosigmoidoskopije ne bude dijagnoza IBD.Drzi se samo Njegice.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Hvala DUX. Nego reci mi kako si ti? Jel tebi sada konstantno OK ili imas promene tj. mirne faze i egzacerbacije?
Dux
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dux »

Meni je vazno da vise nemam krvarenje kao nekad.Mogu da dobijem 1-2 proliva u 2-3 meseca,ali to dobiju i zdravi ljudi.Sada imam 95 kg,moram da smrsam malo.Uvek sam imao desetak kg. vise u rezervi iz straha da kad mi krene colitis ne smrsam mnogo naglo.Jedem sve,pijem sve(leto je bilo toplo,svakog dana se pilo po nekoliko flasa piva sa drustvom).Od njega sam se i ugojio.Podrazumeva se za odrzavanje 2x1gr. Salazopyrin,maslinovo ulje,Omega 3.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Ma, zdrava ishrana je prioritet za svakoga, bilo zdravog ili bolesnog. Maslinovo, riblje i ulje kostica grozdja - mesano je odlicno. Vise obroka, manjh i polako bez nervoze jesti. E, vidis dok sam pio salofalk, imao sam vise stolica koje su bile uvek kasaste, tamne i cudnog mirisa. Kada sam presao na Salaozpyrin stolice su u potpunosti bile normalne (manje ih je, formirane, normalnog kolorita i mirisa). Ipak je meni nemacki Falk bio losiji. Podrigivanje je bilo prisutno kod oba, evo od kako sam prestao sa oralnom kurom, podrigivanje se polako smanjuje. Rodjaci iz svedske su mi isto rekli da je Salazpyrin EN dobar lek i u Stokholmu ga koriste, ima sulfapiridin i za reumatodni artritis je bolji). Nego znas li za ovo:

"Da li se kod nas mogu nabaviti na recept uz participaciju neke druge supozitorije/cepici osim domacih 5-ASA??? Znam da svedski Salazopyrin ima to ali ne znam da li je u onom nasem registru lekova? Postoje li neki drugi osim ovih. Hvala puno!"
Dux
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dux »

Evo izvoda iz naseg zvanicnog registra lekova,mada mislim da je u praksi ovo tesko da ne kazem nemoguce naci.

ATC oznaka leka : A07EC02 Nivoi klasifikacije lekova: A07EC
Generički naziv : mesalazin lek se izdaje na lekarski recept

INDIKACIJE: ulcerozni kolitis, Kronova bolest.
KONTRAINDIKACIJE: deca ispod 2 god., treæi trimestar trudnoæe, preosetljivost na salicilate.
NEŽELJENA DEJSTVA: GI smetnje, glavobolja, ekzacerbacija kolitisa, hematološki poremeæaji. DOZE: oralno 3x500—750 mg/dan, supoz. 1—1,5 g/dan, klizma 1—4 g/dan, MAX: 4,8 g/dan.

Salofarm — FARMAKOS
1 12 9 100 tabl. 50 po 250 mg
5 12 9 102 mikroklizma 7 kom po 4 g/60 g
5 12 9 104 supoz. 30 po 250 mg
5-ASA — SLAVIAMED
1 12 9 300 drag. 100 po 250 mg
5 12 9 303 supoz. 30 po 250 mg
Salofalk — Dr FALK PHARMA
1 12 9 470 tabl. 50 po 250 mg
1 12 9 471 tabl. 100 po 250 mg
5 12 9 472 supoz. 10 po 500 mg
5 12 9 473 mikroklizme 7 po 4 g/60 mL
1 12 9 474 tabl. 100 po 500 mg
1 12 9 … tabl. 50 po 500 mg
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

OK, hvala ti DUX. Sto se tice cena i spiska, meni su oni u poliklinici rekli da nema Saofalk klizmi na spisku (mikro?) vec se placaju skroz (60ml 4g). Ona doktorka sto mi je to na moj zahteva gledala se sva pogubila, sta je sta i gde je gde. Morao sam sam da insisitram na nazivima i brojkama jer sam se zadrazao unutra ravno 28min.

Nego ukoliko imam npr. unutrasnje hemoroide ili obican proktitis da li ce 5-aminoslicilna kiselina biti pogodna i za to, tj. da li dobra i za hemoroide a ne samo za upale? Thanx!
Dux
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dux »

5-ASA nema nikakav uticaj na hemoroide.Cak moze i da ih pogorsa ako su cepici previse tvrdi.Drzi ih malo u ruci da smeksaju.Za hemoroide su mi najvise pomogli Faktu cepici i mast.
Odgovori