Za DUXa

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Eh, pa ja imam pecat na UC, dakle pijem prepisanu terapiju. To sto ja i neki doktori sumnjamo da je IBD je druga stvar (pogresna dijagnoza), ionako se ovi lekovi koriste za vecinu upala digestivnog trakta. NIKADA ne smes verovati samo jednom lekaru, mog oca su na Bezanijskoj Kosi godinama lecili od hemoroida mastima i bajanjima dok nije u poslednjem stadijumu zavrsio na 1. hiruskoj klinici kada su mu prebacili sto je toliko cekao. Dakle, sto vise strucnih misljenja to bolje, pa izvuces prosek. Sigurno znam da je prof. Krivokapic najbolji kolorektalni hirurg a njegov sud i misljenje ipak mnogo znace uprkos pecatu sa BK. On me je i uputio saradnici Njegici na Zvezdari...dakle, nikako se ne smes opredeliti za jednog lekara cesto se desi da naletis na onog koji je los i malo zna...u se i u svoje kljuse je moj moto

Sve najbolje!
female
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 7:08 pm

Post od female »

Kicha napisao:Eh, pa ja imam pecat na UC, dakle pijem prepisanu terapiju. To sto ja i neki doktori sumnjamo da je IBD je druga stvar (pogresna dijagnoza), ionako se ovi lekovi koriste za vecinu upala digestivnog trakta. NIKADA ne smes verovati samo jednom lekaru, mog oca su na Bezanijskoj Kosi godinama lecili od hemoroida mastima i bajanjima dok nije u poslednjem stadijumu zavrsio na 1. hiruskoj klinici kada su mu prebacili sto je toliko cekao. Dakle, sto vise strucnih misljenja to bolje, pa izvuces prosek. Sigurno znam da je prof. Krivokapic najbolji kolorektalni hirurg a njegov sud i misljenje ipak mnogo znace uprkos pecatu sa BK. On me je i uputio saradnici Njegici na Zvezdari...dakle, nikako se ne smes opredeliti za jednog lekara cesto se desi da naletis na onog koji je los i malo zna...u se i u svoje kljuse je moj moto

Sve najbolje!
Kako ti to majke ti procenjujes ko je dobar, a ko los doktor?
Sorry, ali iz svega sto si napisao ja sticem malo utisak da ti volis da se igras sa doktorima one cuvene igre "macke i misa" u prevodu : cik pogodite sta mi je, a i ako pogodite ja cu da nadjem drugog doktora koji ce reci da niste u pravu, i tako u nedogled!

I glupo ti je to sto pominjes imena tih silnih doktora u raznoraznim kontekstima i optuzujes ih za neko neznanje ili nemar, i isto tako mozes direktno da dovedes u sukob kolege zbog necega sto si ti protumacio kao nekompetentnost. Ta tvoja prica zvuci kao cisto klevecenje.

Da budem iskrena, da sam doktor bez imalo razmisljanja bih te odbila kao pacijenta. :)

Ko sto vec napisah los ti je pristup maksimalno, ali tvoja creva, tvoja stvar!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Lekara treba menjati dok ne nadjes onog kome verujes. Ja sam imala losih iskustava sa lekarima, ali su mi bas ti navedeni na BK dali tacnu dijagnozu. Kada je to potvrdjeno biopsijama i ostalim nalazima, nasla sam ovde gde zivim lekara i njemu zaista verujem, tako da ga ne bih vise menjala. Problem sa crevnim bolestima je sto se tesko dijagnostikuju, mnoge imaju slicne simptome, tako da je put do tacne dijagnoze malo poduzi. Mislim da je dobro da Kicha pije terapiju jer se sve ove bolesti ako se ne lece samo razbuktavaju i moze sebe bez terapije dovesti u mnogo gore stanje od onoga u kome zbog bolesti mora da bude.
Sto se mog zdravlja Kicho tice, neki dan bolje neki dan losije. Jos uvek pokusavam da se suzdrzim od Budenofalka. Bebce hvala na pitanju raste, a sledece nedelje cemo u bolnicu zbog kuka. No ja sam optimista i znam da ce sve biti u redu!
female
Novi član
Novi član

