Zasto?Dijabetes tihi ubica.
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
Zasto?Dijabetes tihi ubica.
Zdravo svim clanovima na forumu posebno dijabeti i pozdrav svima.Verovatno se pitate zasto sam stavila ovakav naslov to je iz razloga da bi svi komentarisali o ovome i da mi neko odgovori da li sam u pravu.Evo o cemu se radi.Danas nam je stiglo pismo na ime mog deteta ne znam ko salje predpostavljam da je Republicki zavod za zdravstveno osiguranje to je u gornjem desnom uglu u levom je ,,world diabetes day''. Prvi naslov je SECERNA BOLEST,ILI DIABETES MELITUS, CESTO SE NAZIVA I TIHI UBICA.ZASTO?Toliko sam razocarana zasto se prema deci i ljudima koji boluju od diabetesa ophode tako.Svi mi vrlo dobro znamo sta je diabetes ,koje su posledice ,sta se dobija ako se nevodi racuna o toj bolesti,sta trebamo da radimo,ovo Vam sve pisem jer to sve stoji u pismu.Da su oba tipa diabetesa podjednako opasna za coveka i da su komplikacije potpuno iste.Kako treba da se hranimo i na kraju stoji sta sve dobijamo od zdravstvenog osiguranja.Htela sam da trazim tel.od republickog zavoda ali ne znam kome da se obratim?Da li se oni pitaju posto su adresu stavili ime mog deteta verovatno onda znaju i koliko ima god.da li uopste treba da se nadju ovakva pitanja i sta bi dete reklo da je on procitao ovo.Mi kao roditelji smo se pomirili sa tim da on ima diabetes i polako ga uhodavamo u sve,a kako detetu od 8 god reci zasto je diabetes to sto su oni napisali.Kad su vec poslali pismo na njegovo ime onda su mogli deci svoj posto predpostavljam da je jos neko dobio ovakvo pismo da napisu nesto lepo i pozitivno jer mi je vise muka od negativnih sagovornika i o komentarima na racun diabetesa.Ako vec ucim dete kako da sve ovo prebrodi na najlaksi nacin necu dozvoliti da mi vise dolaze ovakva pisma .Hvala svima koji su procitali i nadam se da ce te mi odgovoriti,mozda i ja gresim.Veliki pozdravvvvvvvv.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
ONI NISU NORMALNI!!!!!!
Molila bih da mi skenirate ili pošaljete kopiju, mada mislim da ćemo svi dobiti tako nešto na kućnu adresu.
Da li ste dobili samo to pismo? Nikakav informator o pravima i slično?

