Za DUXa

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Za DUXa

Post od Kicha »

Znas li okvirno posle kog perioda bi trebalo da nestanu simptomi (koliko znam polse mesec dana zdruzene terapije). Jer je meni tesko da to primetim: krvarenja su bila vrlo retka i tackasta a 1 mesecno sam mogao da primetim kapljicu krvi. Jedino je mukusa bilo a cini mi se da ga ima i sada jer mi se desi posle nekoliko sata da izbacim supozitoriju (zbog gasova) i onaje masno tecna, mozda je samo cepic ali ne znam. Krvarenje jedino mogu proveriti okultnim testom (ako je sve OK onda je on negativan?). E, sada ja sam gasove/vetrove vezao za bolest jer su ta 3 simptoma nastala u isto vreme i jedino bih mogao da vidim poboljsanje ako se oni povuku. Sa terapijom mi je isto kao i sto je bilo, gasova ima i dalje, bolova nema kao i ranije. Nikada pre 2007 ih nisam imao, 1 mesecno i to je to. Dakle, potpuno zdrav gastrointestinalni trakt. A onda najednom vetrovi. Mislis li i ti da su povezani i zasto se ne povlace kada sam na terapiji 15 dana? Thanks
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dux »

Mesec dana bi trebalo da bude dovoljno za smirivanje simptoma.Praksa je pokazala da ljudi sa IBD imaju vecu kolicinu gasova od zdrave populacije.Verovatno imas bakterijski disbalans i da bi to popravio nije lose da pijes antibiotic Runac 2x1 tableta 5 dana(da bi smanjio broj mikrokoka u crevima),zatim obavezno Liobif 3x2 tablete 10 dana.Moguce da imas i kandidu u stolici,daj stolicu na pregled.Ako imas onda Nistatin 3x2 tablete 10 dana,umesto obicnog jogurta pocni da pijes obogaceni jogurt AB.I opusti se malo,smanji jurnjavu po forumima.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Radio skoro sve: nalaz koprokulture je negativan, kao i nalaz na parazite tj. jaja. Nisam pio gorku so za izbacivanje pod pritiskom. Ne znam da li se na ovaj nacin mogu videti amebe. Ne znam kako onih 10cm zahvacenih UCom mogu da se odraze na toliko gasova, prosto nepojmljivo. Picu nanau za sda po tvom receptu...
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Ma, pijem taj AB jogurt acidofilni sa 5 prokulura i prebiotikom, pio sam i Flanivin i Probiotik 15 dana, ali je uvek isto. Ni gore ni bolje.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Ma sto se tice gasova, to je definitivno deo ovih bolesti. Od kad imam problema mucim muku i sa njima. Stomak pocinje da mi se nadima od ujutru, cak i ako nista ne jedem. Svasta sam pila da bih to smanjila ali nista. Neki put nestanu sami od sebe, a isto tako se i vrate....
Dux
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dux »

Nekada i jogurt hoce da daje gasove.Probaj da ga ne pijes nedelju dana pa vidi da li ti je bolje.Ako ti je bolje,posle toga koristi samo po jednu casu dnevno.Probaj i sa dijetom:krompir,sargarepa,pirinac,pecene jabuke...
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

lekovi...

Post od Kicha »

Kakva je razlika izmedju mesalazina i sulfasalazina??? Presao sam na Salazopyrin EN koji mi se cini da je takodje kvalitetan kao i Salofalk i uzeo 5-ASA supozitorije jer je sve to jeftino...cini mi se da i svedsko-svajcarski Salazopyrin ima cepice??? Sta mislis o ovim lekovima??? Nabavio sam i klizme, deluju profi pa cemo videti...
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pila sam sve te lekove i iskreno pomagali su mi samo u mirnoj fazi. Licno izmedju Salofalka i 5 ASE nisam videla neku razliku u delovanju (pila sam oba kao sitne granule, koje se rastvaraju u crevnom traktu), s tim sto je moj gastroenterolog uvek davao prednost 5 asi.
Inace, odavno nisam radila CRP, pa ga uradih pre neki dan. Strefio me slog kad sam videla rezultat. Normala je navodno 0,6 a ja imam 54. Kakvi su vasi rezultati kad radite ovu proveru (ne znam da li je ista skala u pitanju, ali pretpostavljam da je internacionalna)?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Nadjoh sad na internetu da je od 10 do 50 CRP laka upala, a preko 50 teza upala. Leukociti su mi ispod normale...
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Da to je ta skala, ali je to najbolje upariti sa sedimentacijom, fibrinogenom, fosfatazom i leukocitarnom formulom jer su i noi pokazatelji upale. Menije SED do 5, a CRP do 1. Dakle, ja nikada nisam bio van granica ni za jednu krvnu analizu osim za bilirubin ali je on kod mene uvek blago povisen...kako si ti sada, jel OK?
Dux
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dux »