Post od female »

Dea napisao:Mislim da je dobro da Kicha pije terapiju jer se sve ove bolesti ako se ne lece samo razbuktavaju i moze sebe bez terapije dovesti u mnogo gore stanje od onoga u kome zbog bolesti mora da bude.
Ne Dea, nije dobro to sto on pije terapiju:
a) terapiju koju mu je prepisala doktorka iz B.kose joj ne veruje i koju ne vadi iz usta u proteklih par postova pisuci o njenom "neznanju";
b) terapiju druge doktorke kojoj navodno veruje, a koja uopste sumnja da on ima ulcerozni kolitis (e da mi je videti tu doktorku koja bi pri sumnji da uopste postoji neki upalni proces ipak onako potpuno napamet prepisala bilo koju terapiju osim probiotika);
c) terapiju koju je kako kaze sam sebi prepisao;

Ja sam donekle upucena u te zapaljenske procese u crevima jer sam sama imala candidu pa sam usputno dosta naucila o raznim stanjima creva, a i jedna moja bliska osoba ima UC, ali covek uopste ne mora biti neki strucnjak niti znalac da bi uocio da je to sto ovaj decko radi potpuno suludo i ravno samozlostavljanju (eto bolji izraz nemam), i ako ovako nastavi taj ce za par godina zahvaljujuci svojoj psihi imati puna creva i UC-a i Krona.
Kicho, covece iskuliraj malo... :wink:
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

female: ja ne znam kakav problem imas sa mnom. Nas su na ETFu drilovali tako sto ismevaju nasu neobavestenost i neznanje kako bismo postali najbolji od najboljih. Nisam ja rekao da ona ne zna nista ali bio sam kod 2 internistkinje koje su vrlo lose. Ja sam matematicar a ne baba vracara i kod mene ne mogu proci ovakve nelogicnosti, to i njima treba uvesti: nema diplome dok ne polozite 4-oro semstralnu meatemtiku. Vidis ja ne bih ni dosao do i ovakve dijagnoze jer mi je prva internistkinja (kojoj je doslovce dijagnostika gledanje u pasulj) rekla da ja nikako nemam IBD vec tumor jetre i to sve na osnovu UZ abdomena, bez biopsija, i na to imam pecat!!! A jetra odlicna. Sve lupetanje nad lupetanjem. Jemcim da su na BK neodgovorno prevideli nesto sto je ocigledno a sto su potvrdila druga 2 vrhunska lekara...

Ja stvarno ne razumem tvoju potrebu da se meni tako obracas, ponavljam, upravo zato sto sam racionalan i skolovan da razmisljam egzaktno logicki me i navodi na sumnju i to vrlo opravdanu. To sto mi zelis najgore (i MC i UC...) to onda sve govori o tebi...necu se vise zamajavati sa tobom

P.S. Dea, previse se raspravljam sa nedokazanima a ne pitah te sta je sa kukom i cijim???
female
Novi član
Novi član

Post od female »

Kicha napisao:female: ja ne znam kakav problem imas sa mnom. Nas su na ETFu drilovali tako sto ismevaju nasu neobavestenost i neznanje kako bismo postali najbolji od najboljih. Nisam ja rekao da ona ne zna nista ali bio sam kod 2 internistkinje koje su vrlo lose. Ja sam matematicar a ne baba vracara i kod mene ne mogu proci ovakve nelogicnosti, to i njima treba uvesti: nema diplome dok ne polozite 4-oro semstralnu meatemtiku. Vidis ja ne bih ni dosao do i ovakve dijagnoze jer mi je prva internistkinja (kojoj je doslovce dijagnostika gledanje u pasulj) rekla da ja nikako nemam IBD vec tumor jetre i to sve na osnovu UZ abdomena, bez biopsija, i na to imam pecat!!! A jetra odlicna. Sve lupetanje nad lupetanjem. Jemcim da su na BK neodgovorno prevideli nesto sto je ocigledno a sto su potvrdila druga 2 vrhunska lekara...