Da li ste dobili samo to pismo? Nikakav informator o pravima i slično?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Potpuno se slazem sa vama, zvuci potpuno obeshrabrujuce. Mislim da je takvo prezime diabetesa dato najvise za ljude koji ne vode racuna o tome, uz parolu "imam secer, pa sta, nije mi nista, ja sam junak, i bas me briga", a bolest, u pozadini, "tiho" napreduje i ostecuje razne organske sisteme i organe; znaci, moze dugo vremena da se bude bez nekih velikih tegoba (ne verujem da neko ko ima npr., napad slepog creva, moze da vice "ma nema veze, nije mi nista"..). Isto mislim da je to upuceno generalno celoj populaciji, jer mnogo ljudi vuce neotkriveni diabetes (tip 2) godinama...
I sad vi lepo vase dete od 8 godinica treba da naucite da svoj diabet lepo prihvati..hm? Vi se lepo opredelite za onu drugu "definiciju" - da je diabet stanje a ne bolest. Barem zvuci lepse. Ne znam, u temi "za mame i tate" sam napisala sta mislim kako je vama roditeljima, uz jedan dodatak, a to je da vasa deca imaju priliku da postanu daleko karakternija i disciplinovanija (mislim na zivot uopste, ne samo na diabet) u odnosu na drugu decu...
veliki pozdrav
I sad vi lepo vase dete od 8 godinica treba da naucite da svoj diabet lepo prihvati..hm? Vi se lepo opredelite za onu drugu "definiciju" - da je diabet stanje a ne bolest. Barem zvuci lepse. Ne znam, u temi "za mame i tate" sam napisala sta mislim kako je vama roditeljima, uz jedan dodatak, a to je da vasa deca imaju priliku da postanu daleko karakternija i disciplinovanija (mislim na zivot uopste, ne samo na diabet) u odnosu na drugu decu...
veliki pozdrav
Hvala puno na odgovoru .Diabeta ja bih vam poslala ali skener nemam ,ne zna poslala bih vam i na kucnu adresu ali ne bih da mi je ovde saljete ili kako vec Vi hocete.Informator o pravima ne znam bas na sta mislite na dr. strani je sta se moze dobiti od zdravstvenog osiguranja pa onda pod brojevima ono koliko cega dobijamo od pomagala za jedan mesec.Pa to mi svi znamo a zasto ne obaveste ljude da pojedina deca sa diabetesom imaju pravo na tudju pomoc i negu.O tome sam ja cula od coveka koji prima a novac.Zaboravila sam da napisem da na kraju pisma stoji VASE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE to sam sad vidla .Kaze jedna recenica ovako:osnovno pravilo za sve obolele od secerne bolestije:Koliko ste disciplinovani toliko ste i uspesni.Lako je napisati .
Hvala mili na ovim savetima ,procitala sam pitanje vec ,,zasve mame i tate "lepo je procitati razlicita misljenja to svima puno znaci.Drago mi je da barem ovde mozemo da razgovaramo i diskutujemo,normalno kad se ima vremena posto smo svi u nekim obavezama.Mi smo inace novi na forumu i otkriveni smo prosle god.pa se trudim posto smo od skoro na internetu da procitam sve o cemu ste pisali.Hvala jos jednom i dijabeti i Vama.Dijabeti svaka cast na razumevanju prema svim roditeljima i prema deci.O Vama sam dijabeta citala u jednoj novini dok nisam ni znala za ovaj forun i odusevili ste me sta reci svaka cast.Veliki pozdravvvvvvvvvvvv.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Poslala sam info na privatnu poruku. Hvala unapred! Ovo opet ide u novine, oni stvarno nisu normalni!!!petlic napisao:Hvala puno na odgovoru .Diabeta ja bih vam poslala ali skener nemam ,ne zna poslala bih vam i na kucnu adresu ali ne bih da mi je ovde saljete ili kako vec Vi hocete.Informator o pravima ne znam bas na sta mislite na dr. strani je sta se moze dobiti od zdravstvenog osiguranja pa onda pod brojevima ono koliko cega dobijamo od pomagala za jedan mesec.Pa to mi svi znamo a zasto ne obaveste ljude da pojedina deca sa diabetesom imaju pravo na tudju pomoc i negu.O tome sam ja cula od coveka koji prima a novac.Zaboravila sam da napisem da na kraju pisma stoji VASE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE to sam sad vidla .Kaze jedna recenica ovako:osnovno pravilo za sve obolele od secerne bolestije:Koliko ste disciplinovani toliko ste i uspesni.Lako je napisati .

-
- Saradnik
- Kontakt:
To je dezinformacija. Ukoliko taj čovek prima dodatak, to je nešto ili smuvao, ili ima dodatne otežavajuće životne okolnosti, o čemu odlučuje posebna komisija.petlic napisao:a zasto ne obaveste ljude da pojedina deca sa diabetesom imaju pravo na tudju pomoc i negu.O tome sam ja cula od coveka koji prima a novac.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am
a zasto ne obaveste ljude da pojedina deca sa diabetesom imaju pravo na tudju pomoc i negu.
Storija se ponavlja. Izgleda da je univerzalan na prostoru ex YU!
I ovde u SLO je "slučajno" odkrilveno (mi posle osam godina) da deca-roditelji, imaju TO pravo. Nažalost na osnovu male crtice u nekim dnevnim novinama. Posle smo malo, ili individualno, ili posredstvom Zveze Društva Diabetikov, digli frku. Zveza je poslala cirkularno pismo regionalnim društvima. Društva informisala članove, i...od tada koristimo to pravo. Društva i zbog toga postoje. Zar ne?
Moram reći i da ta pomoć i nije tako mala. Ca: 100 €/mesec. Nažalost ništa retroaktivno. Ono što je bilo, pojela je maca.
'Ma, neka im je prosto.
Mi idemo dalje. Do sto godina. I još tri ,četiri... za one koji nas mrze.
"šala i zbilja".
Za sve gore napisano, citiraću Diabetu: ONI NISU NORMALNI !!!!
Storija se ponavlja. Izgleda da je univerzalan na prostoru ex YU!
I ovde u SLO je "slučajno" odkrilveno (mi posle osam godina) da deca-roditelji, imaju TO pravo. Nažalost na osnovu male crtice u nekim dnevnim novinama. Posle smo malo, ili individualno, ili posredstvom Zveze Društva Diabetikov, digli frku. Zveza je poslala cirkularno pismo regionalnim društvima. Društva informisala članove, i...od tada koristimo to pravo. Društva i zbog toga postoje. Zar ne?
Moram reći i da ta pomoć i nije tako mala. Ca: 100 €/mesec. Nažalost ništa retroaktivno. Ono što je bilo, pojela je maca.