Salofak ili 5-ASA sadrze samo mesalazin(aminosalicilna kiselina),koji deluje lokalno protiv upale u debelom crevu.Lek je oblozen opnom da bi nepromenjen prosao kroz zeludac i stigao do creva.
Sulfasalazin(Salazopyrin) je nastao 1940.g kao lek za reumatoidni arthritis.Sadrzi mesalazin(antizapaljenska komponenta) i antibiotik sulfapiridin.Tadasnja medicina je smatrala da je artritis infektivna bolest i hteli su antibiotikom da to sprece.Medjutim pokazalo se da dolazi do poboljsanja kod ljudi koji pored artritisa imaju i kolitis(smanjuje se broj proliva).I tako je poceo da se koristi i za IBD.
Pod dejstvom crevnih bakterija ova dva jedinjenja se razdvajaju i mesalazin deluje kao kod Salofalka.On je glavna komponenta leka.Salofalk ima manje nezeljenih dejstava od Sulfasalazina jer ne sadrzi sulfapiridin.Sulfasalazin ima i imunosupresivno dejstvo.Moze da dovede do neutropenije(smanjenje belih krvnih zrnaca) pa treba kontrolisati krvnu sliku.Zbog toga lekari vise vole da daju 5-ASA.U praksi meni je Sulfasalazin bolje delovao od 5-ASA.On je i lek izbora kada pored kolitisa je prisutan i enteropatijski arthritis(ankilozantni spondilitis,sakroileitis),koji su cesto pridruzeni kolitisu.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa sad bas najbolje nisam. Imam bol na dobro proverenom mestu, opisala bih ga kao srednji. Jutros sam ustala a stomak do zuba. Danas naravno samo dvopek i malo margarina sa omegom 3 i 6, pa bih rekla da je za nijansu bolje. Dala sam jutros opet krv da mi provere samo CRP jer se tesko mirim sa cinjenicom da cu morati da se vratim na Budenofalk i bebi uskratim moje mleko. No naravno tesim se da njoj ipak vise znaci majka bez problema nego samo moje mleko.
karmelas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2007 10:38 pm

uc

Post od karmelas »

Da li mozete da mi kazete nesto o lijeku budenofalk i ako ste culi za remicade.Da li se oni koriste samo kod krona ili moze i kod uc.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Na uputstvu (koje upravo drzim u ruci), kaze da se koristi samo za Morbus Krona. U pitanju je lek koji sadrzi supstancu Budesonid. Rec je o Glukokoritkoidu koji se rastvara direktno u crevu. Koristi se samo za lecenje Krona u Ileumu ili Colon ascendensu. Za one koji imaju Krona u gornjem probavnom traktu nije preporucljiv. Mali deo stize do krvi tako da se za razliku od ostalih kortikoida bolje podnosi i ima manje propratnih negativnih efekata.
Meni licno je omogucio da drzim Krona pod kontrolom.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Danas je prof.dr. Njegica Jojic pogledala sve nalaze i nakon sumnje hirurga prof.fr. Z. Krivokapica i ona sama je izrazila sumnju. Rekla je da postoji propust u dijagnostici jer onako kako stoji ne moze se tvrditi da se radi o IBDu, jer onako nesto ne postoji (rektum oboleo, pa onda sve OK pa obeleo nabor ka ilecekalnoj valvuli), to kod UCa nema, tako da je potvrdila moje sumnje (ko pomenu matematiku???). Da je ceo kolon bio zahvacen u vidu fulminantog kolitisa onda bi KKS pokazala itekakve abnormalnosti a nista na to ne ukazuje (gledala je ono sto sam i ja gledao i uporedjivao: SED, CRP, AFP, FIB, LEUK, HGB...). Transaminaze jesu bile vece i bila je jetra zamascena kao propratni moguci efekat IBDa ali se to znanto redukovalo samo promenom ishrane tj. ne jedem jaku hranu nakon 21h. Pa verovatno to nema veze sa tim. Ona je rekla da odnesem rezultate ANCA, ASCA, ANA i AMA i ako je to u redu dodatno baca jos vecu sumnju na dijagnozu. U tom slucaju se mora uraditi kontrolna kolonoskopija (o ne, ponovo praznjenje i bolna dijagnostika) i MR, ali je rekla da su oni morali uzeti biopsije i sa zdravog dela creva (onih 90%). Navela je neku izlecivu bolest slicnu onima na koje sam sumnjao a koje daju istu patohistolosku sliku...videcemo sredinom septembra kada dobijem nalaze za autoantitela, verujem da ce ipak oni biti presudni...
Odgovori