Ja stvarno ne razumem tvoju potrebu da se meni tako obracas, ponavljam, upravo zato sto sam racionalan i skolovan da razmisljam egzaktno logicki me i navodi na sumnju i to vrlo opravdanu. To sto mi zelis najgore (i MC i UC...) to onda sve govori o tebi...necu se vise zamajavati sa tobom

P.S. Dea, previse se raspravljam sa nedokazanima a ne pitah te sta je sa kukom i cijim???
Sorry, ali ti si sve samo ne racionalan sto se iz tvojih postova itekako da potvrditi.
Meni svakako nije namera da te ganjam ili daleko bilo vredjam, vec ti ukazujem na tvoj potpuno neracionalan stav prozet histerijom i paranojom i mislim da ce ti svako iole razuman, a dobronameran skrenuti paznju na to sto je toliko ocigledno.

Sve najbolje!
female
Novi član
Novi član

Post od female »

Kicha napisao:Ja stvarno ne razumem tvoju potrebu da se meni tako obracas, ponavljam, upravo zato sto sam racionalan i skolovan da razmisljam egzaktno logicki me i navodi na sumnju i to vrlo opravdanu. To sto mi zelis najgore (i MC i UC...) to onda sve govori o tebi...necu se vise zamajavati sa tobomP.S. Dea, previse se raspravljam sa nedokazanima a ne pitah te sta je sa kukom i cijim???
Ni ovde ne radi opcija edit pa da se dopunim, a pro po boldovanog.

Gde to pise da ti ja daleko bilo zelim UC ili Krona???
Jel' vidis koliko si ti "razuman"???

Ti si covece za psihijatra, a posto sam ti se od starta obratila kao osobi sa razumom, smatrajuci da si dovoljno stalozen i pribran da shvatis na sta ti ukazujem paznju, a sad vec definitivno znam da to nisi i moja diskusija sa tobom se zavrsava.

BTW, ako od gastroenterologa ne dobijes postedu za sluzenje vojnog roka, od psihijatra ces sigurno, nazalost.....totalno si providan ko sto vidis... :wink: .
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Ne znam ni izbliza o cemu govoris o nekom vojnom roku, verujem ni ti, ali to nije ono sto mene brine u tvom postu...ostalo spada u domen SFa. Koliko se secam ja tebe nisam vredjao niti ti se obracao. Sto se ne bi reklo za tebe, tako da bi se tvoja dalja nerazumna rasprava morala sankcionisati brisanjem postova. Svakako nije lepo sto pominjes psihijatriju navedeci da sam ja lud i iracionalan. Ne pada mi napamet da se spustam na tvoj nivo, posto ocito nismo na istoj evolutivnoj lestvici, inace ne bi tako olako prosudjivala, izdaleka se vidi da ti matematika i kultura nisu jace strane. Ubuduce necu komentarisati ovako nesto i pisati na ovom tredu. Ja sam fino pricao sa deom i duxom a ne sa tobom i zaista se ne secam da sam te ikako napao, dakle, tvoji postovi su van diskusije i nemaju veze sa mozgom. Tako da savete, pre nego li uputis drugima, prvo primenis na sebi. Kraj.
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm

Post od Dux »

Kicho
Iz teksta vidim da si mnogo nervozan.To ti je glavni okidac za kolitis a ne hrana.Ako te krene nece ti pomoci ni 4 gr.Sulfasalazina.Opusti se malo,mozda nije lose da odmoris od foruma nekoliko dana
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Samo da podsetim da smo ovde da pomazemo jedni drugima a ne da odmazemo i nerviramo se.
Dakle, ja morah danas da krenem sa Budenofalkom. Iako mi je CRP pao na 17 bol i povracanje me naterase da se vratim terapiji. Ne mogu da vam opisem koliko sam tuzna. Bepce ima iscasen kuk, pa moramo 3 nedelje u bolnicu u jedan poseban krevetac gde ce joj istezati nogice, pa ce je posle toga operisati. I eto mislila sam da bar ti mesec dana jos izdrzim i ne menjam joj ishranu, ali, zao Kron ne da.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