Za sve gore napisano, citiraću Diabetu: ONI NISU NORMALNI !!!!
-
- Saradnik
- Kontakt:
Je ću proveriti još jednom za tu tuđu pomoć i negu, ali znam da kad sam se svojevremeno raspitivala, nije bilo šanse, osim kod nekih teških slučajeva gde ljudi jedva krpe kraj sa krajem. Čak i ja sa invalidskom penzijom i majkom u penziji nemam pravo na to.
Inače, i redovni studenti iz porodica koje su slabog materijalnog stanja i imaju prosek ocena preko 8.5 imaju pravo na stipendiju, što smo mi isto tako sasvim slučajno otkrili i sada imamo jednu devojku koja je stipendista.
Inače, i redovni studenti iz porodica koje su slabog materijalnog stanja i imaju prosek ocena preko 8.5 imaju pravo na stipendiju, što smo mi isto tako sasvim slučajno otkrili i sada imamo jednu devojku koja je stipendista.
-
- Aktivan član
Draga Diabeta. Iz iskustva znam da sve novonastale države na ovim našim prostorima rade samo po principu "resavske škole". Možda i nije dezinformacija. Možda se to negde sakrilo između redova. Možda su Oni malo "nepismeni" a vi ne znate da ih pročitate.Diabeta napisao:To je dezinformacija. Ukoliko taj čovek prima dodatak, to je nešto ili smuvao, ili ima dodatne otežavajuće životne okolnosti, o čemu odlučuje posebna komisija.petlic napisao:a zasto ne obaveste ljude da pojedina deca sa diabetesom imaju pravo na tudju pomoc i negu.O tome sam ja cula od coveka koji prima a novac.

U krajnjem slučaju; to su evropski standardi. I svi ih prepisuju-prevode. Bar oni koji bi da u Nju-EU, uđu. Koliko se sećam, ni SLO nije bila tamo pre sedam-osam godina.

Lep pozdrav

- mikalja
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
mmila napisao:Potpuno se slazem sa vama, zvuci potpuno obeshrabrujuce. Mislim da je takvo prezime diabetesa dato najvise za ljude koji ne vode racuna o tome, uz parolu "imam secer, pa sta, nije mi nista, ja sam junak, i bas me briga", a bolest, u pozadini, "tiho" napreduje i ostecuje razne organske sisteme i organe; znaci, moze dugo vremena da se bude bez nekih velikih tegoba (ne verujem da neko ko ima npr., napad slepog creva, moze da vice "ma nema veze, nije mi nista"..). Isto mislim da je to upuceno generalno celoj populaciji, jer mnogo ljudi vuce neotkriveni diabetes (tip 2) godinama...
veliki pozdrav

mmila i neslazem se ni s tobom ovaj put ,u jednoj rechenici a
citiram :Mislim da je takvo prezime diabetesa dato najvise za ljude koji ne vode racuna o tome, uz parolu "imam secer, pa sta, nije mi nista, ja sam junak, i bas me briga", a bolest, u pozadini, "tiho" napreduje i ostecuje razne organske sisteme i organe; znaci, moze dugo vremena da se bude bez nekih velikih tegoba (ne verujem da neko ko ima npr., napad slepog creva, moze da vice "ma nema veze, nije mi nista"..).
Jer ima jedna stara IZREKA. A to je da nikom ne treba davati savet(ne mislim bukvalno ) .Jer pametnom ne treba , jer je dovoljno pametan da shvati neke stvari !A ludom ili ti u ovom sluchaju "herojima" ili nemarnim ljudima prema sebi .REKAO ILI NE?ON TERA PO SVOM!!Tako da nemam rechi o ovim "briznim" ljudima za detence od 8 godina ,koje sigurno vishe zna od njih.Hvala Bogu te nije stiglo u njegove ruke .Dete bi se isprepadalo

Ja sam matora bwe pa?Znam i chitam i pratim dosta toga ,ali kad mi neko pozitivno pricha mislim osoba sa pozitivnim razmishljanjima pricha ja se osecam mnoooogo bolje bez obzira na predhodno stanje.Evo ovaj nash BoJJo on i kad me nakrpi zna kako to uradi.Tachno oseti izmedju redova kad je neko nervozan ili pod stresom panikom ili shta vec?I verujte da mi prija

Uh bash sam besna kad sam bespomocna da pomognem ,a tako bi rado

Pozdravljam vas sve i nadam se, da ce te petlic isterati to da ubuduce ne bude tako obeshrabrujuce "poshte" za "dobrobit " vasheg deteta .
Pishemo se
Lep pozdrav za VI od ja

