Mila, ovo pismo, bojim se, neće ni stići do tih ljudi. Oni su poslali svima iz baze podataka, a to su već osobe koje imaju dijabetes i u većini slučajeva znaju šta treba da rade. Dakle, promašena tema, sedi - jedan!mmila napisao:mislila sam na ljude koji NE VODE racuna o svom diabetesu (dakle ne uzimaju terapiju, ne paze na hranu, i na one koji imaju diabet a ne znaju); verovatno je cilj zastrasiti te ljude.
Zasto?Dijabetes tihi ubica.
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Kontakt:
Hej, kec je bio njima, a ne tebi! Joj, izviniiii!

- mikalja
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
I ja mislim isto tako!!!Jer znam da su mom muzu rekli u bolnici da imam pravo na negu novchanu nadoknadu, da to obavezno trazi.Kao ona je sad i diabetichar trebat ce joj mnogo toga uz sve ostalo shta je snashlo skupo je bre .Kaze moj muz i shta treba od papira?Rekli su mu (lekar) nebih da mu ime spominjem jer mnogo mi je pomogao.Kao papiri da nemoze sama da se krece ,ustaje i inache da non stop joj treba nechija usluga!!A to lako ce te dobiti papire na osnovu ovog sad stanja i papirologije (dace se ti papiri)mozdanog udara i shloga i tad se nisam stvarno mogla pokretati.Diabeta napisao:To je dezinformacija. Ukoliko taj čovek prima dodatak, to je nešto ili smuvao, ili ima dodatne otežavajuće životne okolnosti, o čemu odlučuje posebna komisija.petlic napisao:a zasto ne obaveste ljude da pojedina deca sa diabetesom imaju pravo na tudju pomoc i negu.O tome sam ja cula od coveka koji prima a novac.

-
- Saradnik
- Kontakt:
Evo šta piše u našem zakonu:Zemunac napisao: Vidiš. Isti slučaj. Da. Pod socijalno. Ovde na nivou Opštine.
3. Новчана накнада за телесно оштећење
Члан 74.
(1) Висина новчане накнаде за телесно оштећење одређује се од основа који чини основ за затечене кориснике права на новчану накнаду за телесно оштећење у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање запослених, у проценту телесног оштећења утврђеном у члану 39.овог закона.
(2) Новчана накнада за телесно оштећење припада у сталном месечном износу.
A u tom pomenutom članu 39 stoji:
Члан 39.
Телесна оштећења разврставају се према тежини у осам степена, и то:
Степен Проценат телесног оштећења
1. 100%
2. 90%
3. 80%
4. 70%
5. 60%
6. 50%
7. 40%
8. 30%
Dakle, pre cele priče, trebalo bi dobiti procenat telesnog oštećenja (pankreas uopšte "ne radi" kod dece, odnosno tipa 1). Onda, na osnovu tog procenta može se videti koliko bi to para bilo na mesečnom nivou (ako uopšte odobre)
Ima još i ovo:
Члан 95.
(1) Поступак за остваривање права на новчану накнаду за телесно оштећење покреће се на захтев осигураника односно корисника права, на основу медицинске документације.
(2) Поступак за остваривање права на новчану накнаду за телесно оштећење покреће се и по службеној дужности на основу мишљења органа вештачења датог приликом вештачења о инвалидности, у складу са општим актом фонда.
Члан 96.
(1) Промене у стању инвалидности које су од утицаја на право на инвалидску пензију признату правоснажним решењем, утврђују се у поступку покренутом на захтев осигураника, односно по службеној дужности.
(2) Фонд одређује обавезан контролни преглед корисника права, најкасније у року од три године од дана утврђивања инвалидности, осим у случајевима предвиђеним општим актом фонда.
(3) На акт из става 2. овог члана сагласност споразумно дају министар надлежан за послове пензијског и инвалидског осигурања и министар надлежан за послове здравља.
Члан 97.
Као дан настанка инвалидности и телесног оштећења узима се дан када је на основу прегледа дат налаз, мишљење и оцена органа вештачења у првостепеном поступку, односно неки ранији дан за који постоји одговарајућа медицинска документација.
Ajd sad, ko ovo ume da čita

