Hashimoto i ono sto (ne)ide uz njega

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 16, 2008 4:04 pm

Hashimoto i ono sto (ne)ide uz njega

Post od blue_bear412 »

Pored Hashimota primetila sam da mi se desavaju raznorazne promene u organizmu.
Kao prvo imam reflux, koji tako s vremena na vreme proradi.
Pa onda ono najgore anksioznost. S njom je doslo toliko toga, gusenje, grcevi u stomaku, kojekavi strahovi, glavobolje koje ne prestaju po par meseci, nervoze,lupanje i preskakanje srca, pa depresija...
U njoj samoj su se javile neke fibrozne promene, ko ce ga znati sta je to...kontam da su to cvorovi...

Moj endo kaze da se te fibrozne promene desavaju kod Hashija, ali ovo ostalo ne...
HM, :roll: a ja nekako to povezujem...sta se vama desava? kako utice na vas zivot?
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član

Post od blue_bear412 »

zar bas niko :(

a bas me zanimaju vasa iskustva...da li ste probali nesto prirorodno, neki poseban vid ishrane...
ja sam cula za neki tzv prirodan lek todoxin...da li je neko probao, ima li poboljsanja?
ana22
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm

Post od ana22 »

Neko vreme nisam svraćala na forum, a sada sam ugrabila malo vremena i naišla na tvoj post. Ja sam saznala da imam hipotireozu proletos. Od tada sam na letroxu. Matematički meni je sada dobro, tj. hormoni su mi u redu. Ako pregledaš šta pišu drugi koji imaju problem sa štitnom žlezdom, videćeš da je malo onih koji se osečaju dobro iako piju lek. Dakle, ja od problema imam opadanje kose, imala sam preskakanje srca, napada nervoze, sada često imam vrtoglavice i glavobolju, muči me višak kilograma. Eto, tako nekako može da izgleda život sa štitnom žezdom koja ne funkcioniše kako treba.
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član

Post od blue_bear412 »

@ana22
Ja sam zivela "normalno" neke 3 godine po otkrivanju da imam Hashimota. Ali ova godina mi je bila uzasna, posle porodjaja sam zaradila i anksioznost...s njom je stigao umor, nervoza, neke bezveze fobije:(
svoju anksioznost sam kako tako dovela u red i to bez tbl, ali mi se cini kad stitnjaca pocne da luduje i desavaju mi se raznorazne nervoze....
logona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 10, 2009 11:46 am

Post od logona »

Nadam se da ces ipak videti ovi poruku, obraduj me da si bez problema zatrudnela sa hasimotom? Kolika su ti bila antitela? Pa ja mislim da todoksin moze biti dobar ali sam cula i za selen.
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član

Post od blue_bear412 »

@logona
nisam imala nikakvih poteskoca da ostanem u drugom stanju, niti da je odrzim(pored svega sto me snaslo, nevezano za stitnjacu)....ja volim da kazem ova beba je htela da se rodi :D
antitela sam radila kada mi je dijagnostikovan Hashi...od tada samo samo tsh,ft4 i ft3 po pp...
a kakva si ti imala iskustva sa selenom i todoksinom, da li redovno pratis svoja antitela?
logona
Novi član
Novi član

Post od logona »

Ja vec neko vreme ne uspevam da zatrudnim i ginekolozi u Beogradu kazu da ta antitela mogu da budu uzrok tome. Kada sam pitala endokrinologa, on mi kaze da tek ukoliko dodje do nekoliko spontanih pobacaja zenama se predlaze terapija imunoglobulinima na pocetku sledece trudnoce. A to je dosta ozbiljna terapija jer se lek pravi iz krvi drugih ljudi...

Tako da pored svih problema koje imas, vazno je da je trudnoca tako lepo prosla :D

Moja doktorka ginekolog mi je savetovala da uzimam selen od 100, od jedne devojke na forumu sam cula da su joj se antitela smanjila posle uzimanja gela od aloje iz apoteke, sada od tebe cujem za Todoksin pa cu otici u njihovu apoteku da se raspitam. Ja sam cula da je caj od maticnjaka dobar za stitnu i uopste za smirenje a i prija kada se popije. To bi bilo to za pocetak :wink:
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član

Post od blue_bear412 »

@logana

a da li si iskljucila sve ostalo sto bi ukazivalo na probleme sa ostajanjem u drugom stanju...a partner?
smanji stres, zdrav zivot i javi nam uskoro srecne vesti :wink:
jeska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 11:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jeska »

logona,

imam isti problem kao i ti.
Hashimoto i 3 godine pokusavanja ostanka u drugom stanju.

Kada su mi ustanovili Hashimoto, pre tri godine od prilike, preparatima selena sam smanjila antitela na tireoglobulin na blizu normale, a od tada ih nisam ni kontrolisala, jer su mi rekli da to i nije mnogo vazno.

Mislim da sama antitela ne mogu nista da skode po pitanju ostanka u drugom stanju, ali verovatno mogu varijacije u koncentracijama T3 i T4 i pogotovo TSH. I posto je Hashimoto autoimuna bolest, to znaci da moze vrlo lako da se javi ili vec postoji jos neka autoimuna bolest, ili organizam pravi antispermatozoidna antitela, ili neka treca At...

Neko je napisao na ovim forumima da postoji mogucnost zaceca ako je TSH izmedju 1 i 2. Ne znam da li je to tacna informacija i zasto ne izmedju 2 i 4 ako su i to normalne vrednosti?