P.S
Izvinite na gramatichkim greshkama,snacicete se Vi vec

-
- Saradnik
- Kontakt:
Ok, proveriću jopetZemunac napisao: Draga Diabeta. Iz iskustva znam da sve novonastale države na ovim našim prostorima rade samo po principu "resavske škole". Možda i nije dezinformacija. Možda se to negde sakrilo između redova. Možda su Oni malo "nepismeni" a vi ne znate da ih pročitate.![]()
U krajnjem slučaju; to su evropski standardi. I svi ih prepisuju-prevode. Bar oni koji bi da u Nju-EU, uđu. Koliko se sećam, ni SLO nije bila tamo pre sedam-osam godina.A mi nismo znali da ih pročitamo!
![]()
Lep pozdrav

-
- Saradnik
- Kontakt:
Ma, tačno znam ko je kumovao tom pismu i ima da ga naružim pošteno!mikalja napisao:![]()
![]()
Ko god da je postupio na taakav nachin ON je potencijalni ubica a ne diabetes
![]()

Naravno da će ostati ono tipično "ime i adresa poznati redakciji"mikalja napisao:Samo istrajte do kraja i objavite ako nemozete drugachije .Dajte u neke novine prepoznat ce se oni .Samo ne navedite ime prezime deteta(njega radi) .

U to ne sumnjajmikalja napisao:Pozdravljam vas sve i nadam se, da ce te petlic isterati to da ubuduce ne bude tako obeshrabrujuce "poshte" za "dobrobit " vasheg deteta .

-
- Aktivan član
Vidiš. Isti slučaj. Da. Pod socijalno. Ovde na nivou Opštine.Diabeta napisao:Ok, proveriću jopetZemunac napisao: Draga Diabeta. Iz iskustva znam da sve novonastale države na ovim našim prostorima rade samo po principu "resavske škole". Možda i nije dezinformacija. Možda se to negde sakrilo između redova. Možda su Oni malo "nepismeni" a vi ne znate da ih pročitate.![]()
U krajnjem slučaju; to su evropski standardi. I svi ih prepisuju-prevode. Bar oni koji bi da u Nju-EU, uđu. Koliko se sećam, ni SLO nije bila tamo pre sedam-osam godina.A mi nismo znali da ih pročitamo!
![]()
Lep pozdravTo spada pod socijalnu, a ne zdravstvenu zaštitu. Zato RZZO nije ni pomenuo. Kada sakupim sve informacije, eto detaljnog članka na sajtu diabeta.net

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
mislila sam na ljude koji NE VODE racuna o svom diabetesu (dakle ne uzimaju terapiju, ne paze na hranu, i na one koji imaju diabet a ne znaju); verovatno je cilj zastrasiti te ljude. Mada nisam sigurna da ni na njih moze imati pozitivnog efekta takva parola... Opet, ne znaci ni da su svi oni glupi, pa im savet ne treba, vec ljudi prosto pojma nemaju sta je secerna bolest (kao sto ni ja nisam imala dok ga nisam dobila). Dakle, nije se odnosilo na one koji paze (kao sto si npr. ti), a najmanje je to potrebno da cuju deca, kao i njihovi roditelji. To je ono - da te obeshrabri u startu. Sramotamikalja napisao:mmila i neslazem se ni s tobom ovaj put ,u jednoj rechenici a citiram :
Mislim da je takvo prezime diabetesa dato najvise za ljude koji ne vode racuna o tome, uz parolu "imam secer, pa sta, nije mi nista, ja sam junak, i bas me briga", a bolest, u pozadini, "tiho" napreduje i ostecuje razne organske sisteme i organe; znaci, moze dugo vremena da se bude bez nekih velikih tegoba (ne verujem da neko ko ima npr., napad slepog creva, moze da vice "ma nema veze, nije mi nista"..).
Kada sam ja otkrila svoj diabet, prvo mi je med. sestra rekla: "drzi diabetes pod kontrolom, i tako ce komplikacije doci malo kasnije". - Ja u BEDAK!!!
Onda me primi doktorica, i kaze: "Sa najboljom mogucom kontrolom, uz disciplinu i znanje mozes postici to da NIKADA ne dobijes ni jednu zivu komplikaciju, ili da one dodju u najkasnijoj starosti". - - - To je za mene bilo ono sto mi je u tom trenutku trebalo da cujem, da bih smogla snage da se borim. ----- Dakle, samo permutacija nekoliko reci, a efekat izvanredan. Znaci, dr mi je samo prepakovala ono sto mi je med. sestra rekla, stavila crvenu masnu, i super!