- mikalja
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Bedak dzogani bedakmmila napisao:mislila sam na ljude koji NE VODE racuna o svom diabetesu (dakle ne uzimaju terapiju, ne paze na hranu, i na one koji imaju diabet a ne znaju); verovatno je cilj zastrasiti te ljude. Mada nisam sigurna da ni na njih moze imati pozitivnog efekta takva parola... Opet, ne znaci ni da su svi oni glupi, pa im savet ne treba, vec ljudi prosto pojma nemaju sta je secerna bolest (kao sto ni ja nisam imala dok ga nisam dobila). Dakle, nije se odnosilo na one koji paze (kao sto si npr. ti), a najmanje je to potrebno da cuju deca, kao i njihovi roditelji. To je ono - da te obeshrabri u startu. Sramotamikalja napisao:mmila i neslazem se ni s tobom ovaj put ,u jednoj rechenici a citiram :
Mislim da je takvo prezime diabetesa dato najvise za ljude koji ne vode racuna o tome, uz parolu "imam secer, pa sta, nije mi nista, ja sam junak, i bas me briga", a bolest, u pozadini, "tiho" napreduje i ostecuje razne organske sisteme i organe; znaci, moze dugo vremena da se bude bez nekih velikih tegoba (ne verujem da neko ko ima npr., napad slepog creva, moze da vice "ma nema veze, nije mi nista"..).
Kada sam ja otkrila svoj diabet, prvo mi je med. sestra rekla: "drzi diabetes pod kontrolom, i tako ce komplikacije doci malo kasnije". - Ja u BEDAK!!!
Onda me primi doktorica, i kaze: "Sa najboljom mogucom kontrolom, uz disciplinu i znanje mozes postici to da NIKADA ne dobijes ni jednu zivu komplikaciju, ili da one dodju u najkasnijoj starosti". - - - To je za mene bilo ono sto mi je u tom trenutku trebalo da cujem, da bih smogla snage da se borim. ----- Dakle, samo permutacija nekoliko reci, a efekat izvanredan. Znaci, dr mi je samo prepakovala ono sto mi je med. sestra rekla, stavila crvenu masnu, i super!

Zivet cesh ti nama mmila duugo i dugo i plesati igrati sve da puca a i pomalo muca

Sve ce to narod pozlatiti
Cmokitj lepoto (bez) poroka

-
- Saradnik
- Kontakt:
Drugi aspekt cele ove priče oko finansijskog dotatka stoji u drugom zakonu koj spominje Mikalja i piše sledeće:
Члан 9.
(1) Права у социјалној заштити и социјалној сигурности у смислу овог закона су:
1) Материјално обезбеђење,
2) Додатак за помоћ и негу другог лица,
3) Помоћ за оспособљавање за рад,
4) Помоћ у кући, дневни боравак, привремени смештај у прихватилиште и прихватну станицу, смештај у установу или смештај у другу породицу,
5) Услуге социјалног рада,
6) Опрема корисника за смештај у установу социјалне заштите или другу породицу,
7) Једнократне помоћи.
Pa onda...
2. Право на додатак за помоћ и негу другог лица
Члан 23. [!]
(1) Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због природе и тежине стања повреде или болести неопходна помоћ и нега за обављање радњи ради задовољавања основних животних потреба, под условом да ово право не може да оствари по другом правном основу.
(2) Потреба за помоћи и негом утврђује се на основу прописа о пензијском и инвалидском осигурању.
(3) Изузетно од става 1. овог члана, корисници новчане накнаде за помоћ и негу другог лица који су ово право остварили као инвалидна деца у одговарајућем фонду за пензијско и инвалидско осигурање, а по прописима о пензијском и инвалидском осигурању који су били на снази до почетка примене Закона о пензијском и инвалидском осигурању ("Службени гласник РС", број 27/92), могу ово право остварити у систему социјалне заштите у висини разлике износа додатка за помоћ и негу другог лица утврђеног у складу са овим законом и износа остварене новчане накнаде за помоћ и негу другог лица.
I ovaj proces se takođe pokreće samostalno, uz medicinsku i ostalu dokumentaciju. Pa sad vi vagajte da li ima prava ili ne
Члан 9.
(1) Права у социјалној заштити и социјалној сигурности у смислу овог закона су:
1) Материјално обезбеђење,
2) Додатак за помоћ и негу другог лица,
3) Помоћ за оспособљавање за рад,
4) Помоћ у кући, дневни боравак, привремени смештај у прихватилиште и прихватну станицу, смештај у установу или смештај у другу породицу,
5) Услуге социјалног рада,
6) Опрема корисника за смештај у установу социјалне заштите или другу породицу,
7) Једнократне помоћи.
Pa onda...
2. Право на додатак за помоћ и негу другог лица
Члан 23. [!]
(1) Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због природе и тежине стања повреде или болести неопходна помоћ и нега за обављање радњи ради задовољавања основних животних потреба, под условом да ово право не може да оствари по другом правном основу.
(2) Потреба за помоћи и негом утврђује се на основу прописа о пензијском и инвалидском осигурању.
(3) Изузетно од става 1. овог члана, корисници новчане накнаде за помоћ и негу другог лица који су ово право остварили као инвалидна деца у одговарајућем фонду за пензијско и инвалидско осигурање, а по прописима о пензијском и инвалидском осигурању који су били на снази до почетка примене Закона о пензијском и инвалидском осигурању ("Службени гласник РС", број 27/92), могу ово право остварити у систему социјалне заштите у висини разлике износа додатка за помоћ и негу другог лица утврђеног у складу са овим законом и износа остварене новчане накнаде за помоћ и негу другог лица.
I ovaj proces se takođe pokreće samostalno, uz medicinsku i ostalu dokumentaciju. Pa sad vi vagajte da li ima prava ili ne

