Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.
Pozdrav svima!
interesuje me da li vi sto imate hashi. th. osecate s vremna na vreme kao neku knedlu u grlu i da vas u isto vreme pritiska, pomalo boli?
ja eto na promene vremena bas reagujem, danas ja malo zahladnelo i pocela ta kisa i uzas kako osecam stitnjacu ceo dan....
prosto ne mogu da verujem da s njom nikad nema mira....
Ja sam osjetila probleme 1992-ge, 15 dana nakon porodjaja. Problemi su se sastojali u stravicnim napadima gusenja, tako da sam zavrsila na hitnoj, a kako sam bila svjeze porodjena, konstatovali su da sam RZMAZENA. I tako sam vam ja bila razmazena pune 4 godine: napadi gusenja, panike, svih mogucih fobija, tako da sam bila prestala da izlazim iz kuce. U pocetku su se mpoji odlasci kod ljekara zavrsavali time da mi daju nesto za smirenje, tako da sam poslije dvije godine prestala i da se zalim. Ukucani su postali nervozni, kritikovali me, odbijali da razgovaraju o tome, ubjedjivali me da sam umisljeni bolesnik...Konacno, na jednom rutinskom pregledu pri davanju krvi (imam negativan rezus faktor i bio je u pitanju zviot jednog djeteta), hematologu ispricam kakve i koliko dugo imam probleme, Ljekar je bio u 'gostima' u nasoj bolnici, i HITNO me poslao specijalisti nuklearne medcine sa sumnjom da imam ostecenje stitne zlijezde. Tada mi je konstatovan hashimoto, i pod stalnom sam terapijom sa hormonima stitne. Uzimam eutirox 175 mg, horomni su u granicama normale, sve skupa ne posjecam se lose, ali jos uvijek imam strah od straha, od gusenja... Lako se uzrujam, osjecam neobjasnjivu nervozu, ali nekako sama sa sobom to rjesavam.
Moj slucaj:Hasimoto otkriven pre tri godine,sve to vreme antitela povisena,hormoni manje-vise u granicama normale,bez tbl.Ostala sam trudna onog momenta kad sam to pozelela i sada moja beba ima skoro 7 meseci.Beskrajno sam srecna i zahvalna Bogu sto je sve lepo proslo i sto Hasimoto nije ludovao u periodu trudnoce,a vec sam postajala skepticna znajuci da moze da napravi probleme.Super sam se osecala,kontrolisala hormone i antitela i sve ispade kako valja.Danas sam radila EHO zlezde,sutra idem kod svoje dr na kontrolu pa videcemo!Dakle,SVE MOZE ISPASTI BOLJE NEGO STO I SAMI OCEKUJETE,SAMO OPUSTENO I NE GUBITE VERU!!!
Cestitam ti na bebi i hvala ti sto si svoje iskustvo podelila sa nama. Da li se mozda secas kolika su ti bila anti TPO i anti Tg na pocetku trudnoce ili tokom trudnoce?
Hvala na cestitkama!U trudnoci u sva antitela bila ok a pre ne znam tacne vrednosti ali evo obecavam da cu koliko sutra naci analize i napisati Vam!Pozz
Ako sam te dobro razumela, tvoja antitela koja su bila povisena pre trudnoce su se u trudnoci spustila na povisen nivo? SUPER!
Kakva je situacija sa antitelima posle trudnoce, sta je pokazala kontrola? ja sam bas na ovom forumu procitala da moze da se desi da trudnoca sredi antitela i vrati ih na normalan nivo kao da nisu ni postojala.
Imam 16 godina i ustanovljen mi je Hashimoto pre oko mesec i po dana. Od tada pijem Eutyrox. Zanima me da li iko ima informaciju o tome da li se igde u svetu hashimoto leci u pravom smislu vracanja funkcije stitne zlezde?
Da, analizu za mutaciju MTHFR sam radila iz krvi, na Institutu za humanu genetiku KCS (3000 din), Miljic mi je to savetovao.
Terapija je folna kiselina i aspirin 100 mg pre i u toku trudnoce, moras biti pod stalnim nadzorom i ukoliko je potrebno ukljucuju jos neke antikoagulante. Nista strasno, lepo se regulise terapijom.
To je ono sto ja znam o terapiji i znam devojke koje su sasvim lepo izgurale trudnocu sa istom.
Sto se tice - pravog lecenja Hashimoto-a, koliko ja znam, nista takvo ne postoji, samo regulacija hormona (T3, T4 i TSH) i eventualno imunosupresija ukoliko antitela prave veliki problem npr u toku trudnoce.
Ja sam imala knedlu non stop pre 3 godine kada sam i otkrila Hash, ali mi je receno da od njega sam napeta i anksiozna pa stres izaziva osecaj knedle. Nema nista u grlu samo osecaj moj. Sada mi se opet, sa finansijskim problemima javila , pre par meseci i imam je non stop. Smeta mi, davi me po ceo dan ali zivim sa njom jer znam da sve sto mi treba je nekoliko terapija kod dobrog psihologa i sve bi bilo ok. Ali trenutno nemam para za njega, pa cekam, ignorisem je, ponekad kad mi je bas tesko da je trpim popijem cetvrtinu bensedina od 3mg i bude mi lakse.
Za hash je jako dobro ici kod psihologa, lakse mi je bilo kada sam isla..
Da li moze neko da mi pomogne,Imam sve simptome(barem one koje sam ovde procitala),knedlu u grlu, naglo sam se bez ikakvog razloga ugojila,nervozu-i to nenormalnu,depresivna sam i jos stosta, pre godi. dana sam radila sam hormone stitne zlezde-ali ne zbog ovih simptoma, i bili su ok, ,e sad interesujeme da li uopste postoji mogucnost da su hormoni stitne zlezde ok a da ona ipak nije uredu? Hvala unapred. a inace imam hiperprolaktinemiju i pijem norprolak zbog toga.