Verujete li svom meracu secera?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
Verujete li svom meracu secera?
Pre neki dan brat meri secer. Prizmin GlucoSure kaze 6.0! Ne svidi se bratu ta vrednost, izmeri ponovo, minut kasnije, sa drugog prsta, na istom aparatu - 5.1! Onda uzme Precission Xceed - 6.2!
Da li vi verujete svom aparatu? Mislim, ako moze da omane za jedan ceo mmol/dl, onda *bem mu misa!
Kom aparatu da verujem? Nesto se razmisljam da kupim Bayer-ov EliteXL, hvale ga ljudi, ali nisam siguran da i on ne bude bezveze. I jos, Zavod ne pokriva trake za njega.
Da li vi verujete svom aparatu? Mislim, ako moze da omane za jedan ceo mmol/dl, onda *bem mu misa!
Kom aparatu da verujem? Nesto se razmisljam da kupim Bayer-ov EliteXL, hvale ga ljudi, ali nisam siguran da i on ne bude bezveze. I jos, Zavod ne pokriva trake za njega.
- mikalja
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Verujete li svom meracu secera?
misur napisao:Pre neki dan brat meri secer. Prizmin GlucoSure kaze 6.0! Ne svidi se bratu ta vrednost, izmeri ponovo, minut kasnije, sa drugog prsta, na istom aparatu - 5.1! Onda uzme Precission Xceed - 6.2!
Ni ja ne verujem nijednom BASH UVEK!Izmerim recimo oko 3 poponoci on 6.3 izmerim u 4 on 5.6 izmerim u 5 on 8.7?? A deshavalo se da za par minuta minut ili dva za po 4 mmol/dl bude razlika nekad eto za toliko vremena ?Koliko je potrebno da promenim iglu i trakicu....
Imam onaj aparat ACCU-CHEK
Advantage
Skoro mi cerka donela iz AU i nosili smo ga na preglede kod struchnjaka takozvano bazdarenje, i rekli su da je' aparat idealan, i da ako zelim da ce mi zameniti ovde za neki drugi i da nemoram doplatiti nishta,poshto ovde nema trakica za njega da se kupi?Ali nisam htela jer mi dete shalje otuda trake.I kaze ne menjaj aparat je super a ja cu ti slati trakice. E sad verovala mu ili ne?Mada ako stavish samo malo vishe ili manje krvi nego mu je potrebno ?Ne pokaze tachno rezultate i josh mnogo toga.Prsti neoprani,prvu kap nikad ne stavljati na traku nego tek drugu i i i

sve u svemu pojma nemam vishe.Sludjuju nas sa svih strana.
Pozdravv za svee
- mikalja
- Stalni član
Bayer-ov EliteXL --Ima moj zet (sestrin muz) tj imao i kaze nikad vishe.....Par puta je zaglavio skoro u komu zahvaljujuci merachu tom.Kaze nije mi dobro
>Ja izmerim shecer on 3.5 a inache 8 do 9 pa i 10 mu se kretao.Kaze ja brze pojedem kashiku meda ,meni josh gore.I pozovu hitnu izmere mu shecer a onnnnnnnnn? 25????
.Oni skidaj .Posle mesec dana ista stvar samo tad mu pokazao da je 12.5 i on jadan lekove udri shta je umeo i znao .I sestra se seti i donese aparat drugi izmere a on 3.5 a ko zna koliki je bio??????? I sad budi pametan?
E SAD ?Pitanje?DA li atmosferske promene utichu negativno na povecanje shecera i kod kog sem mene?
Mene razbija uzasno teshko podnosim 'nagle promene a shecer ripa li ripa
Pozdrav svima koliko god vas ima???

E SAD ?Pitanje?DA li atmosferske promene utichu negativno na povecanje shecera i kod kog sem mene?

Pozdrav svima koliko god vas ima???

