Hipertireoza-manje joda u israni?

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

cvetnikola
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 10, 2007 11:35 pm

Hipertireoza-manje joda u israni?

Post od cvetnikola »

Cao opet ja! Nesto sam tragala po internetu i nasla neke zanimljive informacije. Ja vec dugo imam problema sa hipertireozom (sto se opisuje u poruci "Hipertireoza da li je nekom pomogao neki prirodni lek").In teresuje me da li je neko pokusao da hipertireozu kontrolise tako sto ce smanjiti unos joda putem hrane?Kako je jod sastavni deo hormona t3 i t4, ako ga ima manje manje ce priozvoditi ti hormoni.Ja se lecim od hipertireoze vec 12 godina i nijedan endokrinolog mi nije rekao da izbegavam namirnice bogate jodom, a tu preporuku sam nasla na internetu.Ako neko ima iskustva po tom pitanju neka posalje svoju porukicu.Do tada puno pozdrava od Slavice iz Arandjelovca! :P
jesensky
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:18 pm

Post od jesensky »

cao,..ima smisla da izbjegavas namirnice bogate jodom,..istina nije da ces time bas uspjeti dovesti hormone u normalu (na zalost),ali ces donekle smanjiti produkciju hormona,..nije bas ni lako izbjeci unos joda,.jer je on hemijski nestabilan elemenat,.uzimas ga recimo i kroz zrak koji udises,vodu koju pijes,..problem sa tom bolescu je narusen sistem proizvodnje hormona,.tacan uzrok bolesti medicini ni do dan danas nije poznat.pa se stoga lijecenje svodi na kocenje proizvodnje hormona u zlijezdi,..na zalost jedini djelotvoran nacin lijecenja je onaj koji nudi klaiscna medcina,,.lijekovi kao favistan,,.eventualno radioktivni jod ili operacija,..ostale tzv prirodne metode su suportitivne
cvetnikola
Novi član
Novi član

O jodu i hipertireozi

Post od cvetnikola »

jesensky napisao:cao,..ima smisla da izbjegavas namirnice bogate jodom,..istina nije da ces time bas uspjeti dovesti hormone u normalu (na zalost),ali ces donekle smanjiti produkciju hormona,..nije bas ni lako izbjeci unos joda,.jer je on hemijski nestabilan elemenat,.uzimas ga recimo i kroz zrak koji udises,vodu koju pijes,..problem sa tom bolescu je narusen sistem proizvodnje hormona,.tacan uzrok bolesti medicini ni do dan danas nije poznat.pa se stoga lijecenje svodi na kocenje proizvodnje hormona u zlijezdi,..na zalost jedini djelotvoran nacin lijecenja je onaj koji nudi klaiscna medcina,,.lijekovi kao favistan,,.eventualno radioktivni jod ili operacija,..ostale tzv prirodne metode su suportitivne
Cao!Hvala na poruci! Vidi nasla sam dosta podataka o jodu i njegovom uticaju na tiroidnu zlezdu. Cak na jednom sajtu da visak joda u organizmu moze da uzrokuje ostecenja stitne zlezde i dovede do autoimunog zapaljenskog procesa iste. Ali ako je jod sastavni deo harmona t3 i t4 logicno je da ako ne unosis dovoljno joda nece biti materijala za njihovu produkciju. Mozda se nemog hormoni dovesti u normalu ali mozda sa nekom manjom dozom leka, vodeci racuna o ishrani tj. izbegavati makar namirnice sa dosta joda kao sto su jodirana so , morska so i hrana iz mora, pecurke i mlecni proizvodi se oni mogu drzati pod kontrolom. Tacno je da zvanicna medicina leci samo posledicu ...
Vidi, ja se lecim od tzv.bazdovljeve bolesti vec 12 godina i bila sam kod dosta endokrinologa(citaj 9) i skoro svi su imali razlicito misljenje.Zato mislim da je svako prica za sebe i da se ne mozemo svi svrstati pod pravilo lekovi-radiojod-operacija. A niko ne zna a i ne trudi se da se ispita uzrok. Jos nesto , obolelima od hipertireoze se savetuje boravak na Zlatiboru i ja sam za ovo vreme vise puta bila tamo, i bolje mi je bilo dok sam tamo boravila a na planinama i delovima udaljenim od mora ima manje joda i u zemljistu i u vazduhu. Ne znam, meni meni je vise preko glave endokrinologa i njihovih suprostavljenih misljenja, pa sam resila da pokusam sama da nadjem odgovore koje mi oni nisu dali.Mozda u ovome sa jodom i ima nesto...
Puno pozdrava i javite se ! Slavica iz Arandjelovca
cvetnikola
Novi član
Novi član