-
- Saradnik
- Kontakt:
Dobila sam i ja danas pismo od Fonda o kome pričamo. Nečuveno!
-
- Saradnik
- Kontakt:
Nemam skener, moraću nešto da se snađem tokom sutrašnjeg dana. Mada, pošto brzo kucam, možda vam ga noćas i prekucam. 

-
- Saradnik
- Kontakt:
Evo uslikala sam i dobro se vidi. Poslaću i tebi i Zemuncu na mail.
A Miljkovićka je priča za sebe, pusti me nje molim te
A Miljkovićka je priča za sebe, pusti me nje molim te

Upravo sam procitao.. ono je cista komedija. Prvo sto me interesuje - smiju li oni da daju onakve zdravstvene savjete i da donose onakve zakljucke? Setajte najmanje 30 minuta? Jedite po planu? itd itd.. smijesno. Po njima smo svi isti, po sablonu, nema razlike izmedju tipa 1 i 2, izmedju onih na spricama i pumpasa itd.
Ono sto mi prvo pade na pamet, onako iz dna duse, je da osobu koja je ovo napisala, prastam mu/joj gramaticke greske i recenice tipa "...polako ostecuju najsitnije krvne sudove u celom telu i pocinju da stradaju pojedini organi" (?!?! sjedi, kec!), kao i one koji stoje iza svega ovoga treba naci i nasamarati, onako posteno.
Odo sada da spavam, sutra cu ponovo da procitam i da prebrojim sve sto mi se ne svidja pa cu se opet javiti.
Ono sto mi prvo pade na pamet, onako iz dna duse, je da osobu koja je ovo napisala, prastam mu/joj gramaticke greske i recenice tipa "...polako ostecuju najsitnije krvne sudove u celom telu i pocinju da stradaju pojedini organi" (?!?! sjedi, kec!), kao i one koji stoje iza svega ovoga treba naci i nasamarati, onako posteno.
Odo sada da spavam, sutra cu ponovo da procitam i da prebrojim sve sto mi se ne svidja pa cu se opet javiti.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Molim sve roditelje da vode računa da ovo pismo ne dopadne u ruke njihovoj dečici, jer je stvarno sramotno ovo što su nam priredili!
Napravila sam apel za roditelje i na sajtu diabeta.net.
Poslala sam noćas novinskim redakcijama uslikan tekst jer nemam skener i napisala oštar komentar. Nadam se da će biti reakcija i da će oni iskopati ko je autor (mada mislim da znam, samo sutra da proverim). Ajoj ljudi, nikad nama mira u ovoj zemlji!
Napravila sam apel za roditelje i na sajtu diabeta.net.
Poslala sam noćas novinskim redakcijama uslikan tekst jer nemam skener i napisala oštar komentar. Nadam se da će biti reakcija i da će oni iskopati ko je autor (mada mislim da znam, samo sutra da proverim). Ajoj ljudi, nikad nama mira u ovoj zemlji!