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Na zalost, ni ja nemam bas dobro iskustvo sa aparatima. Imam u ordinaciji Acucheck, a majka ima Precission. Jednog dana nije imala sta da radi, pa uzme i izmeri secer i sebi, ali i mojoj deci, sinu-debeljku od 6 godina i cerki. Ne znam kako je uspela da ih uvedi da ih bocne, eto, kao, deca htela, da ne pricam dalje... Elem, javlja se ona meni i kaze: "Sin ti ima 10 secer!". Ja samo sto nisam pao u nesvest. "Pa zasto si mu merila? jel mirise na aceton, sta je?" Ma ne, eto, onako, debeljuca je, puno pije vodu, pa sam mislila...
Kud cu, sta cu, uzmem aparat iz ordinacije, pa u 3 popodne kod majke da pokupim decu i sve proverim licno. Tamo uzmem njen aparat i sebi iz jedne iste kapi krvi izmerim najpre 6,8 (rucao sampre toga), a posle, sa sledecom trakicom 5,2 ili tako. Ubodem se ponovo, pa iz iste kapi krvi izmerim 8 sa onim aparatom iz ordinacije. Uzmem jos jednu trakicu, pa sa tim iz ordinacije izmerim 6. Treci put iz iste kapi krvi najpre jednim aparatom, pa drugim izmerim opet dve vrednosti - razlika cak 2 milimola. Ali nikakvog pravila nema, bar ja nisam primetio ikakvu logiku.
Onda je pocela manija: prvo se majka ziva izbola, pa ocuh, pa smo proverili i dete, i na kraju smo zakljucili da su aparati poludeli, na dva aparata vrednosti po 3 milimola razlike, potpuno neverovatno. Bazdario sam ih, gledao u rokove trajanja trakica, sta sve nisam radio - ali NI JEDNOM nisam dobio iste, ili bar priblizno iste vrednosti sa dve trakice iz iste kapi krvi - ni na istom aparatu, ni na dva aparata odvojeno.
Bilo kako bilo - sinu sam izmerio postprandijalno skoro 8, zabrinuo sam se, ali bar nije 10. A iz iste kapi krvi sam izmerio malo iznad 6 drugim aparatom...
Sta reci na kraju...? Verujte, ali i ne verujte. Ili: ne verujte, ali drugog izbora nemate...

Kud cu, sta cu, uzmem aparat iz ordinacije, pa u 3 popodne kod majke da pokupim decu i sve proverim licno. Tamo uzmem njen aparat i sebi iz jedne iste kapi krvi izmerim najpre 6,8 (rucao sampre toga), a posle, sa sledecom trakicom 5,2 ili tako. Ubodem se ponovo, pa iz iste kapi krvi izmerim 8 sa onim aparatom iz ordinacije. Uzmem jos jednu trakicu, pa sa tim iz ordinacije izmerim 6. Treci put iz iste kapi krvi najpre jednim aparatom, pa drugim izmerim opet dve vrednosti - razlika cak 2 milimola. Ali nikakvog pravila nema, bar ja nisam primetio ikakvu logiku.
Onda je pocela manija: prvo se majka ziva izbola, pa ocuh, pa smo proverili i dete, i na kraju smo zakljucili da su aparati poludeli, na dva aparata vrednosti po 3 milimola razlike, potpuno neverovatno. Bazdario sam ih, gledao u rokove trajanja trakica, sta sve nisam radio - ali NI JEDNOM nisam dobio iste, ili bar priblizno iste vrednosti sa dve trakice iz iste kapi krvi - ni na istom aparatu, ni na dva aparata odvojeno.
Bilo kako bilo - sinu sam izmerio postprandijalno skoro 8, zabrinuo sam se, ali bar nije 10. A iz iste kapi krvi sam izmerio malo iznad 6 drugim aparatom...
Sta reci na kraju...? Verujte, ali i ne verujte. Ili: ne verujte, ali drugog izbora nemate...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm
Tacno tako!