O jodu i hipertireozi

Post od cvetnikola »

jesensky napisao:cao,..ima smisla da izbjegavas namirnice bogate jodom,..istina nije da ces time bas uspjeti dovesti hormone u normalu (na zalost),ali ces donekle smanjiti produkciju hormona,..nije bas ni lako izbjeci unos joda,.jer je on hemijski nestabilan elemenat,.uzimas ga recimo i kroz zrak koji udises,vodu koju pijes,..problem sa tom bolescu je narusen sistem proizvodnje hormona,.tacan uzrok bolesti medicini ni do dan danas nije poznat.pa se stoga lijecenje svodi na kocenje proizvodnje hormona u zlijezdi,..na zalost jedini djelotvoran nacin lijecenja je onaj koji nudi klaiscna medcina,,.lijekovi kao favistan,,.eventualno radioktivni jod ili operacija,..ostale tzv prirodne metode su suportitivne
Cao!Hvala na poruci! Vidi nasla sam dosta podataka o jodu i njegovom uticaju na tiroidnu zlezdu. Cak na jednom sajtu da visak joda u organizmu moze da uzrokuje ostecenja stitne zlezde i dovede do autoimunog zapaljenskog procesa iste. Ali ako je jod sastavni deo harmona t3 i t4 logicno je da ako ne unosis dovoljno joda nece biti materijala za njihovu produkciju. Mozda se nemog hormoni dovesti u normalu ali mozda sa nekom manjom dozom leka, vodeci racuna o ishrani tj. izbegavati makar namirnice sa dosta joda kao sto su jodirana so , morska so i hrana iz mora, pecurke i mlecni proizvodi se oni mogu drzati pod kontrolom. Tacno je da zvanicna medicina leci samo posledicu ...
Vidi, ja se lecim od tzv.bazdovljeve bolesti vec 12 godina i bila sam kod dosta endokrinologa(citaj 9) i skoro svi su imali razlicito misljenje.Zato mislim da je svako prica za sebe i da se ne mozemo svi svrstati pod pravilo lekovi-radiojod-operacija. A niko ne zna a i ne trudi se da se ispita uzrok. Jos nesto , obolelima od hipertireoze se savetuje boravak na Zlatiboru i ja sam za ovo vreme vise puta bila tamo, i bolje mi je bilo dok sam tamo boravila a na planinama i delovima udaljenim od mora ima manje joda i u zemljistu i u vazduhu. Ne znam, meni meni je vise preko glave endokrinologa i njihovih suprostavljenih misljenja, pa sam resila da pokusam sama da nadjem odgovore koje mi oni nisu dali.Mozda u ovome sa jodom i ima nesto...
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: O jodu i hipertireozi

Post od jasbi »

cvetnikola napisao:
Čekaj, ako sam te razumela dobro: zbog hipertireoze treba izbegavati jod i namirnice bogate jodom. Znači, bez riba, morske soli, pečuraka i mlečnih proizvoda?
cvetnikola
Novi član
Novi član

Re: O jodu i hipertireozi

Post od cvetnikola »

jasbi napisao:
cvetnikola napisao:
Cao!Hvala na poruci! Vidi nasla sam dosta podataka o jodu i njegovom uticaju na tiroidnu zlezdu. Cak na jednom sajtu da visak joda u organizmu moze da uzrokuje ostecenja stitne zlezde i dovede do autoimunog zapaljenskog ...
Čekaj, ako sam te razumela dobro: zbog hipertireoze treba izbegavati jod i namirnice bogate jodom. Znači, bez riba, morske ::soli, pečuraka i mlečnih proizvoda?
Cao, odgovor: Ne pricam napamet o jodu i hipertireozi pogledaj sajt" institut za stitastu zlezdu i metabolizam Zlatibor=portal-tekst Principi ishrane u bolestima stitaste zlezde -Dijeta sa malo joda". Na njemu pise da se ta dijeta preporucuje obolelima od hiertireoze(meni nije ni jedan end. preporucio) i da osoba koja se pridrzava te dijete dve do tri nedelje postaje hipo tireozna. U ostalom obolelima od hipot. se prave prirodni lekovi znas za ono sa orascicima koji imaju imnogo joda, sa algama koje gatakodje sadrza u velikim kolicinama... Normalno je da mi koji bolujemo od hipert. treba da izbegavamo jod kad se to uzme u obzir,
Ukucaj u pretrazivac reci "visak joda u organizmu" ili ishrana obolelih od hipertireoze" ili hipertireoza zbog viska joda u organizmu" pa ces videti rezultate.
Puno pozdarava od mene i javite se!
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Hvala ti na savetu. Ukucaću..Nego, nešto me drugo muči.