Informacije na ovu temu su prilicno sture i sve je mnogo komplikovano.

U svakom slucaju, nisi sama, misli pozitivno i bice sve ok! Mora! :)
logona
Novi član
Novi član

Post od logona »

Draga Jeska,

Da li se secas koji preparat od selena si uzimala, u kojoj kolicini i koliko dugo pa je to dalo efekte na smanjenje antitela? TO JE STVARNO SUPER VEST! Zelim ti da sto pre zatrudnis. Mozes uzeti uput za imunologa na kcs i ona ce ti ispitati ostale eventualne autoimune, daleko bilo, bolesti. Vazno je i da ginekolog iskljuci sve ostale probleme kod tebe i partnera. Poz.
jeska
Novi član
Novi član

Post od jeska »

Draga Logona,

evo mene sa lepim vestima.
Danas ulazim u 8. nedelju trudnoce.
Vidis da je moguce! :)))

Normalnim putem, bez ikakve terapije i slicno (mada sam pokusala i stimulacije klomifenom ranije, pa nista...)

TSH mi je malo skocio, pa sam morala povecati dozu Eutiroksa. At na tireoglobulin nisam ni kontrolisala, jer su mi rekli da to nema nikakve veze. Kontrolisala sam samo antikardiolipidska antitela, koja su se spustila u normalu skroz! Lekari su mi tvrdili da je to nemoguce, ali izgleda da bas i nije. Dakle, moja antikardiolipidska at su sa 27 padala preko 22 na 14, pa 13 i sada su 4! :) sve se desava u periodu od dec 2005 do danas.

Sada sam naravno, u totalnom haosu, da li ce sve biti u redu, da li ce srce da kuca, da li cu prokrvariti... uzas jedan.
Znam da se treba opustiti i misliti pozitivno, ali prosto naidje period frke.
(u 6. nedelji meni se samo video kruzic velicine 4mm, jos uvek nista od embriona, a beta mi je bila 980. Sad, kad pogledas na netu da u 6 nedelji vec maltene treba srce da kuca i tako to... pa sam se uplasila malo)

Sto se tice selena, moram da proverim koliko tacno sam pila, ja mislim 100 micrograma, ali nisam sigurna.

Mada, posle toga, nista nisam pila, pa su i ova druga At pala na normalu...

Zelim ti da mi se pridruzis sto pre i da javis lepe vesti!
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član

Post od blue_bear412 »

jeska cestitamo:)
samo opusteno i bice sve ok...
logona
Novi član
Novi član

Post od logona »

Jeska, cestitam ti!!! Kakva divna vest. Ulepsala si mi dan!!! Svako dobro ti zelim i javni nam se. Cmok za mamu i bebu-borca :)
jeska
Novi član
Novi član

Post od jeska »

Jako mi je zao sto moram da vam saopstim lose vesti...

Embrion nije formiran, gestacioni mesak ostao na 6 mm, dijagnoza missed abortion, uradjena kiretaza u 8. nedelji.

Proslo je par dana pa sam sad "pri sebi" i spremna da idem dalje, mada ce ovaj problem sada malo da stoji po strani i ustupi mesto nekim drugim stvarima u zivotu. Taman dok ne uradim sve analize koje su potrebne...

Sasvim sam sigurna da ovo sto se desilo nije slucajnost i da antitela u sklopu Hasimoto-a (bar u mom slucaju) idu u "paketu" sa jos necim sto mi do sada nisu otkrili.

Koleginica, koja je dva slucaja missed-a imala, uz Hasimoto i uz mutaciju MTHFR (manjak folne u organizmu valjda), sada je u 6 mesecu, uz terapiju Folnom i Aspirinom od 100 mg.

Kada bi neko mogao da mi objasni kakve veze ima Hasimoto sa Aspirinom i zasto se on daje u ovakvom slucaju...

Uh. Komplikovano...

Borba se nastavlja.

Hvala vam puno na podrsci! :)
larisabg
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am

nikakve,ili svakakve

Post od larisabg »

Hash. kao i svaka druga autoimuna bolestizaziva pogresnim prepoznavanjem tkiva upalu i ostecenje tog tkiva...da bi se todonekle drzalo pod kotrolom,daje se aspirin...mislim da Vasa drugarica nije zbg toga dobilaAspirin vec zbog sumnje na Antifosfolipidnio sindrom,koji je moguce i kod Vas prisutan,a cesto se javlja udruzen sa Hash...gde antitela na Fosfolipide(antikardiolipinska at IgG ili IgM klase i lupus antikoagulans),najprostije receno remete cirkulaciju u krvnim sudovima posteljice sto dovodi do gubitka ploda..terapija je jako uspesna i podrazumeva antiagregaciona sedstva i antikoagulantna srdstva,verovatno ce Vasa drugarica dobiti i fraxarin u toku trudnoce i roditi lepu i zdravu bebu..
. Najveci problem kod APSa je sto se ne prepozna na vreme,pa ljudi gube decu i lece se od steriliteta....
Sve u svemu za Dg APSa pored missed ab. i tromboza u ananezi,koje mogu,a ine moraju dapostoje,vazanje nalaz Antikardiolipinskih antitela ili u IgG ili IgM klasi ili Lupus antikoaulansa ili vise njih.Te analize se mogu odaditi i privatno i sve tri su oko 2500 dinaa,ali je vazno uraditi ih u dobrojlaboratoriji,konzilijum,interlajt...,
Pozdrav!
Verujem da ima entuzijasta medju nama!
Odgovori