Po meni, treba uvek meriti secer jednim aparatom..svojim, jer svaki od drugog proizvodjaca ce pokazati drugaciji rezultat.Ja nikad nisam za redom izmerila dva ista secera a mislim da to i nije moguce, narocito kad se meri na razlicitim aparatima.
Mislim da se pre treba usmeriti paznja (pod uslovom da merite jednim istim aparatom) na vece oscilacije tj razlike u rezultatima. A ako hocete tacan, idite u laboratoriju.
Nebih preporucila da se kao pouzdan uzima rezultat dobijen na aparatu a meren inace zdravoj deci.
Bez da imenujem proizvodjaca, potvrdicu ovo frkom koju sam pre dve godine kod mnogih izazvala kad je moje drustvo sprovodilo akciju merenja secera na ulici( koju od tad ne radim) i mladim zdravim ljudima izmerila povisene vrednosti, sto se kasnijom kontrolom pokazalo netacnim.
Tacno tako!
Po meni, treba uvek meriti secer jednim aparatom..svojim, jer svaki od drugog proizvodjaca ce pokazati drugaciji rezultat.Ja nikad nisam za redom izmerila dva ista secera a mislim da to i nije moguce, narocito kad se meri na razlicitim aparatima.
Mislim da se pre treba usmeriti paznja (pod uslovom da merite jednim istim aparatom) na vece oscilacije tj razlike u rezultatima. A ako hocete tacan, idite u laboratoriju.
Nebih preporucila da se kao pouzdan uzima rezultat dobijen na aparatu a meren inace zdravoj deci.
Bez da imenujem proizvodjaca, potvrdicu ovo frkom koju sam pre dve godine kod mnogih izazvala kad je moje drustvo sprovodilo akciju merenja secera na ulici( koju od tad ne radim) i mladim zdravim ljudima izmerila povisene vrednosti, sto se kasnijom kontrolom pokazalo netacnim.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Hm.. Ja imam 2 aparata - Acucheck Go i Precission Xtra, oba sam nosila na bazdarenja - i kazu da su potpuno "ispravni". Nekoliko puta sam merila istovremeno na oba aparata, i rezultat se razlikovao samo za 0.1-0.2. To je ok.
Medjutim, takodje sam ih uporedjivala sa rezultatima u laboratoriji - sa njihovim aparatom (isto u isto vreme), a razlika je bila oko 1.5...
Zatim, jednom sam vadila krv na svom aparatu i u laboratoriji, iz vene, ratlikovalo se za oko 2..
Pa sad, budi pametan.. Naravno da ne ocekujem tacnost na drugoj decimali, ali veca odstupanja mogu da odmognu onima koji doziraju pre svakog obroka i u skladu sa rezultatom samokontrole..
Razlog zasto ipak "verujem" svom aparatu je to, da sam, dok sam jos imala jasne simptome hipoglikemije, merila cim ih osetim - i rezultat je uvek pokazao ispod 4, i takodje, cim se "povratim" aparat bih to pokazao.
Mikalja, mislim da ta merenja u toku noci pa do jutra nisu ne realni, i normalno je da secer pred zoru krene na gore - organizam se budi, bioritam, rade hormoni.. Ali to drugo - razlika za 4 mmola za par minuta??
Pozdravcek
Medjutim, takodje sam ih uporedjivala sa rezultatima u laboratoriji - sa njihovim aparatom (isto u isto vreme), a razlika je bila oko 1.5...
Zatim, jednom sam vadila krv na svom aparatu i u laboratoriji, iz vene, ratlikovalo se za oko 2..
Pa sad, budi pametan.. Naravno da ne ocekujem tacnost na drugoj decimali, ali veca odstupanja mogu da odmognu onima koji doziraju pre svakog obroka i u skladu sa rezultatom samokontrole..
Razlog zasto ipak "verujem" svom aparatu je to, da sam, dok sam jos imala jasne simptome hipoglikemije, merila cim ih osetim - i rezultat je uvek pokazao ispod 4, i takodje, cim se "povratim" aparat bih to pokazao.