OK, dux. Ja uopste nisam vise nervozan, naprotiv, od kada sam konacno dobio akvu takvu dijagnozu sam mirniji. Mada jesam ranije brzo planuo i cesto me pogodi nepravda, ali sta je tu je. Pomirio sam se sa porazavajucom cinjenicom da ima vise neznalica i budala nego li onih drgih, a neznjenje me je vrlo nerviralo.

Znas li mozda koliko pacijenata u Srbiji ima IBD (UC, CD, IC)? Cini mi se da je odnos 1:1000 do 1:10.000
coro_deveroux
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 6:39 pm

Post od coro_deveroux »

Pozdrav svima!
Nedavno sam pocela da pratim ovaj forum u zelji da vidim sta se novo desava u svetu IBD-a Srbije. Bolujem od Kronove bolesti vec 21 godinu, te smatram da mogu da pomognem u razresenju nekih dilema vezanih za nas zajednicki problem. Tokom svih ovih godina "pregurala" sam razne faze razvoja i remisije bolesti, 2 operacije, nekoliko eksperimentalnih programa, etc. I pored svega navedenog, ipak ne mogu da kazem da sam tipican "IBD-ovac", jer i u najgorem periodu reaktivacije Krona nisam prestala da vodim "normalan" zivot.
Ukoliko bilo ko od ucesnika foruma ima neko pitanje, moze da mi se obrati, ili ovim putem, ili na PM, pokusacu da odgovorim, pomognem, ohrabrim....

@Kicha: Kompletna studija na nivou nase zemlje nije uradjena, ali prema podacima dve manje studije objavljene do sada, incidenca za IBD iznosi 3.14/100 000 sa porastom broja oboleih od Crohn kolitisa u zadnje 4 godine (podatak sa gastro-konsenzusa, prim. aut).
Beauty of style and harmony and grace and good rhythm depend on simplicity!
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

???!!!

Post od Kicha »

Stigao mi je jedan deo testova: glatkomisicna ASMA, nuklearna ANA i mitohondrijalna AMA za autoimune bolesti jetre (npr. PBC koji ponekad ide uz IBD)... su NEGATIVNI: sto ce reci imam pecat i potpis specijaliste na "steatosis hepatis" masna jetra i to bez biopsije kao posledicu IBDa...uprkos tome sto sam insistirao na podatku da su se transaminaze ALT i AST redukovale 50% za mesec-dva (nisam bio na terapiji) samo prepolovivsi unos slatkog i masnog i vecerom do 21h. Matematika : "Medicina" = 1 : 0
Cekam ANCA. Inace, nasao sam infoe (od raznih strucnjaka, skriptama i na internetu) za setove zdruzenih testova (blood markers) za IBD koji su izuzetno pouzdani, vise od pukog testa rezova pod mikroskopom (histopatologija, definitivno napouzdano i uslovno zavisno?!).

Set-kobinacija sarolikih testova: CRP, hs-CRP, p/c-ANCA, ASCA, ALCA, AMCA, ACCA, SED, AFP zdruzeno daje 99% tacne rezultate, dakle, grupacija ovih testova se od strane nekih strucnjaka farmacije i lekara specijalista smatra DEFINITIVNIM diferencijalnim testom!!! Dakle, endoskopija/biopsija je samo 50% dijagnoze a nikako nije apsolutna dijagnoza, to sam i sam uvideo, procitao i cuo...
karmelas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2007 10:38 pm

ulcerozni kolitis

Post od karmelas »

Mozes li da kazes koja je tvoja dg. i koga preporucujes od BG.doktora, recimo specijalista za UC.....
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Imas u sanducetu odgovor a onaj prof.dr. iz Zemunske Bolnice je Gradimir Golubovic. Sve sto sam naveo se nalazi u Beogradu!
Odgovori