Niko mi u porodici nikad nije bolovao od štitne žlezde, ako to išta može da znači. Do sad sam sigurno jedno pet puta radila ove hormonske analize i uvek je bilo sve besprekorno. Zadnjih 15 dana postim i svaki dan sam jela ribu, što je meni retkost, a kako uopšte ne solim hranu, povrće sveže pogotovu, baš se čudim odakle meni to. Jedino ako nisu stresovi.
Šta bih dobila ako bih za jedno 15 dana, kad se vratim normalnoj ishrani, ponovo uradila nalaze na ove hormone? Šta u slučaju da mi tad nalazi budu normalni?
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Људи, а од чега Ви заправо болујете. У реду хипертиреоза..али која?
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Jefimija napisao:Људи, а од чега Ви заправо болујете. У реду хипертиреоза..али која?
Iskreno, ja nemam pojma..... :-? ...Nit da l je hipo, ili hiper..

Koliko ih ima hiper, a koliko hipo?
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

:D Е, па ништа онда. Хипо има мање. Хипер више. А хипертиреоза...

Па има она Базедовљева болест, они аденоми...нису Вам ништа рекли?
cvetnikola
Novi član
Novi član

Post od cvetnikola »

jasbi napisao:Hvala ti na savetu. Ukucaću..Nego, nešto me drugo muči.

Niko mi u porodici nikad nije bolovao od štitne žlezde, ako to išta može da znači. Do sad sam sigurno jedno pet puta radila ove hormonske analize i uvek je bilo sve besprekorno. Zadnjih 15 dana postim i svaki dan sam jela ribu, što je meni retkost, a kako uopšte ne solim hranu, povrće sveže pogotovu, baš se čudim odakle meni to. Jedino ako nisu stresovi.
Šta bih dobila ako bih za jedno 15 dana, kad se vratim normalnoj ishrani, ponovo uradila nalaze na ove hormone? Šta u slučaju da mi tad nalazi budu normalni?
Reci ti koja je vrsta probelma koje tebi pravi stitna zlezda i kad je to pocelo da li uzimas neku terapiju?
Sto se tce naslednog faktora kad su moji problemi sa hipertireozom poceli niko u mojoj porodici nije bolovao od bilo kakvog poremecaja stitne zlezde.Posle nekoliko godina moj otac je otkrio hiper (sto se moze objasniti i stresom) a pre 4-5 godina moj stric je poceo da se leci od hipo.Mozda u nasoj porodici ima neka sklonost ka toj bolesti, mada endokrinolzi kazu da ona ide po zenskoj liniji a ne po muskoj.
A u vezi toga da kontrolises hormone za 15 dana zavisi kakvi su ti hormoni bili sada.Mogu da ti prenesem moje iskustvo.Pre 6-7 godina sam posto sam se bila nesto ugojila (hormoni su mi bili normalni) uzela turbo slank u stvari popila sam nekih 8-9 tableta.Od toga mi nije bilo dobro otisla sam da proverim hormone i povisili su se.(Tada nisam znala da one sadrze alge a dasu one bogate jodom i da to meni ne odgovara). A kada sam ostala u drugom stanju hormoni su mi bili poviseni ft4=68, t4=200 i uz terapiju su se za nekih mesec i po dana vratili u normalu tako da ne znam koliko moze da se sutuacija promeni za 15 dana, zavisi kakvi su bili hormoni i da li uzimas neku terapiju.Sto se mene tice moja dijagnoza je bazedovljeva bolest, difuzno uvecana zlezda sa oftalmopatijom. A ima dosta vrsta hipertireoza a i svaka je individualno razlicita do nekle...
Javi se i javi da li i kod kog endokrinologa ides, ja nemam bas nekapohvalna iskustva sa njima osim o endokrinologu koji me je lecio dok sam bila u drugom stanju ali vise ne mogu da dodjem do njega, a ostali su oliko kontradiktorni da stvarno ne znam kod koga da idem. Cao!
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

cvetinikola,моја мајка је у истом стању као и Ви. Само што је она поред тога имала и 2 инфаркта, који и јесу резултат дугогодишње хипертиреозе. Тек сад су јој ендокринолози рекли да се хипертиреоза лечи лековима 5 година, а после да се иде на операцију. Сад када је дошла довде где је стигла. То са јодом...не вреди се тима бактати, лекови боље и више помажу. Јод не можете тако лако избећи у храни, а његове залихе трају 6 месеци.

Но, још једном да Вам поновим шта су рекли : Хипертиреоза се лечи 5 ГОДИНА лековима, а онда ако се не доведе у ред, прибегава се операцији.

А сад, шта Ви, или моја мајка да радите сад...стварно не знам.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Pa, da li se leči za 5 godina??? ..

Ja sam imala koleginicu kod koje je bila ta hiper....., i žena se lečila i izlečila. A, to je bilo u ono vreme kad su lekari hteli da leče. Ta doktorka je njoj nešto radila, znam da je pila i radioaktivni jod, i rekla je da joj se sa tom nekom terapijom blokirala štitnu žlezdu. Ne znam koji je to oblik bio, samo je žena pričala da je bio vrlo teški oblik toliko da su joj se grčili prsti, padala u nesvest...ma, bilo gusto, boga mi.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Pa, da li se leči za 5 godina??? ..