Mikalja, mislim da ta merenja u toku noci pa do jutra nisu ne realni, i normalno je da secer pred zoru krene na gore - organizam se budi, bioritam, rade hormoni.. Ali to drugo - razlika za 4 mmola za par minuta??
Pozdravcek

- mikalja
- Stalni član
mmila napisao:Hm.. Ja imam 2 aparata - Acucheck Go i Precission Xtra, oba sam nosila na bazdarenja - i kazu da su potpuno "ispravni". Nekoliko puta sam merila istovremeno na oba aparata, i rezultat se razlikovao samo za 0.1-0.2. To je ok.
Pozdravcek
Ma i u toku dana se deshavalo isto.A evo i dr Ivici sa detetom po 2 mmola?Tako da?A kad je onda najrealnije meriti shecer?Kad recimo lekar ti kaze?Dodji ujutru ,nemoj nishta da jedesh i pijesh da izvadimo krv radi kontrole shecera u krvi ,mokraci itd?Nikad ne kazu'jedite pa dodjite popodne ili oko podne da vadite krv radi kontrole shecera u krvi itd itd zar ne?E sad da ga bem vishe.Ja recimo vecheram oko 7h ili ti 19h uveche a merim krv oko 3 ujutru ako se probudim?Ili tako kako kad.????Pozdravchic
-
- Aktivan član
Za zdrave ljude jeste realno merenje ujutru naste (na gladan stomak), i ne jesti nista pre toga oko 12 h..
Kod dijabeticara je vazno i merenje ujutru - pre dorucka, ali isto tako u onih ostalih nekoliko "tacaka" (pre glavnih obroka, 2h posle obroka, pre spavanja i u toku noci); rtezultati pokazuju koliko ti je terapija (dijeta/tablete/insulin) dobra, odnosno daje jasniju sliku o kretanju tvog secera u toku dana (pored HbA1c). Mislim da je dobro "pametno" iskoristiti trakice pa meriti naizmenicno... Znam nekoliko dijabeticara tip 2, koji uvek mere samo ujutru (ne znam zasto), mislim da samo taj 1 rezultat, radjen uvek samo ujutru, ne daje dovoljan uvid.. Na kraju, svaki iole "odgovoran" lekar nece svom pacijentu prepisivati terapiju na osnovu samo ovakvog jednog nalaza, barem ce traziti jedan profil i/ili HbA1c (bar se nadam da je tako..)?
I da, sad mi je palo na pamet, - sto se tice one razlike od 4 mmola u nakoliko minuta, - da nisi slucajno prvi put izmerila vecu vrednost pa se "istresirala", pa da ti je onda u drugom merenju zato skocio (aki je bio veci drugi put)?
Kod dijabeticara je vazno i merenje ujutru - pre dorucka, ali isto tako u onih ostalih nekoliko "tacaka" (pre glavnih obroka, 2h posle obroka, pre spavanja i u toku noci); rtezultati pokazuju koliko ti je terapija (dijeta/tablete/insulin) dobra, odnosno daje jasniju sliku o kretanju tvog secera u toku dana (pored HbA1c). Mislim da je dobro "pametno" iskoristiti trakice pa meriti naizmenicno... Znam nekoliko dijabeticara tip 2, koji uvek mere samo ujutru (ne znam zasto), mislim da samo taj 1 rezultat, radjen uvek samo ujutru, ne daje dovoljan uvid.. Na kraju, svaki iole "odgovoran" lekar nece svom pacijentu prepisivati terapiju na osnovu samo ovakvog jednog nalaza, barem ce traziti jedan profil i/ili HbA1c (bar se nadam da je tako..)?
I da, sad mi je palo na pamet, - sto se tice one razlike od 4 mmola u nakoliko minuta, - da nisi slucajno prvi put izmerila vecu vrednost pa se "istresirala", pa da ti je onda u drugom merenju zato skocio (aki je bio veci drugi put)?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
- Kontakt:
E,varaš se, draga moja. Trebalo bi da je tako, al nije. Da, lekari, ne da odredjuju terapiju, nego odredjuju vrstu leka samo na osnovu jednog nalaza krvi! To se desilo meni lićno u mom domu zdravlja, već sam negde pisala o tome, a i mom prijatelju u sasvim drugom domu zdravlja.mmila napisao: .. Na kraju, svaki iole "odgovoran" lekar nece svom pacijentu prepisivati terapiju na osnovu samo ovakvog jednog nalaza, barem ce traziti jedan profil i/ili HbA1c (bar se nadam da je tako..)?
Poslednja izmena od jasbi u Pon Okt 15, 2007 3:41 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Doktore, pozdrav...!dr ivica napisao: Verujte, ali i ne verujte. ..
Ja verujem. Ipak je najmerodavniji onaj klasični,brate mili, laboratorijski iz vene..

- mikalja
- Stalni član
Pa mmila znash shta?To merenje shecera u krvi meni je isto radjeno ,mislim ujutru nashte srca shto ti reche uvek i ne samo meni ?Nego i svim ostalim pacijentima .I ne samo u bolnici nego i u daljem lechenju i oporavku kao u banji.Naprosto uveche pojavi se medicinski tehnichar pogleda listu i samo me obavesti:UJutru nemoj nishta da jedesh nit pijesh dok ti ne izvade krv ,radi provere shecera u krvi ponekad i mokraci i izadje.Tako ode do sledeceg pacijenta. UJutru laboranti dodju uzmu krv , i odu .Popodne kazu rezultate i to ako pitash nekog ko je raspolozen tog momenta?I tako svako jutro.A da su mi vadili krv,ujutru pre ruchka,posle ruchka ,pre vechere ,posle vechere?I svima tako ?Ma daj mmilammila napisao:Za zdrave ljude jeste realno merenje ujutru naste (na gladan stomak), i ne jesti nista pre toga oko 12 h..

OD GOREG UVEK IMA I GORE

-
- Aktivan član
- Kontakt:
Sad sam se nešto setila....Dijabetičara na insulinu bilo i ranijih decenija, a ovaj samomerač se pojavio kod nas kad, pre par godina? Kako su ti ljudi odredjivali sebi koliko jedinica da daju, i kako su uopšte živeli bez tog samomerača?...Ma, mamipara, ništa više. A, bolestan čovek se lako navuče. I trako ja spiskam 2600 d. mesečno za trakice... 

-
- Aktivan član
Da, bilo je mnoogo teze tada, o tome kako je bilo tada - neka prica onaj ko je osetio gorko iskustvo.. Iz istog tog vremena proisticu sve one crne statistike o komplikacijama diabetesa, svakako je kontrola bila mnogo losija.
Uzecu sebe za primer: kada sada ne bi postojao aparat za merenje,
- ja bi svako doziranje radila tako da uvek dam manje insulina ili da vise pojedem za svaki slucaj - da mi secer ne bi pao ispod normale (jer ja to fizicki ne osetim, a hipoglikemije i to tako ceste uzimaju svoj danak). Rezultat bi, naravno, bio mnogo losija regulacija secera.
- secer ne merim na pamet, i znam sta (kod mene) znace odredjene vrednosti. Tako, ako izmerim 2h posle jela, znam koliko ce jos da padne u narednih sat, pa sat posle toga.. Ako nije dobra vrednost, uvek dodam insulin a ne cekam tek sledeci obrok da ga spustim. Neka se ubodem i 10 puta dnevno, nije mi problem ako ce secer biti dobar. Znaci, da nemam aparat, moj secer bi bio mnogo losiji.
- da nemam aparat, nikada se ne bih usudila da jedem mnogo toga. Ovako sam probala, pa merila secer, pa sada znam koliko cega i kada mogu. Ali mogu!