Ja sam imala koleginicu kod koje je bila ta hiper....., i žena se lečila i izlečila. A, to je bilo u ono vreme kad su lekari hteli da leče. Ta doktorka je njoj nešto radila, znam da je pila i radioaktivni jod, i rekla je da joj se sa tom nekom terapijom blokirala štitnu žlezdu. Ne znam koji je to oblik bio, samo je žena pričala da je bio vrlo teški oblik toliko da su joj se grčili prsti, padala u nesvest...ma, bilo gusto, boga mi.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

cvetnikola napisao:
Reci ti koja je vrsta probelma koje tebi pravi stitna zlezda i kad je to pocelo da li uzimas neku terapiju?
Sto se tce naslednog faktora kad su moji problemi sa hipertireozom poceli niko u mojoj porodici nije bolovao od bilo kakvog poremecaja stitne zlezde.Posle nekoliko godina moj otac je otkrio hiper (sto se moze objasniti i stresom) a pre 4-5 godina moj stric je poceo da se leci od hipo.Mozda u nasoj porodici ima neka sklonost ka toj bolesti, mada endokrinolzi kazu da ona ide po zenskoj liniji a ne po muskoj.
A u vezi toga da kontrolises hormone za 15 dana zavisi kakvi su ti hormoni bili sada.Mogu da ti prenesem moje iskustvo.Pre 6-7 godina sam posto sam se bila nesto ugojila (hormoni su mi bili normalni) uzela turbo slank u stvari popila sam nekih 8-9 tableta.Od toga mi nije bilo dobro otisla sam da proverim hormone i povisili su se.(Tada nisam znala da one sadrze alge a dasu one bogate jodom i da to meni ne odgovara). A kada sam ostala u drugom stanju hormoni su mi bili poviseni ft4=68, t4=200 i uz terapiju su se za nekih mesec i po dana vratili u normalu tako da ne znam koliko moze da se sutuacija promeni za 15 dana, zavisi kakvi su bili hormoni i da li uzimas neku terapiju.Sto se mene tice moja dijagnoza je bazedovljeva bolest, difuzno uvecana zlezda sa oftalmopatijom. A ima dosta vrsta hipertireoza a i svaka je individualno razlicita do nekle...
Javi se i javi da li i kod kog endokrinologa ides, ja nemam bas nekapohvalna iskustva sa njima osim o endokrinologu koji me je lecio dok sam bila u drugom stanju ali vise ne mogu da dodjem do njega, a ostali su oliko kontradiktorni da stvarno ne znam kod koga da idem. Cao!
Problemi, hm....evo ih: sad u toku ovog paklenog leta - opadanje kose, proredila se lepo. Neke svakodnevne drhtavice kojima nisam mogla da udjem u trag. Drhte mi ruke, brada, donja vilica, i naravno da me uhvati panika, pa je to sve još duplo gore. Od skora je počela kafa da mi smeta, izaziva lupanje srca i za mene povećan puls. Čim dodje na 80 , 90 osetim kako uzbrzano lupa. Zatim, spoljni delovi dlanova su blago crveniji nego što to treba. Oslabio mi je vid od jesenas, čitam uz naočare.
Od prošlog januara imam osećaj da mi se nešto u donjem delu glave "bućka" i to mi pravi nervozu, strah. Onda sam primetila i blagu "tupavost", zaboravnost... Uhvatila sam se par puta i sa onim "kratkim dahom" i to sam se onako naivno čudila odakle to meni. Menstrualni ciklusi su užasno neredovni. Pre mogu reći da ih nema. Tako, ima toga.
Nalaze sam podigla tek pre neki dan, i evo da ih napišem još jednom:

T4.. 6,79 ..( 4,5 - 12,0)..T3..0,93..(0,79-1,49)..TSH...0,462..(0,49 - 4,67)

Inače jedem skoro neslanu hranu i slabo pijem tečnosti. Od juče solim sve, onako normalno, pijem Minakvu, i odmah sam progledala ! Nisam stavila naočare na nos juče i danas. Pola sata posle jela te drhvatice prestanu, i premerim puls bude 70,75. ok. To čudno "bućkanje" u glavi osećam i dalje, al kao da je manje. Ili se to ja tripujem. Primetila sam tada da mi se i ruke preznoje. Ne znam šta da mislim, da li je hiper ili hipo.
Od nedelje ću uraditi test na antitela, neko mi je posavetovao ovde. Našla sam u Konzilijumu jedan - Antitela na TSH receptore, valjda je to to.
Hvala i pozdrav... :wink:
Odgovori