- da nemam aparat, mogla bih samo da se secam kako je lepo baviti se sportom i uzivati u tome. To bi mi, sigurno, najteze palo od svega. Slomilo bi me. I sve pare ovog sveta bacene na trake mi nisu vazne kao to.
Da je otimanje para, jeste, i besna sam jako sto nas obmanjuju, ali izbora, cini mi se nemam.
Mikalja, da je samo jutarnji secer vazan, onda bih cilj terapije diabetesa verovatno bio: jutarnji zategnite do 6, a u toku dana vam je dozvoljeno do mile volje. Zar si stvarno ocekivala da u bolnici svim dijabeticarima mere 7-8 puta na dan? To, barem kod mene rade samo pacijentima koje prevode na inteziviranu terapiju. I niko, po dijagnozi, osim dece i vec zaglibljenih ne ostaje u bolnici (barem ovde).
Tako svako od nas ima pravo da se leci onako kako zna i hoce. Ako neko meri secer eto tako, a iz rezultata nista nece/ne zna da zakljuci, a uz to se jos svaki put dobro nasekira kada vidi vecu cifru na displeju, onda to i nema smisla. Ja u tom slucaju sigurno ne bih bacala pare na trake.
Nase bolesti (1 i 2) su sasvim razlicite, sa istom posledicom - povisenim secerom u krvi, a terapije, nebo i zemlja.. Zao mi je sto se bolje ne razumemo..
Pozz
Uzecu sebe za primer: kada sada ne bi postojao aparat za merenje,
- ja bi svako doziranje radila tako da uvek dam manje insulina ili da vise pojedem za svaki slucaj - da mi secer ne bi pao ispod normale (jer ja to fizicki ne osetim, a hipoglikemije i to tako ceste uzimaju svoj danak). Rezultat bi, naravno, bio mnogo losija regulacija secera.
- secer ne merim na pamet, i znam sta (kod mene) znace odredjene vrednosti. Tako, ako izmerim 2h posle jela, znam koliko ce jos da padne u narednih sat, pa sat posle toga.. Ako nije dobra vrednost, uvek dodam insulin a ne cekam tek sledeci obrok da ga spustim. Neka se ubodem i 10 puta dnevno, nije mi problem ako ce secer biti dobar. Znaci, da nemam aparat, moj secer bi bio mnogo losiji.
- da nemam aparat, nikada se ne bih usudila da jedem mnogo toga. Ovako sam probala, pa merila secer, pa sada znam koliko cega i kada mogu. Ali mogu!
- da nemam aparat, mogla bih samo da se secam kako je lepo baviti se sportom i uzivati u tome. To bi mi, sigurno, najteze palo od svega. Slomilo bi me. I sve pare ovog sveta bacene na trake mi nisu vazne kao to.
Da je otimanje para, jeste, i besna sam jako sto nas obmanjuju, ali izbora, cini mi se nemam.
Mikalja, da je samo jutarnji secer vazan, onda bih cilj terapije diabetesa verovatno bio: jutarnji zategnite do 6, a u toku dana vam je dozvoljeno do mile volje. Zar si stvarno ocekivala da u bolnici svim dijabeticarima mere 7-8 puta na dan? To, barem kod mene rade samo pacijentima koje prevode na inteziviranu terapiju. I niko, po dijagnozi, osim dece i vec zaglibljenih ne ostaje u bolnici (barem ovde).
Tako svako od nas ima pravo da se leci onako kako zna i hoce. Ako neko meri secer eto tako, a iz rezultata nista nece/ne zna da zakljuci, a uz to se jos svaki put dobro nasekira kada vidi vecu cifru na displeju, onda to i nema smisla. Ja u tom slucaju sigurno ne bih bacala pare na trake.
Nase bolesti (1 i 2) su sasvim razlicite, sa istom posledicom - povisenim secerom u krvi, a terapije, nebo i zemlja.. Zao mi je sto se bolje ne razumemo..
Pozz